Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-07-21

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Την προοπτική επανέναρξης των συνομιλίων, την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και θέματα ασφάλειας, συζήτησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό και εκπρόσωπος της Αυστριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ.

Μετά τη συνάντηση, η οποία κράτησε εβδομήντα λεπτά, ο κύριος Χάνεϋ περιορίστηκε να επαναλάβει ότι συζητεί αυτά τα τρία θέματα.

Οι συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη, είπε, κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών για την άρση του αδιεξόδου και με την αίτηση για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δίδοντας έμφαση, όπως είπε, στην προσπάθεια για εξεύρεση τρόπων συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Πρόσθεσε επίσης, ότι συζήτησαν θέματα ασφάλειας και θέματα που αφορούν την αυξανόμενη ένταση των τελευταίων εβδομάδων καθώς και τρόπους αποκλιμάκωσής της.

Ο κύριος Χάνεϋ χαρακτήρισε τη συζήτηση μακρά, πολύ χρήσιμη και εντατική.


Την ετοιμότητα της Κυβέρνησης να επανέλθει στην τράπεζα των συνομιλίων στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, επανέλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ντέϊβιντ Χάνεϊ.

Ο κύριος Κασουλίδης δήλωσε ότι δεν διακρίνει νέες ή ευφάνταστες ιδέες από τον Σερ Ντέιβιντ.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ - ΔΗΛΩΣΗ"


.Επί τάπητος τέθηκαν οι εξελίξεις γύρω από το θέμα της άμυνας σε ευρεία σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο υπό την προεδρία του προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

Στη σύσκεψη, παρευρέθησαν αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, οι υπουργοί οικονομικών και άμυνας, η κοινοβουλευτική επιτροπή άμυνας καθώς και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Δημήτριος Δήμου.

Μετά και το πέρας της σύσκεψης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι στενοί του συνεργάτες, είχαν σύντομη συνάντηση.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο οποίος να υπενθυμίσουμε ότι μεταβαίνει στην Αθήνα, για επαφές με τη πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία.

Πάντως μετά και από τις δύο αυτές συσκέψεις, δεν έγιναν δηλώσεις, επειδή όπως εξήγησε ο Υπουργός Εξωτερικών, τα θέματα που συζητήθηκαν δεν είναι προς δημοσιοποίηση.


Ο πρόεδρος της κοινωνικής και οικονομικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Τομ Τζένκινς συζήτησε τρόπους με τον υπουργό εργασίας για τη σύσταση και στην Κύπρο ανάλογης επιτροπής.

Στόχος της επιτροπής είναι να μεταφέρει στο Ευρωκοινωβούλιο και την Επιτροπή, θέματα που απασχολούν τους κοινωνικούς εταίρους.

Ο Υπουργός Εργασίας Αντρέας Μουσιούττας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση, θα ενημερωθεί για το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες και ακολούθως θα προχωρήσει η δημιουργία της ανάλογης επιτροπής.

Αργότερα ο κύριος Τζένκινς επισκέφθηκε τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου Γιώργο Βασιλείου, με τον οποίο συζήτησε την πορεία εναρμόνισης στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα.


Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Κύπρου και της Ελλάδος, τίμησαν τη μνήμη των αξιωματικών και οπλιτών της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, οι οποίοι έπεσαν μαχόμενοι κατά την Τουρκική εισβολή.

Το πρωί τελέσθηκε στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα, επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες.

Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκος Παπαδόπουλος, ενώ την Κυπριακή κυβέρνηση, ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου.

Παρέστησαν επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, διακοινοβουλευτική αντιπροσωπεία από την Ελλάδα, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων και άλλοι επίσημοι.

Παρόντες ήταν και γονείς πεσόντων Ελδυκάριων, καθώς επίσης αξιωματικοί και οπλίτες, οι οποίοι είχαν τραυματισθεί στις μάχες με τον Αττίλα.

Ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων και και κατάθεση στεφάνων.

Τη θυσία των πεσόντων Ελδυκάριων εξήρε με δήλωση του ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος επέδωσε τιμιτικές πλακέτες στους αξιωματικούς και οπλίτες που τραυματίσθηκαν στο πεδίο της μάχης.


Κλιμακώνουν τα μέτρα διαμαρτυρίας οι παραγωγοί επιτραπέζιων σταφυλιών.

Το πρωί πέταξαν μεγάλες ποσότητες σταφυλιών στον κυκλοφοριακό κόμβο Πισσουρίου-Λεμεσού, γεγονός που ήταν αφορμή για μικροσυμπλοκές μεταξύ αμπελοκαλλιεργητών και αστυνομικών, οι οποίες επεκτάθηκαν όταν έγινε προσπάθεια να αποκλειστεί η τροχαία κυκλοφορία στον κύριο δρόμο Λεμεσού - Πάφου.

Η ιδέα εγκαταλείφθηκε με την δυναμική παρέμβαση της αστυνομίας

Οι αμπελουργοί οδηγήθηκαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, έπειτα από τη διαπίστωση αδιαφορίας -όπως υποστηρίζουν- εκ μέρους της κυβέρνησης για την επίλυση των προβλημάτων τους.

Επίσης, οι αμπελοκαλλιεργητές καθώς και οι αγροτικές οργανώσεις, προειδοποίησαν ότι εάν μέχρι την προσεχή Πέμπτη δεν επιλυθούν τα προβλήματά τους, θα κλιμακώσουν περαιτέρω τα μέτρα, αποκόπτοντας την τροχαία κυκλοφορία στον δρόμο Λεμεσού -Πάφου.


Σε δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας κατήλθαν το πρωί οι αχθοφόροι στο Λιμάνι Λάρνακας, διαμαρτυρόμενοι για την ανεργία, την οποία, όπως υποστηρίζουν, αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Οι αχθοφόροι απέκλεισαν με οχήματα και μηχανήματα την είσοδο του λιμανιού, παρεμποδίζοντας τη διεύλευση.

Εκπρόσωπός τους δήλωσε ότι τα μέτρα θα κλιμακωθούν μέχρι που οι αρμόδιοι λάβουν, όπως είπε, τα σωστά μηνύματα και υποστήριξε ότι οι κατά καιρούς υποσχέσεις που δόθηκαν από την κυβέρνηση, δεν υλοποιήθηκαν.


Ευθύνες και στη γιατρό Ελένη Θεοχάρους και στους νοσηλευτές, επιρρίπτει το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής που εξέτασε τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο χειρουργείο του Μακαρείου Νοσοκομείου στις 8 Ιουλίου.

Δίνοντας το πόρισμα στη δημοσιότητα, ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής, ανέφερε ότι οι ευθύνες της γιατρού Θεοχάρους, εντοπίζονται κυρίως στο γεγονός ότι έπρεπε να σμικρύνει τον κατάλογο των περιστατικών για το χειρουργείο, νοουμένου ότι καθημερινώς παρουσιάζονται και έκτακτα, κάτι που παρατείνει το ωράριο εργασίας.

Από την πλευρά τους οι νοσηλευτές, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, όφειλαν υπό τις περιστάσεις, να δώσουν την απαιτούμενη προειδοποίηση προς την διεύθυνση, εάν θεωρούσαν ότι παραβιάζονταν τα δικαιώματα του προσωπικού.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι η νομοθεσία θα εφαρμοσθεί, και εκεί όπου έχουν διαπραχθεί αδικήματα, θα επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπονται.


Με επαγγελματικό τρόπο καλλιεργούσε φυτά ινδικής κάνναβης στο διαμέρισμά του ο Αρης Γεωργίου Βερεσιές από τη Λεμεσό.

Ο ύποπτος προφυλακίστηκε για οκτώ ημέρες, ενώ η αστυνομία αναζητεί συνεργάτες του.

Η φυτεία η οποία αποτελείτο από πέντε φυτά κάνναβης διαφόρων σταδίων ανάπτυξης, εντοπίστηκε χθες βράδυ έπειτα από έρευνες της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών Λεμεσού.

Στο διαμέρισμα του Βερεσιέ βρέθηκαν επίσης συστήματα γρήγορης ανάπτυξης καθώς και ποσότητα ξηρής κάνναβης.


Την αισιοδοξία ότι θα αποφευχθεί τελικά η αναμέτρηση στην ξυλουργική βιομηχανία, εξέφρασε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας.

Οι εργαζόμενοι στην ξυλουργική βιομηχανία ανακοίνωσαν ότι κατέρχονται σε 24ωρη απεργία την ερχόμενη Πέμπτη, διεκδικώντας αυξήσεις μισθών.

Ο κύριος Μουσιούττας επεσήμανε ότι το Υπουργείο Εργασίας εξέτασε από κοντά την κατάσταση, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι έστω και την υστάτη, η αναμέτρηση θα αποφευχθεί.

Εν τω μεταξύ, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Βιομηχάνων Επίπλου και Ξυλουργικών σε ανακοίνωση του, καταγγέλνει τις συντεχνίες ότι παρασέρνουν τους εργαζομένους και τη βιομηχανία, σε χρεοκοπία.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι η εργοδοτική πλευρά, είχε προτείνει συγκεκριμένες αυξήσεις για ανανέωση της σύμβασης για τρία χρόνια.


Στην Ισπανία, πυρκαγιές τεραστίων διαστάσεων με σύμμαχό τους τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, που επικρατούν κυρίως σε ολόκληρο το βόρειο τμήμα της Βαρκελώνης, κατακαίουν από το περασμένο Σάββατο, χιλιάδες στρέμματα γης.

Οι φωτιές στη περιοχή της Καταλωνίας, βρίσκονται εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα οι αρχές, να διατάξουν την απομάκρυνση περίπου τριακοσίων κατοίκων και κατασκηνωτών.

Για την κατάσβεσή τους, εργάζονται περίπου χίλια άτομα με τη βοήθεια πυροσβεστικών αεροπλάνων και εκατόν οχημάτων.

Το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται στα 25 χιλιόμετρα, ενώ οι μετεωρολόγοι προβλέπουν περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας.


Πέραν των έξι χιλιάδων ανθρώπων αγνοούνται στη Παπούα Νέα Γουϊνέα, έπειτα από τα τεράστια παλλιροϊκά κύματα που έπληξαν τη χώρα και έχουν μέχρι στιγμής, προκαλέσει το θάνατο σε τρεις χιλιάδες άτομα.

Οι προβλέψεις ωστόσο, όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών, είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξες αφού κάνουν λόγο για οκτώ χιλιάδες νεκρούς.

Οι επιζώντες των καταστροφών βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα και τις τροπικές ασθένειες που ανά πάσα στιγμή μπορούν να εμφανιστούν, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη περιοχή.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Τις αυγινές κυρίως ώρες, θα σχηματισθεί σε μερικές παράλιες περιοχές αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι κυρίως βόρειοι, ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 21 βαθμούς στα δυτικά παράλια και στους 23 στις υπόλοιπες περιοχές.

Αύριο ο καιρός θα έιναι αίθριος και θερμός.

Οι άνεμοι θα είναι το πρωί ευμετάβλητοι κυρίως νοτιοδυτικοί μέχρι νοτιοανατολικοί ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και σταδιακά θα καταστούν δυτικοί μέχρι νοτιοδυτικοί μέτριοι 3 ως 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και παροδικά σε μερικές προσήνεμες περιοχές το απόγευμα ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 40 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 34 στα νότια παράλια και στους 31 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 39 βαθμοί και η πιο χαμηλή 22, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 34 με 23, στη Λεμεσό 35 με 24, στην Κερύνεια και την Πάφο 31 με 20


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 21 July 1998 - 16:27:27 UTC