Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-06-24

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ως ιστορικό γεγονός, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, την αυριανή επίσκεψη του προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου στην Κύπρο.

Ο πρώτος πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας που επισκέπτεται την Κύπρο φθάνει το πρωί στο νησί και στο αεροδρόμιο Λάρνακας θα τον υποδεχθεί ο πρόεδρος Κληρίδης.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος θα πραγματοποιήσει τετραήμερη επίσκεψη στο νησί, στο πλαίσιο της οποίας θα έχει επαφές με την πολιτική και εκκλησιαστική ηγεσία.

Σήμερα πάντως συνεχίστηκαν οι προετοιμασίες για την αυριανή επίσκεψη ενώ σε εγρήγορση βρίσκονται και οι αρχές των σωμάτων ασφαλείας.


Ο πρόεδρος Κληρίδης γνώριζε σχετικά με την άφιξη των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στη βάση της Πάφου, δήλωσε σήμερα κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης κλήθηκε από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει σχετικά δημοσιεύματα, ύστερα από την πρωινή συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, και όπως ανέφερε, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί πως αυτά δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα.

Οσον αφορά το ενδεχόμενο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να επισκεφθεί τη Μόσχα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ούτε διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει, τουλάχιστο για σήμερα τις σχετικές πληροφορίες.

Εξάλλου, σήμερα η Τουρκία ζήτησε επισήμως από τη Βρετανία να βοηθήσει, ώστε να μειωθεί η στρατιωτική ένταση στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, οι τελευταίες στρατιωτικές ενέργειες στο πλαίσιο του ενιαίου αμυντικού δόγματος Κύπρου-Ελλάδος, προκάλεσαν κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.


Τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο αποχαιρέτισε το πρωί, ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Γουστάβ Φεϋσσέλ.

Η συνάντηση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή έγινε με την ευκαιρία της λήξης της θητείας του Γουστάβ Φεϋσσέλ στο νησί, εφόσον, ως γνωστό στις 4 Ιουλίου, αναλαμβάνει τα καθήκοντά της η νέα απεσταλμένη του Κόφι Ανάν στην Κύπρο, Αν Χέρκους.

Σε δηλώσεις του στον ΛΟΓΟ, ο Μακαριώτατος είπε ότι είχε μια σύντομη συνομιλία με τον κύριο Φευσσέλ, όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο εθνικό μας θέμα.


Εντατικοποιούνται οι διεργασίες της κυβέρνησης για την ελευθεροποίηση των τραπεζικών επιτοκίων, ώστε το σχετικό νομοσχέδιο για την άρση του δια νόμου καθορισμού, ανώτατου ύψους στα επιτόκια, να κατατεθεί στην βουλή σε λιγότερο από είκοσι ημέρες.

Οπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ύστερα από την μεσημβρινή συνεδρία της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής, στόχος είναι να κατατεθεί στην Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, πριν από τις 10 Ιουλίου, ημερομηνία λήξης των εργασιών του κοινοβουλευτικού σώματος, πριν από τις θερινές διακοπές.

Ο κύριος Χριστοδούλου, διευκρίνησε ότι κατά την μεταβατική περίοδο, θα υπάρξουν κάποιες ασφαλιστικές δικλίδες και κάποιοι περιορισμοί, ενώ θα υπάρξει, κατ'ανάγκη ειδική πρόταση που να αφορά τα στεγαστικά δάνεια.


Καταγγελίες για σκανδαλώδεις πολεοδομικές χαλαρώσεις αναφορικά με την ανέγερση πολυδύναμου εμπορικού κέντρου, στην περιοχή Αθαλάσσας, έγιναν το πρωί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών.

Τις καταγγελίες έκανε ο βουλευτής Κίκης Γιάγκου, αναφέροντας ότι, παρά την αντίθεση των αρμόδιων υπηρεσιών, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, κατά παρέκκλιση των νόμιμων διαδικασιών, τροποποίηση των πολεοδομικών ζωνών, ύστερα από αίτηση του μεγαλο-επιχειρηματία Νίκου Σιακόλα.

Ο κύριος Γιάγκου υποστήριξε ότι, για την υπογραφή της εισήγησης προς το Υπουργικό Συμβούλιο, ανακλήθηκε για λίγες ώρες λειτουργός του Τμήματος Πολεοδομίας, ο οποίος είχε αφυπηρετήσει.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Σιακόλας, εκτελεστικός πρόεδρος του ομώνυμου ομίλου εταιρειών, σε σημείωμα που κατέθεσε στη Επιτροπή Εσωτερικών, αντικρούει τους ισχυρισμούς, περί χαλαρώσεων και αναφέρει ότι η πολεοδομική άδεια εκρίθηκε με πολλούς όρους και περιορισμούς.

Οι καταγγελίες Γιάγκου παραπέμφθηκαν στο Γενικό Εισαγγελέα της δημοκρατίας για διερεύνηση.


Εμπλοκή σημειώθηκε στο θέμα της φρουράς της Βουλής και του Προέδρου της, Σπύρου Κυπριανού.

Παρόλο που σε χθεσινή σύσκεψη είχε επιτευχθεί διευθέτηση, εντούτοις το πρωί, οι αστυνομικοί της Βουλής πήραν οδηγίες να μην εισέλθουν εντός του κτιρίου.

Ως εκ τούτου, συνέχιζαν τις περιπολίες στον περίβολο του νομοθετικού σώματος.

Παράλληλα, τον κύριο Κυπριανού μετέφερε από και προς το σπίτι του, η γραμματέας του.

Το θέμα που προέκυψε απασχόλησε νέα σύσκεψη στη Βουλή, στην οποία πήραν μέρος ο Γενικός Διευθυντής της, Κωστάκης Χριστοφόρου, ο βουλευτής Κώστας Παπακώστας και αντιπροσωπεία της Αστυνομίας υπό τον υπαρχηγό, Ανδρέα Χριστοφίδη.

Οπως πληροφορούμαστε, επί του θέματος, υπάρχει διάσταση απόψεων.

Η μεν Αστυνομία, υποστηρίζει ότι, μέχρις ότου εξευρεθεί τελική λύση στο θέμα, θα πρέπει να ισχύει η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δηλαδή οι αστυνομικοί της Βουλής να υπάγονται στον αστυνομικό σταθμό Πύλης Πάφου.

Αντίθετα, η πλευρά του Προέδρου της Βουλής, θεωρεί ότι πρέπει να ισχύει το καθεστώς που ίσχυε πριν ληφθεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το θέμα θα απασχολήσει και πάλι αυριανή σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων.


Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία για την ερχόμενη Τετάρτη, απεφάσισαν σήμερα τα επαρχιακά συμβούλια των συντεχνιών ΟΒΙΕΚ-ΣΕΚ και ΣΕΜΜΗΚ-ΠΕΟ, των κλάδων μετάλλου και ηλεκτρολόγων Λεμεσού.

Οριστική απόφαση θα ληφθεί σε αυριανή Γενική Συνέλευση των δύο κλάδων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία.


Δύο άτομα συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό οκταήμερη κράτηση, ύστερα από απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, σε σχέση με την χθεσινή βομβιστική επίθεση σε αυτοκίνητο Λιβάνιου επιχειρηματία.

Πρόκειται για τους Χριστάκη Δημητρίου 38 ετών και Πανίκο Χρυσάκη 22 ετών, εναντίον των οποίων διερευνάται και υπόθεση απαίτησης χρημάτων, με σκοπό την κλοπή.

Για την ίδια υπόθεση, καταζητείται και τρίτο πρόσωπο.


Η Κύπρος ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο τόσο στην ασφάλεια των τροφίμων, όσο και στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής, μιλώντας το απόγευμα στη Λάρνακα, σε διεθνή συνάντηση με θέμα την χημική ασφάλεια των ψαριών.

Την συνάντηση διοργανώνει η Παγκόσμια Οργάνωση Προστασίας Περιβάλλοντος, με την συνεργασία άλλων διεθνών οργανισμών και του Γενικού Χημείου του κράτους.

Ωστόσο, ανέφερε ο κύριος Σολωμής, υπάρχουν κάποιοι τομείς, όπως είναι αυτός των θαλασσινών, στον οποίο ο έλεγχος θα πρέπει να γίνει πιο συστηματικός.

Υποστήριξε ακόμη ενώπιον των συνέδρων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν εικοσι-δύο χώρες, την υπογραφή πρωτοκόλλου για την προστασία της θάλασσας της Μεσογείου από την ρύπανση.


Το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα ανακοινώνει ότι η αντικατοχική εκδήλωση η οποία είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή 26 Ιουνίου το βράδυ, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας αναβάλλεται.

Την ίδια ώρα, στον χώρο της Ελληνικής Πρεσβείας, θα δίδεται δεξίωση του Πρέσβεως της Ελλάδος στην Κύπρο εξ ονόματος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, προς τιμήν του Προέδρου Κληρίδη.

Το ΠΑΚ, θα ανακοινώσει αργότερα την ημερομηνία πραγματοποίησης της εκδήλωσης, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.


Στο Μεξικό, αεροσκάφος των Μεξικανικών αερογραμμών, που εκτελούσε εσωτερική πτήση κατέπεσε και συνετρίβη αργά το βράδυ, σε ορεινή περιοχή στα βόρεια της χώρας, με αποτέλεσμα τον θάνατο πέραν των εβδομήντα επιβατών.

Εκπρόσωποι της πολιτικής αεροπορίας, δήλωσαν ότι το αεροσκάφος συνετρίβη σε εξαιρετικά δύσβατη περιοχή, γεγονός που δικαιολογεί την καθυστέρηση που σημειώθηκε στον προσδιορισμό του ακριβούς σημείου της πτώσης.

Τα σωστικά συνεργεία, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, χρειάστηκαν πάνω από οκτώ ώρες για να μεταβούν στον τόπο του δυστυχήματος.


Την απειλή αεροπορικών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, αν δεν αποσύρει τις αστυνομικές τις δυνάμεις από το Κοσσυφοπέδιο, διατύπωσε πρός τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Ο Μόνιμος Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Εθνη, ο οποίος πραγματοποιεί στην περιοχή διπλωματική αποστολή προειδοποίησε ότι η διένεξη στην περιοχή έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο.

Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ είχε σήμερα συνάντηση με την Αλβανική ηγεσία στο Κοσσυφοπέδιο, πραγματοποιώντας και επί τόπου επίσκεψη, στην τοποθεσία των ένοπλων συγκρούσεων.


Εμβόλιο που ίσως οδηγήσει στην ολοκληρωτική καταπολέμηση της θανατηφόρας ασθένειας του Εητζ, το Εήτζ-βαξ, δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε μεγάλη κλίμακα, στην Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι δοκιμές του εμβολίου που θα ολοκληρωθούν σε τρία χρόνια, αρχίζουν σήμερα και αναμένεται να επιβεβαιώσουν πέραν πάσης αμφιβολίας, αν αυτό μπορεί να προστατεύσει τον ανθρώπινο οργανισμό από την μόλυνση του ιού HIV, που προκαλεί την ασθένεια.

Η πραγματοποίηση των δοκιμών είναι το τελευταίο βήμα, που απαιτείται από την κυβερνητική νομοθεσία, πρίν από την κυκλοφορία του εμβολίου στην αγορά, και μέχρι σήμερα, παρόλο πού έχουν δοκιμαστεί περίπου εικοσι-πέντε εμβόλια κατά του ιού, το Εητζ-βάξ είναι το πρώτο που περνάει στην τρίτη και τελευταία φάση.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 18 στα δυτικά.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και το απόγευμα θαλάσσιοι μέτριοι 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα νότια παράλια το απόγευμα μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 38 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 33 στα νότια παράλια και στους 30 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 37 βαθμοί και η πιο χαμηλή 22, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 32 με 22, στη Λεμεσό 30 με 20 στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 16


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 24 June 1998 - 15:27:09 UTC