Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-06-12

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Αλέκου Μαρκίδη, αρχίζει νέος κύκλος ανακρίσεων σχετικά με τις καταγγελίες για προσυμφωνημένες προσφορές από εργοληπτικές εταιρείες για έργα του Δημοσίου.

Το μεσημέρι, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον διευθυντή του ΤΑΕ Αρχηγείου Ναθαναήλ Παπαγεωργίου, προς τον οποίο επέστρεψε το φάκελο και έδωσε νεότερες οδηγίες όσον αφορά τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης.

Ο κύριος Μαρκίδης δήλωσε ότι θα ληφθούν καταθέσεις από τον βουλευτή Σωκράτη Χάσικο και τον διευθυντή τεχνικού ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Θάσο Νεοκλέους, ο οποίος είχε δεχθεί ανώνυμο τηλεφώνημα.

Ο κύριος Μαρκίδης χαρακτήρισε ως άδικη την επίθεση εναντίον του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Σπύρου Χρίστου, ενώ αντέκρουσε τα περί συγκάλυψης της υπόθεσης.

Εν μεταξύ, ο κύριος Χρίστου με γραπτή δήλωση του, διαψεύδει ότι γνώριζε το όνομα του πληροφοριοδότη και λέγει ότι δεν εγείρεται θέμα τάξης για τον ίδιο, αλλά για όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις σε βάρος του.

Ο κύριος Χρίστου σημειώνει ότι ο Γενικός Ελεγκτής ήταν ο πρώτος που κατάγγειλε το σκάνδαλο αυτό σε βάρος του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να προκύψουν εξοικονομήσεις δεκαπέντε εκατομμυρίων λιρών.


Την ανάγκη αύξησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, για να αντισταθμιστούν οι απώλειες του κράτους από την κατάργηση των δασμών στα εισαγώμενα προϊόντα από την Ευρωπαική Ενωση, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Ο κύριος Χριστοδούλου, που μιλούσε ύστερα από σύσκεψη με επιτελείς του Τμήματος Τελωνείων και της Υπηρεσίας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, ανέφερε ότι οι καθυστερημένες καταβολές στον ΦΠΑ, έχουν φέτος μειωθεί στο ελάχιστο.

Εξάλλου, απαντώντας σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Οικονομικών, διέψευσε τα όσα λέχθηκαν χθες στη Βουλή περί κατάρρευσης μιας εμπορικής τράπεζας.


Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν αποφασίζει με βάση απειλές, δήλωσε κατηγορηματικά ο Υπουργός Εμπορίου, Νίκος Ρολάνδης, κληθείς να απαντήσει αναφορικά με την στάση που θα τηρήσει το Σώμα, απέναντι στο ζήτημα που προέκυψε με την Αρχή Ηλεκτρισμού.

Ο Νίκος Ρολάνδης δήλωσε ότι ήδη έχουν τροχιοδρομηθεί οι ενέργειες για την ετοιμασία της πρότασης, που θα υποβάλει το αρμόδιο υπουργείο, ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου.

Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ έχουν εξαγγείλει προειδοποιητική εικοσι-τετράωρη απεργία για τις 23 του μηνός.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο κύριος Ρολάνδης, δεν έχουν γίνει οποιεσδήποτε ενέργειες από μέρους της κυβέρνησης, για να διευθετηθεί συνάντηση ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη.


Την άμεση παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα να διερευνήσει κατά πόσο προκύπτουν ποινικά αδικήματα, σε σχέση με παράτυπους διαχωρισμούς οικοπέδων και άλλων ατασθαλιών στο Δήμο Λεμεσού, αποφάσισε η ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου σε χθεσινοβραδυνή κλειστή συνεδρίαση της.

Η εισήγηση υποβλήθηκε από τριμελή επιτροπή δημοτικών συμβούλων, η οποία αφού μελέτησε τα πορίσματα των ερευνητικών επιτροπών, αποφάσισε ότι εκ πρώτης όψεως έχουν διαπραχθεί ποινικά και πειθαρχικά αδικήματα.

Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Λεμεσού Δημήτρης Κοντίδης, ανέφερε ότι θα ζητηθεί από τον Γενικό Ελεγκτή και το ΕΤΕΚ, να διενεργήσουν μελέτη για την καλύτερη λειτουργικότητα της δημοτικής μηχανής.


Μέχρι και τον αποκλεισμό του αεροδρομίου Λάρνακας, των διυλιστηρίων και των δρόμων, είναι αποφασισμένοι να φθάσουν οι Λαρνακείς, αν η κυβέρνηση κωφεύσει στις εκκλήσεις για υλοποίηση των υποσχέσεων της για εκτέλεση έργων υποδομής.

Αυτό αναφέρθηκε σε σημερινή διάσκεψη τύπου, της Επιτροπής Ανάπτυξης Λάρνακας, η οποία την προσεχή Παρασκευή, διοργανώνει δίωρη στάση εργασίας στην πόλη και πανδημοτική συγκέντρωση.

Δυστυχώς, ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Δήμαρχος Γεώργιος Λυκούργος, όλες οι υποσχέσεις που δόθηκαν στις αρχές της πόλης από τον Πρόεδρο και την κυβένρηηση τον Μάϊο του '96, και κατά καιρούς από αρμόδιους υπουργούς, δεν έχουν τηρηθεί και για δεκαετίες, η Λάρνακα είναι παραμελήμενη.


Στα παραδοσιακά πλαίσια, εκτιμά η κυβέρνηση ότι κινήθηκε η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, για την ανανέωση της ειρηνετικής δυναμης στην Κύπρο.

Οπως ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, η κυπριακή κυβέρνηση θα ήθελε η έκθεση του Κόφι Αναν, όπως και όλες οι προηγούμενες, να ήταν κοντά στις θέσεις της δικής μας πλευράς.

Ωστόσο, πρόσθεσε, αξίζει να σημειωθεί η καταγραφή στην έκθεση, για έλλειψη συνεργασίας της τουρκικής πλευράς με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και επιπλέον επιρρίπτεται ευθύνη σε θέματα δικοινοτικών επαφών και αγνοουμένων.


Συνεχίζεται η δημοσίευση πληροφοριών στον τουρκοκυπριακό τύπο, σχετικά με το πυραυλικό σύστημα ΕΣ-300.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Χουριέτ, γράφει στο κύριο άρθρο της, ότι σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, πέντε ραντάρ των πυραύλων και οι πίνακες ελέγχου του συστήματος, έχουν φθάσει ήδη στην Κύπρο.

Το δημοσίευμα απέφυγε να σχολιάσει ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία Γκεόρκι Μουράτοφ, τηρώντας έτσι το προαναγγελθέν μορατόριουμ δηλώσεων επί του θέματος.

Την ίδια στάση τήρησε και ενωρίτερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.


Στην ερχόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, θα συζητηθεί κατ'αποκλειστικότητα η πρόταση του Προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη, για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής.

Αυτό αποκάλυψε ο ίδιος ο κύριος Λυσσαρίδης εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, όπου είχε συνάντηση η οποία δεν ήταν προγραμματισμένη, με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Συγκεκριμένα, ο κύριος Λυσσαρίδης ανέφερε ότι θα είναι δύσκολο να υπάρξουν επιφυλάξεις από τα άλλα κόμματα για τη δημιουργία του Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι το Συμβούλιο θα γίνει πραγματικότητα.

Εξάλλου, αναφερόμενος στο αντικείμενο της συνάντησης του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, είπε ότι συζήτησαν θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

Σχολιάζοντας τη στροφή των αμερικανών και ειδικότερα του Ειδικού Συντονιστή του Στέητ Ντιπάρτμεν Τόμας Μίλλερ, ο κύριος Λυσσαρίδης είπε ότι οι Αμερικανοί πήραν ορισμένα μηνύματα, και τους έγινε σαφές ότι δεν μπορούν να αμφισβητούν την Κυπριακή Δημοκρατία.


Η ομάδα πρωτοβουλίας για την εκλογή του Αρχιμανδρίτη Νεόφυτου Μασούρα, στο Μητροπολιτικό θρόνο Μόρφου, έδωσε σήμερα διάσκεψη τύπου.

Σε ομιλία του ο Ανδρέας Παπαπολυβίου πρόεδρος της ομάδας πρωτοβουλίας, χαρακτήρισε τον πατέρα Νεόφυτο, ως άτομο που διαθέτει όραμα εκκλησιαστικό, κοινωνικό και εθνικό που θα οδηγήσει την ελεύθερη μητροπολιτική περιφέρεια Μόρφου, στην πνευματική και κοινωνική πρόοδο.

Χαρακτήρισε επίσης τον πατέρα Νεόφυτο Μασούρα, ως άτομο που διαθέτει φιλοκαλία και λεπτή ευαισθησία για την ορθόδοξη παράδοση αυτού του τόπου, χάρισμα όπως είπε, που του ενέπνευσε η πολύχρονη παραμονή και παιδεία κοντά στον Αρχιμανδρίτη Συμεών, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαυροβουνίου.

Ως γνωστό, η διαδικασία πλήρωσης του μητροπολιτικού θρόνου Μόρφου θα αρχίσει στις 5 Ιουλίου, με την εκλογή των ειδικών αντιπροσώπων.


Την αλλαγή του τρόπου διορισμού και αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, εισηγείται η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, αντιπροσωπεία της οποίας επέδωσε σήμερα στον Πρόεδρο Κληρίδη την ετήσια έκθεση για το 1997.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Σταύρος Ολύμπιος, στην έκθεση γίνεται αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εκπαιδευτικός κόσμος, μεταξύ των οποίων, είναι ο τρόπος διορισμού των εκπαιδευτικών, καθώς και η αξιολόγηση τους στη Μέση Εκπαίδευση.

Ο κύριος Ολύμπιος είπε ότι δεν μπορούμε να πούμε ότι νοσεί η εκπαίδευση μας, αλλά υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Για το ενδεχόμενο δημιουργίας καταλόγου διοριστέων και στη δημοτική εκπαίδευση, ο κύριος Ολύμπιος χαρακτήρισε ανησυχητικό το θέμα, προσθέτοντας ότι, θα πρέπει να υπάρξει προγραμματισμός για τις ανάγκες στη δημοτική εκπαίδευση, ώστε να αποφευχθεί ο κατάλογος.


Πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο, το πρώτο διήμερο κυπρο-ελλαδικό συνέδριο ποιότητας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, και την υποστήριξη του Υπουργείου Ανάπτυξης της Ελλάδας.

Σε ομιλία του ο κύριος Ρολάνδης ανέφερε ότι στην Κύπρο, υπολείπονται να γίνουν σημαντικά βήματα για την θεμελίωση των θεσμικών πλαισίων, για την ανάπτυξη και λειτουργία ενός αξιόπιστου και εθνικού συστήματος ελέγχου ποιότητας.

Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι στην κυπριακή βιομηχανία, γίνονται σημαντικά άλματα, όσον αφορά τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων.

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε επίσης ο πρέσβης της Ελλάδας Κυριάκος Ροδουσάκης, ο οποίος τονίζοντας την σημασία του συνεδρίου, ανέφερε ότι απώτερος στόχος του, είναι η αναβάθμιση της ποιότητας των κυπριακών και ελληνικών προϊόντων.


Νέα επεισόδια και νέες συμπλοκές σημειώθηκαν σήμερα, αυτή τη φορά σε ολόκληρη την Ελλάδα, μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και ομάδων εκπαιδευτικών, οι οποίοι αντιτίθενται στη διεξαγωγή του διαγωνισμού για πρόσληψη εκπαιδευτικών, που ξεκίνησε το πρωί και ολοκληρώνεται αργά το απόγευμα.

Από νωρίς το πρωί, αδιόριστοι καθηγητές συγκεντρώθηκαν έξω από τα

τα εξεταστικά κέντρα της Αθήνας, αλλά και της περιφέρειας, επιχειρώντας να εμποδίσουν την προσέλευση των διαγωνιζομένων και των επιτηρητών.

Εκτός από κάποιους τραυματισμούς αστυνομικών και συλλήψεις, καθυστέρησε και η έναρξη του διαγωνισμού.

Το ποσοστό εξάλλου συμμετοχής των διαγωνιζομένων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κυμαίνεται στο πενήντα τοις εκατό, ενώ σε ορισμένους νομούς της χώρας, όπου εξεταστικά κέντρα βρίσκονταν υπό κατάληψη, η διενέργεια των εξετάσεων μεταφέρθηκε σε άλλα κτίρια.


Στην Ρωσία τοποθετούνται οι τελευταίες ελπίδες για αποφυγή στρατιωτικής επέμβασης της διεθνούς κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς τόσο οι Υπουργοί Αμύνης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η Εξαεθνής Ομάδα Επαφής και οι οκτώ βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες στον κόσμο, πραγματοποιούν διπλωματικές επαφές με επίκεντρο την έκρυθμη κατάσταση στην ταραγμένη επαρχία της Γιουγκοσλαβίας.

Ο Υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Γουίλλιαμ Κόεν, στο πλαίσιο της κρίσιμης διάσκεψης των Υπουργών Αμυνας της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, είχε σήμερα συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογο του, Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, σε μία προσπάθεια εξασφάλισης Ρωσικής υποστήριξης, σε πιθανή στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ, στο Κοσσυφοπέδιο.

Η Ρωσία έχει εκφράσει επιφυλάξεις για τους πιθανούς στρατιωτικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, ενώ ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κούκ, τόνισε την σημασία που έχει να διαδραματίσει η συνεργασία της Ρωσικής κυβέρνησης, η οποία διατηρεί στενούς δεσμούς με την Γιουγκοσλαβία.

Η ομάδα των Οκτώ θα προσπαθήσει να θέσει χρονοδιάγραμμα πρός τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για τον τερματισμό των αιματηρών συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ αργά χθες βράδυ σκοτώθηκαν δύο σέρβοι αστυνομικοί, έπειτα από συγκρούσεις με Αλβανούς αυτονομιστές.

Εν τω μεταξύ, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, θα έχει συνομιλίες στη Μόσχα την ερχόμενη Τετάρτη, με τον Ρώσο Πρόεδρο Μπορίς Γέλτσιν.


Η Ρωσία μπορεί να προσβλέπει στον εικοστο-πρώτο αιώνα με αυτοπεποίθηση, τόνισε σήμερα σε τηλεοπτικό διάγγελμα του ο πρόεδρος Μπορίς Γέλτσιν, επ'ευκαιρία της όγδοης επετείου της Ημέρας της Ρωσίας, η οποία σηματοδοτεί την ανεξαρτητοποίηση της χώρας, έπειτα από την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης.

Ο Ρώσος Πρόεδρος βράβευσε εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις.

Σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη και πιθανόν χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί βορειοδυτικοί μέχρι μέτριοι 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα καταστεί αργότερα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει απόψε στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 18 στα δυτικά.

Αύριο αρχικά ο καιρός θα είναι αίθριος.

Το απόγευμα αναμένεται να αναπτυχθούν νεφώσεις στο εσωτερικό, οι οποίες δυνατό να δώσουν λίγες βροχές στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς μέχρι δυτικούς μέτριους 3 έως 4 μποφόρ και παροδικά στις προσήνεμες περιοχές σε δυνατούς 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια παράλια και στους 28 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 35 βαθμοί και η πιο χαμηλή 20, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 31 με 21, στη Λεμεσό 30 με 21, στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 17,


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 12 June 1998 - 16:27:12 UTC