Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-06-26

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Το πότε δεν πρόκειται να γίνει ποτέ.

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο ηγέτης του Ελληνισμού στον κυπριακό λαό, κατά την επίσκεψή του στην ιερά μονή Κύκκου, απαντώντας στην προσφώνηση του Ηγουμένου Νικηφόρου, και στη έγνοια του ελληνισμού "πότε θα ηχήσουν οι καμπάνες της ελευθερίας".

Συγκινητική και συγκλονιστική ήταν η υποδοχή την οποίαν επεφύλαξαν ο Ηγούμενος και η αδελφότητα της μονής στον Πρόεδρο Στεφανόπουλο.

Η είσοδος στρωμένη με μερσίνια και δάφνες, ενώ άγημα της Εθνικής Φρουράς απέδιδε τιμές.

Κάτω από τις συνεχείς και χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες, ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος συνοδευόμενος από τον Ηγούμενο Νικηφόρο και εν πομπή εισήλθαν στο καθολικό, όπου εψάλη δοξολογία.

Στη συνέχεια ο Πανοσιολογιώτατος απηύθυνε το "ευ παρέστητε" στον υψηλό επισκέπτη, αναφέροντας ότι η παρουσία του θάλπει και ζωογονεί την ελπίδα του κυπριακού ελληνισμού και ενισχύει το φρόνημά του.

Εξ ονόματος της αδελφότητος της Μονής Κύκκου, ο Πανοσιολογιώτατος επέδωσε στον Πρόεδρο Στεφανόπουλο, εικόνισμα της Παναγίας Ελεούσας του Κύκκου.

Στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος τόνισε ότι ανέκαθεν έθνος και ορθοδοξία, ήταν αλληλένδετα και αδιάλειπτα στοιχεία του Ελληνισμού, και για τούτο η επίσκεψή του προσλαμβάνει όχι μόνο χαρακτήρα εθνικού προσκυνήματος, αλλά και θρησκευτικού.

Σημείωσε δε, ότι από τον Ενιαίο χώρο του Ελληνισμού, πέρασαν πολλοί κατακτητές, χωρίς να καταφέρουν να καταβάλουν ούτε την εθνική ελπίδα, ούτε την εθνική ταυτότητα μας.


Το θρονί ήταν ο επόμενος σταθμός της επίσκεψης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ιερά Μονή Κύκκου.

Αγημα της Εθνικής Φρουράς απέδωσε τιμές κατά την είσοδο του Προέδρου Στεφανόπουλου στον τάφο του Εθνάρχη Μακαρίου, όπου ο Πανοσιολογιώτατος ηγούμενος Νικηφόρος τελέσε τρισάγιο.

Ακολούθησε μονόλεπτος σιγή και ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος, κατέθεσε ελληνικές δάφνες στον τάφο του εθνάρχη Μακαρίου.


Το πρωί, πρώτος σταθμός του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κύπρο, ήταν το Κυπριακό Μουσείο.

Τον Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο υποδέχθηκε, στην είσοδο του Μουσείου ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Λεόντιος Ιεροδιακόνου και στη συνέχεια ο Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ο οποίος ξενάγησε τον Ελληνα πρόεδρο και την συνοδεία του, στις αίθουσες του Μουσείου.

Καθ'οδόν προς την Μονή Κύκκου, η πομπή έκανε ολιγόωρη στάση στο Ακάκι, όπου ο κύριος Στεφανόπουλος κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Τρίτου ενώ στην Ευρύχου, η Δήμαρχος Μόρφου, παρέδωσε, εις ένδειξη τιμής, το χρυσό κλειδί της κατεχόμενης κωμόπολης.


Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει αρνητικά τη συζήτηση με την Τουρκία, μόνο για οικονομικά θέματα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι αξίες, οι αρχές και τα δημοκρατικά συστήματα, παρατήρησε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος απαντούσε σε ερώτηση αναφορικά με τις πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα για να άρει το βέτο της, στη χρηματοδότηση της Τουρκίας από κοινοτικά ταμεία.

Η Τουρκία, συνέχισε, θέλει συζήτηση επί των οικονομικών, αλλά δεν δέχεται κριτική για το πολιτικό της σύστημα, ούτε συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για το διεθνές δίκαιο, για το τί κάνει στις γειτονικές της χώρες και το τί κάνει στον ίδιο το λαό της.


Την αποχώρηση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ από τη θέση του Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, ανακοίνωσε εμμέσως, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, απαντώντας χθες βράδυ σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ο κύριος Ρούμπιν ανέφερε συγκεκριμένα, πως όταν ο κύριος Χόλμπρουκ αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του ως Μόνιμου Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτείων στα Ηνωμένα Εθνη, είναι επίσης σαφές ότι δεν θα είναι σε θέση να ασκεί τα καθήκοντα του Ειδικού Προεδρικού Απεσταλμένου για την Κύπρο.

Εξάλλου, σύμφωνα με φήμες που κυκλοφορούν στην αμερικανική πρωτεύουσα υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ να ακολουθήσει στα Ηνωμένα Εθνη και ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ.


Μέσα σε κλίμα βαθύτατου πένθους κηδεύτηκε το μεσημέρι ο Ανδρέας Χριστοφίδης, που πέθανε την περασμένη Δευτέρα σε ηλικία 61 χρονών.

Της νεκρώσιμης ακολουθίας, που ετελέσθη στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και παρέστησαν εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων και άλλοι επίσημοι.

Επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Διευθυντής του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, Κώστας Χατζηστεφάνου, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο του Ανδρέα Χριστοφίδη.

Αποχαιρετιστήριο λόγο εκφώνησε και ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

Η ταφή έγινε στο Νέο Κοιμητήριο Λευκωσίας.


Νέα υπόθεση μαχαιρώματος σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στη Λάρνακα.

Δεκαεξάχρονοι Βρετανοί επιτέθηκαν και τραυμάτισαν σοβαρά με μαχαιριές τον δεκαεπτάχρονο, Ανδρέα Γιαννάκου από την Λάρνακα.

Ο Ανδρέας μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, και στη συνέχεια στο νευροχειρουργικό τμήμα του Μακάρειου Νοσοκομείου στη Λευκωσία, ενώ το πρωί μεταφέρθηκε και πάλι πίσω στο Νοσοκομείο Λάρνακας.

Οι έξι Βρετανοί που κατόρθωσαν να διαφύγουν από την σκηνή, συνελήφθησαν αργότερα και τέθηκαν υπό πενθήμερη κράτηση, ενώ η Αστυνομία βρήκε τα δύο μαχαίρια με τα οποία επιτέθηκαν κατά του Ανδρέα Γιαννάκου.

Σύμφωνα με ισχυρισμό τους, οι Βρετανοί αναζητούσαν ομάδα νεαρών, που τους είχε επιτεθεί προηγουμένως.


Σημαντικά στοιχεία μεταξύ των οποίων και κηλίδες αίματος διαφορετικής ομάδας από του θύματος, εξασφάλισαν οι διωκτικές αρχές σε σχέση με την χθεσινή δολοφονία του εικοσιδυάχρονου Μιχάλη Ευαγγέλου, στο Λειτις Μάιλ στη Λεμεσό.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο τα ελατήρια της δολοφονίας αφορούν υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών, ο Αρχηγός Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοίζου, ζήτησε πίστωση χρόνου.

Εν τω μεταξύ, ο συλληφθείς Δημήτρης Πολυκάρπου άλλως Σάκκος από το Τραχώνι, αφέθηκε ελεύθερος λόγω έλλειψης ενοχοποιητικών στοιχείων.

Πληροφορίες του ΛΟΓΟΥ, αναφέρουν ότι τα ελατήρια του φόνου, αφορούν παράνομες συναλλαγές διακίνησης ναρκωτικών.


Για πολιτικές παρεμβάσεις και συμφέροντα που δυσκολεύουν την επίλυση προβλημάτων στην αστυνομία, μίλησε σήμερα ο Αρχηγός του σώματος Πανίκος Χατζηλοϊζου, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας αποχαιρετιστήριας επίσκεψης στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού.

Αναφερόμενος εξάλλου στο οργανωμένο έγκλημα, ο κύριος Χατζηλοϊζου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αστυνομία, είναι σε θέση και έχει τους τρόπους να το αντιμετωπίσει.


Υστερα από εκκρεμότητα δύο εβδομάδων, επιτεύχθηκε οριστική διευθέτηση στο θέμα της φρουράς της Βουλής και του Προέδρου της.

Ομόφωνες αποφάσεις λήφθηκαν σε πρωινή σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στην παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκου Κόση.

Αποφασίσθηκε όπως επιστρέψουν στην προσωπική φρουρά του Προέδρου της Βουλής δεκατρείς αστυνομικοί και όπως το θέμα της φρούρησης του κτιρίου του νομοθετικού σώματος, αναλάβει η αστυνομική διεύθυνση Λευκωσίας.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κύριος Κόσης δήλωσε ότι το θέμα έληξε.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού εξέφρασε ικανοποίηση για τη διευθέτηση.


Υπέρ της εικοσιτετράωρης προειδοποιητικής απεργίας, ψήφισαν οι εργαζόμενοι στους κλάδους μετάλλου και ηλεκτρολογίας της επαρχίας Λευκωσίας, υιοθετώντας την απόφαση των συναδέλφων τους των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου.

Η απεργία θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου, εις ένδειξη διαμαρτυρίας, μετά το αδιέξοδο που κήρυξε επίσημα το Υπουργείο Εργασίας, αφού οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα.

Αδιέξοδο έχει κηρυχθεί και στις εργασιακές σχέσεις στους κλάδους Ξυλουργικής και Επιπλοποιϊας και στον κλάδο της ξενοδοχειακής βιομηχανίας.

Σε δηλώσεις του στον ΛΟΓΟ, ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Μουσιούττας, ανέφερε ότι σύμφωνα με τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων, έχουν ήδη αρχίσει να συντρέχουν οι χρονικές προθεσμίες, για κατάληξη σε συμφωνία και κάλεσε τις δύο πλευρές, να αντιμετωπίσουν τις διαφορές τους με σύνεση και υπευθυνότητα.


Το θέμα της φιλελευθεροποίησης των επιτοκίων, συζήτησαν σήμερα σε πολύωρη συνάντηση, ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου και η ηγεσία του Συνεργατικού Κινήματος.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνεργατικής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Πιτσιλλίδης, εξέφρασε την θέση, ότι η πλήρης φιλελευθεροποίηση των επιτοκίων θα πρέπει να γίνει, αμέσως μόλις ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και αφού υπάρξει προηγουμένως μια μεταβατική περίοδος.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, χαρακτήρισε θετικές τις θέσεις του Συνεργατισμού και τόνισε ότι έπονται επαφές και με τα πολιτικά κόμματα.

Είμαστε ανοικτοί, είπε χαρακτηριστικά, να υιοθετήσουμε τις απόψεις που θα συμβάλουν θετικά.


Η Κύπρος αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα στον τομέα της εναρμόνισης της με το Ευρωπαικό κεκτημένο, όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική, με σοβαρότερο αυτό των αποθεμάτων ενέργειας για κάλυψη αναγκών, τα οποία είναι πολύ λίγα σε σχέση με αυτά που προνοεί η Ευρωπαική Ενωση, κάτι το οποίο μπορεί να καλυφθεί με αποθήκευση ενέργειας σε άλλο κράτος μέλος.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης, σε κοινή διάσκεψη τύπου, με τον Επίτροπο της Ευρωπαικής Ενωσης, Χρήστο Παπουτσή.

Ενωρίτερα, ο κύριος Παπουτσής συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής.

Ο Κοινοτικός Επίτροπος έλαβε μέρος στο Συνέδριο "Ευρωπαική Ενεργειακή Πολιτική-Προκλήσεις, για τις προ Ενταξη Χώρες".


Η Αμερικανική κυβέρνηση δεν υποστηρίζει ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε στην Ουάσιγκτων ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τζέιμς Ρούμπιν.

Ο Τζέϊμς Ρούμπιν σημείωσε ότι οι επόμενες κινήσεις της Αμερικανικής διπλωματίας, στρέφονται πρός την έναρξη απευθείας συνομιλιών με τους Αλβανούς αντάρτες, του αυτόκλητου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου.

Παράλληλα, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων για εξεύρεση διπλωματικής λύσης, οι συγκρούσεις Σερβικών δυνάμεων και Αλβανών αυτονομιστών, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, έχουν αναθερμανθεί, βορείως της πρωτεύουσας Πρίστινα.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά θα σχηματισθεί κατά τόπους αραιή ομίχλη.

Οι άνεμοι θα τραπούν σε ασθενείς βορειοδυτικούς και θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 19 στα δυτικά.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι θαλάσσιοι 4 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 38 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 31 στα νότια παράλια και στους 28 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 39 βαθμοί και η πιο χαμηλή 23, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 32 με 21, στη Λεμεσό 30 με 20 στην Κερύνεια, την Πάφο και τον


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 26 June 1998 - 15:27:14 UTC