Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-05-31

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Μήνυμα ενότητας ολόκληρου του ελληνισμού, για αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής μεταφέρει στην ηγεσία της Ελλάδας ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Βασικό στοιχείο του αγώνα του κυπριακού ελληνισμού είναι η ενότητα μεταξύ όλων των δυνάμεων, η ενότητα ολόκληρου του ελληνισμού, είπε ο Μακαριώτατος, με την οποία μπορούμε να στείλουμε τα σωστά μηνύματα τόσο εντός όσο και εκτός, και κυρίως σε αυτούς που καταβάλλουν προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

Αναφερόμενος επίσης και στο θέμα των Ες 300, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κυπριακού ελληνισμού να αμύνεται.

Ο Μακαριώτατος έκανε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας λίγο πριν αναχωρήσει το απόγευμα για την Αθήνα, όπου στη διάρκεια της εκεί ολιγοήμερης παραμονής του θα έχει συναντήσεις με την θρησκευτική, πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.

Εξάλλου, και έπειτα από απόφαση της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Αυτού Μακαριώτης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα αναγορευθεί την ερχόμενη Τρίτη, σε επίτιμο διδάκτορα.

Να παρακολουθήσουμε όμως τις δηλώσεις του Μακαριωτάτου.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Στο πλαίσιο οργανωμένης προσπάθειας να πληγεί ο τουρισμός της Κύπρου, και κατ'επέκταση η οικονομία, ούτως ώστε να καταστεί η κυβέρνηση πιο ευάλωτη σε εκβιασμούς για υποχωρήσεις, οι Βρετανοί διοχευτεύουν ειδήσεις στον τύπο, ότι επίκειται πόλεμος στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τους Σάντεϊ Τάιμς, η Βρετανική αεροπορία και το ναυτικό βρίσκονται δήθεν σε ετοιμότητα για να μεταφέρουν τουρίστες εκτός Κύπρου, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται, το Φόρεϊν Οφφις, θα εκδώσει προειδοποιήσεις για την αποφυγή ταξιδιών στην Κύπρο.

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν περνούμε περίοδο όπου θα υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις για τον Κυπριακό λαό.


Τέσσερα σενάρια με τα οποία θα καθίστανται άχρηστοι οι ΕΣ-300, εισηγούνται οι Αμερικανοί, σε έγγραφα που παρέδωσε ο Τόμας Μίλλερ, στον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, όπως δημοσιεύει η Αθηναϊκή εφημερίδα "Βραδυνή".

Το πρώτο σενάριο, όπως δημοσιεύεται, προνοεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Κύπρο και το δεύτερο ακύρωση της παραγγελίας και έναρξη διαλόγου τύπου Ντέιτον.

Οπως γράφει η Βραδυνή, επικαλούμενη έγκυρες πηγές, με τις άλλες δύο προτάσεις θα επανέλθει τον Ιούνιο ο Αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ.

Στην μία προνοείται η πληρωμή των πυραύλων, αλλά παράλληλα προστίθεται ότι η Μόσχα δεν θα στείλει αξιωματικούς για εκπαίδευση Κυπρίων πάνω στους ΕΣ- 300.

Οι πύραυλοι, συνεχίζει, θα φθάσουν στην Κύπρο και θα οδηγηθούν σε αποθήκες της Ουνφικύπ για διάστημα δύο χρόνων μέχρι την δημιουργία ουσιαστικής προόδου στο κυπριακό.

Στην άλλη πρόταση, προβλέπεται η έλευση των πυραύλων και η φύλαξή τους σε αποθήκες της Εθνικής Φρουράς στη Λάρνακα, για δύο χρόνια.

Αν δεν υπάρξει πρόοδος, γράφει η εφημερίδα, θα ενεργοποιηθούν οι πυροβολαρχίες, διαφορετικά θα μεταπωληθούν στη Συρία ή στο Ιράκ, όχι όμως στην Ελλάδα.


Λαχειοπώλης από την Λάρνακα, ο Κυριάκος Κυριάκου, τριαντα-ενός χρόνων, ανέβηκε στην οροφή πολυκατοικίας με στρατιωτικό όπλο, απαιτώντας να του φέρουν Ρωσίδα καλλιτέχνιδα, η οποία αρνήθηκε να έχει ερωτικές σχέσεις μαζί του.

Ο Κυριάκου απειλούσε ότι θα άρχιζε πυροβολισμούς, κρατώντας σε αγωνία εκατοντάδες πολίτες και αστυνομικούς, επί τρείς και πλέον ώρες, από τις δέκα το βράδυ μέχρι τις δύο και τριάντα τα ξημερώματα, αρνούμενος κάθε συζήτηση.

Τελικά, ο Κυριάκου πείσθηκε από τον Βοηθό Αστυνομικό Διευθυντή Ανδρέα Αριστείδου και παραδόθηκε.

Το όπλο και τα φυσίγγια κατασχέθηκαν, ενώ ο Κυριάκου κατηγορήθηκε γραπτώς και αφέθη ελεύθερος.


Εντονη διαμαρτυρία διαδήλωσαν το πρωί οι κάτοικοι της Ορμήδειας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη διέλευση του νέου δρόμου Λάρνακας- Αμμοχώστου μέσα από το χωριό τους.

Οι κάτοικοι της Ορμήδειας απέκλεισαν με γεωργικούς ελκυστήρες και άλλα οχήματα τον δρόμο Λάρνακας -Δεκέλειας παρά το κοινοτικό στάδιο Ορμήδειας, με αποτέλεσμα να παρακωλυθεί η οδική κυκλοφορία προς τις ελεύθερες περιοχές Αμμοχώστου.

Εκπρόσωποι της κοινότητας εξέφρασαν απαρέσκεια για την αντιμετώπιση που τυγχάνουν από την Κυβέρνηση, αφού παρά τα διαβήματα προς τους αρμοδίους και τα υπομνήματα με τα οποία εξηγούσαν την αντίθεσή τους στη σχεδίαση της όδευσης του δρόμου, δεν υπήρξε καμμία προσπάθεια διαβούλευσης.

Αφορμή για την σημερινή κινητοποίηση των κατοίκων Ορμήδειας ήταν η χθεσινή διεξαγωγή εργασιών χωροθέτησης.


Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το πρωί και στον Αγιο Τύχωνα.

Εκατόν πενήντα περίπου ιδιοκτήτες γής στον αρχαιολογικό χώρο Αμαθούντος απέκλεισαν για δέκα λεπτά τον παλιό δρόμο Λεμεσού- Λευκωσίας, διαμαρτυρόμενοι για την απαλλοτρίωση της γής τους σε εξευτελιστικές, όπως υποστηρίζουν, τιμές.

Οι ιδιοκτήτες γής απεχώρησαν χωρίς να προκληθεί οποιοδήποτε επεισόδιο.


Δεκαέξι Κύπριοι συμπεριλαμβάνονται στο πλήρωμα του εκπαιδευτικού πλοίου Αρης του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού το οποίο κατέπλευσε το πρωί στο νέο λιμάνι Λεμεσού.

Στο πλοίο επιβαίνουν 480 συνολικά αξιωματικοί, μέλη του πληρώματος και σπουδαστές της σχολής μονίμων υπαξιωματικών.

Το Αρης θα παραμείνει στη Λεμεσό μέχρι την Τετάρτη και το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται το σκάφος από τις έξι μέχρι τις οκτώ το απόγευμα.


Πορεία κατά μήκος της πράσινης γραμμής στην περιοχή Αγίου Δομετίου, οργάνωσαν σήμερα οι κάτοικοι του δήμου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Τέλεθον'98 για οικονομική ενίσχυση του αγώνα ζωής που διεξάγουν άτομα με νευρομυϊκές και άλλες κληρονομικές παθήσεις.

Η πορεία, της οποίας επικεφαλής ήταν ο δήμαρχος του Αγίου Δομετίου Αντρέας Χατζηλοϊζου, κατέληξε στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, όπου οργανώθηκε παζαράκι και άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Τα έσοδα από τις εκδηλώσεις του Τέλεθον, διατίθενται για παροχή τριτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης στους πάσχοντες από νευρομυικές παθήσεις, για αγορά ιατρικού και επιστημονικού εξοπλισμού και για ενίσχυση ερευνητικών προγραμμάτων του Κυπριακού Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής.


Λαμπρές στιγμές του ένδοξου απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, αλλά και πικρές μνήμες από τα φρικτά βασανιστήρια των Αγγλων, ξαναζωντάνεψαν στα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς.

Στο εκκλησάκι του Αγίου Ελευθερίου, που βρίσκεται στον χώρο των κρατητηρίων, τελέσθηκε το πρωί μνημόσυνο εκατόν-ενενήντα-εννέα πεσόντων και θανόντων πολιτικών κρατουμένων των επαρχιών Λευκωσίας και Κερύνειας.

Στο μνημόσυνο, που αποτέλεσε άλλο ένα σάλπισμα αγώνα για απελευθέρωση της Κύπρου, παρέστησαν πολλοί αγωνιστές της ΕΟΚΑ, οι οποίοι είχαν διατελέσει πολιτικοί κρατούμενοι.

Σε ομιλία του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης χαρακτήρισε τους εκατόν-ενενήντα εννέα πεσόντες και θανόντες ως τους πιο ελεύθερους κρατούμενους, αφού-οπως παρατήρησε-, μόνο το σώμα τους φυλακίσθηκε, ενώ η ψυχή τους έμεινε έξω από τα κρατητήρια.

Μήνυμα αγώνα για εκδίωξη του Τούρκου κατακτητή απηύθυνε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Κρατουμένων πόλης και επαρχίας Λευκωσίας Ανδρέας Παρασκευάς.


Μαζική ήταν η παρουσία της μαθητιώσας νεολαίας στη σημερινή διαφωτιστική εκστρατεία που διεξάγουν μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και συγγενείς αγνοουμένων, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Εκατοντάδες μαθητές από το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Βασιλείου Στροβόλου, το Δημήτρειο Δημοτικό Σχολείο Πάφου, καθώς και το Γυμνάσιο Ακροπόλεως, παρουσίασαν καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με αντικατοχικά τραγούδια και απαγγελίες.

Στο οδόφραγμα σήμερα βρισκόταν και ο λαϊκός ποιητής Ιωάννης Κότας, από το Λιοπέτρι, ο οποίος απήγγειλε ποιήματά του για τους αγνοουμένους.

Τη διαφωτιστική εκστρατεία στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, ενίσχυσαν επίσης ο Προσφυγικός Σύλλογος Ασπίς Αυτοστέγασης Γερίου και το διακόσια-ογδοντα τρία Σώμα Προσκόπων Γερίου.


Στο Αφγανιστάν, περίπου έξι χιλιάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και χιλιάδες τραυματίστηκαν, από σεισμό μεγέθους έξι κόμμα εννέα με επτά κόμμα ένα στην κλίμακα Ρίχτερ, που συγκλόνισε τη βορειοανατολική περιοχή της χώρας.

Την είδηση για τον αριθμό των νεκρών, μετέδωσαν αξιωματούχοι ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Μόσχα, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη επείγουσας βοήθειας προς τους πληγέντες.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τουλάχιστον τρείς χιλιάδες νεκροί έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια των σπιτιών που έχουν καταρρεύσει και έχουν ήδη ταφεί.

Σε δηλώσεις του στο Μπί Μπί Σί, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, δήλωσε ότι το μέγεθος της καταστροφής είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που προκάλεσε ο σεισμός που έπληξε την χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο, και κόστισε τη ζωή σε τέσσερις χιλιάδες άτομα.

Ο σεισμός είχε σχεδόν το ίδιο επίκεντρο με αυτόν του Φεβρουαρίου, ενώ ο ακριβής αριθμός των θυμάτων θα καθυστερήσει να γνωστοποιηθεί, καθώς υπάρχουν πολλά απομακρυσμένα χωριά στην περιοχή, η οποία ελέγχεται από αντικυβερνητικές δυνάμεις.


Ο Υπουργός Αμύνης της Ινδίας, Τζιόρζ Φερνάντεζ, εξέφρασε σήμερα αμφιβολίες ως προς τον αριθμό των πυρηνικών δοκιμών που διεξήγαγε το Πακιστάν, τονίζοντας ότι η χώρα πραγματοποίησε μία και όχι πέντε πυρηνικές δοκιμές, όπως είχε δηλώσει η Πακιστανική κυβέρνηση.

Επικαλούμενος στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο Ινδός Υπουργός Αμύνης τόνισε ότι το πυρηνική δύναμη του Πακιστάν, δεν μπορεί να συναγωνιστεί αυτήν της χώρας του και ανέφερε ότι οι πέντε δοκιμές που ανακοινώθηκαν, είχαν ως στόχο την αύξηση της έντασης στην περιοχή.

Οι δηλώσεις του Ινδού Υπουργού αναμένεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις προσπάθειες προς εξομάλυνση των σχέσεων Ινδίας-Πακιστάν και την αποφυγή ενός μαραθωνίου πυρηνικών εξοπλισμών.

Στο Πακιστάν, εν τω μεταξύ, πλήθος κόσμου επεφύλαξε υποδοχή ήρωα στον Πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ σε συλλαλητήριο στην γενέτειρα του.

Χιλιάδες άτομα ξέσπασαν σε ξέφρενους πανηγυρισμούς, για την απόφαση της πακιστανικής κυβέρνησης για την διεξαγωγή των πυρηνικών δοκιμών, παρά την συνεχιζόμενη διεθνή κατακραυγή.

Παράλληλα, θερμής υποδοχής στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ, έτυχαν και οι δύο επιστήμονες, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά τοπικά θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 18 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 έως 5 μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 32 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, στους 28 στα νότια παράλια και στους 25 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 30 βαθμοί και η πιο χαμηλή 16, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 27 με 18, στη Λεμεσό επίσης 27 με 18, στην Κερύνεια και την Πάφο 24 με 16, και τέλος στον Πρόδρομο 20 με


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 31 May 1998 - 16:27:09 UTC