Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-05-13

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Την πάγια θέση της αμερικανικής κυβέρνησης για επίλυση του κυπριακού στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, διατύπωσε σε συνέντευξη τύπου η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπραϊτ.

Η κυρία Ολμπράιτ απαντούσε σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου κατά πόσον ο Πρόεδρος Κληρίδης εκπροσωπεί και τους τουρκοκυπρίους.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, επικαλούμενη τις δηλώσεις του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι τελευταίες συνομιλίες ήταν αναποτελεσματικές.

Στη Λευκωσία, ο αμερικανός πρέσβης Κένεθ Μπρίλ ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, επέρριψε την ευθύνη στην Τουρκική πλευρά, για το αδιέξοδο της πρόσφατης πρωτοβουλίας στο κυπριακό.

Πάντως κληθείς από τους δημοσιογράφους να τοποθετηθεί κατά πόσο ο πρόεδρος Κληρίδης, εκπροσωπεί και τη τουρκοκυπριακή κοινότητα, ο Κένεθ Μπρίλ περιορίστηκε να δηλώσει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναγνωρίζουν και κάνουν τις επίσημες συναλλαγές τους με την κυπριακή κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο Σπύρος Κυπριανού δήλωσε μετά την συνάντηση, ότι ζήτησε κάποιες διευκρινήσεις από τον Κένεθ Μπρίλ για τις πρόσφατες δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων.

Παράλληλα, ανέφεφε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν συγεκριμένο σχέδιο για επίλυση του κυπριακού, ωστόσο αναμένονται νέα βήματα στο κυπριακό ενόψει του ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Κάρντιφ.


Η κυβέρνηση χαιρετίζει οποιαδήποτε δήλωση διεθνούς αξιωματούχου ή παράγοντα που θέτει ως στόχο την επίτευξη λύσης του κυπριακού, στην βάση της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας και ταυτόχρονα αναγνωρίζει την κυβέρνηση ως την μόνη κυβέρνηση του τόπου.

Στην δήλωση αυτή προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, σχολιάζοντας πρωϊνή δήλωση του αμερικανού πρεσβευτή, Κένεθ Μπριλ.

Ο κύριος Στυλιανίδης εκτίμησε ότι το κυπριακό βρίσκεται σε κινητικότητα και εξέφρασε την ελπίδα, ο διεθνής παράγοντας να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία, εφόσον, όπως είπε, της αποδίδει ευθύνες για την αποτυχία επανέναρξης του διαλόγου.


Ικανοποιημένη δηλώνει η κυβέρνηση, από τα αποτελέσματα της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των χωρών-μελών της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, αναφορικά με την Κύπρο.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η αλλαγή του λεκτικού, στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου της Ρόδου, από την αντίστοιχη σύνοδο των Παρισσίων, αποτελεί ικανοποιητική εξέλιξη για την αίτηση της Κύπρου να καταστεί εταιρικό μέλος της Ενωσης.

Στο ανακοινωθέν, που εκδόθηκε μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου, συνδέεται ο πολιτικός διάλογος Κύπρου-Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης με την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Η θέση Αναπληρωτή Αρχηγού της διαπραγματευτικής ομάδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση προορίζεται για τουρκοκύπριο.

Αυτό αποκάλυψε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, Γιώργος Βασιλείου, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η θέση, πρόσθεσε ο κύριος Βασιλείου, θα πληρωθεί όταν η τουρκοκυπριακή πλευρά αποδεκτεί την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη, για την συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο Γιώργος Βασιλείου ανέφερε ότι η επιθυμία της κυβέρνησης για συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι ειλικρινής και το γεγονός αυτό έχει αναγνωριστεί από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Το Υπουργείο Εσωτερικών, θα προχωρήσει σε κατάθεση κανονισμών προς την βουλή, με τους οποίους θα καλύπτεται η φερεγγυότητα των προσφύγων, περιλαμβανομένης και της περίπτωσης παροχής τίτλων ιδιοκτησίας, η οποία, με βάση τους νόμους που ψήφισε η Βουλή εξουδετερώνεται.

Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, η οποία συνεδρίασε το πρωί για να συζητήσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν έπειτα από την παραχώρηση αριθμού τίτλων ιδιοκτησίας σε πρόσφυγες.

Καταρρίπτοντας αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες η έκδοση τίτλων εξυπηρετούσε προεκλογικούς σκοπούς, ο Υπουργός Εσωτερικών, ανέφερε ότι η πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα αυτό δεν έχει αλλάξει και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας από μέρους των προσφύγων.

Ο Ντίνος Μιχαηλίδης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι όλοι οι δικαιούχοι πρόσφυγες, θα πάρουν τίτλο ιδιοκτησίας προσφυγικής κατοικίας, με βάση τους κανονισμούς που θα κατατεθούν στη Βουλή, αφού τύχουν, όπως είπε κατάλληλης επεξεργασίας από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.


Ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, δήλωσε στο "ΛΟΓΟ", ότι δεν πρόκειται κανείς να του στερήσει το δικαίωμα να εκφράζεται για το Δημοκρατικό Κόμμα.

Συγκεκριμένα, ο κύριος Μιχαηλίδης σχολιάζοντας το αίτημα που προβλήθηκε από το Δημοκρατικό κόμμα, προς τον Πρόεδρο Κληρίδη, να απαγορεύσει στον Υπουργό Εσωτερικών να προβαίνει σε δηλώσεις για το ΔΗΚΟ, ο κύριος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι είναι ο αντιπρόεδρος του κόμματος, τον οποίο εξέλεξε το Παγκύπριο Συνέδριο.

Συνεπώς πρόσθεσε, ούτε ο κύριος Κυπριανού, ούτε το ΔΗΚΟ, μπορεί να μου απαγορεύσει να μιλώ για τα τεκταινόμενα στο κόμμα.


Το Παγκύπριο Ιδρυτικό Συνέδριο της Κίνησης Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης, θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουλίου, στη Λευκωσία και θα είναι ολοήμερο.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κίνησης, στην οποία σημειώνεται ότι θα λάβουν μέρος περίπου 500 σύνεδροι, οι οποίοι και θα εγκρίνουν το Καταστατικό, τις Προγραμματικές θέσεις, ενώ επίσης, θα διεξαχθούν και εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου, Εκτελεστικού Γραφείου και Κεντρικής Επιτροπής.


Νέα υπόθεση διάδοσης του ιού του έϊτς σε τέσσερις γυναίκες, χωρίς την λήψη της αναγκαίας προφύλαξης και χωρίς γνωστοποίηση της ασθένειας του υπόπτου, εξετάζει η Αστυνομία.

Πρόκειται για τον εικοσι-οκτάχρονο φορέα Ανδρέα Νικολάου Μιχαήλ από την Λάρνακα, σερβιτόρο στην Αγία Νάπα.

Ο ύποπτος οδηγήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, το οποίο εξέδωσε οκταήμερο διάταγμα κράτησής του.

Τον Νικολάου κατήγγειλε χθες στην αστυνομία, μόλις πληροφορήθηκε ότι ήταν φορέας του έιτς, γυναίκα η οποία ήλθε σε σεξουαλική επαφή μαζί του.

Ο φορέας του έιτς είχε επίσης επαφή με άλλες τέσσερις γυναίκες.

Κατά την προσαγωγή του στο Δικαστήριο, ο Νικολάου εξαγριώθηκε στην παρουσία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και επιτέθηκε εναντίον δημοσιογράφου, προκαλώντας του εκδορές, στην προσπάθεια του να του αποσπάσει την φωτογραφική μηχανή.


Υπο οκταήμερη κράτηση τέθηκε το πρωί ο εξηντάχρονος Κώστας Νικολάου από την Λευκωσία, ως ύποτπος για φόνο εκ προμελέτης.

Ο Νικολάου συνελήφθη χθες το απόγευμα σχετικά με τον θάνατο του εβδομηντάχρονου Επαμεινώνδα Ερωτοκρίτου.

Το θύμα είχε μεταβεί στο σπίτι του υπόπτου για να βοηθήσει δύο αλλοδαπούς να μεταφέρουν τα προσωπικά τους είδη σε άλλο υποστατικό.

Την νεκροψία διενήργησε ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους, ο οποίος δήλωσε ότι ο θάνατος του Ερωτοκρίτου προήλθε από έμφραγμα του μυοκαρδίου και πρόσθεσε ότι το θύμα δεν έφερε εξωτερικές κακώσεις.


Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, οδηγήθηκαν πέντε νεαροί οπαδοί του Απόλλωνα σε σχέση με τα σοβαρά επεισόδια που προκλήθηκαν χθες βράδυ, από εκατόν και πλέον άτομα στο οίκημα της Ανόρθωσης στη Λεμεσό.

Εναντίον των προσαχθέντων εξεδόθη διάταγμα οκταήμερης κράτησης.

Η Αστυνομία καταζητεί και αρκετά άλλα νεαρά άτομα, εναντίον των οποίων υπάρχουν μαρτυρίες ότι συμμετείχαν στα επεισόδια.

Κατά τη διάρκεια του λιθοβολισμού του οικήματος της Ανόρθωσης, τραυματίστηκε ένας εκ των τριάντα περίπου θαμώνων, ενώ προκλήθηκαν και αρκετές υλικές ζημιές.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου ανανέωσε για άλλες οκτώ ημέρες την κράτηση του Δημήτρη Φράγκου από την Λάρνακα, σχετικά με την υπόθεση της εισαγωγής από τη Βουλγαρία, 110 κιλών χασίς.

Ο Φράγκου, εξακολουθεί να αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση, επιφυλασσόμενος να μιλήσει στο Δικαστήριο.

Για την ίδια υπόθεση αναμένεται σύντομα η έκδοση από την Βουλγαρία, Λαρνακέα, ο οποίος κρατείται εκεί από τις 15 Μαρτίου, ενώ άλλα τέσσερα πρόσωπα έχουν ήδη κατηγορηθεί.


Νέος εμπρησμός αυτοκινήτου σημειώθηκε τα ξημερώματα στον δρόμο Λάρνακας- Πύλας, ένα μόλις εικοσιτετράωρο μετά την καταστροφή από φωτιά στην ίδια περιοχή, του οχήματος του αρχιτέκτονα Γεώργιου Χατζηαντώνη.

Ο νέος εμπρησμός σημειώθηκε γύρω στις 2.00 τα ξημερώματα, στο αυτοκίνητο του Ρώσου Σεργκέϊ Βισνιάκωφ, 36 ετών, ιδιοκτήτη υπεράκτιας ασφαλιστικής εταιρείας, μόνιμου κατοίκου Κύπρου.


Η Ινδία, παρά την παγκόσμια έντονη κατακραυγή από την χθεσινή τριπλή πυρηνική δοκιμή - στην οποία προχώρησε, πραγματοποίησε το πρωί δύο νέες υπόγειες πυρηνικές δοκιμές στο πεδίο δοκιμών Ποχράν, στο κρατίδιο του Ρατζαστάν.

Σύμφωνα μάλιστα με το σεισμολογικό κέντρο στο Νέο Δελχί, οι δύο αυτές πυρηνικές δοκιμές, είχαν διπλάσια ισχύ από την ατομική βόμβα της Χιροσίμα, αφού ισοδυναμούσαν, με έκρηξη 55 κιλοτόνων ΤΝΤ.

Εάν δε, συγκριθεί με το μέγεθος ενός σεισμού, η δόνηση ξεπερνούσε το τέσσερα κόμμα επτά, στην κλίμακα Ρίχτερ.

Ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, σε επιστολή του προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους προχώρησε η χώρα του στις πυρηνικές δοκιμές, επικαλείται την ατμόσφαιρα δυσπιστίας που επικρατεί μεταξύ της Ινδίας και της Κίνας.

Ο Πρόεδρος Κλίντον ο οποίος βρίσκεται από χθες στο Βερολίνο, υπέγραψε επίσημα σήμερα, έγγραφα, για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ινδίας.


Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τις Τουρκικές αρχές ότι δημιούργησαν το κατάλληλο κλίμα, για τη χθεσινή απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Τουρκικής Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ακίν Μπιρντάλ στην Αγκυρα.

Ανακοίνωση της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης, αναφέρει ότι οι Τουρκικές αρχές, προσπάθησαν μετ'επιμονής, να πλήξουν την αξιοπιστία της Τουρκικής Ενωσης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χωρίς ποτέ να προβούν σε έρευνα ή να καταδικάσουν παλαιότερες επιθέσεις, εναντίον εκπροσώπων της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Περισσότερα από δέκα μέλη της Τουρκικής Ενωσης, έχουν δολοφονηθεί από το 1991, προσθέτει η Διεθνής Αμνηστία, και φαίνεται, ότι για τα εγκλήματα αυτά, δεν έγιναν οι πρέπουσες έρευνες ενώ οι δράστες, προστατεύθηκαν.

Ο πενηντάχρονος Μπιρντάλ, εναντίον του οποίου έγινε χθες απόπειρα δολοφονίας, κατάφερε σήμερα να δώσει κατάθεση σε αστυνομικούς στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται.

Η κατάσταση της υγείας του κρίνεται ακόμη αρκετά σοβαρή.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα υπάρχουν κατά διαστήματα λίγες νεφώσεις με ενδεχόμενο να πέσουν λίγες τοπικές βροχές.

Σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη τις αυγινές ώρες.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως δυτικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους δεκατρείς βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους δεκαέξι βαθμούς στα παράλια.

Αύριο σταδιακά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα δώσουν και πάλι λίγες βροχές ή τοπικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα είναι αρχικά βορειοδυτικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και αργότερα νοτιοδυτικοί μέτριοι τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους εικοσι-τέσσερις περίπου βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 23 βαθμοί και η πιο χαμηλή 12, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 24 με 13, στη Λεμεσό 24 με 16, στην Κερύνεια και την Πάφο 21 με 18 και τέλος στον Πρόδρομο 12 με 7.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 13 May 1998 - 15:27:19 UTC