Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-06-10

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Οι βομβιστές έδρασαν και πάλι.

Στόχος τους αυτή τη φορά υπήρξε το εστιατόριο "Βουλή", στην περιοχή "Ελαιών, " στην Εγκωμη.

Γύρω στις τρεις και τριάντα το πρωί εξερράγη βόμβα στην είσοδο του εστιατορίου, προκαλώντας ελαφρές ζημιές στην πόρτα και τα τζάμια.

Παρόλο που το εστιατόριο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από ξένες πρεσβείες και κατοικίες επισήμων, όπου υπάρχουν φρουρές, εντούτοις το σημείο της έκρηξης εντοπίσθηκε με καθυστέρηση τεσσάρων ωρών.

Συγκεκριμένα, το σημείο της έκρηξης εντόπισαν γύρω στις επτά και τριάντα το πρωί, ορισμένοι από τους έξι ιδιοκτήτες του εστιατορίου όταν πήγαν εκεί για να το ανοίξουν.

Ο πυροτεχνουργός της Αστυνομίας Αντώνης Σιακαλλής, δήλωσε ότι η έκρηξη οφειλόταν σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, στον οποίο χρησιμοποιήθηκε εκρηκτική ύλη μικρής ισχύος.

Ο κύριος Σιακαλλής ανέφερε, επίσης, ότι περισυνελέγησαν αρκετά τεκμήρια και ότι οι ανακρίσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Το ΤΑΕ Λευκωσίας, διερευνά τα

ελατήρια της νέας βομβιστικής ενέργειας.


Ολονύκτιο κυνηγητό εξαπέλυσε η Αστυνομία Λεμεσού, για την σύλληψη νεαρού ο οποίος για άγνωστους λόγους, πυροβολούσε στον αέρα με κυνηγετικό όπλο έξω από κέντρο διασκέδασης στην περιοχή Επισκοπής.

Δύο αστυνομικοί οι οποίοι προσπάθησαν να συλλάβουν τον ύποπτο Ευστάθιο Ηρακλέους 22 ετών, άνεργο, από την Επισκοπή, κτυπήθηκαν με γροθιές και ρόπαλα, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό τους.

Οι δύο τραυματίες αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και αφού έτυχαν των Πρώτων Βοηθειών απολύθηκαν.

Ο Ηρακλέους, ο οποίος διέφυγε προς τις βρετανικές βάσεις, συνελήφθη από αστυνομικούς των Βάσεων.

Το πρωί, ο ύποπτος οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού δικαστηρίου Λεμεσού, το οποίο εξέδωσε εναντίον του διάταγμα εξαήμερης κράτησης.

Υστερα από έρευνες, στο σπίτι του Ηρακλέους βρέθηκαν φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων.


Και τρίτο άτομο συνελήφθη από την αστυνομία Λεμεσού, σε σχέση με την διερευνόμενη υπόθεση ανεύρεσης μεγάλης ποσότητας δυναμίτιδας και πυροκροτητών στην Πάφο και τη Λεμεσό, την περασμένη εβδομάδα.

Πρόκειται για τον ερασιτέχνη ψαρά Χριστόδουλο Αντωνίου Λοϊζου, 39 ετών, από τα Πολεμίδια.

Ο Λοϊζου οδηγήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, ο οποίος σε θεληματική του κατάθεση παραδέχθηκε ότι κατείχε ενενήντα ράβδους δυναμίτιδας και πενήντα πυροκροτητές.

Σύμφωνα με μαρτυρία, τα εκρηκτικά προμήθευσε στον ύποπτο ο Δημήτρης Κυριάκου από την Επισκοπή, που τελεί ήδη υπό κράτηση.


Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τα κόμματα για το θέμα της λειτουργίας καζίνων, ώστε να αποφασίσει κατά πόσο το σχετικό νομοσχέδιο, θα αποσταλεί στη Βουλή για μελέτη και ψήφιση.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, τονίζοντας παράλληλα ότι η λειτουργία καζίνων θα αναβαθμίσει και θα αναδομήσει το τουριστικό μας προϊόν.

Ο κύριος Μιχαηλίδης, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαβουλεύσεις με τα κόμματα θα ολοκληρωθούν εντός του Ιουνίου, ώστε τον προσεχή Σεπτέμβριο, το νομοσχέδιο να σταλεί στην Βουλή, για μελέτη και τυχόν τροποποιήσεις.


Στο όνομα φιλανθρωπικών οργανώσεων επιτήδειοι, επιχείρησαν να εξασφαλίσουν τεράστια ποσά, όπως καταγγέλθηκε στην Επιτροπή Εσωτερικών της βουλής.

Οπως ανέφερε, η Γιάννα Βαφειάδου, εκπρόσωπος του συνδέσμου των ατόμων που πάσχουν από κατά πλάκας σκλήρυνση, εταιρεία, προσέφερε δύο χιλιάδες λίρες το μήνα, σε κάθε μία από τις επτά φιλανθρωπικές οργανώσεις, με αντάλλαγμα να διεξάγει στο όνομα τους, ηλεκτρονική τόμπολα.

Το υπό μελέτη νομοσχέδιο, δίνει το δικαίωμα μόνο σε φιλανθρωπικά ιδρύματα να διεξάγουν τόμπολα.

Το εν λόγω παιγνίδι, δεν έχει καμία σχέση με το παραδοσιακό αφού, διεξάγεται σε δύο μόνο λεπτά και μπορεί σε ένα βράδυ να διεξαχθούν μέχρι και τριακόσια παιγνίδια.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Νίκος Κατσουρίδης, ανέφερε ότι στην επόμενη συνεδρία, η οποία θα είναι κεκλυσμένων των θυρών, θα κληθούν να καταθέσουν ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Υπουργός Οικονομικών, ενώ μέσω της αστυνομίας θα κληθεί η Τασούλλα Ιωάννου, πρόεδρος του Συνδέσμου αυτιστικών ατόμων, η οποία δεν προσήλθε στη Βουλή.


Τεράστιες ποσότητες νερού χάνονται στον αγωγό μεταξύ Περιστερώνας- Ανθούπολης, καταγγέλει ο βουλευτής Αριστοφάνης Γεωργίου.

Συγκεκριμένα χάνονται 75,000 τόνοι νερού το χρόνο.

Το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας παραδέχεται ότι χάνεται το 25 τοις εκατό του παρεχόμενου νερού, ενώ το Συμβούλιο Βελτιώσεως Ανθούπολης ανεβάζει το ποσοστό αυτό στο 35 έως 40 τοις εκατό.

Η επιτροπή προσφύγων της βουλής η οποία μελετά το θέμα, ζήτησε από τους αρμοδίους να αντιμετωπίσουν άμεσα το θέμα.


Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τις θέσεις της όσον αφορά την επανέναρξη του δικοινοτικού διαλόγου, ενώ αρχές Ιουλίου αναμένεται στην Κύπρο, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό, Ντιέγκο Κορτοβέζ.

Οπως ανέφερε ο υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης την ίδια περίοδο και συγκεκριμένα στις 4 Ιουλίου, αναμένεται επίσης στην Κύπρο για να αναλάβει τα καθήκοντα της, η νέα ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στη Κύπρο, Αν Χέρκους.

Εξάλλου αρχές Ιουλίου, ενδέχεται να φθάσει στην Κύπρο, το τρίτο μέλος της διερευνητικής επιτροπής για τους αγνοουμένους Ζιάν Πιέρ Ριτέρ.

Σήμερα πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ύστερα από τη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, ανέφερε πως η κυβέρνηση θα αντιδράσει ανάλογα στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αν αυτό δεν ικανοποιεί την πλευρά μας.


Πρωτοβουλία για συνένωση των δύο Επιτροπών των Συγγενών των Αγνοουμένων έχει αναλάβει ο Πρόεδρος της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Αριστοφάνης Γεωργίου.

Οπως ανέφερε, η πρωτοβουλία αυτή έχει αναληφθεί από τον ίδιο, κατόπιν παράκλησης εκπροσώπων και των δύο Επιτροπών, και προς αυτή την κατεύθυνση θα έχει χωριστές συναντήσεις το απόγευμα.

Ωστόσο, ο κύριος Γεωργίου απέφυγε να αναφερθεί στο εάν έχουν εκλείψει οι λόγοι, είτε προσωπικοί, είτε επί της ουσίας, του χειρισμού του ανθρωπιστικού αυτού θέματος, που οδήγησαν προ ετών στη διάσπαση του κινήματος των συγγενών των αγνοουμένων, επισημαίνοντας ότι εάν τοποθετηθεί σε κάτι τέτοιο, αδυνατίζει ταυτόχρονα και η θέση του ως μεσολαβητή.


Η πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, από της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 28 Ιουνίου.

Το γεγονός αυτό απασχόλησε το μεσημέρι ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών, με την συμμετοχή των Υπουργείων Αμυνας, Εσωτερικών, Παιδείας, Συγκοινωνιών και Εργων, της Αστυνομίας, του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, της Ενωσης Συντακτών Κύπρου, της Ενωσης δήμων, και της Ελληνικής Πρεσβείας.

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος και προήδρευσε της σύσκεψης, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την επίσκεψη του κυρίου Στεφανόπουλου, στο πρόσωπο του οποίου, όπως είπε, υποδεχόμαστε την Ελλάδα, τον κύριο συμπαραστάτη στον αγώνα που διεξάγουμε.


Δεν θα υπάρξει θερμό επεισόδιο στην Κύπρο, εκτιμά ο πρόεδρος της βουλής Σπύρος Κυπριανού, στηρίζοντας την εκτίμησή του σε δύο σημεία.

Πρώτο, στο ότι η Τουρκία θέλει να παρουσιάζεται έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως χώρα η οποία θέλει την ειρήνη στην περιοχή και από την άλλη πλευρά κάνει τη δουλειά της και χωρίς πολεμική περιπέτεια δυστυχώς.

Και δεύτερο στο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τα εύλογα και βάσιμα παράπονα που έχουμε, δεν είναι δυνατό να αφήσουν να υπάρξει ελληνοτουρκική σύγκρουση.

Ο πρόεδρος της βουλής πρόσθεσε ότι θα πρέπει να περιοριστούν οι δηλώσεις, ενώ εκτίμησε ότι εξελίξεις θα υπάρξουν μετά τη Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κάρντιφ, και ενδεχομένως στη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που θα γίνει για το θέμα της ανανέωσης της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο.


Δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες μερικές πολύ σοβαρές περιπτώσεις που περιέχονται στην έκθεση του Επιτρόπου Διοικήσεως, τονίζει ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

Ο κύριος Κυπριανού, ο οποίος παρέλαβε σήμερα από τον Επίτροπο Διοικήσεως Νίκο Χαραλάμπους, την Ετήσια Εκθεσή του για το 1997 για να την καταθέσει σήμερα στη Βουλή, επεσήμανε ότι οι διαπιστώσεις του Επιτρόπου, λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από το κοινό, προσθέτοντας ότι το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με τους δημόσιους λειτουργούς.

Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε τέλος ότι ο Επίτροπος, καλύπτει ένα κενό στη δημόσια διοίκηση, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμησή του για το επιτελούμενο έργο.

Από την πλευρά του, ο κύριος Χαραλάμπους, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη της Βουλής για τη συμπαράστασή της στο έργο του, σημείωσε ότι ο Επίτροπος Διοικήσεως είναι λειτουργός του Κοινοβουλίου, με την έννοια ότι υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο.


Την ελπίδα ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη θα αποτελέσει καταλύτη για την επίλυση του κυπριακού, εξέφρασε ο βρετανός βουλευτής Τζιμ Χουτ ο οποίος είναι και πρόεδρος της επιτροπής ευρωπαϊκής εναρμόνισης της βουλής των κοινοτήτων.

Μιλώντας μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της βουλής, είπε ότι μετέφερε τον ενθουσιασμό και την υποστήριξη του στην αίτηση της Κύπρου να καταστεί μέλος της Ενωσης.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι δεν ανησυχεί καθόλου για την εναρμόνιση της Κύπρου, φθάνει, πρόσθεσε, να υπάρχει η πολιτική βούληση.


Η Ρωσία εμπόδισε χθες την έγκριση του προσχεδίου για μια απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα ενέκρινε την χρήση βίας από το ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.

Η απόφαση του διεθνούς οργανισμού θα χρησίμευε ως νομική βάση, για την ανάπτυξη των Νατοϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Η Ρωσία επεσήμανε, ότι η επικύρωση μιας τέτοιας απόφασης, θα σήμαινε πως η διεθνής κοινότητα, συντάσσεται στο πλευρό των αλβανών αυτονομιστών, που μάχονται κατά του καθεστώτος του Βελιγραδίου.

Εξάλλου, ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ανακοίνωσε χθες, ότι έδωσε το πράσινο φως για την επίσπευση των στρατιωτικών προετοιμασιών για πιθανή νατοϊκή επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο.


Η μεγάλη στιγμή για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο έφτασε.

Σε μιάμισυ περίπου ώρα, στις εξι και τριάντα το απόγευμα, δίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα του δέκατου-έκτου Μουντιάλ.

Αντίπαλες στο εντυπωσιακό "Στάντ Ντε Φράνς" θα ειναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία και η Σκωτία.

Στις δέκα το βράδυ θα διεξαχθεί ο δεύτερος σημερινός αγώνας του πρώτου ομίλου, ανάμεσα στη Νορβηγία και το Μαρόκο.

Η επίσημη τελετή έναρξης του παγκόσμιου κυπέλλου, που θα αρχίσει στις πέντε το απόγευμα θα προηγηθεί του αγώνα Βραζιλίας-Σκωτίας.

Για τριάντα-τρεις μέρες, οι ανα των κόσμο ποδοσφαιρόφιλοι θα έχουν στραμμένη την προσοχή τους στη Γαλλία που διοργανώνει το Μουντιάλ και στο οποίο συμμετέχουν για πρώτη φορά, τριάντα-δυο χώρες χωρισμένες σε οτκώ ομίλους των τεσσάρων ομάδων.


Εληξε σήμερα, ημέρα της έναρξης του παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, η απεργία των πιλότων της Αϊρ-Φρανς.

Εργατικά συνδικάτα και ηγεσία της γαλλικής αεροπορικής εταιρείας, υπέγραψαν συμφωνία για τον τερματισμό της διένεξης, η οποία εδώ και δέκα ημέρες απειλούσε την ομαλή έναρξη του Μουντιάλ.

Εν τω μεταξύ, οι εκδηλώσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, άρχισαν χθες με επεισοδιακό τρόπο.

Σοβαρές συγκρούσεις ανάμεσα σε νεαρούς φιλάθλους και αστυνομικούς σημειώθηκαν χθες βράδυ, στην Πλας ντε λα Κονκόρντ, κατά την εναρκτήρια τελετή του Μουντιάλ.

Νεαροί άρχισαν να εκτοξεύουν μπουκάλια και πέτρες εναντίον αστυνομικών και κατέστρεψαν αυτοκίνητα και προθήκες καταστημάτων.

Συνελήφθησαν εικοσι-τρία άτομα, ενώ εικοσι-πέντε αστυνομικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της γαλλικής πρωτεύουσας με σοβαρούς τραυματισμούς.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και στα δυτικά παράλια και στους 20 στα νότια.

Αύριο ο καιρός μετά τη διάλυση της τοπικής ομίχλης θα καταστεί αίθριος.

Γύρω στο μεσημέρι όμως θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς ως δυτικούς μέτριους 4 μποφόρ και τοπικά στις προσήνεμες περιοχές 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά στα νότια παράλια το σπόγευμα μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό στους 31 στα νότια παράλια και στους 27 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 33 βαθμοί και η πιο χαμηλή 18, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 29 με 20, στη Λεμεσό 29 με 21, στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 17,


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 10 June 1998 - 15:27:11 UTC