Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-03-10

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συμφώνησαν σήμερα στην φόρμουλα που θα προτείνει η ελληνική πλευρά για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο απεσταλμένος μας στην Αθήνα, πολιτικός συντάκτης Μιχάλης Παυλίδης έχει τις λεπτομέρειες τόσο για τη συνάντηση και τις δηλώσεις Κληρίδη- Σημίτη όσο και για τις αποφάσεις που λήφθηκαν.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Νέο δείγμα της αδιαλλαξίας του επέδειξε σήμερα ο εγκάθετος της Τουρκίας Ραούφ Ντενκτάς.

Η ψευδοβουλή νωρίς σήμερα το πρωί αποφάσισε ότι οι μελλοντικές δικοινοτικές συνομιλίες για το κυπριακό θα πρέπει να βασίζονται στην ύπαρξη δύο κρατών στην Κύπρο.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι δεν τίθεται θέμα συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στη διαδικασία, που άρχισε η κυπριακή κυβέρνηση για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι αποφάσεις της ψευδοβουλής λήφθησαν μετά από μαραθώνια συνεδρία και λίγο πριν την συνάντηση του Ραούφ Ντενκτάς με τον ειδικό συντονιστή για το κυπριακό στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Μίλλερ.

Μετά τη συνάντηση, ο Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε τις αδιάλλακτες θέσεις του, δηλώνοντας ότι προϋπόθεση για να παρακαθήσει σε συνομιλίες είναι να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος.

Από τη πλευρά του ο Τόμας Μίλλερ περιορίστηκε να αναφέρει ότι είχε μια πολύ καλή και εποικοδομητική συνάντηση με το Ραούφ Ντενκτάς και ότι καλύφθηκε μεγάλο έδαφος χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.


Δύσκολη αλλά εφικτή χαρακτήρισε την επίλυση του κυπριακού ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Μίλλερ, ολοκληρώνοντας σήμερα τις επαφές του στο νησί.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Τόμας Μίλλερ ανέφερε πως η κατάσταση είναι πιο δύσκολη από ό,τι ήταν πριν από μερικούς μήνες.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε επίσης ότι, για να υπάρξουν προοπτικές επίλυσης του κυπριακού ζητήματος θα πρέπει οι δύο πλευρές να επιδείξουν ελαστικότητα και δημιουργικότητα.

Ο Τόμας Μίλλερ δήλωσε ότι κατά τις επαφές που είχε στην Κύπρο απεκόμισε μια καλύτερη εικόνα για τις θέσεις των δύο πλευρών.

Απέφυγε, ωστόσο, να αποκαλύψει τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας τους στο κυπριακό.

Μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου ο Αμερικανός ειδικός συντονιστής μετέβη στο αεροδρόμιο Λάρνακας από όπου αναχώρησε για την Αθήνα.

Στην Ελληνική πρωτεύουσα, ο κύριος Μίλλερ θα έχει νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη και επαφές με την Ελληνική Κυβέρνηση.


Η αναβάθμιση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου και γενικότερα της συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας στον αμυντικό τομέα, θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών του Υπουργού Αμυνας Γιαννάκη Ομήρου με τον Ελληνα Ομόλογό του Ακη Τσοχατζόπουλο.

Ο Υπουργός Αμυνας θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα από τις δεκαεννέα έως τις είκοσι-μία Μαρτίου, ύστερα από πρόσκληση του κυρίου Τσοχατζόπουλου.

Οπως ανέφερε ο κύριος Ομήρου, παράλληλα, θα γίνει ανταλλαγή απόψεων και θα ληφθούν αποφάσεις για την ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων της Κύπρου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κύριος Ομήρου είπε ότι στις επαφές που θα έχει πιθανόν να συζητήσει και το θέμα των εγκαινίων της αεροπορικής βάσης Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς και το θέμα της στάθμευσης ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στη βάση της Πάφου.


Τα Υπουργεία Αμυνας και Υγείας θα προχωρήσουν στον εμβολιασμό όλων των εθνοφρουρών για τη βακτηριακή μηνιγγίτιδα, νοουμένου ότι αυτό θα κριθεί επιστημονικά αναγκαίο, δήλωσαν το πρωί οι αρμόδιοι υπουργοί, Γιαννάκης Ομήρου και Χρίστος Σολωμής.

Με σημερινές χωριστές δηλώσεις τους οι δύο υπουργοί, διαβεβαίωσαν με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας από το θάνατο του εθνοφρουρού Λεύκιου Ηλιάδη, επισημαίνοντας ότι από την πρώτη στιγμή έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα τόσο στη μονάδα όπου υπηρετούσε ο εθνοφρουρός, όσο και σε άλλους χώρους.

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο κύριος Σολωμής, έγινε παρακέντηση σε δύο άτομα του πολύ στενού περιβάλλοντος του Ηλιάδη, με αρνητικό αποτέλεσμα, ενώ χορηγήθηκαν αντιβιοτικά σε εκατόν άτομα.

Ο κύριος Σολωμής ανέφερε ότι θα μελετηθεί κατά πόσο επιβάλλεται και προληπτικός εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας.

Εξάλλου, ο Υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι από την έρευνα που έκαμαν οι αρμόδιες υπηρεσίες προέκυψε ότι ο θάνατος του εθνοφρουρού ήταν μεμονωμένο περιστατικό.

Οσον αφορά το θέμα του εμβολιασμού των εθνοφρουρών, ο κύριος Ομήρου είπε ότι η απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες δύο ή τρείς ημέρες και ότι αν ο εμβολιασμός κριθεί αναγκαίος θα γίνει ανεξαρτήτως της δαπάνης.

Εν τω μεταξύ, η κηδεία του Λεύκιου Ηλιάδη, τελέστηκε το μεσημέρι από τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς.

Στην κηδεία παρέστησαν ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων, ενώ επικήδειο εκφώνησε ο Διοικητής της μονάδας του εθνοφρουρού.


Κυπριακό αλιευτικό, δέχθηκε επίθεση από Αιγύπτιους ψαράδες, 25 έως 30 ναυτικά μίλια, από τις ακτές της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας από το "Κύπρος Ράδιο", το κυπριακό αλιευτικό "Νέμεσις" περικυκλώθηκε χθες το απόγευμα από πέντε αιγυπτικά αλιευτικά και στη συνέχεια ψαράδες, εισήλθαν στο σκάφος όπου προκάλεσαν καταστροφές στον εξοπλισμό και τη μηχανή, και κτύπησαν ένα μέλος του πληρώματος, προκαλώντας του κατάγματα.

Ακολούθως τράπηκαν σε φυγή παίρνοντας μέρος του αλιευτικού εξοπλισμού.

Μετά την πειρατική επίθεση που δέχθηκε το σκάφος, το επταμελές πλήρωμα του "Νέμεσις" το οποίο αποτελούν πέντε Ινδοί, ένας Αιγύπτιος, και ο Κύπριος καπετάνιος, δέχθηκε βοήθεια από δύο παραπλέοντα αλιευτικά σκάφη, υπό κυπριακή σημαία.

Το "Νέμεσις" αναμένεται αυτή την ώρα να καταπλεύσει στο λιμάνι της Λεμεσού.


Η σύγκλιση έκτακτου παγκυπρίου συνεδρίου για ανάλυση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών, με στόχο την κριτική, αυτοκριτική και για ιδεολογικό προβληματισμό, περιλαμβάνεται στην πολιτική απόφαση της κεντρικής επιτροπής του ΔΗΚΟ, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την απόφαση, την οποία ανέγνωσε στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ανδρέας Κωνσταντίνου, του Παγκύπριου Συνεδρίου θα προηγηθεί παγκύπρια συνδιάσκεψη στελεχών, το Σαββατοκυρίακο τέσσερις με πέντε Απριλίου.

Με ομόφωνη απόφαση της, η κεντρική επιτροπή θα εισηγηθεί εξάλλου στο συνέδριο, τη σύγκλιση εκλογικού συνεδρίου το συντομότερο δυνατό.

Στην απόφαση της κεντρικής επιτροπής, υπογραμίζεται επίσης ότι το ΔΗΚΟ είναι κόμμα αντιπολίτευσης και πως θα διαδραματίσει τον ρόλο του εποικοδομητικά και υπεύθυνα.

Ερωτηθείς κατά πόσον, στα συνέδρια που θα πραγματοποιηθούν, θα δοθεί βήμα και στους διαφωνούντες για να εκφράσουν τις απόψεις τους, ο κύριος Κωνσταντίνου, απάντησε ότι ισχύουν όλα όσα εχουν ήδη αναφερθεί επί του θέματος από τον Πρόεδρο και τα συλλογικά όργανα του κόμματος.

Ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, κληθείς εξάλλου να τοποθετηθεί στο θέμα της προεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών από τον Αλέξη Γαλανό, δήλωσε ότι είναι ζήτημα το οποίο τέθηκε ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ και για το οποίο σύντομα θα ξεκαθαρίσει η Βουλή.

Για το θέμα αυτό, ο Αλέξης Γαλανός, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν εχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση από την Επιτροπή Επιλογής και την Ολομέλεια της Βουλής και γι' αυτό τον λόγο, όπως ανέφερε, εξακολουθεί να ενεργεί ως πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.


Η λήψη άμεσων μέτρων για τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων, και ιδιαίτερα των θανατηφόρων που φέτος παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση, αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο Αστυνομίας.

Μεταξύ άλλων αποφασίσθηκε όπως από σήμερα κατακρατούνται οι μοτοσυκλέτες των οποίων οι οδηγοί δεν φέρουν προστατευτικό κράνος, καθώς και τα μηχανοκίνητα οχήματα που κυκλοφορούν χωρίς αριθμούς εγγραφής.

Παράλληλα, αποφασίσθηκε να ζητηθεί η αύξηση του εξώδικου προστίμου από πενήντα σε εκατόν λίρες για σειρά τροχαίων παραβάσεων.

Επίσης, έγινε εισήγηση για υποχρεωτική χρήση του κράνους από τους οδηγούς και συνεπιβάτες όλων ανεξαιρέτως των δικύκλων, τόσο μοτοσυκλετών μεγάλου κυβισμού, όσο και μοτοποδηλάτων σαράντα-εννέα κυβικών εκατοστών.


Στο Ισραήλ, μέλη της Ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς, προσήχθησαν ενώπιον Δικαστηρίου, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων, περιλαμβανομένης και της περσινής αιματηρής βομβιστικής επίθεσης σε καφετερία στο Τέλ ΑΒιβ.

Η οργάνωση έχει ταχθεί ανοικτά εναντίον των Ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών και μέχρι στιγμής έχει αναλάβει την ευθύνη για δεκάδες επιθέσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε Ισραηλινούς πολίτες.

Κατά τη σημερινή δικαστική διαδικασία, μέλος της οργάνωσης δικαιολογώντας τις πράξεις του υποστήριξε, ότι ο ίδιος ο ηγέτης της Ισραηλινής αντιπολίτευσης είχε δηλώσει, ότι αν είχε γεννηθεί Παλαιστίνιος θα γινόταν και αυτός μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν σήμερα περιοχή της Δυτικής Οχθης και προέβησαν σε δεκάδες συλλήψεις Παλαιστινίων τους οποίους θεωρούν ύποπτους για μαζικές κλοπές αυτοκινήτων.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε κατά διαστήματα θα πυκνώνουν οι νεφώσεις, με ενδεχόμενο να πέσουν λίγες τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ως βόρειοι ασθενείς 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 11 στα παράλια.

Αύριο οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα πέσουν τοπικές βροχές που σε μερικές περιοχές δυνατόν να είναι ραγδαίες και να συνοδεύονται από βροντές.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί ως νότιοι μέτριοι τεσσάρων μποφόρ και τοπικά πέντε μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 22 βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 22 βαθμοί και η πιο χαμηλή 6, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 20 με 10, στη Λεμεσό 21 με 12 στην Κερύνεια και την Πάφο 21 με 11 και τέλος στον Πρόδρομο 13 με 3 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 10 March 1998 - 20:02:07 UTC