Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-07-05

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Πυρκαγιά τεραστίων διαστάσεων στον Πύργο Τηλλυρίας που ξέσπασε γύρω στις δέκα το βράδυ, τέθηκε νωρίς το απόγευμα υπό μερικό έλεγχο.

Η πυρκαγιά που μαινόταν καθόλη τη διάρκεια της νύκτας και επεκτάθηκε στις κατεχόμενες περιοχές, κατέκαυσε ιδιωτική δασική γη και άλλη βλάστηση, έκτασης πέραν των τριάντα τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Κάηκαν επίσης είκοσι ερίφια σε μια μάνδρα, ενώ σημειώθηκε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω καταστροφής ηλεκτρικών πασσάλων.

Παρουσιάθηκαν επίσης προβλήματα στην εξασφάλιση νερού για τα πυροσβεστικά οχήματα, διότι δεν λειτουργούσε η ηλεκτρο-τουρμπίνα της περιοχής.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης στην περιοχή μετέβη από το πρωί, ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Θεμιστοκλέους μαζί με τον αρχηγό της αστυνομίας Ανδρέα Αγγελίδη και τον Διευθυντή της πυροσβεστικής υπηρεσίας Γεώργιο Καρύδη.

Από την πυρκαγιά, η οποία αρχικά είχε τεθεί υπό έλεγχο και αναζωπυρώθηκε λόγω των δυνατών ανέμων, κινδύνευσαν σπίτια και υποστατικά.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, επιστρατεύθηκαν τριάντα πυροσβεστικά οχήματα, τετρακόσιοι άνδρες του τμήματος δασών, εθνοφρουροί, κάτοικοι της περιοχής και ελικόπτερα των βρετανικών βάσεων.

Η πυρκαγιά ξέσπασε από καμινότοπο στον Πάνω Πύργο, επεκτάθηκε στα κατεχόμενα στην περιοχή Λιμνίτη, όπου μαίνεται εκτός ελέγχου και κινδυνεύουν χωριά και σπίτια στην κατεχόμενη περιοχή.

Σε σύσκεψη που έγινε στον αστυνομικό σταθμό Πύργου, υπό την προεδρία του υπουργού Γεωργίας, αποφασίσθηκε και διαβιβάστηκε μέσω των Ηνωμένων Εθνών πρόταση, για παροχή βοήθειας στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στα κατεχόμενα, στην οποία όμως δεν υπήρξε ανταπόκριση.


Πάνω από τις περιοχές όπου μαίνεται ακόμη η πυρκαγιά, πέταξαν το πρωί με ελικόπτερο ο υπουργός Γεωργίας, ο αρχηγός αστυνομίας και ο διευθυντής της πυροσβεστικής.

Να παρακολουθήσουμε τις δηλώσεις που έγιναν στο ελικοδρόμιο του αρχηγείου αστυνομίας νωρίς το απόγευμα.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται από χθές βράδυ, εκτός ελέγχου και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν από τη Νότιο Πελοπόννησο μέχρι και την Θεσσαλονίκη, αποτέφρωσαν τεράστιες δασικές και αγροτικές εκτάσεις.

Στη Σαλαμίνα, εξήντα-επτάχρονη γυναίκα κάηκε προσπαθώντας να σώσει το σπίτι και το κοπάδι της, ενώ πυρκαγιές απειλούν και την Κρήτη.

Σε δήλωση του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ανέφερε ότι από τις εκατόν- ογδόντα πυρκαγιές, οι εκατό-εξήντα βρίσκονται υπό έλεγχο.

Τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιές, μαίνονται εξάλλου τις τελευταίες ημέρες και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη Φλώριδα, η πύρινη λαίλαπα, συνεχίζει και κατακαίει τεράστιες δασικές εκτάσεις, εδώ και ενάμισυ μήνα ενώ 112 χιλιάδες άνθρωποι, έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Πέραν των χιλίων πεντακοσίων πυροσβεστών καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεσή τους.


Τις επιφυλάξεις τους εξέφρασαν ηγέτες και εκπρόσωποι κομμάτων για την φόρμουλα επανέναρξης των συνομιλιών, για την οποία έκανε λόγο χθές, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα για το κυπριακό, Ντιέγκο Κορτοβέζ.

Σε δηλώσεις τους όλοι ανέφεραν πως σε αυτή την φάση που βρίσκεται το κυπριακό, επιβάλεται η συζήτηση επί της ουσίας του κυπριακού και όχι οι φόρμουλες που έχουν να κάνουν με φραστικές διαφοροποιήσεις, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας ικανοποίησης των όρων Ντενκτάς.

Αύριο πάντως το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ενημερωθεί από τον Ντιέγκο Κόρτοβεζ, για τα αποτελέσματα των επαφών του στην Κύπρο.


Κανένα κλίμα αισιοδοξίας δεν υπάρχει με την επίσκεψη Κόρντοβεζ, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος εξέφρασε κάποια αισιοδοξία, δήλωσε σήμερα στην Πάφο ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

Ερωτηθείς για το ιδρυτικό συνέδριο της Κίνησης Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης, κατά πόσο αποτελεί ένα πολιτικό γεγονός στην Κύπρο, ο κύριος Κυπριανού είπε ότι αυτό, θα το κρίνει ο λαός.

Για την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, στο συνέδριο της Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης, ο κύριος Κυπριανού είπε ότι δεν θέλει να κάνει κανένα σχόλιο, για να μην δημιουργηθεί κλίμα αντιπαράθεσης.


Τιμήθηκε σήμερα η μνήμη του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των άλλων αρχιερέων και προκρίτων της Κύπρου, που απαγχονίστηκαν ή σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους, στις 9 Ιουλίου το 1821.

Στον Ιερό Ναό Παναγίας της Φανερωμένης τελέστηκε μνημόσυνο, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ενώ επιμνημόσυνο λόγο απηύθυνε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Λυκούργος Κάππας.

Ο κύριος Κάππας ανέφερε στην ομιλία του ότι το άσπιλο ήθος των μαρτύρων της εννάτης Ιουλίου 1821, εμπνέει τον κυπριακό Ελληνισμό, μέσα στις φοβερές δοκιμασίες του, να ξεπεράσει την πίκρα της αρπαγής, του δόλου και της ιδιοτέλειας που προκάλεσαν την εισβολή, την κατοχή, την προσφυγιά και τους αγνοουμένους.

Μετά το μνημόσυνο ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, αναφέρθηκε στους αγώνες της Εκκλησίας για την εθνική και θρησκευτική επιβίωση του Ελληνισμού.

Μνημόσυνα τελέστηκαν επίσης στον Ιερό Ναό Χρυσελεούσης στο Στρόβολο και στον ιερό ναό Χρυσοσώτηρος στα Καμπιά.


Στον εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και τους άλλους μάρτυρες της 9ης Ιουλίου ήταν αφιερωμένη η σημερινή εκστρατεία διαφώτισης των ξένων τουριστών στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Την εκστρατεία, που διοργανώνει κάθε Σαββατοκυρίακο το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα, με την συμπαράσταση συγγενών αγνοουμένων, σωματείων και φορέων, ενίσχυσαν σήμερα το γυναικείο τμήμα της Ομόνοιας Αραδίππου και ο Αθλητικός Πολιτιστικός Ομιλος Αραδίππου, που πραγματοποίησαν εκδήλωση για τους αγνοουμένους και ειδικότερα για τους 13 αγνοουμένους της Αραδίππου.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΠΑΚ, Αρης Χατζηπαναγιώτου, τόνισε ότι για να ελευθερωθούν τα σκλαβωμένα μέρη μας, χρειάζεται συστράτευση ολόκληρου του κυπριακού και του ελληνικού λαού.


Ισχυρή έκρηξη βόμβας, σημειώθηκε τα ξημερώματα σε νυκτερινό κέντρο στα Λατσιά.

Συγκεκριμένα, γύρω στις 4.30 την αυγή εξερράγη βόμβα στην κύρια είσοδο του νυκτερινού κέντρου Νάιτ Φλάιτ, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Μακαρίου του τρίτου στα Λατσιά.

Το κέντρο, στο οποίο προξενήθηκαν εκτεταμένες ζημιές, ανήκει στην εταιρεία Στέλιος Φάρμ Λίμιτεδ.

Ευτυχώς, την ώρα της έκρηξης δεν υπήρχαν θαμώνες ή υπάλληλοι εντός του κέντρου.

Από τις προκαταρκτικές έρευνες της αστυνομίας, διαπιστώθηκε ότι για την έκρηξη χρησιμοποιήθηκε εκρηκτική ύλη υψηλής ισχύος.


Χίλιοι τριακόσιοι Προτεστάντες στη

Βόρεια Ιρλανδία, πήραν μέρος σήμερα στην καθιερωμένη πορεία του Τάγματος της Οράγγης, μία πορεία που γίνεται από το 1807 και διασχίζει, κάθε χρόνο, Καθολικές συνοικίες της πόλης του Πόρταντ-τάουν.

Η πραγματοποίηση της ιστορικής αυτής πορείας, που παρά τους φόβους για επεισόδια κύλησε τελικά ομαλά, αποτέλεσε όμως και φέτος, σημείο τριβής μεταξύ των Καθολικών και των Προτεσταντών.

Το κλίμα των τελευταίων ημερών στη Βόρεια Ιρλανδία, ήταν μάλιστα ιδιαίτερα τεταμένο.

Καθόλη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, δύο χιλιάδες στρατιώτες και άνδρες των αστυνομικών δυνάμεων, βρίσκονταν σε κατάσταση επιφυλακής, φρουρώντας τους δρόμους της πόλης Πόρταντ-τάουν.


Σε μία συνδυασμένη διπλωματική προσπάθεια Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, για τον τερματισμό της βίας στη ταραγμένη επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, ο Αμερικανός πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη, Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ και ο Ρώσος Υφυπουργός των Εξωτερικών Νικολάϊ Αφανα-σιέφσκι, συναντήθηκαν σήμερα στη Πρίστινα, με τον ηγέτη των Αλβανοφώνων Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Ρώσος Υφυπουργός, συναντήθηκε χθες το βράδυ στο Βελιγράδι με τον Αμερικανό διαμεσολαβητή, σε μία προσπάθεια συντονισμού των διπλωματικών προσπαθειών τους, για την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των Σέρβων και των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, είχε εξάλλου χθες συνάντηση και με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμποταν Μιλόσεβιτς.

Μετά τη συνάντηση εξεδόθη ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι το Βελιγράδι και η Μόσχα, επαναβεβαιώνουν την προσήλωσή τους, στην ειρηνική διευθέτηση της έκρυθμης κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Σε μερικές παράλιες περιοχές θα εμφανισθούν χαμηλές νεφώσεις και ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς ως μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στο εσωτερικό στους 22 βαθμούς στα νότια και στους 20 στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Πολύ τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν γύρω στο μεσημέρι και ενδέχεται να δώσουν μερικες βροχές στα ορεινά το απόγευμα.

Οι άνεμοι σύντομα θα καταστούν δυτικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 μποφόρ ενώ στις νότιες περιοχές θα ενισχυθούν στα 5 έως 6 μποφόρ το απόγευμα.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές το απόγευμα κυματώδης.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 36 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 33 στα νότια και τα ανατολικά παράλια και στους 30 στα υπόλοιπα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 39 βαθμοί και η πιο χαμηλή 28, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 35 με 23, στη Λεμεσό 34 με 27, στην Κερύνεια και την Πάφο 31 με 20,


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 5 July 1998 - 17:27:14 UTC