Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-03-24

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Οικονόμος Χριστόφορος, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Αγώνα για τους αγνοουμένους, παραιτήθηκε χθες βράδυ από την προεδρία, αλλά και από μέλος της επιτροπής.

Μετά από μαραθώνια, χθεσινοβραδυνή συνεδρία, η επιτροπή αποδέχθηκε την παραίτηση του Οικονόμου Χριστόφορου, ο οποίος, με επιστολή του, επικαλείται τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την ύπαρξη δήθεν πληροφοριών για ζώντες αγνοούμενους, αλλά και τα όσα έχουν ειπωθεί για το πρόσωπό του.

Τον Οικονόμο Χριστόφορο αναπληροί, μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε και θα εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της επιτροπής, ο Αγάπιος Χηράτος.

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Νίκος Θεοδοσίου εξέφρασε την ευχή να ανοίξει ο δρόμος για την επανένωση των δύο επιτροπών.


Επιφυλάξεις για το θέμα αύξησης της εισφοράς για την άμυνα εξέφρασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

Μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, ο κύριος Χριστόφιας ανέφερε πως τα συλλογικά όργανα του κόμματος θα συζητήσουν και θα λάβουν την τελική τοποθέτηση επί του θέματος λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες της κυπριακής οικονομίας και τον ρόλο που πρέπει να έχει η άμυνα για να εξασφαλίζει την ειρήνη.

Από τη πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι δεν πρόκειται για νέα φορολογία, ενώ η αύξηση της εισφοράς για την άμυνα θεωρείται επιτακτική και αναγκαία.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είπε ότι δεν ασπάζεται τις απόψεις του ΑΚΕΛ, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πορεία της κυπριακής οικονομίας θα είναι περισσότερο ενθαρρυντική από ό,τι προβλέπεται.


Δεν υπάρχει διγλωσσία μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας, για τους Ες 300 δήλωσε το πρωί ο Νίκος Αναστασιάδης μετά από συνάντηση του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού με τον Πρόεδρο της Δημοκρτίας.

Εάν η διεθνής κοινότητα δεν στραφεί προς την τουρκική πλευρά και εάν δεν υπάρξουν τα απαραίτητα βήματα προόδου στα θέματα ασφάλειας, ή στην ουσία του Κυπριακού, τότε δεν θα είναι δυνατόν να ακυρωθεί η αγορά των πυραύλων, κατέστησε σαφές ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Κληθείς να σχολιάσει την πιθανότητα να μη σημειωθεί πρόοδος αυτού του βαθμού στο Κυπριακό, μέχρι το Σεπτέμβριο, οπότε και αναμένεται η άφιξη των Ες 300 στην Κύπρο, ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι μέχρι το Φθινόπωρο υπάρχουν έξι μήνες, περίοδος κατά την οποία οι Αμερικανοί, οι Ευρωπαίοι και το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορούν να εκμεταλλευτούν για κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας.


Φόβους ότι έχει πραγματοποιηθεί ακόμη ένα βήμα στο σχέδιο για λύση με δύο κράτη ή προχωρημένη συνομοσπονδία, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού.

Αναφερόμενος στο θέμα των Ρωσικού αντι-αεροπορικού συστήματος Ες-300, ο Σπύρος Κυπριανού επεσήμανε ότι δεν είναι βέβαιος κατά πόσο όλες οι δηλώσεις ταυτίζονται, υποστηρίζοντας ότι δημιουργήθηκε θέμα είτε το θέλουμε είτε όχι, και κάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο να ασχοληθεί με αυτό, σοβαρά.

Εάν δεν υπάρξει εγγυημένη αποστρατιωτικοποίηση ή λύση του Κυπριακού, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής, δεν μπορεί να διακοπεί η ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου, υποστηρίζοντας ότι η θέση για αποχώρηση μερικών μόνο κατοχικών στρατευμάτων με αντάλλαγμα την διακοπή των εξοπλισμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι ρεαλιστική και σωστή.


Η επιδίωξη της Τουρκίας για απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου ήταν το αντικείμενο συζήτησης σήμερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή περιβάλλοντος, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών και του Υπουργού Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, μελετήθηκε το θέμα που προκύπτει από τις προσπάθειες της Τουρκίας να κατασκευάσει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες στη περιοχή Ακουγιού, πλησίον της Ρόδου, 180 χιλιόμετρα περίπου από τα παράλια της Κύπρου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση, ζήτησε από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας να προχωρήσει σε μελέτη της περιοχής, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν από σεισμολογικής απόψεως, ενδείκνυται η κατασκευή τέτοιων εργοστασίων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Ηλιάδης, επεσήμανε ότι σε περίπτωση ατυχήματος τύπου Τσέρνομπιλ, ο κίνδυνος που θα αντιμετωπίσουμε θα είναι πολύ μεγαλύτερος.


Με ενδοσχολικούς εορτασμούς και με μηνύματα των κομμάτων άρχισαν το πρωί οι εκδηλώσεις για την αυριανή επέτειο της εικοστής πέμπτης Μαρτίου 1821.

Με την ευκαιρία της επετείου της εθνικής παλιγγενεσίας, οι μαθητές του γυμνασίου Ανθούπολης πραγματοποίησαν το πρωί αντικατοχική εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας.

Οι μαθητές εξέφρασαν παράλληλα συμπαράσταση προς τους συγγενείς των Αγνοουμένων και μοίρασαν τριαντάφυλλα στους διπλωματικούς ακόλουθους, που διέρχονταν από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Οι μαθητές παρέμειναν στο χώρο του οδοφράγματος και τραγουδώντας πατριωτικά τραγούδια, διατράνωσαν για ακόμη μια φορά την αποφασιστικότητα της μαθητιώσας νεολαίας να αγωνιστεί μέχρι την τελική δικαίωση του αγώνα του κυπριακού λαού.


Συνεχίζεται η αναταραχή στην Παιδεία, τόσο για το θέμα των εισαγωγικών εξετάσεων, όσο και για το θέμα του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου.

Για τις εισαγωγικές εξετάσεις πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Υπουργείο Παιδείας συνάντηση του Υπουργού με αντιπροσωπεία των γονέων και των μαθητών.

Επίσης το θέμα απασχόλησε το πρωί και την κοινοβουλευτική επιτροπή παιδείας, η οποία κατόπιν μαραθώνιας συζήτησης, αποφάσισε να ζητήσει γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα κατά πόσον η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί μέχρι στιγμής θα επιτρέψει σε όλους τους μαθητές που έχουν υποβάλει αιτήσεις να διεκδικήσουν θέση για το Πάντειο Πανεπιστήμιο.


Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού είχε το πρωί η ηγεσία της φοιτητικής ένωσης του ΑΤΙ, για να του μεταφέρει προσωπικά τα προβλήματα και τα αιτήματα του ινστιτούτου.

Ο κύριος Κυπριανού μετέφερε στους εκπροσώπους των φοιτητών, διαβεβαίωση που έλαβε από τον Υπουργό Οικονομικών ότι μέχρι τον Ιούνιο θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα αναβάθμισης της κλίμακας των διπλωματούχων του ΑΤΙ.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της φοιτητικής ένωσης του ΑΤΙ Μαρίνος Ανδρέου, ανέφερε ότι ο κύριος Κυπριανού διαβεβαίωσε πως θα μελετήσει όλες τις διαδικασίες για να προωθηθεί αυτό το θέμα.

Εξάλλου, κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Ινστιτούτου που ακολούθησε αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, αποφασίστηκε η εμμονή στις κινητοποιήσεις των φοιτητών.

Το δυναμικότερο μέτρο που πρόκειται να λάβουν οι φοιτητές του ΑΤΙ είναι η επ' αόριστον κατάληψη της σχολής.


Επανεξετάστηκαν το πρωί σε σύσκεψη στο Αρχηγείο Αστυνομίας, τα κριτήρια για διακίνηση εμπορευμάτων ή προϊόντων από τα κατεχόμενα, όπως αυτά καθορίζονται με απόφαση του 1994.

Στη σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Αρχηγού του Σώματος Πανίκου Χατζηλοϊζου, παρέστησαν λειτουργοί των κτηνιατρικών υπηρεσιών, του Επιτρόπου Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα και εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Χατζηλοίζου ανέφερε ότι δεν υπήρξε καμία διαφοροποίηση, αφού δεν κρίθηκε σκόπιμο να αλλάξει οτιδήποτε από τις ισχύουσες αποφάσεις.

Οι εγκλωβισμένοι αντιμετωπίζονται με συμπάθεια, τόνισε ο κύριος Χατζηλοίζου, όμως επιβάλλεται να τηρούνται οι διεθνείς κανονισμοί, όταν η διακίνηση προϊόντων γίνεται από περιοχές που δεν υπόκεινται σε έλεγχο για ασθένειες, με απότερο σκοπό την προστασία του ευρύτερου συνόλου.


Σφοδρή θαλασσοταραχή, ανάγκασε ελληνικό φορτηγό πλοίο υπό σημαία Ονδούρας, το "Δημήτριος 2", να προσαράξει χθες βράδυ στα ανοικτά της Χλώρακας.

Το "Δημήτριος 2" μετέφερε ξυλεία από την Χαλκίδα με προορισμό τη Λεμεσό και τη Βηρυτό, αλλά λόγω των σφοδρών ανέμων που έπνεαν εκείνη την ώρα, παρεσύρθη και προσάραξε στη νησίδα "Ορφουρίς", πεντακόσια μέτρα από την ακτή της Χλώρακας.

Στο πλοίο επέβαιναν εννέα ναυτικοί, πέντε Ελληνες, δύο Σύροι και δύο Πακιστανοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο Πάφου με ελικόπτερο των Βρετανικών Βάσεων το οποίο είχε κληθεί για βοήθεια.

Οι ζημιές που υπέστη το πλοίο μέχρι στιγμής δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθούν λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.


Με στόχο την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, έφθασε στην περιοχή ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

Σταθμεύοντας στη Λωρίδα της Γάζας ο Κόφι Ανάν συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Παλαιστίνιου Προέδρου Γιασέρ Αραφάτ, πραγματοποίησε επίσκεψη σε προσφυγικό καταυλισμό.

Ακολούθως μετέβη στο Ισραήλ, όπου, όπως ο ίδιος δήλωσε, κατά τις συνομιλίες θα επιχειρήσει να δώσει ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία και θα καλέσει την ισραηλινή κυβέρνηση να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, εκμεταλλευόμενος την παρουσία Ανάν στην περιοχή ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ απηύθυνε έκκληση για διεξαγωγή Αραβικής Διάσκεψης Κορυφής για αποτελμάτωση των συνομιλιών.

Εν τω μεταξύ, σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι Παλαιστίνιοι επικαλούμενοι τους όρους της συμφωνίας του Οσλο, υπέβαλαν αίτημα, όπως σταματήσουν οι Ισραηλινοί στρατιώτες να ανοίγουν πυρ εναντίον νεαρών Παλαιστινίων.

Το Παλαιστινιακό αίτημα υπεβλήθη στη διάρκεια τακτικής συνάντησης αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας των δύο πλευρών εξ αφορμής της κλιμάκωσης της έντασης που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συγκληθεί νέα συνάντηση το αργότερο μετά από δύο εβδομάδες για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να συντονιστούν από κοινού οι προσπάθειες για εκτόνωση της έντασης.


Σε μια φαντασμαγορική τελετή για την απονομή των βραβείων Οσκαρ, η υπεραπαραγωγή των διακόσιων εκατομμυρίων δολλαρίων "Τιτανικός", αναδείχθηκε θριαμβευτικά, εξασφαλίζοντας συνολικά 11 βραβεία, και ισοφαρίζοντας το ρεκόρ που κατείχε από το 1960 η ταινία" Μπεν Χούρ" του Ουίλιαμ Ουάιλερ.

Ειδικότερα, η πολυσηζητημένη ταινία, του Τζέημς Κάμερον τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, καλλιτεχνικής διεύθυνσης, φωτογραφίας, μοντάζ, μουσικής, ήχου, κοστουμιών, αλλά και καλύτερου τραγουδιού με τη φωνή της Σελίν Ντιόν.

Ο Τζάκ Νίκολσον τιμήθηκε με το βραβείο Οσκαρ καλύτερου ανδρικού ρόλου στην ταινία "Καλύτερα δεν γίνεται" και στην ίδια ταινία η ηθοποιός Ελεν Χάντ τιμήθηκε με το Οσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου.

Το Οσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου απέσπασε η γνωστή ηθοποιός Κίμ Μπάσιτζερ και δεύτερου ανδρικού ρόλου ο Ρόμπιν Ουίλιαμς.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις. Σε μερικές περιοχές αναμένεται να σχηματισθεί παγετός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές έως βορειοανατολικές διευθύνσιες, ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 2 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 5 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος, αλλά το απόγευμα θα εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 3 Μποφόρ και αργότερα βορειοανατολικοί μέχρι νοτιοανατολικοί 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά το απόγευμα ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 17 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 14 βαθμοί και η πιο χαμηλή 4, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 15 με 3 στη Λεμεσό 17 με 6 στην Κερύνεια και την Πάφο 15 με 5 και τέλος στον Πρόδρομο 3 με τέσσερις βαθμούς υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 24 March 1998 - 17:27:33 UTC