Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-04-21

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Επιχείρηση διάσωσης δύο ψαράδων, των οποίων η βάρκα αναποδογυρίστηκε στα ανοικτά της Ορμήδειας, βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτή την ώρα.

Στην επιχείρηση λαμβάνουν μέρος το ελικόπτερο της Αστυνομίας "Απόλλων" και λιμενική άκατος.

Στην περιοχή βρίσκεται ο Βαγγέλης Ευαγγελίδης.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


Ο Εγκέλαδος κτύπησε σήμερα το πρωϊ την Κύπρο και ιδιαίτερα την πόλη και επαρχία Λεμεσού.

Λίγα λεπτά μετά τις επτά και τριάντα το πρωί και μέσα σε τρία λεπτά, έχουν καταγραφεί πέντε σεισμικές δονήσεις, έντασης από τριών κόμμα πέντε έως τεσσάρων κόμμα πέντε βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

Οι σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές, κυρίως στην περιοχή της Λεμεσού, και μέχρι στιγμής έχουν επισημανθεί μόνο ελαφρές ζημιές.

Ο λειτουργός του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, Κυριάκος Σολωμής, απέδωσε το γεγονός στη συσσώρευση ενέργειας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την σταδιακή εκτόνωση της.

Ο κύριος Σολωμής εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πιθανότητες για έξαρση νέας σεισμικής δόνησης είναι μειωμένες, εφόσον έχει παρέλθει το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνεται έξαρση σεισμικής δραστηριότητας.


Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στη μία μετά τα μεσάνυκτα κάτω από θεριστική μηχανή που ανήκει στον γεωργο-κτηνοτρόφο Σταύρο Πέτρου Γαλατάρη, απο τα Λύμπια.

Η μηχανή ήταν συνδεδεμένη με γεωργικό ελκυστήρα, ο οποίος ήταν σταθμευμένος στο ισόγειο γκαράζ της οικίας.

Από την έκρηξη, προξενήθηκαν ζημιές στον γεωργικό ελκυστήρα και έσπασαν υαλοπίνακες της πρόσοψης της οικίας.

Για την υπόθεση, η Αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα.

Τον Ανδρόνικο Καρανίκκη 38 χρόνων από τα Λύμπια, ζωέμπορα, και τον Σωτήρη Προδρόμου 40 χρόνων επίσης ζωέμπορα από την Κοφίνου.

Οπως ανέφερε στον ΛΟΓΟ, αξιωματικός του ΤΑΕ Λευκωσίας το οποίο διερευνά την υπόθεση, για τους δύο συλληφθέντες υπάρχει και σχετική μαρτυρία.

Οι δύο ύποπτοι θα οδηγηθούν αύριο ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ανέβαλε για τις 27 Απριλίου την επιβολή ποινής στην Χρυσαυγή Ζαρζούρ, η οποία αντιμετωπίζει κατηγορίες που αφορούν σεξουαλική δράση χωρίς προφύλαξη με κίνδυνο μετάδοσης του θανατηφόρου ιού του Εϊτζ.

Η δικηγόρος της κατηγορούσας αρχής, Μαρία Μαλακτού αναφερόμενη στα γεγονότα της υπόθεσης, είπε ότι οι γιατροί και οι λειτουργοί που παρακολουθούν την Χρυσαυγή Ζαρζούρ από το 1993, της είχαν τονίσει την νομική και ηθική ευθύνη που έχει απέναντι στους συνανθρώπους της.

Πρόσθεσε επίσης, ότι οι γιατροί έχουν διαπιστώσει έλλειψη συνεργασίας από μέρους της κατηγορουμένης.

Στην αγόρευσή του ο δικηγόρος της υπεράσπισης, Ανδρέας Ευτυχίου, ζήτησε από το δικαστήριο να δείξει επιείκεια στην περίπτωση της Χρυσαυγής, αφού όπως είπε, η κατάσταση της υγείας της είναι πολύ κακή, η ασθένεια βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και τελευταίως έχει διαπιστωθεί ότι υποφέρει από εγκεφαλοπάθεια.

Εισηγήθηκε, παράλληλα, την αποφυγή επιβολής ποινής που θα οδηγήσει στην ιδρυματοποίηση της κατηγορουμένης και είπε ότι θα ήταν προτιμότερο να εκδοθεί διάταγμα για την άμεση επιτήρησή της από κλινικούς ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.


Αρχίζουν αύριο στην περιοχή του Ακάμα, στρατιωτικά γυμνάσια των Βρετανικών Βάσεων, στα οποία θα χρησιμοποιηθούν πραγματικά πυρά.

Οι πληροφορίες αυτές περιέχονται σε σχετική ανακοίνωση των Βρετανικών βάσεων, ενώ στο θέμα αναφέρθηκε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Η Κυβέρνηση όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης θα προτίμουσε όπως τα στρατιωτικά γυμνάσια που διεξάγουν οι Βρετανοί στην περιοχή του Ακάμα γίνονται χωρίς ένσφαιρα πυρά, εφόσον συνεχίζονται οι προσπάθειες για εξεύρεση νέου μόνιμου πεδίου βολής.

Σύμφωνα πάντως με καλά πληροφορημένες πηγές η Κυβέρνηση προτίθεται να προτείνει στους Βρετανούς να διεξάγουν από τώρα και στο εξής τις ασκήσεις τους στο Καλό Χωριό Λάρνακας στην ίδια δηλαδή περιοχή που γίνονται και οι βασικές στρατιωτικές ασκήσεις της Εθνικής Φρουράς.


Θέμα τετραμερούς διάσκεψης δεν έχει εγερθεί από κανένα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης κληθείς να σχολιάσει τις επαφές του Αμερικανού συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ.

Ο κύριος Στυλιανίδης ανέγνωσε επίσης, δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με την αμερικανική εμπλοκή στο Κυπριακό, η οποία όπως επισημαίνεται, έχει πολλά κοινά στοιχεία με την χθεσινή δήλωση του Ραούφ Ντενκτάς.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Στην Αθήνα, προερχόμενος από το Ισραήλ, έφτασε το μεσημέρι ο αμερικανός Υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Κόεν.

Ο κύριος Κόεν έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, από τον Ελληνα ομόλογο του Ακη Τσοχατζόπουλο.

Στην ατζέντα των συνομιλίων συμπεριλαμβάνονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η δυνατότητα εφαρμογής των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και το κυπριακό.

Ο Αμερικανός Υπουργός Αμυνας αναμένεται να επαναλάβει στον Ακη Τσοχατζόπουλο την πάγια θέση της Ουάσιγκτον για τη μη-εγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος Ες-300 στην Κύπρο.


Υστατη μάχη με τη ζωή δίνει στο θεραπευτήριο Υγεία, ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και οι θεράποντες γιατροί δηλώνουν ότι η κατάσταση είναι πλέον οριακή, καθώς διαπιστώνεται φθίνουσα πορεία όλων των ζωτικών οργάνων.

Η κατάσταση της υγείας του κυρίου Καραμανλή έπειτα και από τη χθεσινή επιβάρυνση, αποτυπώνεται στο ιατρικό δελτίο στο οποίο αναφέρεται, ότι, παρά την συνεχιζόμενη υποστήρηξη όλων των συστημάτων, η κατάσταση της υγείας του βαίνει προοδευτικά επιδεινούμενη και θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη.

Από χθες ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εμφάνισε νεφρική ανεπάρκεια η οποία κρίνεται μη ανατάξιμη από τους γιατρούς, που προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν με συνεχείς αιμοδιυλίσεις και παροχή φαρμακευτικής αγωγής.


Ο Ελληνισμός θυμάται σήμερα μια από τις μελανότερες σελίδες της νεώτερης ιστορίας του, που άνοιξε στις 21 Απριλίου, με την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Η κοιτίδα της δημοκρατίας δεχόταν το μίασμα των αμερικανοκίνητων ανδρείκελων, που επιβλήθηκε με τα τανκς, τη λογοκρισία, τα βασανιστήρια, την κακώς νοούμενη εξουσία, την φαυλοκρατία.

Τα φερέφωνα του ιμπεριαλισμού μπήκαν στην Ελλάδα, αλώνισαν, και βγήκαν αφήνοντας πίσω τους ανοικτή την Κερκόπορτα.

Ωστόσο, οι στάκτες της Κύπρου, στις οποίες θάφτηκαν, ακόμη καίουν.


Αμερικανοβρεττανική πρωτοβουλία αναπτύσσεται με σκοπό την αποτελμάτωση της διαδικασίας ειρήνευσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ο Βρεττανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ, συμπλήρωσε σήμερα τις διμερείς επαφές του στο Ισραήλ, εν όψει

Στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για το Μεσανατολικό, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου συναντάται στις τέσσερις Μαίου, με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ωλμπράιτ.

Στην ανακοίνωση αυτή προέβη σήμερα ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, έπειτα από επίσημες συνομιλίες που είχε με τον Βρεττανό ομόλογο του, Τόνι Μπλέρ, ο οποίος πραγματοποιεί ρόλο μεσολαβητή σε μία προσπάθεια γιά σπάσιμο του αδιεξόδου στην ειρηνευτική διαδικασία Ισραήλ-Παλαιστινίων.

Ο κύριος Νετανιάχου δήλωσε ότι δεν έχει αντίρρηση να συναντηθεί στο Λονδίνο και με τον Γιασσέρ Αραφάτ, ώστοσο τέτοια διευθέτηση δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη.

Από την πλευρά του, ο Βρεττανός Πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες για το Μεσανατολικό, οι οποίες θα διεξαχθούν στο Λονδίνο τον επόμενο μήνα, θα επιλύσουν κάποιες τουλάχιστον από τις διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ωστόσο, παρά τις διαδοχικές συναντήσεις του Τόνι Μπλέρ, τόσο με τον κύριο Νετανιάχου, όσο και με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασσέρ Αραφάτ, δεν φαίνεται να έχει επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος.


Πενηντα-τρείς νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός από την πτώση αεροσκάφους τύπου Μπόιγκ 727 των Γαλλικών αερογραμμών, λίγο μετά την απογείωση του από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κολομβίας, Μπογκοτά.

Το αεροσκάφος εκτελούσε πτήση από την Κολομβία στον Ισημερινό όταν προσέκρουσε σε πλαγιά βουνού και ανεφλέγη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το δυστύχημα οφείλεται σε λάθος του πιλότου, ο οποίος οδήγησε το αεροσκάφος προς λανθασμένη κατεύθυνση λίγο μετά την απογείωση του.

Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Λιονέλ Ζοσπέν έχει ήδη αποστείλει Γάλλους ειδικούς, στην Κολομβία, προς άμεση διερεύνηση του δυστυχήματος.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέτριοι 4 Μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 12 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με αραιές νεφώσεις που το απόγευμα θα πυκνώσουν με ενδεχόμενο να πέσουν τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί μέτριοι, 4 Μποφόρ το πρωί και δυνατοί 5 Μποφόρ το απόγευμα.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και στα δυτικά παράλια μέχρι κυματώδης.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 21 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 23 βαθμοί και η πιο χαμηλή 8, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 23 με 10, στη Λεμεσό 21 με 15, στην Κερύνεια και την Πάφο 20 με 15 και τέλος στον Πρόδρομο 9 με 3.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 21 April 1998 - 15:20:44 UTC