Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-03-19

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σε δημόσια απολογία προέβη σήμερα ο Οικονόμος Χριστόφορος, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Αγώνα για τους Αγνοουμένους.

Η απολογία του Οικονόμου Χριστόφορου, αφορούσε τον σάλο αλλά και την αναστάτωση που δημιουργήθηκε στους συγγενείς των αγνοουμένων, ύστερα από τη δική του αποκάλυψη για πληροφορίες περί ύπαρξης 14 ζώντων αγνοουμένων.

Επειτα από διαπίστωση από μέρους της κυβέρνησης ότι οι εν λόγω πληροφορίες είναι αβάσιμες, ο Οικονόμος Χριστόφορος, ανέφερε στον ΛΟΓΟ, ότι ανακοίνωσε την πληροφορία, από αγανάκτηση που του δημιουργήθηκε με τις συνεχείς νεκρολογίες στο θέμα των αγνοουμένων.


Λήξαν θεωρείται το θέμα των αγνοουμένων για την κυβέρνηση και τη Βουλή, και το λόγο έχει τώρα η Γενική Εισαγγελία, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο κύριος Στυλιανίδης, επεσήμανε επίσης ότι ο θόρυβος των τελευταίων ημερών περί ζωντανών αγνοουμένων, έχει προκαλέσει ζημιά και διασυρμό του όλου ζητήματος.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, έθεσε τρεις αρχές που πρέπει να διέπουν το όλο πρόβλημα.

Πρώτον: ότι η δημοσιοποίηση και η δημόσια συζήτηση για πληροφορίες, προκαλούν ζημιά στην ίδια την υπόθεση των αγνοουμένων.

Δεύτερο κανείς, δεν έχει δικαίωμα να αναστατώνει τις οικογένειες των αγνοουμένων με τέτοιου είδους ισχυρισμούς και τρίτο, ότι τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες έχουν προκαλέσει ζημιά στην ίδια την Κύπρο και την υπόθεσή της.

Σε δηλώσεις του εξάλλου, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ανέφερε ότι θα σταλεί ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας στον Καναδά για να πάρει κατάθεσει από τον Μισιέλ Κυπριανού.

Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης είτε του Κυπριανού, είτε του Οικονόμου Χριστόφορου, θα μελετηθεί μετά και την κατάθεση που θα δώσει ο επιχειρηματίας στον Καναδά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι αδύνατη η δίωξη τους γιατί είναι δύσκολο να αποδειχθεί αν δημοσιοποίησαν τις πληροφορίες, οι οποίες ήταν εν γνώση τους λανθασμένες.


Η οριστική διατύπωση της εναρκτήριας δήλωσης της βρεττανικής Προεδρίας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφωνήθηκε κατά την διάρκεια συνεδρίασης των Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών-μελών της Ενωσης, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΛΟΓΟΥ στις Βρυξέλλες, η συνεδρία ήταν μαραθώνια, καθώς έπρεπε να υπερκερασθούν οι αντιδράσεις της Γαλλίας, αλλά και άλλων χωρών της Ενωσης, κάτι όμως που επιτεύχθηκε χάρη στις προσπάθειες της ελληνικής αντιπροσωπείας και στο ρυθμιστικό ρόλο της βρετανικής Προεδρίας.

Η διατύπωση του επίμαχου σημείου της εναρκτήριας δήλωσης της βρετανικής προεδρίας, αναφέρει στην πέμπτη παράγραφο τα εξής:

"H Ευρωπαϊκή Ενωση καλωσορίζει την προσφορά που έκανε η κυβέρνηση της Κύπρου, να περιλάβει Τουρκοκύπριους αντιπροσώπους στην ομάδα για την διαπραγμάτευση των όρων της ένταξης της Κύπρου με την Ενωση".

"Η Ευρωπαϊκή Ενωση", συνεχίζει η εναρκτήρια δήλωση, "εκφράζει την λύπη της διότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει μέχρι στιγμής, αντιδράσει αρνητικά σε αυτή την προσφορά".

Η εναρκτήρια δήλωση επαναλαμβάνει την σπουδαιότητα, την οποία προσδίδει στην σύνδεση των Τουρκοκυπρίων με την ενταξιακή πορεία, συμφώνως προς τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου, ενώ η προεδρία και η Επιτροπή, όπως σημειώνει, θα το επιδιώξουν με τις απαραίτητες επαφές.

Στη Λευκωσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, εξέφρασε την ευαρέσκεια της κυβέρνησης για το αποτέλεσμα της μαραθώνιας συνεδρίας στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, ευχαρίστησε την Ελληνική κυβέρνηση και τις διπλωματικές της υπηρεσίες για την οριστική διευθέτηση της εναρκτήριας δήλωσης.


Ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, κάλεσε τις χώρες που ενδιαφέρονται για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή να απευθυνθούν προς την Τουρκία, η οποία είναι εκείνη που συνεχίζει την επεκτατική πολιτική της στην περιοχή.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις ενισχύονται τους τελευταίους μήνες με άρματα και αυτοκινούμενα πυροβόλα, και όλα αυτά σε επιθετική διάταξη.

Ο κύριος Ομήρου προέβη στις δηλώσεις αυτές, κατά την αναχώρησή του σήμερα το πρωϊ για την Αθήνα, όπου θα έχει επίσημες συνομιλίες με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης, Ακη Τσοχατζόπουλο και το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, που θα καλύψουν όλα τα θέματα κυρίου ενδιαφέροντος των δύο χωρών.

Επίκεντρο των συνομιλιών στην Αθήνα, είπε ο Υπουργός Αμυνας, θα είναι η περαιτέρω αναβάθμιση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου- Ελλάδας, και η διαχείριση κρίσεων μεταξύ των δύο επιτελείων καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση και εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Η επιτροπή άμυνας της βουλής προχωρεί στην συζήτηση και έγκριση του ταμείου αμυντικής θωράκισης.

Αυτό αποφασίστηκε σε σημερινή συνεδρία της αρμόδιας επιτροπής.

Το θέμα που προέκυψε με την αγορά επιπρόσθετων ρωσικών αρμάτων Τ-80 έχει ξεκαθαρίσει, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Καράς, και η αγορά θα προχωρήσει.

Σημείωσε επίσης ότι η επιτροπή αναμένει διορθωτική επιστολή από τον Γραμματέα του υπουργικού Συμβουλίου Χρυσόστομο Σοφιανό, με την οποία θα αναιρείται η προηγούμενη επιστολή για αναστολή της αγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος του προϋπολογισμού ανέρχεται στα διακόσια- πέντε εκατομμύρια λίρες.


Η βάση του διακοινοτικού διαλόγου και η λύση του Κυπριακού, θα διαμορφωθούν ενδεχομένως ύστερα από τη λήψη σχετικής απόφασης από τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, άφησε σαφώς να νοηθεί, ο Ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Ντιέγκο Κορντοβέζ.

Ο κύριος Κορντοβέζ επανέλαβε επίσης την πεποίθησή του, ότι το πολιτικό πρόβλημα στην Κύπρο, θα πρέπει να επιλυθεί από τις δύο κοινότητες και όχι από εξωτερικούς παράγοντες.

Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό, μιλούσε ύστερα από συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των χωρών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τους οποίους ενημέρωσε για την εδώ αποστολή του και για το περιεχόμενο της επιστολής που επέδωσε στον κατοχικό ηγέτη το μεσημέρι.


Την ετοιμότητα της κυβέρνησης να προσέλθει σε συνομιλίες με την τουρκική πλευρά στο πάγιο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, επανέλαβε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης, ανέφερε πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα έχει αύριο το μεσημέρι γεύμα εργασίας με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του διεθνούς οργανισμού για το κυπριακό, Ντιέγκο Κορντοβέζ.

Στη σημερινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν ανησυχεί σε περίπτωση που ξεφύγουμε από το άτυπο έγγραφο της Κλιόν, διότι όπως είπε, είναι γνωστές στο διεθνή παράγοντα, οι πάγιες θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης.


Ο Πρόεδρος Κληρίδης επέστρεψε νωρίς το πρωϊ στην Κύπρο, ύστερα από ιδιωτική επίσκεψη στο Ισραήλ.

Κατά την εκεί παραμονή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση και με τον Ισραηλινό ομόλογό του Εζέρ Βάϊσμαν και τον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Για την φιλοφρονητική συνάντηση του προέδρου Κληρίδη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπός ανέφερε πως ήταν εμπιστευτικής φύσεως ενώ σ'αυτή επιβεβαιώθηκαν οι φιλικές σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, είχε επίσης συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Διόδωρο.


Σταθερή παραμένει η κατάσταση της υγείας του οκτάχρονου κοριτσιού, το οποίο νοσηλεύεται από χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, με βακτηριακή μηνιγγίτιδα.

Οπως δήλωσε ο Διευθυντής του νοσοκομείου Πάφου, Δημήτρης Πογιατζής, υπάρχει σχετική βελτίωση της υγείας της μικρής, ενώ τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα είναι καθοριστικά.


Στη Νότιο Αφρική, ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και χιλιάδων μαύρων, οι οποίοι πραγματοποιούσαν αντι-ρατσιστική διαδήλωση.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν γιά ρατσιστική προκατάληψη εναντίον μαθητών στην μικρή πόλη Βρήμπουργκ, βορειοδυτικά της χώρας.

Το πλήθος έριξε πυροβολισμούς εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα αέρια και σφαίρες από ελαστικό.

Οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να εμποδίσουν την πορεία των διαδηλωτών πρός το σχολείο, ενώ ανάμεσα τους περιλαμβάνονταν πολλοί καθηγητές, καθώς και αστυνομικοί.

Οι μαύροι μαθητές του σχολείου αρνούνται να επιστρέψουν στα μαθήματα τους, φοβούμενοι επιθέσεις από λευκούς συμμαθητές τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ξεσπάσει έντονα επεισόδια ρατσιστικής βίας στο συγκεκριμένο σχολείο.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε οι νεφώσεις θα συνεχίσουν να πυκνώνουν και κατά τόπους αναμένεται να πέσουν λίγες βροχές, ενώ στα ορεινά θα πέσουν ακόμα λίγα χιόνια.

Σε αρκετές περιοχές στα ορεινά αλλά και στα κεντρικά πεδινά θα σχηματισθεί παγετός.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί έως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2 έως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι γενικά ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 2 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 5 στα παράλια.

Αύριο αναμένονται αρχικά παροδικές νεφώσεις, οι οποίες το απόγευμα θα πυκνώσουν και θα δώσουν τοπικές βροχές που σε μερικές περιοχές, θα συνοδεύονται από βροντές και δυνατούς ανέμους καθώς και χιόνια στα ορεινά.

Οι άνεμοι γενικά θα είναι νοτιοδυτικοί δυνατοί 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα συνεχίσει να είναι γενικά ταραγμένη και καταστεί μέχρι κυματώδης το απόγευμα στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 14 βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 13 βαθμοί και η πιο χαμηλή 2, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 15 με 3, στη Λεμεσό, την Κερύνεια και την Πάφο 14 με 5 και τέλος στον Πρόδρομο 0 με 3 βαθμούς υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 19 March 1998 - 17:44:08 UTC