Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-03-21

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Θέμα απαγόρευσης των υπερπτήσεων πάνω από την Κύπρο και σταδιακής αποστρατιωτικοποίησης έθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος στην Αμερικανίδα ομόλογο του Μαντλίν Ολμπράιτ στην Ουάσιγκτων.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος απαντούσε στο ζήτημα που έθεσε η κυρία Ολμπράιτ για την αγορά των ρωσικών πυραύλων Ες 300 από την Κύπρο.

Μετά τη συνάντηση, ο Θεόδωρος Πάγκαλος δήλωσε ότι η αποκλιμάκωση των εξοπλισμών πρέπει να αρχίσει από τους πιο προχωρημένους εξοπλισμούς που είναι τα αεροπλάνα.

Εάν δεν υπάρχουν αεροπλάνα δεν θα υπάρχουν αντιαεροπορικά, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Πάγκαλος, συμπληρώνοντας ότι εάν δεν υπάρχουν αντιαεροπορικά τότε θα μπορούν να μειωθούν και τα τάνκς και τα κανόνια και να δημιουργηθεί καλύτερο κλίμα.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, επεσήμανε ότι τα προβλήματα δεν προωθούνται λόγω της στάσης της Αγκυρας στο Αιγαίο και την Κύπρο.


Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Πάγκαλου, ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε το απόγευμα στο αεροδρόμιο Λάρνακας ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι η πρώτη που θα χαιρετήσει την προώθηση της πρότασης για αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου.
Στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού δήλωσε το πρωί ότι θέμα πυραύλων εγείρεται σε περίπτωση αποστρατιωτικοποίησης, ή λύσης του Κυπριακού.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες από την Ουάσιγκτων για την συνάντηση Πάγκαλου- Ολμπράιτ, ο κύριος Κυπριανού δήλωσε ότι θα αναμένει να ενημερωθεί πρώτα για το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Ο κύριος Κυπριανού πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ικανοποιητικό το ενδεχόμενο απαγόρευσης των υπερπτήσεων και παράλληλης ακύρωσης της παραγγελίας των πυραύλων, γιατί η Τουρκία δεν θα τηρούσε μια συμφωνία για μορατόριουμ πτήσεων.


Σοβαρή πολιτική κρίση διέρχεται η Τουρκία μετά την σύγκρουση του Πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ με το Επιτελείο στρατού, εξαιτίας της αντιπαράθεσης, για τη δράση των Ισλαμιστών.

Η σύγκρουση, θεωρείται πλέον ως ρήξη, μετά την αποδοκιμασία του Τούρκου Πρωθυπουργού από τους στρατηγούς, κατά τους εορτασμούς εθνικής επετείου της Τουρκίας.

Το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας σε αυστηρή ανακοίνωση που εξέδωσε μετά από σύσκεψη, κατηγόρησε τον Γιλμάζ για πολιτικό πάθος, που θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατική δομή της Τουρκίας.

Απαντώντας στις επικρίσεις ο Τούρκος Πρωθυπουργός, κατηγόρησε τους στρατηγούς, ότι, χρησιμοποιούν τον αγώνα κατά της δράσης των ισλαμιστών, για προσωπικά πολιτικά κέρδη και ξεκαθάρισε, ότι δεν είναι διατεθειμένος να μοιραστεί τις εξουσίες και τις ευθύνες του, με κανέναν.

Το μέλλον της κυβέρνησης αλλά και η στρατηγική που θα ακολουθήσει ενόψει των προκλήσεων, θα απασχολήσουν αύριο σύσκεψη, υπό τον Μεσούτ Γιλμάζ και τη συμμετοχή των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν τον Κυβερνητικό Συνασπισμό.

Την ίδια ώρα κερδίζει έδαφος και η ιδέα των πρόωρων εκλογών, ιδέα που βλέπει με καλό μάτι το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό κόμμα του Ντενίζ Μπαϋκάλ, ο οποίος πιστεύει ότι ίσως ευνοηθεί από την επίσπευσή τους.


Συνεχίζεται αυτή την ώρα ο δεκατος-τέταρτος μαραθώνιος αγάπης για τους αγνοουμένους, η έναρξη του οποίου έγινε στις δύο το απόγευμα, από την εκκλησία Αγίου Αλεξάνδρου στα Πυργά.

Την έναρξη του μαραθωνίου κήρυξε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αντρέας Μουσιούττας, ο οποίος τόνισε ότι εκδηλώσεις όπως την σημερινή, κρατούν άσβεστη τη φλόγα της θύμησης και ατσαλώνουν τη θέληση του λαού μας για αγωνιστικότητα μέχρι την τελική δικαίωση.

Πρίν από την έναρξη του μαραθωνίου ανεπέμφθη δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων, από τον Οικονόμο Χριστόφορο, Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Αγώνα για τους Αγνοουμένους, παρουσία πλήθους συγγενών αγνοουμένων.

Ο μαραθώνιος στον οποίον λαμβάνουν μέρος αθλητές των Κέντρων Νεότητος και δρομείς του σωματείου Περικλής Δημητρίου, αναμένεται να τερματίσει στον χώρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής γύρω στις πέντε και τριάντα.

Τους μαραθωνοδρόμους θα προσφωνήσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.


Αλλος ένας νέος άφησε την τελευταία του πνοή στο δρόμο Αγίων Τριμιθιάς- Ανθούπολης.

Το νέο δυστύχημα συνέβη στις επτά και τριάντα το πρωί με θύμα τον Χαράλαμπο Κλείτου, από τους Αγίους Τριμιθιάς, είκοσι ετών, καλουψιή.

Σε στροφή, παρά το κοιμητήριο Ανθούπολης, το αυτοκίνητο του Κλείτου παρεξέκλινε της πορείας του, κτύπησε βίαια σε δένδρο, το οποίο ξεριζώθηκε, και μετατράπηκε σε άμορφη μάζα σιδερικών.

Ο Κλείτου παγιδεύθηκε στα συντρίμμια, του αυτοκινήτου του και για τον απεγκλωβισμό του, προσέτρεξαν άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας. Οταν δε, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, διαπιστώθηκε ότι ήταν νεκρός.

Το Τμήμα Τροχαίας διερευνά τις συνθήκες του δυστυχήματος, εξετάζοντας κατά πόσο οφειλόταν σε υπερβολική ταχύτητα, και παρακαλεί οποιονδήποτε γνωρίζει ο,τιδήποτε για το θανατηφόρο να επικοινωνήσει με την Αστυνομία.


Γονείς και μαθητές απέρριψαν την τροποποιητική πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για το θέμα των εισαγωγικών εξετάσεων, με την οποία επαναφέρονται τα εξεταστέα μαθήματα στον Φιλολογικό Κύκλο.

Η απόφαση λήφθηκε σε σημερινή έκτακτη παγκύπρια συνδιάσκεψη των οργανωμένων γονέων, στην οποία έλαβε μέρος και αντιπροσωπεία των μαθητών.

Παράλληλα, γονείς και μαθητές ζητούν όπως οποιεσδήποτε αποφάσεις λαμβάνονται έπειτα από διάλογο και εφαρμόζονται ύστερα από τριετία, έτσι ώστε να δίνεται περιθώριο στους μαθητές να αποφασίουν για το μέλλον τους πριν την εισαγωγή τους στο Λύκειο.

Τελικές αποφάσεις για το θέμα των εισαγωγικών εξετάσεων θα παρθούν την ερχόμενη εβδομάδα ύστερα από συζήτηση στην Βουλή και στην προγραμματισμένη συνάντηση των γονέων και των μαθητών με τον Υπουργό Παιδείας.


Οι καθυστερημένες οφειλές από την πώληση ναρκωτικών, ήταν η αιτία να εξαρθρωθεί μεγάλη σπείρα διακίνησης ναρκωτικών με έδρα τη Λεμεσό και πεδίο δράσης την περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου.

Αρχή αποτέλεσε άγριος καυγάς στον Πρωταρά, με αποτέλεσμα πέντε από τα οκτώ πρόσωπα τα οποία ενεπλάκησαν να συλληφθούν από την Αστυνομία.

Πρόκειται για τον Αβραάμ Κωνσταντίνου από τη Σωτήρα, τον Χαράλαμπο Γεωργίου Μαρτή, από το Φρέναρος, τον Χαράλαμπο Πέτρου από τη Λεμεσό, κάτοικο Παραλιμνίου και τον Δημήτρη Πολυκάρπου Σάχο από τη Λεμεσό, οι οποίοι τέθηκαν υπό οκταήμερη κράτηση, καθώς και τον Κώστα Σωτηρίου από τη Λεμεσό που τέθηκε υπό τετραήμερη κράτηση.

Ο Κωνσταντίνου και ο Μαρτής, παραδέχθηκαν ότι αγόραζαν ναρκωτικά στη Λεμεσό από τον Σάχο, ο οποίος μαζί με τους υπολοίπους συλληφθέντες, τους είχαν ξυλοκοπήσει γιατί τους όφειλαν ποσό τεσσάρων χιλιάδων και διακόσιων λιρών, έναντι αγοράς νακρκωτικών.

Κοντά στο σπίτι του Σάχου στο Τραχώνι, η Αστυνομία ανακάλυψε χασίς, εκρηκτικές ύλες και πυρομαχικά.


Συνεχίστηκε και αυτό το Σάββατο στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, η ενημέρωση ξένων τουριστών από μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και συγγενείς αγνοουμένων.

Το οδόφραγμα επισκέφθηκαν το πρωί τουρίστες από την μακρινή Ιαπωνία, οι οποίοι ενημερώθηκαν γιά την συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου και το δράμα των αγνοουμένων.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος, Αρης Χατζηπαναγιώτου, τόνισε ότι ο αγώνας για την διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και για απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών μας θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό.

Αναφερομένος στις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων, ο κύριος Χατζηπαναγιώτου, τόνισε ότι το ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με κάθε σοβαρότητα και προσοχή ώστε να μην δημιουργούνται εντυπώσεις που προκαλούν περαιτέρω πόνο στους συγγενείς αγνοουμένων.


Τριήμερη κράτηση επέβαλε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, σε ζεύγος από την Παλουριώτισσα, προς διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με εμπρησμό καταστήματος εξαρτημάτων αλουμινίου.

Τα διατάγματα κράτησης εκδόθηκαν για τον Γιασεμάκη Χριστοδούλου και τη σύζυγό του Θέλμα Αντωνίου.

Ανακριτής του ΤΑΕ Λευκωσίας κατέθεσε στο δικαστήριο ότι το κατάστημα ανήκει στον πρώην σύζυγο της Θέλμας Αντωνίου, Γεώργιο Μαχλαμούζη, και στεγάζεται στο συγκρότημα όπου βρίσκεται το σπίτι των υπόπτων.

Στο δικαστήριο αναφέρθηκε, ακόμη, ότι οι δύο ύποπτοι και ο παραπονούμενος είχαν διαφορές για περιουσιακά θέματα και καυγάδιζαν συχνά, απασχολώντας και την Αστυνομία.

Χθες βράδυ άγνωστοι έθεσαν φωτιά σε χαρτοκιβώτια τα οποία βρίσκονταν στη βεράντα του καταστήματος, με αποτέλεσμα η φωτιά να επεκταθεί στο κατάστημα και να προκαλέσει ζημιά δύο χιλιάδων λιρών.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο Γιασεμάκης Χριστοδούλου ομολόγησε προφορικά ότι τη φωτιά έθεσε η σύζυγός του.


Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των σημερινών αγώνων του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Πρώτης Κατηγορίας έχουν ως εξής:
Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος και θα πεσουν βροχές που σε μερικές περιοχές θα είναι ραγδαίες και θα συνοδεύονται από βροντές.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 Μποφόρ και κατά διαστήματα δυνατοί, 5 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα κατέλθει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 8 στα παράλια.

Αύριο περίοδοι με αίθριο καιρό θα εναλλάσσονται με συννεφιά και θα πέσουν βροχές οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι ραγδαίες και στο Τρόοδος θα χιονίσει.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 ως 5 Μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 18 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 16 βαθμοί και η πιο χαμηλή 7, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 17 με 9, στη Λεμεσό 15 με 9 στην Κερύνεια και την Πάφο 17 με 7 και τέλος στον Πρόδρομο τρεις με ένα βαθμό υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 21 March 1998 - 15:27:34 UTC