Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-04-10

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία πενθούν τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σεραφείμ.

Ο Μακαριώτατος εκοιμήθη εν ειρήνη στη μία και τριάντα-πέντε τα ξημερώματα, στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου νοσηλευόταν λόγω νεφρικής ανεπάρκειας.

Η σορός του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ εκτίθεται σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών.

Πολιτική, θρησκευτική ηγεσία, και πλήθος κόσμου αποτίουν το ύστατο χαίρε στην σεπτή μορφή της Ορθοδοξίας.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ο Αμερικανός Πρέσβης στη Λευκωσία Κένεθ Μπρίλ, έπειτα από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί στην Κύπρο μια διαδικασία τύπου Ντέϊτον, αφού ύστερα από σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι στο Ντέϊτον, έγιναν απευθείας συνομιλίες.

Αυτό που συζητούμε στην Κύπρο συνέχισε, είναι οι απευθείας συνομιλίες. Μια διαδικασία η οποία όπως είπε, έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρέσβης επεσήμανε ότι δεν μιλάμε για συνομιλίες τύπου Ντέϊτον, στην Κύπρο, αφού ο όρος Ντέϊτον, εξήγησε, ερμηνεύεται διαφορετικά.

Ο κύριος Μπρίλ δήλωσε επιπλέον ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες επανέναρξης απευθείας συνομιλίων με την πραγματοποίηση διαφόρων επαφών στο πλαίσιο της διαδικασίας, που ξεκίνησε ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος Ρίτσιαρντ Χόλμπρουγκ.


Η Ρωσική διπλωματία θα υποστηρίξει την συνέχιση του διακοινοτικού διαλόγου για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κύπριακό, στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο, Γκεόργκι Μουράτοφ, έπειτα από συνάντηση πού είχε με τον Υπουργό Εμπορίου, Νίκο Ρολάνδη.

Ο κύριος Μουράτοφ τόνισε ότι η Ρωσία υποστηρίζει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και του ειδικού απεσταλμένου του, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, πρός την κατεύθυνση του διακοινοτικού διαλόγου.


Επαφές με τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, αναμένεται να έχει σε σύντομο χρονικό διάστημα η ομογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υστερα από συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ομογένειας με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Aντριου Αθενς, τόνισε ότι μόλις επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες θα αρχίσουν επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες καθώς και με τον Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, με στόχο της εξεύρεση σωστής λύσης στο κυπριακό.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, εξήρε την συμβολή της ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και τον ρόλο της που διαδραματίζει προς την κατεύθυνση ουσιαστικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.


Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, δεν αποκλείει την πιθανότητα σύγκλησης μιας διαδικασίας τύπου Ντέιτον στο Κυπριακό, με βάση τις εντυπώσεις που ο ίδιος ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ άφησε να διαφανούν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί.

Ο κύριος Κυπριανού εξέφρασε πάντως τη διαφωνία του με αυτή τη διαδικασία συνομιλιών, λέγοντας ότι δεν είναι σωστή.

Οι δηλώσεις έγιναν ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, κατά την οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ άλλων, για το Κυπριακό ενόψει και της επόμενης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει την δημιουργία κίνησης κέντρου από τον Αλέξη Γαλανό, απάντησε χαρακτηριστικά "ουδέν σχόλιο".


Σε χαμηλούς τόνους επιχείρησε σήμερα να ρίξει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν με αφορμή την δημιουργία της Κίνησης Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης, ο Αλέξης Γαλανός.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κύριος Γαλανός σχολιάζοντας τις επικρίσεις ατόμων, που τον είχαν υποστηρίξει στις προεδρικές εκλογές, ανέφερε ότι δεν βλέπει τον λόγο συνέχισης αυτής της αντιπαράθεσης, σημειώνοντας ότι αυτή η αντιπαράθεση ευχαριστεί κάποιους που δεν θα έπρεπε να τους δινόταν.

Ακόμη, ο Αλέξης Γαλανός, χαρακτήρισε αχρείαστη την αντίδραση, υπογραμμίζοντας ότι η Κίνηση είναι μια προσπάθεια επανένωσης του Κέντρου.


Πενθήμερο διάταγμα προσωποκράτησης εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, εναντίον του Σωκράτη Δημητρίου Νεοφύτου Λόντου, 36 ετών, ιδιοκτήτη θαλάσσιων σπορ από την Πάφο, σχετικά με εμπορία και χρήση ναρκωτικών.

Ο Λόντος συνελήφθη αργά χθες το απόγευμα από άνδρες της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών Πάφου, ενώ κρυβόταν πίσω από ένα βράχο στην παραλία στην Κάτω- Πάφο, και τύλιγε τσιγάρα κάνναβης.

Οταν οι άνδρες της ΥΔΙΝ επενέβηκαν για να τον συλλάβουν επ'αυτοφώρω, ο Λόντος κατάπιε την κάνναβη.

Στο χώρο βρέθηκε μικρή ποσότητα φυτικής ύλης και σύνεργα για την κατασκευή τσιγάρων, που παρελήφθησαν ως τεκμήρια.


Ιστορική συμφωνία για την ειρήνη στη Βόρειο Ιρλανδία αναμένεται να επιτευχθεί εντός της ημέρας, ύστερα από τριάντα χρόνια αιματηρών συγκρούσεων και έντονων πολιτικών διενέξεων ανάμεσα στους Προτεστάντες και τους Καθολικούς.

-

Από το πρωί, οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών στο Στάρμοντ, μελετούν το κείμενο και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού, Αλιστερ Κάμπελ, η συμφωνία αυτή θα σημαίνει μια νέα αρχή για τη Βόρειο Ιρλανδία.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο της συμφωνίας, ο Αλιστερ Κάμπελ ανέφερε ότι αυτό στηρίζεται σε τρείς θεμελειώδεις αρχές:

Καμία συνταγματική αλλαγή δεν θα αποφασίζεται χωρίς την συγκατάθεση της πλειοψηφίας των Προτεσταντών, θα αναγνωρίζεται η Ιρλανδική ταυτότητα της καθολικής μειοψηφίας, και θα θεσμοθετείται η ισότιμη αντιμετώπιση των δυο κοινοτήτων.

Ερωτηθείς για τις επιφυλάξεις του Σιν Φέϊν -πολιτικής πτέρυγας του ιρλανδικού Δημοκρατικού στρατού, ο Βρετανός εκπρόσωπος σημείωσε ότι το Λονδίνο και το Δουβλίνο, εξακολουθούν να επιδιώκουν την μεγίστη δυνατή υποστήριξη, για την ειρηνευτική συμφωνία.


Στην Κωνσταντινούπολη, τουλάχιστον εννεά άνθρωποι τραυματίστηκαν μεταξύ των οποίων τουρίστες, από ισχυρή έκρηξη βόμβας κοντά στο Μπλε Τζαμί, έναν από τους βασικούς τουριστικούς χώρους της πόλης.

Μεταξύ των τραυματιών, η εθνικότητα των οποίων δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, περιλαμβάνονται δύο παιδιά, τρεις γυναίκες και δύο Τούρκοι στρατιώτες, αλλά όπως μεταδίδεται η ζωή τους δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι τη βόμβα έριξαν μοτοσυκλετιστές ενώ πυροτεχνουργοί της αστυνομίας, εντόπισαν στο πάρκο και δεύτερο ύποπτο πακέτο, το οποίο εξετάζουν.


Παρά τις επίμονες εκκλήσεις του Ρώσου Προέδρου Μπόρις Γέλτσιν προς την Δούμα, να επικυρώσει την προτεινόμενη από τον ίδιο υποψηφιότητα του Σεργκεί Κιριγένκο για το πρωθυπουργικό αξίωμα, η βουλή στην σημερινή της συνεδρίαση απέρριψε την υποψηφιότητα Κιριγένκο.

Επί συνόλου 450 Βουλευτών, 143 ψήφισαν υπέρ, 186 κατά, υπήρξαν πέντε αποχές και ορισμένες απουσίες.

Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο, παρόλα αυτά όμως ο Κιριγένκο χρειάζεται 226 ψήφους για να εκλεγεί.

Σύμφωνα με το ρωσικό σύνταγμα, ο Πρόεδρος μπορεί να διαλύσει τη Δούμα εάν αποριφθεί τρείς φορές κάποια προτασή του, και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Λίγες μόνο νεφώσεις και αραιή ομίχλη θα εμφανισθούν στα νότια παράλια.

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ως βορειοανατολικοί ασθενείς, 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη γενικά και ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 14 περίπου βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος και θερμός.

Οι άνεμοι θα καταστούν ανατολικοί ως νοτιοανατολικοί ασθενείς ως μέτριοι, 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη γενικά αλλά θα είναι ταραγμένη στις ανατολικές προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 33 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 27 στα νότια παράλια και στους 25 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 33 βαθμοί και η πιο χαμηλή 12, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 28 με 12, στη Λεμεσό 26 με 14, στην Κερύνεια και την Πάφο 24 με 11 και τέλος στον Πρόδρομο 22 με 14.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 10 April 1998 - 15:27:23 UTC