Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-05-24

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τούρκοι πράκτορες δρουν ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα και σύμφωνα με δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", έχουν δολοφονήσει ένα κούρδο και τραυματίσει άλλο ένα.

Απόρρητο σήμα που κατέχουν οι αρχές ασφαλείας της Ελλάδας, συνδέει την δολοφονία του κούρδου με τον τραυματισμό του συναγωνιστή του, αφού και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε το ίδιο όπλο.

Το απόρρητο σήμα που κατέχει η Αστυνομική Διεύθυνση Αχαϊας, αναφέρει ότι Τούρκοι πράκτορες δολοφόνησαν στις 22 Φεβρουαρίου του '98, τον εικοσι- πεντάχρονο Κούρδο ιρακινής καταγωγής Σαντ Μωχάμετ και τον έθαψαν πρόχειρα στην άκρη ενός δρόμου στην περιοχή Δρέπανος Πατρών.

Το πτώμα βρήκε τυχαία διερχόμενος πολίτης.

Δύο μήνες αργότερα στις 29 Απριλίου και πάλιν στην Πάτρα, άγνωστοι επέδραμαν σε εγκαταλελειμμένα βαγόνια του σιδηροδρόμου στα οποία ζουν κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες και άρχισαν να πυροβολούν προσπαθώντας να απαγάγουν δύο από αυτούς, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν τον ένα.

Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών, είναι ανήσυχοι από το γεγονός ότι εκατοντάδες πράκτορες έχουν διεισδύσει στην Ελλάδα, κυρίως από την Τουρκία, το Ιράν και το Ιράκ.


Ο πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού σε δηλώσεις του από την Πάφο, χαρακτήρισε αστεία την απαίτηση των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως η Κύπρος ακυρώσει την παραλαβή των Ρωσικών πυραύλων Ες-300.

Ο κύριος Κυπριανού δήλωσε ότι με βάση πληροφορίες που έχει, ο Τόμας Μίλλερ θα φέρει προτάσεις για ματαίωση της εγκατάστασης των πυραύλων στην Κύπρο.

Οι δηλώσεις Κυπριανού έγιναν στην Πάφο, μετά το μνημόσυνο του πατέρα της ελεύθερης ραδιοφωνίας Νίκου Νικολαίδη.


Τον δρόμο Δεκέλειας-Παραλιμνίου απέκοψαν σήμερα οι κάτοικοι Ορμήδειας, διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική απόφαση, για όδευση του νέου αυτοκινητόδρομου προς την Αμμόχωστο.

Οι κάτοικοι Ορμήδειας διαμαρτύρονται έντονα για την όδευση του δρόμου, υποστηρίζοντας ότι θα καταστρέψει τις περιουσίες τους και θα απομονώσει την κοινότητα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής Αγώνα κατά της όδευσης του αυτοκινητόδρομου Δεκέλειας-Αμμοχώστου, οι κάτοικοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, μέχρις ότου η κυβέρνηση, ακυρώσει την απόφασή της και δεν προχωρήσει στην κατασκευή του έργου.

Οι κάτοικοι της Ορμήδειας χαρακτήρισαν εξάλλου την προχθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό, εμπαιγμό, αφού δεν λήφθηκαν υπόψη οι θέσεις της κοινότητας τους.


Εξάχρονο αγοράκι από την Αθηαίνου υπέστη κρανιοεγκεφαλική κάκωση, όταν κτυπήθηκε χθες βράδυ σε τροχαίο δυστύχημα.

Πρόκειται για τον Μιχάλη Βύζακο, ο οποίος βγήκε τρέχοντας από την οικία του, με αποτέλεσμα να τον κτυπήσει διερχόμενο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Λώρης Κίτας επίσης από την Αθηαίνου.

Η κατάσταση του μικρού Μιχάλη, ο οποίος νοσηλεύεται στο Παιδοχειρουργικό Τμήμα του Μακάρειου Νοσοκομείου Λευκωσίας, σύμφωνα με τους ιατρούς, είναι σταθερή και πολύ καλή.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ανανέωσε το πρωϊ, για άλλες οκτώ ημέρες το διάταγμα κράτησης του Λούκα Μιχαήλ και του Δημήτρη Σωφρονίου από τη Λεμεσό, σχετικά με την υπόθεση εισαγωγής οκτώ κιλών χασίς, από την Ελλάδα.

Στο δικαστήριο ανεφέρθη επίσης ότι για την ίδια υπόθεση, η Αστυνομία αναζητεί και τρίτο πρόσωπο, το οποίο θεωρεί ως τον εγκέφαλο της εισαγωγής των ναρκωτικών.


Πραγματοποιήθηκε το πρωί στη Λευκωσία, το Παγκύπριο Συνέδριο Σιτοπαραγωγών, που διοργάνωσαν από κοινού οι αργοτικές οργανώσεις ΠΕΚ, ΕΚΑ, Αγροτική και Παναγροτικός.

Κύριο αντικείμενο του Συνεδρίου, ήταν τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες ένεκα των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που επικρατούν στην Κύπρο κατά την τελευταία δεκαετία, και ιδίως από την μεγάλη ανοβρία που έπληξε το νησί κατά τα τελευταία δύο χρόνια.

Επειτα από εκτεταμένη συζήτηση, η οποία επικεντρώθηκε κυρίως στο οικονομικό θέμα, οι σύνεδροι, οι οποίοι ήταν αγρότες και καλλιεργητές από όλη την Κύπρο ενέκριναν ψήφισμα, το οποίο θα επιδώσουν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για ικανοποίηση των αιτημάτων τους.


Με την ευκαιρία των εκατόν χρόνων από τη γέννηση του αρχηγού της ΕΟΚΑ στρατηγού Γρίβα Διγενή, πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο εκδήλωση προς τιμή του.

Στην εκδήλωση παρέστησαν βουλευτές τομεάρχες και αγωνιστές της ΕΟΚΑ καθώς και πλήθος κόσμου.

Σε χαιρετισμό του προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο διάβασε ο προεδρικός επίτροπος Μανώλης Χριστοφίδης, σημειώνεται ότι η διασφάλιση του μέλλοντος του κυπριακού ελληνισμού στη γή των προγόνων του, είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμηθούν ήρωες του ύψους του Διγενή.

Στην εκδήλωση, διαβάσθηκε επίσης χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Ακολούθως άνοιξε έκθεση φωτογραφιών, κειμηλίων και δημοσιευμάτων από τη ζωή και το έργο του αρχηγού Διγενή.


Τελέστηκε το πρωϊ στην Πάφο, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου, το μνημόσυνο του αγωνιστή της Δημοκρατίας και πατέρα της ελεύθερης ραδιοφωνίας Νίκου Νικολαίδη, με την συμπλήρωση τριών χρόνων από το θάνατό του.

Του μνημοσύνου προέστη ο Χωρεπίσκοπος Αρσινόης Γεώργιος, ενώ επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

Στην ομιλία του ο κύριος Κυπριανού εξήρε την προσωπικότητα και το έργο του Νίκου Νικολαίδη, ο οποίος, όπως είπε, αφού κατόρθωσε να θέσει σε λειτουργία τον ελεύθερο ραδιοσταθμό της Πάφου, μέσω του οποίου ακούστηκε η φωνή του Μακαρίου ότι ήταν ζωντανός, εστάλη το μήνυμα ότι το κυπριακό, δεν είχε τελειώσει.

Στην συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων.


Συνεχίζεται και αυτό το Σαββατοκυρίακο η διαφωτιστική εκστρατεία ξένων επισκεπτών στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, από μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και τους συγγενείς των αγνοουμένων.

Σήμερα στο πλευρό των μελών του ΠΑΚ και των συγγενών των αγνοουμένων, ήταν μεταξύ άλλων, μέλη του Πινδάρειου Ωδείου Λευκωσίας, ο Θανάσης Ζαφειρίου, ο μοναδικός επιζήσας από την πτώση του Ελληνικού αεροπλάνου κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και ο αγωνιστής Πάμπος Χρίστου.

Το οδόφραγμα επισκέφθηκε και ο πρέσβης της Ελλάδας Κυριάκος Ροδουσάκης, ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του Ελληνικού λαού προς τον αγωνιζόμενο κυπριακό λαό.

Ακολούθησε καλλιτεχνική εκδήλωση με πατριωτικά τραγούδια από τη χορωδία

του Πινδάρειου Ωδείου Λευκωσίας.


Οξύνονται και πάλι στη Μέση Ανατολή, οι προσπάθειες αναθέρμανσης του Αραβο- ισραηλινού διαλόγου.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου προέβη σε νέες δηλώσεις, λέγοντας ότι η κρίση στην ειρηνευτική διαδικασία κατέρρευσε πριν ακόμη ανέλθει ο ίδιος στην εξουσία, προκαλώντας τις αντιδράσεις τόσο των Παλαιστινίων, όσο και της Ισραηλινής αντιπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση και η Παλαιστινιακή πλευρά, ερμήνευσαν τις συγκεκριμένες δηλώσεις, ως μία επιπλέον απόδειξη για την αντίθεση του Βενιαμίν Νετανιάχου, σε οποιαδήποτε αλλαγή της στάσης που θα οδηγούσε σε αποτελμάτωση των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Στην Ιερουσαλήμ, δημιουργήθηκε σήμερα ένταση όταν εθνικιστές Ιουδαίοι πραγματοποίησαν εκδηλώσεις για την επέτειο της κατάληψης του ανατολικού τομέα της πόλης, κατά τη διάρκεια του Αραβο-ισραηλινού πολέμου, το 1967.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά των Παλαιστινίων, ζητώντας την απομάκρυνσή τους από την Ιερουσαλήμ.

Ωστόσο, τα επεισόδια ήσαν περιορισμένα, αφού οι δυνάμεις ασφαλείας τέθηκαν από το πρωί σε επιφυλακή και αποφεύχθηκαν περαιτέρω συμπλοκές.


Στο Χόνγκ Κονγκ, χίλια άτομα αναγκάστηκαν να εκγαταλείψουν τα σπίτια τους, έπειτα από πλήμμυρες που έπληξαν πολλές περιοχές της χώρας.

Οι ξαφνικές καταιγίδες που έχουν ξεσπάσει, προκάλεσαν τεράστια προβλήματα στη διεξαγωγή των πρώτων εκλογών υπό Κινεζική κυριαρχία.

Πολλά εκλογικά κέντρα αναγκάστηκαν λόγων των πλημμυρών να κλείσουν.

Σε ένα χωριό κοντά στα σύνορα με την Κίνα, ελικόπτερα κατάφεραν να οδηγήσουν τους κατοίκους σε ασφαλέστερες περιοχές.

Την ίδια ώρα, σωστικά συνεργεία προσπαθούν να απομακρύνουν τους κατοίκους άλλων επτά χωριών, τα οποία έχουν καταστεί αδιάβατα, λόγω των πλημμυρών.


Στη Ρωσία, έπειτα από δέκα ημέρες διαρκούς κατάληψης της σιδηροδρομικής γραμμής από απεργούς ανθρακωρύχους, συμφωνήθηκε σήμερα όπως τερματιστούν οι κινητοποιήσεις, επιτρέποντας τη διέλευση των τρένων του Υπερ- σιβηρικού.

Της αποφάσεως, για τερματισμό της απεργιακών μέτρων από τους ανθρακωρύχους που διαμαρτύρονταν για την καθυστέρηση πληρωμής των μισθών τους, προηγήθηκαν εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ των διαπραγματευτών-απεργών και του Ρώσου Αναπληρωτή Πρωθυπουργού.

Βάσει της συμφωνίας αναμένεται μεταξύ άλλων, όπως καταβληθεί στους ανθρακωρύχους, ποσό, το οποίο ακόμη δεν έχει καθοριστεί, ώστε να ικανοποιηθούν μερικώς κάποια από τα αιτήματα των απεργών.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος ενώ σε μερικές περιοχές αναμένεται να σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές έως βορειοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρσία θα πέσει στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 26 στα νότια παράλια και στους 16 στα νότια.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και το απόγευμα βορειοδυτικοί έως νοτιοδυτικοί ασθνείς μέχρι μέτριοι 3 έως 4μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 30 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 26 στα νότια παράλια και στους 24 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 28 βαθμοί και η πιο χαμηλή 13, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 24 με 14, στη Λεμεσό 25 με 16 στην Κερύνεια και την Πάφο 24 με 13


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 24 May 1998 - 18:27:10 UTC