Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-03-28

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Την γνωστή αδιάλλακτη θέση του, η οποία επιδιώκει αναγνώριση του, ως Προέδρου κράτους και αλλαγή του στάτους των διακοινοτικών συνομιλιών σε διακρατικές, επανέλαβε ο Ραούφ Ντενκτάς, κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, στην Γενεύη.

Ο Ραούφ Ντενκτάς, με δηλώσεις του, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση, ότι η παρέμβασή της, όπως είπε, έχει εξουδετερώσει τις πιθανότητες για μια δίκαιη διευθέτηση στην Κύπρο, με το να μεταχειρίζεται το ένα από τα ισότιμα μέρη, ως την κυβέρνηση του άλλου.

Ο κατοχικός ηγέτης ζήτησε από τον Κόφι Ανάν να διαβιβάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αίτηση για να αναγνωριστεί ως ισότιμος αντιπρόσωπος κράτους.

Ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Φρεντ Εκχαρντ, δήλωσε ότι ο Κόφι Ανάν, προέτρεψε τον Ραούφ Ντενκτάς να επαναλάβει τις συνομιλίες, μέσα στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών είναι το μόνο πλαίσιο, μέσα στο οποίο οι δύο κοινότητες στην Κύπρο τυγχάνουν μεταχείρησης πλήρους πολιτικής ισότητας", φέρεται να είπε ο κύριος Ανάν.

Ο Γενικός Γραμματέας, είπε ο Φρεντ Εκχαρτ, αναγνωρίζει τις ανησυχίες του Ραούφ Ντενκτάς, αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική πορεία, προς μία ειρηνική διευθέτηση, βασισμένη σε ένα δικοινοτικό-διζωνικό κράτος, με πλήρη πολιτική ισότητα για τις δύο κοινότητες.

Ο Κόφι Ανάν σκοπεύει να ζητήσει από τον Ντιέγκο Κόρντοβεζ να συνεχίσει την διερεύνηση, με τα δύο μέρη, τρόπων εφαρμογής δικαίων και αποτελεσματικών μεθόδων διαδικασίας, για την συνέχιση των συνομιλιών.


Η κυβέρνηση έχει μελετήσει προληπτικά, διάφορα σενάρια αντίδρασης, εάν η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς υλοποιήσουν τις απειλές τους, για ενοποίηση των κατεχομένων με την Τουρκία, ως αντίποινο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, πριν από την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου θα παραστεί στην τελετή έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο κύριος Κασουλίδης χαρακτήρισε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ως ιστορική στιγμή και εξέφρασε την πεποίθηση, ότι η Κύπρος πρέπει να θεωρείται ευτυχής, γιατί έπειτα από παρέλευση 24 χρόνων τουρκικής κατοχής, δημιουργείται μια νέα δυναμική.

Σχολιάζοντας δηλώσεις του έλληνα ομόλογου του, Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος διέβλεψε απροθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών, να αναμιχθούν ενεργά στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού, ο κύριος Κασουλίδης εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν πρόλαβε να ενημερώσει τον Θεόδωρο Πάγκαλο, για την αναγγελία από τον Κένεθ Μπριλ, ανάμιξης του αμερικανικού παράγοντα.


Ο Θεόδωρος Πάγκαλος εξέφρασε την πρόθεσή του να συνεχίσει την συζήτηση της πρότασης για τους Ες-300 και σε άλλα επίπεδα, όπως με τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς.

Ο κύριος Πάγκαλος δήλωσε ακόμη, ότι ενδεχομένως να αλληλογραφήσει, για το θέμα, με την αμερικανίδα ομόλογό του, Μαντλίν Ολμπράϊτ ή να την συναντήσει σε κάποια από τις επισκέψεις της στην Ευρώπη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Ελληνες ανταποκριτές και στους ομογενείς δημοσιογράφους στην Νέα Υόρκη, ο Θεόδωρος Πάγκαλος παρουσιάστηκε μη- ικανοποιημένος από την απάντηση του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ στην πρόταση του, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη αμερικανική απάντηση προδίδει κάποια αμηχανία.

Οπως δήλωσε ο κύριος Πάγκαλος, πρότεινε μια συμφωνία των ενδιαφερομένων, την οποία, όπως είπε, θα ερχόταν να εγγυηθεί ένας θεσμός που θα παρείχε την βεβαιότητα ότι η εγγύηση του είναι ισχυρή, προσθέτοντας ότι δεν ζητεί ούτε από την Αμερική, ούτε από το ΝΑΤΟ να πάρει θέση.

Σύμφωνα με την πρόταση του Θεόδωρου Πάγκαλου, προνοείται όπως την απαγόρευση των πτήσεων πάνω από την Κύπρο, εγγυηθούν τα Ηνωμένα Εθνη και να είναι υπό την επίβλεψη του ΝΑΤΟ.

Η απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών επί της πρότασης ήταν αρνητική, γιατί, όπως έχει αναφερθεί, η Αμερική επικαλείται αδυναμία να πάρει θέση μεταξύ δύο συμμάχων.


Η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να αποτελέσει θετικό καταλύτη, στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ, Τζιμ Φόλεϊ.

Ο κύριος Φόλεϊ χαρακτήρισε "ατυχές γεγονός", την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και του Ραούφ Ντενκτάς, να αρνηθούν την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκφράζοντας την ευχή να συμφωνηθεί μια κοινή αντιπροσωπεία.

Εξάλλου, στο ψήφισμα της Αμερικανικής Βουλής για το κυπριακό, με αριθμό 252, τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, μπορεί να επενεργήσει θετικά στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού.

Το ψήφισμα καλεί τον Μπιλ Κλίντον να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία, όπως αναφέρει, που παρουσιάζεται ύστερα από τις προεδρικές εκλογές και την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών, για να ξεκινήσει πρωτοβουλία για την επίλυση του κυπριακού.


Σαφείς προειδοποιήσεις προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ, για σκλήρυνση της στάσης όσον αφορά την Τουρκική εξωτερική πολιτική, σε σχέση με την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, έστειλε το Τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Το πανίσχυρο στρατιωτικό σώμα υπό την προεδρία του Τούρκου προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, συνεδρίασε χθες βράδυ, προς αντιμετώπιση της πρόσφατης κρίσης μεταξύ στρατού και κυβέρνησης.

Η στρατιωτική ηγεσία συνέστησε στον Πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ, να ακολουθήσει ηπιότερη στάση και να εισακούσει τις θέσεις ορισμένων χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως της Γαλλίας, για την στήριξη του δικαιώματος της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Επικράτεια.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, εισηγήθηκε επίσης όπως οι σχέσεις Τουρκίας και Βρετανικής προεδρίας της Ενωσης, καταστούν περισσότερο φιλικές.

Ανακοίνωση πάντως, που εξεδόθη αργά χθες βράδυ, μετά την μαραθώνια συνεδρία του συμβουλίου, τονίζει ότι υπάρχει απόλυτη συμφωνία, στους περαιτέρω χειρισμούς μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.


Πέντε μόνο ημέρες από την ανακοίνωση του Ρώσου Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, για απομάκρυνσή του Πρωθυπουργού Βίκτορ Τσερνομίρτιν από τα πρωθυπουργικά καθήκοντα της χώρας, ο ίδιος ο Τσερνομίρτιν αποκάλυψε σήμερα, την επόμενη κίνησή του.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, το 2000.

Στην δήλωση αυτή προέβη ο Βίκτορ Τσερνομίρτιν, κατά τη διάρκεια αποκλειστικής συνέντευξής του, σε μία εκπομπή πολιτικού περιεχομένου, η οποία θα μεταδοθεί απόψε, από την Ρωσική τηλεόραση.


Την πλήρη υποστήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού σε όσους στάθηκαν στο πλευρό του Γλαύκου Κληρίδη στην πορεία για την επανεκλογή του, συμπεριλαμβανωμένων και των διαφωνούντων του ΔΗΚΟ, εξέφρασε και πάλι σήμερα ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ προέβη σε δηλώσεις στο περιθώριο της συνεδρίας του Ανώτατου Συμβουλίου του κόμματός του, το οποίο ενέκρινε πλέον επίσημα την συγχώνευση των Φιλελευθέρων με το Δημοκρατικό Συναγερμό.

Κατά την σημερινή συνεδρία παρουσιάσθηκε και έγινε ανάλυση της έκθεσης του Αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ, Παναγιώτη Δημητρίου όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές και τα αποτελέσματα.


Εκδήλωση διαμαρτυρίας για την ανέγερση πυρηνικού σταθμού στην νότιο Τουρκία, πραγματοποίησαν οι οικολόγοι περιβαλλοντιστές στην Πλατεία Ελευθερίας.

Κρατώντας πανώ με συνθήματα και με το σήμα της πυρηνικής απειλής, οι οικολόγοι ξάπλωσαν για λίγα λεπτά στο μέσω της πλατείας, σε μία συμβολική- εικονική πράξη, για μια πιθανή διαρροή από το εργοστάσιο.

Η εκδήλωση άρχισε με την ήχηση μίας τρομπέττας και διήρκησε πέντε περίπου λεπτά, ενώ πραγματοποιήθηκε την ίδια ώρα που γίνονται παρόμοιες εκδηλώσεις στην Τουρκία.

Οι διαμαρτυρόμενοι τόνισαν ότι η Τουρκία στοχεύει με το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας, να αποκτήσει τη δυνατότητα κατασκευής ατομικών βομβών και να κυριαρχήσει απόλυτα στην περιοχή σαν τοπική δύναμη.


Αφιερωμένη στους ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59, είναι αυτό το Σαββατοκυρίακο η αντικατοχική εκδήλωση διαφώτισης του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και των συγγενών αγνοουμένων.

Το χώρο του οδοφράγματος επισκέφθηκε ομάδα Αθηναίων, η οποία και ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του ΠΑΚ Αρη Χατζηπαναγιώτου, για τις πρόσφατες βαρβαρότητες του Τούρκου κατακτητή στην Δερύνεια.

Αύριο, την εκδήλωση θα ενισχύσουν με την παρουσία τους η Κοινότητα Εμπας Πάφου, Εφεδροι καταδρομείς από την Πάφο, καθηγητές και μαθητές του Λυκείου Πολεμιδιών Λεμεσού και μέλη του Προσφυγικού Σωματείου Ριζοκάρπασο.


Με την απόφαση να διεκδικήσουν όλα όσα δικαιούνται ολοκληρώθηκε το τριακοστό-πέμπτο τριήμερο συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ.

Τα κυριότερα θέματα που απασχόλησαν τους δημόσιους υπαλλήλους, ήταν η φοροδιαφυγή, η φοροαποφυγή, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας υπηρεσίας, η ανέλιξη των δημόσιων υπαλλήλων, η ΑΤΑ και άλλα προβλήματα.

Ο Γραμματέας της οργάνωσης Γλαύκος Χατζηπέτρου, ανέφερε ότι υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι για χρόνια είναι καθηλωμένοι στην κορυφή της κλίμακάς τους, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ αποτελεί και αδικία εις βάρος τους.

Ο Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ δεν θέλησε να τοποθετηθεί δημόσια στις δηλώσεις του υπουργού οικονομικών για χαμηλές αυξήσεις, τονίζοντας μόνο ότι η θέση του συνεδρίου είναι να διεκδικήσει όποιες αυξήσεις και δικαιώματα δικαιούνται οι υπάλληλοι.

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Γενικού Συμβουλίου, οι οποίοι με τη σειρά τους την ερχόμενη Παρασκευή, θα εκλέξουν την ηγεσία της οργάνωσης.


Πέθανε τα ξημερώματα σε ηλικία 86 ετών, ύστερα από μακρόχρονη ασθένεια, ο Μίμης Τραϊφόρος, σύζυγος της Σοφίας Βέμπο.

Την τελευταία εβδομάδα νοσηλευόταν στον "Ευαγγελισμό".

Ο Μίμης Τραϊφόρος ήταν συγγραφέας, σκηνοθέτης, στιχουργός και ποιητής.

Γεννήθηκε στις 18 Μαϊου 1912 στη συνοικία Βάβουλα στον Πειραιά.

Στον πόλεμο του 1940 αρχίζει η συνεργασία του με την Σοφία Βέμπο και γράφει το τραγούδι "Παιδιά της Ελλάδος παιδιά", που έγινε το τραγούδι-σύμβολο του μαχόμενου ελληνικού έθνους.

Η κηδεία του Τραϊφόρου θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη από το Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.


Αρχίζει από αύριο η περίοδος της θερινής ώρας.

Η αλλαγή της ώρας θα γίνει στις τρεις τα ξημερώματα αντί τα μεσάνυκτα, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Κατά την ώρα αυτή, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετατεθούν μία ώρα μπροστά.

Η αλλαγή της ώρας, γίνεται ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε αναμένονται αυξημένες νεφώσεις οι οποίες θα δώσουν βροχές, πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες και χιόνια στον Ολυμπο.

Η ορατότητα θα βελτιωθεί σταδιακά.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως δυτικοί μέχρι βορειοδυτικοί, ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 10 περίπου βαθμούς.

Αύριο αναμένονται τοπικές βροχές μεμονωμένες καταιγίδες και χιόνια στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους.

Οι άνεμοι θα ενισχυθούν από νωρίς σε μέτριους μέχρι δυνατούς 4 έως 5 μποφόρ και θα πνέουν από νοτιοδυτικές κυρίως διευθύνσεις.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη για να καταστεί μέχρι το μεσημέρι στις προσήνεμες περιοχές σε κυματώδη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 17 περίπου βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 20 βαθμοί και η πιο χαμηλή 6, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 19 με 9, στη Λεμεσό 19 με 12, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 10 και τέλος στον Πρόδρομο 9 με ένα βαθμό.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 28 March 1998 - 18:27:36 UTC