Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-03-13

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Αρχές Απριλίου ο Αλέξης Γαλανός θα θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία νέου κόμματος, το οποίο, όπως ο ίδιος εξήγγειλε σήμερα, θα καλύπτει το χώρο του κέντρου.

Ο κύριος Γαλανός είπε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο Ντίνος Μιχαηλίδης αισθάνονται ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από τη δημιουργία νέου κόμματος.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κύριος Γαλανός επέκρινε τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού και την ηγεσία του κόμματος, ότι οδήγησαν το κόμμα σε αδιέξοδο.

Ο κύριος Γαλανός ανέφερε ότι στόχος της δημιουργίας του νέου κόμματος είναι να στεγάσει τους συναγωνιστές, όπως είπε, και τις δυνάμεις του κέντρου, που δεν αποφάσισαν και δεν αποφασίζουν να καταθέσουν τα όπλα και να αποτρέψει εκμετάλλευση από τα άλλα κόμματα των αδιεξόδων, στα οποία έχει περιέλθει το κέντρο.


Από την πλευρά του ο Ντίνος Μιχαηλίδης δήλωσε ότι η κατάσταση για τη δημιουργία νέου κόμματος θα ξεκαθαρίσει σε λίγο καιρό και μίλησε για δικτατορία στο Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι ο ίδιος δεν αισθάνεται πολιτικός νομάς.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων το μεσημέρι, ο κύριος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι ο ίδιος είχε πάντοτε και θα εξακολουθήσει να έχει την ομπρέλα του στο χώρο του κέντρου.

Νομάδες, πρόσθεσε, είναι αυτοί οι οποίοι χαρακτηρίζουν τους άλλους νομάδες.

Για το συνέδριο που προκήρυξε το ΔΗΚΟ, ο κύριος Μιχαηλίδης εξέφρασε την άποψη ότι θα ακουσθεί μόνο η μία πλευρά, η οποία θα χειροκροτήσει τον εαυτό της.

Ο κύριος Μιχαηλίδης υποστήριξε ότι κάποιοι άλλοι εκμεταλλεύονται την κομματική έπαλξη και έπρεπε να είχαν αποχωρήσει.

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει την απόφαση του ΔΗΚΟ να διαγράψει τον Πανίκο Λεωνίδου από την ομάδα των δημοτικών συμβούλων του κόμματος στο Δήμο Λεμεσού, ο κύριος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η ενέργεια αυτή φανερώνει την αμηχανία, στην οποία βρίσκεται η ηγεσία του ΔΗΚΟ.


Στο Λονδίνο οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας, επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, όπου θα συζητηθεί η διαδικασία για την ένταξη της Κύπρου στην Κοινότητα.

Το θέμα της Κύπρου θα συζητηθεί στην συνεδρία του Συμβουλίου αύριο το πρωί, ενώ αργότερα σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος ενδεχομένως να πραγματοποιήσει κατ'ιδίαν συνάντηση με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, Βρετανό υπουργό εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ.

Τόσο η Κυπριακή Κυβέρνηση, διά του υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη, όπως και η Ελληνική κυβέρνηση εξέφρασαν ικανοποίηση για τον τρόπο, με τον οποίο έγινε χθες δεκτή η πρόταση του Προέδρου Κληρίδη, για την συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών, τόσο η βρετανική προεδρία όσο και η ευρωπαϊκή επιτροπή, θα πρέπει τώρα να στραφούν προς την πλευρά των τουρκοκυπρίων.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι η ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου είναι μια θετική ευκαιρία, και όχι πρόβλημα, δήλωσε ο Πρέσβης της χώρας Κένεθ Μπριλ ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκο Ρολάνδη.

Ο κύριος Μπριλ δήλωσε επίσης ότι αν η ενταξιακή διαδικασία λειτουργήσει σωστά, τότε θα μπορέσει να προωθήσει μια λύση στο κυπριακό, ενώ τόνισε ότι στο Λονδίνο όλοι είναι ικανοποιημένοι από την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη, για την συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να αντιμετωπίζουν το θέμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως μια ευκαιρία για να προχωρήσουν τα πράγματα, και όχι να οπισθοδρομίσουν.

Εξάλλου, ο Αμερικανός Πρέσβης χαρακτήρισε χρήσιμη τη σειρά των συναντήσεων του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό, στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Μίλλερ, στην Αγκυρα, ενώ αναφερόμενος στην χρονική στιγμή που αναμένεται να έρθει ο Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο, δήλωσε ότι θα έρθει όταν θα είναι η κατάλληλη ώρα.


Επεισόδιο σε βάρος υποκαταστήματος της Τράπεζας Κύπρου διπρέχθη το πρωϊ στην Αραδίππου.

Αγνωστοι, μέχρι στιγμής, έριξαν πυροβολισμούς με κηνυγετικό όπλο εναντίον του υποκαταστήματος προκαλώντας ελαφρές ζημιές.

Στην σκηνή διεξήγαγε έρευνες η αστυνομία, άντρες της οποίας περισυνέλλεξαν στοιχεία.

Αναζητούνται οι δράστες μεταξύ των κακοποιών στοιχείων, αφού πιστεύεται ότι πρόκειται για διάρρηκτες.


Πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα γιά ασφαλή διεκπεραίωση της εργασίας στις τράπεζες, λόγω των τελευταίων κλοπών που έχουν σημειωθεί.

Αυτό τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, έπειτα από συνάντηση που είχε με την ηγεσία των τραπεζικών υπαλλήλων Κύπρου.

Ο κύριος Χριστοδούλου τόνισε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η Ενωση Τραπεζικών Υπαλλήλων, θα επιδείξουν την απαραίτητη ευαισθησία για το θέμα αυτό.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ενωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων, Λοϊζος Χατζηκωστής, υπογράμμισε ότι οι τράπεζες πρέπει να εφοδιαστούν με κινηματογραφικές μηχανές παρακολούθησης, ενώ ανέφερε παράλληλα ότι όλοι οι υπάλληλοι πρέπει να εκπαιδευτούν καταλλήλως, ώστε να μπορούν να αντιδρούν αποτελεσματικά σε περιπτώσεις ληστείας.


Πρωτοφανής υπόθεση καταδίκης παραγωγού σε φυλάκιση εξελίχθηκε σήμερα στην Λάρνακα.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, καταδίκασε τον παραγωγό Κυριάκο Νίκου Χρήστου από την Ξυλοφάγου σε ένα μήνα φυλάκιση.

Ο Χρήστου, εκατηγορείτο ότι το Γενάρη του '97, παρήγαγε και διέθεσε στην αγορά φράουλες, στις οποίες εντοπίστηκαν ίχνη δηλητηριώδους φυτοφαρμάκου.

Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη παραγωγού, ο οποίος υπέβαλε έφεση.


Νέα δέσμη περιοριστικών μέτρων λόγω της πολύ δύσκολης κατάστασης, που έχει προκληθεί από την παρατεταμένη ανομβρία, θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα από το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους, έπειτα από συνάντηση πού είχε με τον Δήμαρχο Λατσιών, του οποίου ο Δήμος αντιμετωπίζει οξύτερο πρόβλημα.

Τα μέτρα, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός, περιλαμβάνουν διπλασιασμό της αφαλάτωσης νερού στον σταθμό της Δεκέλειας, καθώς και προσπάθειες επιτάχυνσης της λειτουργίας του δεύτερου εργοστασίου αφαλάτωσης.

Οσον αφορά τις περικοπές στην κατανάλωση νερού, ο κύριος Θεμιστοκλέους είπε ότι αυτές, περιλαμβάνουν κυρίως εποχιακές καλλιέργειες, καθώς και περαιτέρω μείωση χρήσης νερού για οικιακούς σκοπούς.


Σταθεροποίηση και βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του οκτάχρονου κοριτσιού από τους Τρούλλους, που νοσηλεύεται με μηνιγγιτο- δοκοκκική σηψαιμία, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, η κατάσταση της υγείας της μικρής, βελτιώνεται συνεχώς, ενώ δεν υπάρχουν επιπλοκές.

Ωστόσο, οι γιατροί επισημαίνουν ότι η ανάρρωσή της, θα είναι μακροχρόνια.


Παγοποιούνται όλες οι αιτήσεις για δημιουργία νέων καμπαρέ, ενώ επανεξετάζεται εξ'υπαρχής το καθεστώς λειτουργίας των υφιστάμενων νυκτερινών κέντρων.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε σε σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά την οποία εξετάσθηκαν το σοβαρό πρόβλημα της πορνείας και τα άλλα προβλήματα, που δημιουργούνται από την απασχόληση ξένων καλλιτέχνιδων.

Της σύσκεψης προήδρευσαν ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης και ο υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης.

Παρέστησαν εκπρόσωποι της Αστυνομίας και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών.

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι αποφασίσθηκε η σύσταση υπηρεσιακής επιτροπής, η οποία θα μελετήσει το όλο θέμα και θα υποβάλει εισηγήσεις.

Ανέφερε, επίσης, ότι θα μελετηθεί το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των καλλιτέχνιδων που απασχολούνται στα καμπαρέ.

Εξάλλου, ο κύριος Κόσης δήλωσε ότι θα μελετηθεί και θέμα τροποποίησης της νομοθεσίας, που διέπει τη λειτουργία νυκτερινών κέντρων, παρατηρώντας ότι οι ξένες καλλιτέχνιδες προκαλούν και κοινωνικό πρόβλημα, αφού αρκετές οικογένειες οδηγούνται σε διάλυση.


Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος από την ερχόμενη σχολική χρονιά, να δημιουργηθεί στη δημοτική εκπαίδευση κατάλογος διοριστέων, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου, ο Πρόεδρος της Φοιτητικής Ενωσης του Πανεπιστημίου Κύπρου Γιάννος Οικονομίδης.

Ο Πρόεδρος της Φ.Ε.Παν. δήλωσε ότι οι φοιτητές αντιμετωπίζουν πέντε σοβαρά προβλήματα, τα οποία είναι το στεγαστικό, η κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, η ανάγκη ίδρυσης κρατικού οργανισμού υποτροφιών, η χορηγία των χιλίων λιρών να δίνεται και στους φοιτητές του Πανεπιστημίου, Κύπρου, και ο τρόπος αξιολόγησης των κλάδων σπουδών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ο Γιάννος Οικονομίδης, τόνισε ότι οι φοιτητές θα δώσουν προθεσμία μίας εβδομάδας στην κυβέρνηση, για να απαντήσει θετικά στα πιο πάνω αιτήματα, και σε αντίθετη περίπτωση, στις 20 Μαρτίου, θα κατέλθουν σε μονόωρη ή δίωρη αποχή από τα μαθήματα, ως πρώτο μέτρο διαμαρτυρίας.

Ακόμη στις 16 Μαρτίου, αντιπροσωπεία της Φ.Ε.Παν. θα επιστρέψει στον Πρόεδρο Κληρίδη τις προειδοποιητικές επιστολές για καταβολή των δύο χιλιάδων λιρών, που στάληκαν στους φοιτητές των μεταπτυχιακών σχολών.


Στο Ισραήλ, συντηρείται η έκρυθμη κατάσταση, που προκάλεσε η πρόσφατη δολοφονία, τριών Παλαιστίνιων εργαζομένων από Ισραηλινούς στρατιώτες, σε φυλάκιο έλεγχου κοντά στη Χεβρώνα.

Παρά τα μέτρα ασφαλείας των Ισραηλινών δυνάμεων, δεν απετράπη έκρηξη βόμβας, στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό τεσσάρων Αράβων.

Η Αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και διεξάγει έρευνες για να εξακριβώσει εάν υπάρχουν και άλλες βόμβες.

Εξάλλου, εκαντοντάδες στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην Ιερουσαλήμ, καθώς αναμένονται και σήμερα Παλαιστινιακές διαδηλώσεις.


Ασθενεί, και πάλι, ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν, εξαιτίας της λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, που τον ταλαιπωρεί από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το Κρεμλίνο, απέφυγε να ανακοινώσει λεπτομέρειες για την υγεία του Ρώσου Προέδρου, ενώ εκπρόσωπος της Προεδρίας, δήλωσε ότι τα αναπνευστικά προβλήματα του Γιέλτσιν, του έχουν προκαλέσει έντονη λαρυγγίτιδα και δεν μπορεί να μιλήσει.

Οπως γνωστοποιήθηκε από το ρωσικό πρακτορείο Ειδήσεων Ιντερφάξ, ο πρόεδρος Γιέλτσιν δεν νοσηλεύεται, αλλά βρίσκεται στην επίσημη κατοικία του στα περίχωρα της Μόσχας.

Ο εξηντα-επτάχρονος Γιέλτσιν, ο οποίος μόλις την περασμένη Τρίτη είχε δηλώσει ότι χαίρει άκρας υγείας, χθες εμφανίστηκε στην τηλεόραση, κατά την τελετή απονομής βραβείων και έδειχνε σχετικά καλά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, τον περασμένο Δεκέμβριο απέσχε για δυο εβδομάδες από τα καθήκοντά του, λόγω της λοίμωξης, ενώ το Νοέμβριο του 1996 είχε υποβληθεί και σε επέμβαση πενταπλού Μπάϊ-πάς.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα συνεχίσει να είναι κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 4 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 7 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είανι αίθριος με τοπικές παροδικές νεφώσεις. Στα ορεινά ενδέχεται να πέσουν μερικές ελαφρές βροχές.

Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά δυτικοί έως νοτιοδυτικοί δυνατοί, 4 έως 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό, και στους 20 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 20 βαθμοί και η πιο χαμηλή 3, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 19 με 4, στη Λεμεσό 19 με 9 στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 8 και τέλος στον Πρόδρομο 9 με μηδέν βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 13 March 1998 - 16:27:17 UTC