Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-07-02

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Νέα προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό άρχισε το απόγευμα ο Ειδικός Σύμβουλος του γενικού Γραμματέα Ντιέγκο Κορντοβέζ με συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε στις τέσσερις και τριάντα και ο κύριος Κορντοβέζ αναχώρησε για την κατεχόμενη Λευκωσία, όπου αυτή την ώρα συναντάται με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Ο Ειδικός Σύμβουλός του Γενικού Γραμματέα θα έχει δεύτερη συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη αύριο το πρωί, ενώ δηλώσεις στους δημοσιογράφους θα κάνει το πρωί του Σαββάτου σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Λήδρα Πάλας.


Δεν θα πρέπει να αναμένουμε σημαντικά αποτελέσματα από την επίσκεψη του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρτοβεζ, δήλωσε νωρίς το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών μιλούσε στους δημοσιογράφους μετά από σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου Κληρίδη και στην οποία πήραν μέρος οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει στις 20 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, και όχι στη Νότιο Αφρική για τη Σύνοδο Κορυφής των Αδεσμεύτων.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα μεταβούν μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, όπου θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους αρχηγούς των κρατών όλων των χωρών.


Την ικανοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τα δυο πρόσφατα ψηφίσματα για το Κυπριακό, εξέφρασε με δηλώσεις του ο αμερικανος πρεσβευτής στην Λευκωσία, Κένεθ Μπρίλ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση που είχε το πρωϊ με τον Πρόεδρο Κληρίδη και σχολιάζοντας τις τουρκικές αντιδράσεις για τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κύριος Μπρίλ δήλωσε ότι είχε επαφές με την τουρκική πλευρά για το θέμα και πως οι αντιδράσεις των τούρκων μιλούν από μόνες τους.

Ο αμερικανός πρεσβευτής δήλωσε εξάλλου ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνων και ελπίζει ότι η παρουσία του Ντιέγκο Κορτοβέζ στην Κύπρο θα είναι παραγωγική και θα βοηθήσει την διαδικασία για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει την τοποθέτηση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στα Ηνωμένα Εθνη, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών σημείωσε ότι ο κύριος Χόλμπρουκ παραμένει στη θέση του Προεδρικού απεσταλμένου στο Κυπριακό μέχρις ότου υπάρξει νέα απόφαση του Προέδρου Κλίντον.


Η παράδοση των ΕΣ-300, στην Κύπρο, θα γίνει στο τέλος του φθινοπώρου, κατόπιν αιτήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανακοίνωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Αγκυρα Βαντίμ Κουζνέτσοφ.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρεσβευτής τόνισε ότι η Μόσχα δεν θα χάσει αυτό το συμβόλαιο γιατί οι Ελληνοκύπριοι, όπως είπε, μπορούν να αγοράσουν παρόμοια όπλα και από άλλες χώρες.

Καταλήγοντας, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι οι ΕΣ-300 μπορούν να απειλήσουν την ασφάλεια της Τουρκίας.

Στο μεταξύ, στη Λευκωσία, ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, διέψευσε ότι θα μετέβαινε την Δευτέρα στην Μόσχα συνοδεύοντας τον Πρόεδρο Κληρίδη στην επίσκεψή του.

Παράλληλα όμως τόνισε ότι υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο και δικής του επίσκεψης στο μέλλον.

Αναφερόμενος τέλος, στην αυριανή οκταήμερη επίσκεψη Τσοχατζόπουλου στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά την οποία όπως μεταδόθηκε θα συζητηθεί και το Κυπριακό, ο κύριος Ομήρου δήλωσε ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τον Υπουργό Εθνικής 'Αμυνας, και ότι από κοινού καταρτίζονται τα σχέδια δράσης καί στο πολιτικό επίπεδο...

Ο Υπουργός Αμυνας μιλούσε μετά από συνάντηση στο ΓΕΕΦ, με την Επιτροπή άμυνας, της Βουλής.


Ελπίδες ζωής σε τρείς συνανθρώπους μας έδωσε με τον θάνατό της η τριαντα- τριάχρονη Γιούλη Πιττάκη, από το Παραλίμνι, προσφέροντας για μεταμόσχευση τους νεφρούς και την καρδία της.

Η καρδία, αφαιρέθηκε το πρωί από Ισραηλινούς γιατρούς, οι οποίοι μετέφεραν το μόσχευμα στο Νοσοκομείο Τέλ Χασιομέρ, του Τελ Αβίβ, όπου και έγινε μεταμόσχευση σε νεαρό Ισραηλίτη.

Ο ένας εκ των νεφρών της, μεταμοσχεύθηκε με επιτυχία, από το Παρασκευαίδειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο, στην Ελένη Χριστάκη από την Λάρνακα ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταμόσχευση του άλλου νεφρού στον Αλέκο Αλεξάνδρου από το Δάλι.

Η Γιούλη Πιττάκη, η οποία εγκαταλείπει σύζυγο και δύο παιδιά, κατέστη χθες βράδυ, κλινικά νεκρή, μετά από τραυματισμό της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, που έγινε την περασμένη Πέμπτη.


Η πυκνή ομίχλη που επικρατούσε από τα μεσάνυκτα μέχρι τις οκτώ και τριάντα το πρωί, στην περιοχή του αεροδρομίου Λάρνακας, στάθηκε εμπόδιο στην προσγείωση έξι συνολικά πτήσεων.

Τελικά τα έξι αεροσκάφη προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Πάφου, προκαλώντας ταλαιπωρία σε επιβάτες και κοινό.

Από την ομίχλη, επηρεάστηκαν δύο πτήσεις από το Μπέλφαστ, μία από το Τέλ Αβίβ, τη Μάλτα, τη Χάϊφα, και το Μάντσεστερ.

Τη δημιουργία ομίχλης, ευνόησε η άπνοια, φαινόμενο που δεν είναι ασυνήθιστο για την εποχή και το οποίο σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα διαρκέσει για δύο έως τρείς ημέρες.


Κυβέρνηση και Βουλή συντονίζονται για την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο το οποίο μεταφράζεται σε δέκα χιλιάδες νομοθετήματα.

Το θέμα τέθηκε στη σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, ενόψει της αυριανής σύσκεψης υπό την προεδρία του Σπύρου Κυπριανού.

Σε αυτή θα παρευρεθούν οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών, ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη, και από πλευράς Βουλής, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι κατά την αυριανή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών θα συζητηθεί το αίτημα για αύξηση της εισφοράς για την άμυνα, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να υπάρξει συναίνεση και ομοφωνία για το θέμα.

Στην ίδια συνεδρία, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών θα συζητηθεί και το αίτημα των εκτάκτων δημοσίων υπαλλήλων για παράταση των υπηρεσιών τους.

Τέλος ο κύριος Κυπριανού ανακοίνωσε ότι αύριο θα ενημερώθεί από το Γενικό Εισαγγελέα και τον υπουργό δικαιοσύνης για το θέμα που προέκυψε με τον μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθο.

Ο πρόεδρος της βουλής πρόσθεσε ότι έχει συνταγματικό δικαίωμα και αρμοδιότητα η βουλή να διερευνήσει θέματα που αφορούν την εκκλησία.

Χαρακτήρισε επίσης την όλη υπόθεση ως μη φυσιολογική για να προσθέσει ότι κάτι δεν είναι σωστό.


Καταγγελίες για πρόκληση θανάτου από αμέλεια σε νοσοκομείο διατύπωσε ο βουλευτής Ισίδωρος Μακρίδης στην επιτροπή υγείας της Βουλής.

Συγκεκριμένα κατήγγειλε ότι ο θάνατος ενός βαριά τραυματισμένου οφείλεται στις αλλεπάλληλες μεταφορές του από το νοσοκομείο Λάρνακας στο νοσοκομείο Λευκωσίας.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Αντρέας Παρισσινός δήλωσε ότι δόθηκαν εντολές στο Υπουργείο Υγείας για διεξαγωγή έρευνας για διερεύνηση του όλου θέματος.


Διευθετήθηκε το πρόβλημα για τον τρόπο διορισμού των δασκάλων στο δημόσιο και όσοι στο μέλλον φοιτήσουν σε πανεπιστήμια εκτός Κύπρου και Ελλάδος ΔΕΝ θα δικαιούνται να διοριστούν.

Από την πρόνοια της νέας νομοθεσίας εξαιρούνται όσοι εξασφάλισαν εγγραφή μέχρι τον Οκτώβριο του 1997.

Η επιτροπή παιδείας διευθέτησε και το πρόβλημα των συμβασιούχων στη δημοτική εκπαίδευση, οι οποίοι και θα μονιμοποιηθούν, αφού πρώτα περάσουν από επιμορφωτικά μαθήματα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Σοφοκλής Χατζηγιάννης ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα τεθεί θέμα για μείωση της βάσης για τις θέσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Ανέφερε, επίσης, ότι στην ίδια συνεδρία θα τεθεί θέμα για αναγκαστική επιμόρφωση για ένα χρόνο όσων επιθυμούν να διοριστούν στο δημόσιο.


Πρωτόγνωρη τουριστική ανάπτυξη υπόσχεται ο Υπουργός Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης στις παράλιες πόλεις από την δημιουργία μαρίνων.

Το θέμα τέθηκε στην επιτροπή εμπορίου της Βουλής και ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι θα δημιουργηθούν έξι μαρίνες χωρητικότητας τεσσερισίμιση χιλιάδων σκαφών.

Οι μαρίνες θα διατεθούν με διεθνείς προσφορές σε ιδιώτες οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να καθορίζουν και τα τέλη.

Με την προϋπόθεση ότι θα περάσει ο σχετικός νόμος πριν από τις θερινές διακοπές, μέχρι τον Σεμπτέμβριο θα είναι έτοιμοι και οι όροι εντολής προς τους ενδιαφερόμενους.


Ο Πολωνός Γιάτσεκ Στανι-ζέβσκυ, εικοσι-εννέα ετών οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου και εναντίον του εκδόθηκε διάταγμα οκταήμερης κράτησης.

Στο διαμέρισμά του βρέθηκαν χθες 43 υπό καλλιέργεια φυτά κάνναβης, καθώς και ποσότητα -ξηρής- κάνναβης.

Οπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, ο Πολωνός κατονόμασε ένα Ρώσο ως το πρόσωπο το οποίο του προμήθευσε τους σπόρους.

Υποστήριξε επίσης ότι καλλιεργούσε τα φυτά για λογαριασμό του Ρώσου.


Ο πυρηνικός αντιδραστήρας που προτίθεται να κατασκευάσει η Τουρκία στον κόλπο του Ακκιουγιου, βρίσκεται δίπλα από ενεργό τεκτονικό ρήγμα, σε μία περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα.

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα έκθεσης Τούρκων γεωφυσικών, που παρουσιάστηκε σήμερα στη Κωνσταντινούπολη, σε συνεργασία με την οικολογική οργάνωση Γκρήνπις.

Στην έκθεση τονίζεται ότι η κατασκευή του αντιδραστήρα, χωρίς σεισμολογική μελέτη, είναι μία εντελώς ανεύθυνη και εγκληματική απόφαση.

Η προειδοποίηση της Γκρήνπις και των Τούρκων επιστημόνων δίνεται λίγες ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την περιοχή των Αδάνων, η οποία βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον κόλπο του Ακκιουγιου.


ΟΣΟ οι εθνικές συγκρούσεις ταλανίζουν την περιοχή των Βαλκανίων, η ασφάλεια στην Ευρώπη θα απειλείται, τόνισε σήμερα από τη Βοσνία, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα.

Στο Κοσσυφοπέδιο, οι δαίμονες της εθνικής μισαλλοδοξίας έχουν σηκώσει κεφάλι, υπογράμμισε ο Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος μετέβη στην Αλβανία, σε μία προσπάθεια ειρήνευσης στην περιοχή.

Σε μία άλλη εξέλιξη, οι Σερβικές Δυνάμεις Ασφαλείας, έπειτα από δύο ημέρες συγκρούσεων με τους αντάρτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο του αθρακωρυχείου στο Μπελάτσεβατς


Κλιμακώνεται η ένταση στην Βόρειο Ιρλανδία, έπειτα από νέα σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε οκτώ Ρωμαιοκαθολικές εκκλησίες.

Σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης, αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα την περιοχή, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλέρ, ενώ διπλωματικές προσπάθειες για τερματισμό της δικοινοτικής βίας, καταβάλλονται επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιρλανδία.

Εν τω μεταξύ, τοπικοί πολιτικοί παράγοντες εκφράζουν φόβους, ότι η καθιερωμένη παρέλαση του τάγματος της Ο-ράγγης, των Προτεσταντών, μέσα από Καθολικές συνοικίες της πόλης Πόρτ-αντάουν, θα προκαλέσει βίαια επεισόδια με απρόβλεπτες συνέπειες.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος αλλά σε μερικές παράλιες κυρίως περιοχές, θα σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θαείναι βορειοδυτικοί ασθενείς δύο ως τριών Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 26 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 22 στα νότια παράλια και στους 20 στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι αίθριος και θερμός.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς, δύο εως τριών Μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε θαλάσσιους μέτριους 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 40 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 34 στα νότια παράλια και στους 30 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 40 βαθμοί και η πιο χαμηλή 26, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 35 με 22, στη Λεμεσό 31 με 22 στην Κερύνεια και την Πάφο 31 με 21


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 2 July 1998 - 15:27:24 UTC