Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-05-04

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι επαφές του Αμερικανού Προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ για επανέναρξη των συνομιλιών, και αυτό λόγω της αδιαλλαξίας του Ραούφ Ντενκτάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΛΟΓΟΥ, οι προσπάθειες του Αμερικανού διπλωμάτη επικεντρώνονται στην εξασφάλιση συμφωνίας σε ό,τι αφορά την φρασεολογία που θα χρησιμοποιηθεί στην πρόσκληση για επανέναρξη των συνομιλίων.

Ο Ραούφ Ντενκτάς, όμως με τη στάση του εμποδίζει μια τέτοια εξέλιξη, αφού στην ουσία θέτει ως προϋπόθεση την αναγνώριση του ψευδοκράτους για να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις.

Ο κύριος Χόλμπρουκ στις τέσσερις το απόγευμα μετέβη για δεύτερη φορά σήμερα στα κατεχόμενα και είχε συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς, ενώ στις έξι θα έχει νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αύριο στις 10 το πρωί θα μιλήσει σε δημοσιογραφική διάσκεψη και ακολούθως θα αναχωρήσει από την Κύπρο. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα ούτε στις απογευματινές συναντήσεις, με τον κύριο Χόλμπρουκ θα αναχωρήσει και ο συντονιστής στο Στέϊτ Ντηπάρτμεντ Τόμας Μίλερ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πλευρά του, αύριο το πρωί θα ενημερώσει σε κατ' ιδίαν συναντήσεις τους πολιτικούς αρχηγούς και ακολούθως, όπως δήλωσε στο ΛΟΓΟ κυβερνητικός αξιωματούχος, θα ενημερωθεί για τις εξελίξεις και ο κυπριακό λαός.


Σχέδιο από τέσσερα σημεία που προβλέπει αποδοχή του Ραούφ Ντενκτάς ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας όχι όμως ως προέδρου ανεξάρτητου κράτους, προωθεί ο Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ σύμφωνα με δημοσιεύμα της αθηναϊκής εφημερίδας "Καθημερινή".

Το σχεδιο προβλέπει επίσης αναβολή, αλλά όχι απαραίτητα ακύρωση, της εγκατάστασης των Ες 300 στην Κύπρο, καθώς και συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων σε μια ενιαία κυπριακή αντιπροσωπεία στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, στόχος των επαφών Χόλμπρουκ, είναι η επανέναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων τον Ιούλιο στις Ηνωμένες Πολιτείες με συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη.

Οι διαπραγματεύσεις θα διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με βάση τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού.


Ανησυχία για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κατάγγειλε ότι οι ξένοι βιάζονται να βρούν λύση στο Κυπριακό, η οποία να εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους.

Μιλώντας στο μνημόσυνο των πεσόντων και αποθανόντων αστυνομικών ο Σπύρος Κυπριανού, υπέδειξε εξάλλου ότι σημασία δεν έχει η προσωρινή ανάπτυξη επιχειρήσεων, αλλά η κληρονομιά που θα παραδόσουμε στις κατοπινές γενιές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις διαβουλεύσεις του Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, ο κύριος Κυπριανού επιφυλάχθηκε να αναφερθεί εκτενέστερα στις εκτιμήσεις του όταν συμπληρωθεί η παρούσα φάση των επαφών.

Γνωρίζω, κατέληξε, όλα όσα έγιναν μέχρι χθες βράδυ, αλλά δεν είναι η ώρα να πούμε ή να προδικάσουμε ο,τιδήποτε, ανεξαρτήτως των όσων διαφάνηκαν από τις πρώτες επαφές.


Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης δήλωσε ότι δεν υπάρχει αισιοδοξία για την έκβαση της πρωτοβουλίας Χόλμπρουκ, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Ο κύριος Λυσσαρίδης πρόσθεσε ότι η αδιαλλαξία των Τούρκων δεν καταδικάζεται στον βαθμό που πρέπει από την αμερικανική κυβέρνηση.

Εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η πρωτοβουλία Χόλμπρουκ θα συνεχιστεί, ο κύριος Λυσσαρίδης σημειώσε, ότι η Τουρκία, ωστόσο, χωρίς έντονες πιέσεις, δεν φαίνεται να συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή.


Ούτε οι ασκήσεις αδιαλλαξίας του Ντενκτάς, ούτε η τρομοκρατία των λέξεων μπορούν να πλήξουν την αντίσταση του κυπριακού ελληνισμού, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, κατά τη διάρκεια επίσκεψή του στον Κάτω Πύργο.

Ο κυπριακός ελληνισμός, συμπλήρωσε ο κύριος Ομήρου, σε ένα αρραγές μέτωπο με τον απανταχού ελληνισμό, θα υπερασπίσει μέχρι τέλους τα απαράγραπτα δικαιώματά του.

Ο Υπουργός Αμυνας σημείωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία, σωφροσύνη και αποφασιστικότητα τις προκλήσεις των Τούρκων.


Το Υπουργείο Εργασίας διεξάγει παρασκηνιακές προσπάθειες με σκοπό να αποφευχθεί η εργασιακή σύγκρουση στον κλάδο οικοδομών, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας Ανδρέας Μουσιούττας.

Παρά τις προσπάθειες, τόσο οι εργοδότες όσο και οι συντεχνίες εμμένουν στις θέσεις, παρατήρησε ο κύριος Μουσιούττας, γι' αυτό δεν σημειώνεται καμμία εξέλιξη η οποία να να υπαγορεύει λύση του προβλήματος όπως αυτό έχει εξελιχθεί.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Τετάρτη οι οικοδόμοι κατέρχονται σε εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία, ως ένα πρώτο μέτρο για την διεκδίκηση των αιτημάτων τους.


Την διεξαγωγή μελέτης με σκοπό τον καθορισμό δημογραφικής πολιτικής στο θέμα των πολυτέκνων, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

Στον χαιρετισμό του Προέδρου Κληρίδη που διάβασε στην γιορτή της πολύτεκνης μάνας στο συνεδριακό κέντρο, ο Υπουργός Εργασίας Ανδρέας Μουσιούττας, εξαίρεται η προσφορά της Κυπρίας μάνας στο κοινωνικό σύνολο και την πατρίδα, η οποία -όπως τονίζεται- υπήρξε ανέκαθεν βαρυσήμαντη και πολύπλευρη.

Από την πλευρά της Εκκλησίας, ο Μακαριώτατος χαρακτήρισε τις πολύτεκνες μάνες ηρωίδες, σημειώνοντας ότι η αύξηση του πληθυσμού θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των εθνικών προβλημάτων.


Στην αρχή του δρόμου που οδηγεί στην κατεχόμενη Ασσια, παρά τον κυκλικό κόμβο Σοπάζ, Κερκυραίοι και Ασσιώτες έδωσαν όρκο αδελφοποίησης, έχοντας οδηγό και προστάτη, τον πολιούχο τους, Αγιο Σπυρίδωνα.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Δήμαρχος Κερκυραίων, Χρύσανθος Αρλής, δήλωσε συγκλονισμένος από την πίστη και αγωνιστικότητα των Ασσιωτών για επιστροφή στις πατρογονικές τους εστίες και εξέφρασε συμπαράταξη στον αγώνα για επιστροφή, με τις ευλογίες του Αγίου Σπυρίδωνα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της κοινότητας Ασσιας, υπογράμμισε ότι ο Αγιος Σπυρίδωνας υποδεικνύει τον δρόμο της τιμής και ενώνει τις δύο κοινότητες.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ο Θεοφιλέστατος χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος, ανέπεμψε δέηση για την ανεύρευση των αγνοουμένων, την επιστροφή όλων των προσφύγων και την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Τούρκο εισβολέα.

Μιλώντας εξάλλου εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Επαρχος Αμμοχώστου, τόνισε ότι η αδελφοποποίηση των δύο κοινοτήτων είναι έμπρακτη απόδειξη του κοινού αγώνα Ελλάδας-Κύπρου.


Η δασκάλα της Καρπασίας Ελένη Φωκά, η οποία εκδιώχθηκε από τις κατεχόμενες περιοχές από το καθεστώς Ντενκτάς, βρισκόταν σήμερα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, ενισχύοντας την εκστρατεία διαφώτισης των ξένων τουριστών από μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και συγγενείς αγνοουμένων.

Με την ευκαιρία της σημερινής εορτής της πολύτεκνης μάνας, η Ελένη Φωκά τόνισε ότι ο αγώνας που διεξάγουν οι μάνες του οδοφράγματος, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την επιστροφή στην κατεχόμενη μητέρα γή.

Στο οδόφραγμα βρίσκονταν επίσης τα προσφυγικά σωματεία Κερύνειας, εκπρόσωποι του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος αδελφοποιήθηκε με τον Δήμο Καραβά, δημοτικές αρχές από την Ελλάδα, η Νεολαία Δημοκρατικού Συναγερμού Λεμεσού, καθώς και αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Ζαχαροπλαστών Κύπρου.


Με σειρά εκδηλώσεων η Πολιτεία, η ηγεσία της Αστυνομίας και ο Φιλο- Αστυνομικός Σύνδεσμος τίμησαν τη μνήμη των αστυνομικών οι οποίοι έπεσαν ή απέθαναν από το 1960 μέχρι σήμερα.

Το πρωί τελέσθηκε στον ιερό ναό Αγίου Νεκταρίου, στην Αγλαντζιά, μνημόσυνο των πεσόντων και αποθανόντων, οι οποίοι ανέρχονται σε εκατόν-εβδομήντα- ένας.

Επίσης, αναπέμφθηκε δέηση για την ανεύρεση οκτώ αγνοουμένων αστυνομικών.

Ομιλητής στο μνημόσυνο ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος εξήρε την προσφορά της Αστυνομίας στους εθνικούς αγώνες.

Ακολούθησε τελετή στις παρακείμενες εγκαταστάσεις της Μηχανοκίνητης Μονάδας Αμεσης Δράσης, η οποία γιορτάζει τα εικοσάχρονα της.

Η τελετή περιλάμβανε υπηρεσιακό προσκλητήριο, κατάθεση λουλουδιών και στεφάνων, τιμητικές βολές από αυτόματα όπλα, ασκήσεις ανδρών της Μονάδας από ελικόπτερο και επίδοση τιμητικών πλακετών.


Οι επικεφαλής των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν τελικώς τα ξημερώματα ότι οι 11 από τις 15 χώρες μέλη θα θέσουν σε εφαρμογή το ΕΥΡΩ από την πρώτη Ιανουαρίου 1999

Την μεγάλη ιστορική αυτή στιγμή για την Ευρώπη σημάδεψε ωστόσο η διάμαχη για την τελική επιλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μετά από ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων και γαλλο-γερμανικών αντιδικιών αποφασίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διοικείται από τον Ολλανδό Βίμ Ντουίζενμπεργκ και ένα πενταμελές επιτελείο.

Ο Ντούζενμπεργκεν θα διοριστεί στη θέση του προέδρου για 8 χρόνια, όμως θα παραιτηθεί από το αξίωμα σε τέσσερα χρόνια, υπέρ ενός Γαλλου ομολόγου του.


Ενώ αύριο αρχίζουν στο Λονδίνο οι κρίσιμες συναντήσεις για το μέλλον της Ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ προειδοποίησε σήμερα ότι θα ήταν "εντελώς αδύνατο" να δεχτεί την αμερικανική πρόταση για παραχώρηση του 13 τις εκατόν των εδαφών της Δυτικής Οχθης στους παλαιστινίους.

Εν τω μεταξύ, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ έφτασε στο Λονδίνο, και ενόψει των αυριανών επαφών της με Νετανιάχου και Αραφάτ ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα, από τους ανώτατους Συμβούλους του Στέητ Ντιπάρτμεντ για τη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Αλ Γκόρ που περιοδεύει στην περιοχή, είχε χθές συνάντηση στη Δυτική Οχθη με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Γιασέρ Αραφάτ, ενώ σήμερα συναντήθηκε εκτάκτως και με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου.

Σε δηλώσεις μετά την συνάντηση με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, ο κύριος Γκορ δήλωσε ότι η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο και κάλεσε τις δύο πλευρές να μην αφήσουν να χαθεί η ευκαιρία για ειρήνευση στην περιοχή.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές, ψηλές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ως βορειοανατολικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 16 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι θερμός και ψηλές αραιές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί, ασθενείς ως μέτριοι, 3 ως 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη γενικά και ταραγμένη το απόγευμα στις ανατολικές προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια και ανατολικά και στους 29 στα λοιπά παράλια, έξι βαθμούς ψηλότερη από την κανονική.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 33 βαθμοί και η πιο χαμηλή 15, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 31 με 16, στη Λεμεσό 28 με 15, στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 13 και τέλος στον Πρόδρομο 23 με 13.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 4 May 1998 - 16:27:32 UTC