Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-06-17

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εντονες αντιδράσεις από τουρκικής πλευράς ξεσήκωσε η προσγείωση ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, στη βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο ο Ραούφ Ντεκτάς, ισχυρίστηκε ότι τέτοιες ενέγειες θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στη περιοχή.

Ο εγκάθετος της Αγκυρας απείλησε μάλιστα να θέσει το όλο θέμα, ενώπιον της διεθνούς κοινότητας.

Πάντως και σήμερα η τουρκική πλευρά προσπάθησε να διατηρήσει αρνητικό κλίμα γύρω από το θέμα εγκατάστασης των ΕΣ-300.

Ο τουρκοκυπριακός τύπος, επικαλούμενος πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, αναφέρει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ανυσηχούν για την αντιδράση της Τουρκίας, σε περίπτωση εγκατάστασης του πυραυλικού συστήματος στην Κύπρο.

Την ίδια ώρα, στα κατεχόμενα συνεχίζεται η αεροναυτική άσκηση Θαλασσόλυκος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, κληθείς να σχολιάσει τις στρατιωτικές ασκήσεις στα κατεχόμενα, ανέφερε πως πρόκειται για παράνομες ενέργειες.


Ικανοποιημένη δηλώνει δια του εκπροσώπου της, η Κυβέρνηση από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στο Κάρντιφ, καθώς επαναβεβαιώθηκε ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, θα προχωρήσει απρόσκοπτα χωρίς προϋποθέσεις.

Ο κύριος Στυλιανίδης ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό της Ελλαδας Κώστα Σημίτη και χαρακτήρισε την στάση του, ως αποφασιστική και εθνικά αξιοπρεπή.

Αναφορικά με την παρέμβαση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτείων, Μπίλ Κλίντον, ο οποίος παρότρυνε τον Ελληνα Πρωθυπουργό, να μεταβάλει στάση με στόχο την αναβάθμιση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας, ο κύριος Στυλιανίδης σημείωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος έπρεπε να παρέμβει για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας στην ίδια την Τουρκία, η οποία, επεσήμανε, πρέπει να αποφασίσει ότι για να πάρει κάτι, πρέπει πρώτα να δώσει.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως παραλογισμούς, τις δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας, ότι ευθύνεται η Ελλάδα για την μη προώθηση των σχέσεων της με την κοινότητα.


Ως μια μορφή εκφοβισμού χαρακτηρίζει το τηλεφώνημα του αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης.

Το μήνυμα της ελληνικής στάσης κατά την σύνοδο του Κάρντιφ, είναι ότι δεν θα περάσει ο εκφοβισμός, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, εκφράζοντας παράλληλα την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για τους χειρισμούς του Κώστα Σημίτη, έναντι των πιέσεων για αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το τί θα πρέπει να κάνει η πλευρά μας από τούδε και στο εξής, συμπλήρωσε ο κύριος Λυσσαρίδης, είναι να ασκηθούν πιέσεις προς τις χώρες που υιοθετούν τις γαλλο-βρετανικές θέσεις, ώστε να αλλάξουν την στάση τους, αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.


Εκτός Βουλής παρέμειναν και σήμερα οι αστυνομικοί, οι οποίοι έχουν την ευθύνη της φρούρησης του νομοθετικού σώματος.

Οι αστυνομικοί πήραν οδηγίες από την αστυνομική διεύθυνση Λευκωσίας, όπως περιπολούν στο γύρω χώρο από τη Βουλή, χωρίς να εισέρχονται στο κτίριο.

Ο υπεύθυνος του αστυνομικού σταθμού Πύλης Πάφου, Σταύρος Γυψιώτης, δήλωσε ότι στη Βουλή θα παρέχεται η ίδια ασφάλεια, όπως και προηγουμένως, και ότι η φρούρηση του κτιρίου θα γίνεται με δύο αστυνομικούς σε κάθε βάρδια.

Ο κύριος Γυψιώτης, πρόσθεσε, πως οι οδηγίες για εξωτερική φρούρηση του κτιρίου, δόθηκαν ύστερα από την προτροπή του Προέδρου της Βουλής, προς τους αστυνομικούς, όπως αποχωρήσουν.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης δήλωσε ότι θα ήταν σωστό να υπάρξει συνεννόηση με την ειδική επιτροπή της Βουλής, προτού υλοποιηθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις.

Οσον αφορά την ασφάλεια του ιδίου, ο κύριος Λυσσαρίδης είπε ότι, εάν δεν υπάρχει κίνδυνος, δεν θέλει καθόλου φρουρά.

Είσαι ουσιαστικά, πρόσθεσε, ένας φυλακισμένος, χωρίς ιδιωτική ζωή.


Τέσσερις αυτοσχέδιες βόμβες, τρεις αμυντικές χειροβομβίδες έτοιμες προς χρήση καθώς και μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών, βρήκε χθες βράδυ η Αστυνομία Λεμεσού, ύστερα από πληροφορίες.

Τα ανευρεθέντα βρίσκονταν μέσα σε θάμνους στη κοίτη του ποταμού Κούρρη, κάτω από γέφυρα παρά το χωριό Καντού.

Υστερα από εξετάσεις των εμπειρογνωμόνων της αστυνομίας, διαπιστώθηκε ότι τόσο τα εκρηκτικά όσο και τα πυρομαχικά, ήταν σε χρησιμοποιήσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, τα ανευρεθέντα πιθανόν να ανήκουν σε εγκληματικά στοιχεία, τα οποία σχεδίαζαν βομβιστικές επιθέσεις, ενώ απορρίπτει δημοσιεύματα, ότι αποτελούν προϊόντα συναλλαγής με παράνομους.


Είμαι έτοιμος να υπακούσω σ'αυτό που θα με καλέσει η Εκκλησία.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Αρχιμανδρίτης της Μονής Αγίου Γεωργίου Μαυροβουνίου στους Τρούλλους, Νεόφυτος Μασούρας.

Το πρωϊ, η ομάδα πρωτουβουλίας για την εκλογή του Αρχιμανδρίτη Μασούρα στο Μητροπολιτικό Θρόνο Μόρφου, οργάνωσε ξενάγηση των δημοσιογράφων στην Μονή Αγίου Γεωργίου στους Τρούλλους.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους γιατί επέδειξε ενδιαφέρον για την έδρα της Μητρόπολης Μόρφου, ο Αρχιμανδρίτης ανέφερε ότι ο ίδιος δεν εξέφρασε ενδιαφέρον, και μάλλον το αντίθετο συνέβη.

Αν ο λαός σημείωσε ο Πανοσιολογιώτατος και ο κλήρος της Μητροπολιτικής περιφέρειας Μόρφου, μας επιλέξει θα υπακούσω, διαφορετικά, με πολλή χαρά θα παραμείνω στη Μονή και θα συνεχίσω την μοναστική μου πολιτεία.


Την θέση ότι η οποιαδήποτε ένταση βλάπτει σοβαρά τον τουρισμό της Κύπρου, εξέφρασε ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

Ο κύριος Ρολάνδης μιλούσε μετά το τέλος των εργασιών της δέκατης-έκτης γενικής συνέλευσης του Παγκυπρίου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων.

Ο Υπουργός Εμπορίου εξέφρασε ταυτόχρονα την ικανοποίησή του, για το γεγονός ότι υπήρξε μείωση της πυραυλολογίας, τουλάχιστον απο πλευράς κυβερνητικών αξιωματούχων.

Εξάλλου, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στα μέλη του συνδέσμου, ο κύριος Ρολάνδης υπογράμμισε πως όταν ο τουρισμός μας πάει καλά, τότε και η Κύπρος πάει καλά.

Ως ένδειξη αυτού ανέφερε ότι για φέτος αναμένουμε να επισκεφθούν την Κύπρο συνολικά 2 εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες ξένοι, αριθμός που καταδεικνύει αύξηση του τουριστικό ρεύματος κατά 10 τοις εκατό.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε διατάγματα εξαήμερης κράτησης τριών προσώπων, σχετικά με μαστροπεία σε ινστιτούτο μασάζ και εξασφάλιση κερδών από πορνεία.

Οι ύποπτοι είναι οι Ευαγόρας Μακρίδης, από την Παλλουριώτισσα, εικοσι-έξι ετών, υπεύθυνος ινστιτούτου μασάζ, Θεόδωρος Χανδριώτης, από την Αγλαντζιά, εικοσι-έξι ετών, μηχανολόγος, και Ελενα Τρύφωνος, από τη Λευκωσία, τριάντα ετών.

Ανακριτής του ΤΑΕ Λευκωσίας κατέθεσε ότι οι ύποπτοι συνελήφθησαν χθες βράδυ ύστερα από επιδρομή της Αστυνομίας.

Είπε, επίσης, ότι στο ινστιτούτο προσφέρονταν από νεαρές Ελλαδίτισσες διάφορες ερωτικές υπηρεσίες, οι οποίες χρεώνονταν από είκοσι έως σαράντα λίρες.


Το πρώτο βήμα για εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, επιτεύχθηκε με την αποδοχή από τον προέδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμποταν Μιλόσεβιτς, μέρους των όρων που έθεσε η Εξαεθνής Ομάδα Επαφής, για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο Μιλόσεβιτς συμφώνησε στην διπλωματική διαπραγμάτευση με τους ηγέτες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, ενώ δεν αποδέχθηκε τον βασικό όρο που αφορά την αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας από το Κοσσυφοπέδιο.

Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, χαιρέτισε την εξέλιξη, ωστόσο προειδοποίησε ότι η μή αποχώρηση των Σερβικών δυνάμεων, δεν ικανοποιεί την Ομάδα Επαφής για το Γιουγκοσλαβικό, παρατηρώντας ότι η δέσμευση για έναρξη διαλόγου είναι μία ανεπαρκής παραχώρηση.

Εν τω μεταξύ, η Αμερικανική κυβέρνηση εμμένει στη θέση ότι δεν χρειάζεται έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας για στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο.

Πάντως, οι ένοπλες συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο συνεχίζονται, με επίκεντρο την μεθοριακή γραμμή στα σύνορα Αλβανίας-Γιουγκοσλαβίας.


Ειδική ομάδα καταστροφών στην Φλώριδα των Ηνωμένων Πολιτειών, βύθισε φορτηγό πλοίο διακοσίων εβδομηντα-τριών ποδών, χρησιμοποιώντας εκρηκτικές ύλες.

Το φορτηγό πλοίο "Ρέξμπεαρ", βρισκόταν αγκυροβολημένο στον ποταμό του Μαιάμι, για χρόνια.

Η βύθιση του πλοίου στον ωκεανό αποτελεί μέρος του προγράμματος ανάπτυξης του κοραλλιογενούς υφάλου του Μαιάμι, αφού θα γίνει καταφύγιο για εκατοντάδες είδη θαλάσσιας ζωής.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και η θάλασσα ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βαθμούς στο εωστερικό και τα νότια παράλια και στους 18 στα δυτικά.

Αύριο, μετά τη διάλυση της πρωινής ομίχλης ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθνείς 2 έως 3 μποφόρ και το απόγευμα θαλάσσιοι μέτριοι 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 37 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια παράλια και στους 28 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 38 βαθμοί και η πιο χαμηλή 19, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 32 με 21, στη Λεμεσό 29 με 22 στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 16,


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 17 June 1998 - 17:27:41 UTC