Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-05-06

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης επανέλαβε σήμερα ότι ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της Κυπριακής κυβέρνησης, είναι η στενή συνεργασία με την εκάστοτε δημοκρατικά εκλελεγμένη Ελληνική κυβέρνηση, γιατί αυτό επιβάλλει το καλώς νοούμενο εθνικό συμφέρον.

Αυτά αναφέρονται σε γραπτή δήλωση του προέδρου Κληρίδη, που εκτιμάται ότι αποτελεί απάντηση στις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού.

Στην γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία διάβασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, αναφέρεται ότι η Κυπριακή κυβέρνηση, η οποία έχει άριστη συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα με τον Πρωθυπουργό, δεν έχει λόγο, ούτε να αμφισβητεί τις προθέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με το Κυπριακό, ούτε και τους χειρισμούς στους οποίους προβαίνει, για τους οποίους, η Κυπριακή κυβέρνηση είναι πλήρως ενημερωμένη, και βρίσκονται στα πλαίσια της κοινής στρατηγικής.

Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες της, καταλήγει η δήλωση, δεν επεδίωξε και δεν θα επιδιώξει να επιρρίπτει ανύπαρκτες ευθύνες για δήθεν κακούς χειρισμούς στην Ελληνική κυβένρηση και υποδεικνύει ότι οι σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας, επιβάλλεται όπως διαφυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι θεωρεί άδικες, αστήρικτες και ατυχείς τις χθεσινές δηλώσεις του κυρίου Κυπριανού.

Η βοήθεια, πρόσθεσε, από τις κυβερνήσεις της Ελλάδος και ιδιαίτερα αυτές των τελευταίων χρόνων, ήσαν, όχι απλά συμπαράσταση, αλλά συμπαράταξη στον αγώνα, στην άμυνα, την Ευρωπαϊκή πορεία και την διεθνή κινητικότητα που παρατηρείται.


Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζοντας τις επικρίσεις του κυρίου Κυπριανού, δήλωσε ότι η πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση στο κυπριακό, είναι στην ίδια κατεύθυνση με την πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης.

Πρόσθεσε δε, ότι η πολιτική αυτή είναι σε σημαντικό βαθμό αποτελεσματική και αυτό το μαρτυρούν τόσο οι στρατιωτικές ασκήσεις στο πλαίσιο του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου, καθώς και η έναρξη των διαδικασιών ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις που εξέφρασε ο κύριος Κυπριανού κατά του Υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη, ο κύριος Ρέππας είπε, ότι αυτές είναι άδικες και χαρακτήρισε έγκλημα, να κατηγορείται ο κύριος Κρανιδιώτης από Κυπρίους, καθώς έχει προσφέρει τόσα πολλά στον Κυπριακό Ελληνισμό.


Την απογοήτευση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Χόλμπρουκ στην Κύπρο, εξέφρασε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμύνης της Βουλής των Ελλήνων.

Ο κύριος Κρανιδιώτης εξήγησε ότι αυτή η απογοήτευση, αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος, δεν απέδωσε ευθύνες εκεί που όφειλε να αποδώσει, ενώ προσπάθησε να τηρήσει μία στάση ίσων αποστάσεων.

Η αποτυχία της πρωτοβουλίας Χόλμπρουκ, πρόσθεσε, ήταν προβλεπτή, αφού η Τουρκία, δεν χάνει την ευκαιρία να δίνει δείγματα της αδιαλλαξίας της.

Τις αντιδράσεις της Κυπριακής κυβέρνησης για τις δηλώσεις Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ στο Κυπριακό, σχολίασε εξάλλου σήμερα και ο Ραούφ Ντενκτάς.

Ο κατοχικός ηγέτης έκανε λόγο για την ύπαρξη ενός ισχυρού Ελληνικού λόμπυ στις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο μπορεί, κατά την έκφρασή του, να ενοχλήσει.

Θα δούμε, κατέληξε ο Ντενκτάς, πως θα αντιδράσει σε αυτό, ο Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ.


Η Ρωσία θα επαναφέρει την πρόταση της για συζήτηση του κυπριακού προβλήματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, την οποία ανέβαλε ύστερα από παράκληση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτό αποκάλυψε ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Γκεόρκι Μουράτοφ, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ο κύριος Μουράτοφ, ο οποίος συνοδευόταν από τον Γενικό Διευθυντή του ρωσικού πρακτορείου "Ιτάρ-Ταςς" Βιτάλι Ιγκνατένκο, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρακάλεσαν την Ρωσία να μην θέσει την πρόταση μέχρι να ολοκληρωθεί η επίσκεψη του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, στην Κύπρο.

Ερωτηθείς ποιό συγκεκριμένο στόχο θα έχει μια συζήτηση του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Ρώσος Πρέσβης ανέφερε ότι οι τρεις κυριότεροι στόχοι είναι η υποστήριξη του πλαισίου του διακοινοτικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, η υποστήριξη των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα και η ενίσχυση της αποστολής του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα για το κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να συνεχίσουν την προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Μάϊκ Μακκέρι.

Σε συνέντευξη τύπου ο κύριος Μακέρι επεσήμανε ότι τώρα είναι η στιγμή να τελειώσει αυτή η διαμάχη και να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση, εάν βεβαίως τα μέρη βάλουν στην άκρη, μερικές από τις διαφορές τους και διαπραγματευτούν σοβαρά.

Ο κύριος Μακκέρι εξέφρασε επίσης άγνοια για πιθανή ανάμειξη του ΝΑΤΟ, στην περίπτωση που η Τουρκία κτυπήσει την Κύπρο, εάν εγκατασταθούν οι Ρωσικοί πύραυλοι.

Περιορίστηκε απλώς να δηλώσει ότι οι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών

στο ΝΑΤΟ, συμμερίζονται τις ανησυχίες για πιθανά στοιχεία αποσταθεροποίησης από την απόφαση εισαγωγής τέτοιου είδους πυραυλικής τεχνολογίας στην περιοχή.


Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης επιβεβαίωσε ότι ο Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Ανδρέας Αγγελίδης, διορίζεται στη θέση του Αρχηγού Αστυνομίας.

Οπως δήλωσε ο κύριος Κόσης, ο νέος Αρχηγός Αστυνομίας, που για πρώτη φορά δεν θα προέρχεται από τις τάξεις της Δύναμης, θα αναλάβει τα καθήκοντά του σε δύο μήνες, μετά την αποχώρηση του Αρχηγού του Σώματος Πανίκου Χατζηλοίζου.

Ο κύριος Κόσης επιβεβαίωσε, επίσης, ότι στη θέση του Υπαρχηγού Αστυνομίας διορίζεται ο κύριος Ανδρέας Χριστοφίδης, ο οποίος τώρα κατέχει τη θέση του Βοηθού Αρχηγού.

Ο κύριος Κόσης είπε ότι οι διορισμοί θα γίνουν σύντομα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Ομόφωνα τα συνδικαλιστικά όργανα των οικοδόμων ΣΕΚ και ΠΕΟ, αποφάσισαν πριν από λίγο σε συνεδρία τους, όπως εγκρίνουν την μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέα Μουσιούττα, η οποία υπεβλήθη το μεσημέρι.

Ενωρίτερα, σε δηλώσεις του ο κύριος Μουσιούττας είχε αναφέρει ότι πρόκειται για μια ισοζυγισμένη πρόταση που δύσκολα μπορεί να απορριφθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεσολαβητική πρόταση προβλέπει παραχώρηση αύξησης ογδοντα-πέντε σεντ πάνω στο βασικό μισθό για το τρέχον έτος και το ίδιο ποσό για το 1999.

Αυτό σημαίνει ότι το κόστος που θα επωμισθούν οι εργοδότες από την παραχώρηση τέτοιων αυξήσεων, υπολογίζεται γύρω στο 1.8 τοις εκατόν.


Αναστάληκαν τελικά τα απεργιακά μέτρα που είχαν εξαγγείλει για σήμερα οι λιμενεργάτες στη Λάρνακα, ενόψει της συνάντησης τους την προσεχή Παρασκευή, με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων.

Στο λιμάνι η αναστολή της επ'αόριστον απεργίας λήφθηκε σε πρωινή συνέλευση των λιμενεργατών, επιφυλάσσοντας το δικαίωμα της απεργίας σε νέα συνέλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά την συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό.

Τα απεργιακά μέτρα που είχαν εξαγγελθεί στα συσκευαστήρια πατατών, επίσης αναστάληκαν, μετά την αποδοχή της μεσολαβητικής πρότασης του Υπουργείου Εργασίας για τριετή ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων.


Ως μη σοβαρούς, χαρακτήρισε τους λόγους για τα απεργιακά μέτρα στο λιμάνι Λάρνακας, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιος Ιεροδιακόνου, διευκρινίζοντας ότι για την απεργία ενημερώθηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Μιλώντας έπειτα από την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, τόνισε ότι υπάρχει πρόταση για την τύχη του λιμανιού Λάρνακας, και θα τεθεί γραπτώς στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον το Λιμάνι Λάρνακας είναι βιώσιμο, ο κύριος Ιεροδιακόνου ανέφερε ότι θα πρέπει πρώτα να ληφθούν οι αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο, και μετά θα γίνουν δηλώσεις.


Πραγματοποιήθηκε το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λευκωσίας η έκτη παμ- φοιτητική Συνδιάσκεψη, η οποία συνδιοργανώνεται από την Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων και τις φοιτητικές ενώσεις Κύπρου.

Η συνδιάσκεψη ασχολήθηκε με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές.

Σε έκταση συζητήθηκε το θέμα της αξιολόγησης και της αναγνώρισης των τίτλων σπουδών καθώς και η αναγκαιότητα για αναβάθμιση των σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ενωρίτερα φοιτήτες του ΑΤΙ, πραγματοποίησαν πικετοφορία έξω από το ξενοδοχείο "Φιλοξενία", στο οποίο διεξήχθη η συνδιάσκεψη.

Οι φοιτήτες του ΑΤΙ διαμαρτύρονται για την μη ικανοποίηση του αιτήματος τους για δημιουργία ενδιάμεσης βαθμίδας στην κρατική υπηρεσία.


Στην Ιταλία, τουλάχιστον δέκα άτομα σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από κατολισθήσεις όγκων λάσπης, που προκλήθηκαν από καταρρακτώδεις βροχές, οι οποίες πλήττουν τις νότιες και κεντρικές περιοχές της χώρας τις τελευταίες ημέρες.

Χιλιάδες άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς τόνοι λάσπης καταπλάκωσαν ολόκληρες περιοχές, ενώ αρκετά άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται.

Πολλά άτομα βρίσκονται παγιδευμένα κάτω από ερείπια κτιρίων, τα οποία κατέρρευσαν ενώ μερικές περιοχές εξακολουθούν να παραμένουν απομονωμένες.

Πάνω από χίλιοι στρατιώτες και πυροσβέστες, καθώς και τέσσερα ελικόπτερα, έχουν σταλεί στις πληγείσες περιοχές προς βοήθεια των κατοίκων, αλλά η συνεχιζόμενη κακοκαιρία δυσχεραίνει το έργο τους.

Τα αίτια της καταστροφής οφείλονται στις πλήμμυρες που πλήττουν την περιοχή και έχουν καταστρέψει τις δασικές εκτάσεις γύρω από τις κατοικημένες περιοχές.


Στο Ισραήλ, Εβραίος έποικος δολοφονήθηκε από Παλαιστίνιο καθώς περπατούσε σε μουσουλμανικό προάστειο των Ιεροσολύμων.

Ο εικοσι-οκτάχρονος Ισραηλινός μαχαιρώθηκε στο στομάχι και στο στήθος, ενώ ο Αρχηγός της Ισραηλινής αστυνομίας ανακοίνωσε ότι η επίθεση ήταν μία προμελετημένη πολιτική πράξη.

Εξάλλου, στην Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης, η αστυνομία απέτρεψε Παλαιστίνιο, ο οποίος θα επετίθετο εναντίον Ισραηλινού στρατιώτη.

Εν τω μεταξύ, κατά την διάρκεια συνεδρίου μελών του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος Λικούτ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, έπειτα από την επιστροφή του από το Λονδίνο, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να προβεί σε συμβιβασμούς, όσον αφορά την εθνική ασφάλεια της χώρας.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα υπάρχουν κατά διαστήματα λίγες αραιές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα τραπούν σε βόρειους ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 17 στα παράλια.

Αύριο θα υπάρχουν κατά διαστήματα νεφώσεις που δυνατό να δώσουν λίγες βροχές στα ορεινά το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα είναι αρχικά βορειοανατολικοί και αργότερα νοτιοανατολικοί μέτριοι 4 μποφόρ.

Η θάλασα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 30 βαθμούς στο εσωτερικό και τους 28 στα νότια παράλια και στους 25 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 29 βαθμοί και η πιο χαμηλή 19, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 29 με 18, στη Λεμεσό 27 με 18, στην Κερύνεια και την Πάφο 25 με 18 και τέλος στον Πρόδρομο 22 με 17.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 6 May 1998 - 15:27:26 UTC