Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-03-26

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι υπάρχει στασιμότητα στην ειρηνευτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, και εκτιμούν ότι η πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, για μορατόριουμ υπερπτήσεων με αμερικανικές εγγυήσεις, απερρίφθη, γιατί δεν ήταν πολύ πρακτική.

Αυτό δήλωσε ο Αμερικανός Πρέσβης στη Λευκωσία Κένεθ Μπρίλ, ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Σε ερώτηση εάν τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για μια αμερικανική πρωτοβουλία, ο Αμερικανός διπλωμάτης σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, εργάζονται για το Κυπριακό εδώ και αρκετό καιρό άμεσα και σε ότι αφορά το γενικότερο πλαίσιο του πρβλήματος.

Οσον αφορά την αναμενόμενη επίσκεψη του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο, είπε ότι δεν έχει διευθετηθεί ακόμη η ημερομηνία για την επίσκεψη.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μπρίλ, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σημείωσε ότι η αμερικανική εμπλοκή στο Κυπριακό είναι καλοδεχούμενη, ενώ σε σχέση με τις δηλώσεις Πάγκαλου για τους Ες-300, δήλωσε ότι ο Ελληνας ομόλογός του, απαντούσε στις αμερικανικές θέσεις.


Ο συντονισμός Κύπρου-Ελλάδας είναι "απόλυτος και αναλλοίωτος" δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, χαιρετίζοντας παράλληλα την δήλωση του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου, ότι σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης εναντίον της Κύπρου ή των ρωσικών πυραύλων, η Ελλάδα θα υποστηρίξει την Κύπρο.

Ο κύριος Στυλιανίδης δήλωσε επίσης, ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να δει αποτελεσματικότερες πιέσεις για να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η αμερικανική πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κύριος Πάγκαλος εκτιμά ότι δεν βλέπει στο παρόν στάδιο έναρξη αμερικανικής πρωτοβουλίας, ο εκπρόσωπος επικαλέστηκε δήλωση του Αμερικανού πρέσβη, ότι είναι ανοικτό το θέμα της παρουσίας του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο, τονίζοντας ότι αυτό υποδηλώνει ότι η αμερικάνικη πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο κύριος Πάγκαλος αναφέρεται σε μια πιο αποτελεσματικότερη πρωτοβουλία και σε άλλο επίπεδο, είπε ο κύριος Στυλιανίδης, και δεν διαφωνεί ότι υπάρχει σε εξέλιξη κάτι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης, ότι η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα των συναντήσεων στη Γενεύη μεταξύ του Κόφι Ανάν και του Ραούφ Ντενκτάς, πριν προβεί σε οποιεσδήποτε ενέργειες ή χειρισμούς.

Ο κύριος Στυλιανίδης είπε ότι αύριο το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, θα έχει συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για να τους ενημερώσει γύρω από τις εξελίξεις στο κυπριακό.

Ανακοίνωσε επίσης ότι το πρωί της προσεχούς Πέμπτης, θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο.


Πρέπει να μελετηθούν οι επιπτώσεις που θα έχει μία πιθανή αύξηση της εισφοράς για την Αμυνα, τόσο όσον αφορά τον εξωτερικό τομέα όσο και γιά την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου.

Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, έπειτα από συνάντηση πού είχε με τον Υπουργό Οικονομικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου.

Ο κύριος Βασιλείου επεσήμανε ότι υπάρχουν διλήμματα, στα οποία πρέπει να απαντήσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, υπογραμμίζοντας ότι το όλο θέμα χρήζει εις βάθος μελέτη.

Η αύξηση της εισφοράς για την άμυνα, τόνισε ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, θα δημιουργήσει δύο τοις εκατόν αύξηση στο εργατικό κόστος, σε περίοδο που υπάρχει μία ανεργία, πού δεν έχουμε συνηθίσει στην Κύπρο και πού τα κόστα διεθνώς είναι τεράστια.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οι προβληματισμοί του κυρίου Βασιλείου δεν είναι τυχαίοι, ωστόσο εξέφρασε επιφύλαξη κατά πόσον η αύξηση στο εργατικό κόστος, θα επηρεάσει σε βαθμό που να την καθιστά απαγορευτική.


Ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, απαντώντας σε εκτιμήσεις του Προέδρου των Ενωμένων Δημοκρατών, αναφορικά με την πορεία της Κύπρου προς την Οικονομική και Νομισματική Ενωση, δήλωσε ότι η εικόνα της κυπριακής οικονομίας παρουσιάζει απόκλιση μόνο από ένα δείκτη του Μάαστριχτ, αυτό του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ο κύριος Χριστοδούλου χαρακτήρισε την οικονομία της Κύπρου, κατά βάση υγιή, ενώ ανέφερε ότι ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι την ένταξη της Κύπρου στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, η οποία τοποθετείται δύο χρόνια ύστερα από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παρέχει την ευκαιρία για σωστό προγραμματισμό.

Ο Υπουργός των Οικονομικών αποκάλυψε ότι γίνονται προεργασίες, αναφορικά με την αποκρατικοποίηση ημικρατικών οργανισμών, την οποία χαρακτήρισε αναπόφευκτη και αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου.

Τέλος, απαντώντας σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης αναφορικά με ελλιπή αξιοποίηση των κονδυλιών για την άμυνα, ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου δήλωσε ότι οι συνολικές δαπάνες για την άμυνα υπερβαίνουν τα έσοδα για την άμυνα.


Εικόνες βιβλικής καταστροφής παρουσιάζει από χθες βράδυ η Ελλάδα, ύστερα από θεομηνία που έπληξε την Αττική, αλλά και την περιφέρεια.

Η κρατική μηχανή έχει τεθεί σε συναγερμό, για αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ υπό εξέλιξη είναι αυτή την ώρα έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας, η στάθμη του νερού ξεπέρασε το ένα μέτρο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν αρκετές οικογένειες, ενώ από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, σημειώνεται διακοπή στο ρεύμα.

Στην περιφέρεια, πλήμμυρες έπληξαν την Πελλοπόνησο την Στερεά Ελλάδα, την Θεσσαλία και την Ηπειρο.

Η παρατεταμένη κακοκαιρία αλλά και η βαριά χιονόπτωση που πέφτει από προχθές βράδυ, οδήγησε στον αποκλεισμό αρκετών χωριών στη Φθιώτιδα, την Αργολίδα και τα Ιωάννινα.

Στα πελάγη, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που φθάνουν τα 10 μποφόρ, έχει απαγορευθεί ο απόπλους όλων των σκαφών, ενώ από την κακοκαιρία επηρεάστηκε και η αεροπλοία.

Το αεροδρόμιο του Ελληνικού, αναγκάστηκε να κλείσει, και τα αεροσκάφη υποχρεώθηκαν σε αναγκαστική προσγείωση στο Αεροδρόμιο Μακεδονία.


Συνωστισμός επικρατεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ύστερα από το κλείσιμο του αεροδρομίου Αθηνών, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

Οι πτήσεις προς Αθήνα δεν πραγματοποιήθηκαν, ενώ οι επιβάτες βρίσκονται στην υπερπλήρη από κόσμο αίθουσα αναχωρήσεων, του αερολιμένα Λάρνακας.

Μεταξύ των επιβατών ήταν και ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως Γιώργος Ρωμαίος, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκο Κόση.

Αεροσκάφη ξένων εταιρειών με προορισμό την Αθήνα, προσγειώνονται επίσης στο αεροδρόμιο Λάρνακας.


Αγρια επίθεση από δέκα περίπου άτομα δέχθηκε χθες βράδυ λίγο μετά την λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα για το κύπελλο Κύπρου, μεταξύ του ΑΠΟΠ και του Απόλλωνα, ο κινηματογραφιστής του ΛΟΓΟΥ και του Τ.V Πάφος Ανδρέας Γιάγκου.

Με πέτρες και άλλα αντικείμενα, οι νεαροί επιτέθηκαν εναντίον του Γιάγκου, ενώ προσπαθούσε να πλησιάσει το στάδιο.

Στην συνέχεια τον κτύπησαν σε όλα τα μέρη του σώματος του, τραυματίζοντας τον σοβαρά.

Ο Γιάγκου νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου και η κατάσταση του κρίνεται σοβαρή αλλά εκτός κινδύνου.

Από τα επεισόδια υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές, το αυτοκίνητο του συνεργείου και η κινηματογραφική μηχανή.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν ελαφρά και δύο αστυφύλακες.

Για τον τραυματισμό του κινηματογραφιστή Ανδρέα Γιάγκου, έχουν συλληφθεί ο Βάλης Βασιλείου και ο Γιαννάκης Ζένιος και οι δύο από την Λεμεσό, οι οποίοι έχουν προσαχθεί ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Πάφου, όπου αναμένεται η έκδοση διατάγματος κράτησής τους.


Οι φοιτητές του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου, σε ψηφοφορία που πραγματοποίησαν σήμερα το πρωϊ, αποφάσισαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όπως απόσχουν από τις εξαμηνιαίες εξετάσεις που θα αρχίσουν στις τρεις Απριλίου.

Συγκεκριμένα, από τους 609 φοιτητές που ψήφισαν, οι 582 τάχθηκαν ενάντια στην πραγματοποίηση των εξετάσεων, ποσοστό που ισοδυναμεί με το 96,3 τοις εκατόν, ενώ μόλις 22 φοιτητές, τάχθηκαν υπέρ της πραγματοποίησης των εξετάσεων.

Υστερα από αυτή την εξέλιξη, οι φοιτητές σε Γενική Συνέλευση που θα γίνει την Δευτέρα, θα κλιμακώσουν τα μέτρα διαμαρτυρίας τους, με επ' αόριστον αποκλεισμό του Ινστιτούτου και διανυκτερεύσεις έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και το Υπουργείο Οικονομικών.

Αιτήματα των φοιτητών είναι όπως υπάρξει νομική και επαγγελματική κατοχύρωση τους.


Αρχισε σήμερα τις εργασίες του, το τριακοστό-πέμπτο συνέδριο της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Στην εναρκτήρια τελετή παρευρέθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου και ο Πρόεδρος της αντίστοιχης ελλαδικής συντεχνίας, ΑΔΕΔΥ, Ιωάννης Κουτσούκος.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε στην συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων στην ανόρθωση της οικονομίας, σε καιρούς χαλεπούς και δήλωσε ότι προσβλέπει στην συμβολή της δημόσιας υπηρεσίας στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.

Οι εργασίες του συνεδρίου της ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. θα ολοκληρωθούν το Σάββατο, με την εκλογή της νέας ηγεσίας της οργάνωσης.


Με την εγκατάσταση δύο νέων μηχανών σε δύο μήνες, δαπάνης εικοσι-επτά χιλιάδων λιρών στο χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου Λάρνακας, ελπίζουν οι αρμόδιοι ότι θα εξαλειφθούν όλα τα προβλήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή του αυτοποιημένου συστήματος πληρωμών.

Κατά την σημερινή παρουσίαση του τρόπου λειτουργίας του συστήματος, αναφέρθηκε ότι η εγκατάσταση του συστήματος κρίθηκε αναγκαία, αφού σε ώρες αιχμής παρατηρείται συμφόρηση και καθυστέρηση, μπροστά από τις υφιστάμενες ταμειακές μηχανές.


Συνάντηση κορυφής με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και τον Γερμανό Καγκελλάριο Χέλμουτ Κόλ, είχε σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν.

Η συνάντηση διεξήχθη λίγο έξω από την Μόσχα και σ'αυτή συζητήθηκαν η κατάσταση στο Ιράκ και το Κοσσυφοπέδιο, καθώς και ο πρόσφατος ανασχηματισμός της Ρωσικής κυβέρνησης.

Επειτα από την συνάντηση ο Ρώσος πρόεδρος, δήλωσε ότι η ένταξη της Ρωσίας στη "μεγάλη Ευρώπη", θα εξσαφαλίσει στην Γηραιά ήπειρο, ηγεμονικό ρόλο στον κόσμο.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα συνεχιστούν οι παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα παραμείνουν βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι δυνατοί 4 έως 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη μέχρι κυματώδης και η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό και στα 9 παράλια.

Αύριο οι νεφώσεις θα αυξηθούν σταδιακά με ενδεχόμενο να πέσουν γύρω στο μεσημέρι τοπικές βροχές.

Κατά διαστήματα θα υπάρχει σκόνη στην ατμόσφαιρα.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί μέχρι νοτιοανατολικοί δυνατοί 5 μέχρι 6 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι κυματώδης.

Η θερμοκρασία θα φθάσει γύρω στους 21 βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 βαθμοί και η πιο χαμηλή 4, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 20 με 10, στη Λεμεσό 21 με 10, στην Κερύνεια και την Πάφο 22 με 5 και τέλος στον Πρόδρομο 10 με ένα βαθμό υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 26 March 1998 - 17:27:34 UTC