Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-02-21

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Παρέλυσε σήμερα η Λευκωσία και ακόμα και αυτή τη στιγμή εκατοντάδες σπίτια, καταστήματα και υποστατικά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ στους δρόμους προκλήθηκε κυκλοφοριακή συμφόρηση, μετά από βλάβη σε καλώδια υψηλής τάσης.

Η βλάβη σημειώθηκε λίγο μετά τις δέκα το πρωί και τα συνεργεία της αρχής ηλεκτρισμού κινητοποιήθηκαν για να εντοπίσουν το πρόβλημα.

Ωστόσο, ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί η ακριβής αιτία που προκάλεσε τη βλάβη. Αρχικά εντοπίστηκε σημείο στη Λεωφόρο Ακροπόλεως, όπου εκσκαφέας άνοιγε τρύπα σε σημείο που περνά το ένα από τα δύο κεντρικά υπόγεια καλώδια της ΑΗΚ.

Στη συνέχεια εντοπίστηκε βλάβη και σε πύργο της Αρχής Ηλεκτρισμού στην περιοχή Αθαλάσσας.

Στην Μαριάννα Καραβαλή, η οποία πήγε επί τόπου, έδωσε λέπτομέρειες ο ανώτερος Μηχανικός Βενιζέλος Ευθυμίου.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Χάος επικράτησε στη Λευκωσία, από τη διακοπή του ρεύματος.

Στους δρόμους προκλήθηκε κυκλοφοριακή συμφόρηση αφού νεκρώθηκαν τα φώτα τροχαίας, ενώ σε σαράντα περιπτώσεις κλήθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία για να απεγκλωβίσει άτομα από ανελκυστήρες που είχαν ακινητοποιηθεί.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Κρίσιμες συνομιλίες στη Βαγδάτη, άρχισε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Ιράκ, Τάρεκ Αζίζ, σε μία προσπάθεια να βρεθεί, έστω και τη δωδεκάτη, ειρηνική επίλυση στην Ιρακινή κρίση.

Ο Κόφι Ανάν είχε επίσης συνάντηση με την ειδική ομάδα επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται στη Βαγδάτη, καθώς και με τον ειδικό απεσταλμένο της Ρωσίας, Βίκτορ Ποσοβάλιουκ, ο οποίος βρίσκεται στην Ιρακινή πρωτεύουσα από τον Ιανουάριο, αναπτύσσοντας μεσολαβητική προσπάθεια για αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα παραμείνει στην Ιρακινή πρωτεύουσα μέχρι την Δευτέρα, ενώ με ομόφωνη απόφαση του, το Συμβούλιο Ασφαλείας, θα επιτρέψει στο Ιράκ την πώληση διπλάσιας ποσότητας πετρελαίου, από αυτήν που είχε αρχικά συμφωνηθεί, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του Ιρακινού πληθυσμού σε τρόφιμα και φάρμακα.

Σε μία άλλη εξέλιξη, έγινε σήμερα στη Βαγδάτη, μαζική κηδεία εκατον-πενήντα παιδιών, τα οποία, όπως ισχυρίζονται Ιρακινοί αξιωματούχοι, πέθαναν από υποσιτισμό, λόγω των οικονομικών κυρώσεων πού έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Εθνη στο Ιράκ.

Επίσης, έφθασε σήμερα στην Ιρακινή πρωτεύουσα, ανθρωπιστική βοήθεια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η πρώτη, από την επιβολή των οικονομικών κυρώσεων.


Εν τω μεταξύ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαδηλωτές, διέκοψαν ομιλία του Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Εθνη, Μπίλ Ρίτσαρντσον, φωνάζοντας αντιπολεμικά συνθήματα όπως "κάτω τα χέρια από το Ιράκ" και "Οχι αίμα για πετρέλαιο", ενώ αντι-πολεμικές εκδηλώσεις έγιναν και στην Αυστραλία.

Εξάλλου, στην Δυτική Οχθη, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν μαχητικές φιλο-ιρακινές διαδηλώσεις, καίγοντας Ισραηλινές και Αμερικανικές σημαίες, και ενθαρρύνοντας τον Σάνταμ Χουσσέιν να βομβαρδίσει το Τέλ Αβίβ με χημικά όπλα.

Από την άλλη, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσσερ Αράφατ απέστειλε μήνυμα για ειρήνη προς την Αμερικανική και Ιρακινή ηγεσία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το Ιράκ θα συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.


Βραδυφλεγή βόμβα χαρακτήρισε την Κύπρο ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος μετέβη στο Παρίσι και έλαβε προφορικά τη διαβεβαίωση ότι η Γαλλία θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Ντεμιρέλ υποστηρίζει επίσης ότι είναι σοβαρό λάθος να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο.

Ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Γαλλία, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις λεγόμενες γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, δηλώνοντας ότι η χώρα του δεν αρνείται προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με την προϋπόθεση όμως, ότι θα εξεταστούν όλες οι ελληνο-τουρκικές διαφορές.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ντεμιρέλ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, δήλωσε ότι η Τουρκία εμφανίζεται με αντιφατικές και αλληλο- συγκρουόμενες θέσεις, όσον αφορά τις ελληνο-τουρκικές διαφορές.

Επιτέλους, συμπλήρωσε ο κύριος Κρανιδιώτης, οι Τούρκοι ας αποφασίσουν ποιά γραμμή θα ακολουθήσουν.


Μήνυμα ενότητας και συστράτευσης με σκοπό την επανα-συσπείρωση των δυνάμεων του ΔΗΚΟ, απηύθυνε ο πρόεδρος του κόμματος Σπύρος Κυπριανού.

Σε γραπτή δήλωση του ο κύριος Κυπριανού αναφέρει ότι δεν ανταποκρίνoνται προς την πραγματικότητα τα όσα πονηρά προβάλλονται από κάποιους περί "λαϊκού μετώπου" του ΔΗΚΟ με το ΑΚΕΛ.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ παραδέχεται ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών προκάλεσε πρόβλημα στο κόμμα και προσθέτει ότι οι λόγοι και οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν και να αναλυθούν με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες.

Το αποτέλεσμα των εκλογών, αναφέρεται στη γραπτή δήλωση, έδειξε ότι πολλοί ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ δεν υποστήριξαν την υποψηφιότητα που επέλεξαν τα συλλογικά όργανα του κόμματος.

Ο κύριος Κυπριανού απευθύνει προς όλα τα στελέχη, τα μέλη και τον κόσμο του Δημοκρατικού Κόμματος, μήνυμα ενότητας, συναίνεσης, συστράτευσης και συνεργασίας για τη στήριξη του κόμματος και για τη διαμόρφωση συνθηκών που θα το οδηγήσουν σε μία παραπέρα δυναμική πορεία.

Τέλος, στη δήλωση του ο κύριος Κυπριανού επισημαίνει το ρόλο που διαδραματίζει το ΔΗΚΟ στην πολιτική ζωή του τόπου, τονίζοντας ότι δεν απαλλοτριώνει την ιδεολογία του, ούτε κάνει εκπτώσεις στις αρχές του.


Την ανανέωση του διατάγματος κράτησης τεσσάρων προσώπων αποφάσισε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, σχετικά με την υπόθεση εισαγωγής ναρκωτικών από τη Βουλγαρία.

Οι Στέλιος Καττής, Αντώνης Αντωνίου, Γιώργος Μιχαήλ και η Ελλη Φράγκου, τίθενται για άλλες οκτώ ημέρες υπό κράτηση.

Εξάλλου, ο φερόμενος ως ο εγκέφαλος της υπόθεσης, Δημήτρης Φράγκου, θα εκδοθεί από την Ελλάδα πιθανώς αυτή την εβδομάδα.

Στο Δικαστήριο ανεφέρθη, μαρτυρία που εμπλέκει τα τέσσερα υπό κράτηση πρόσωπα, στην υπόθεση εισαγωγής και διάθεσης στην εγχώρια αγορά, εκατόν δεκα-πέντε κιλών κάνναβης.

Δεν αποκλείονται από την αστυνομία και νέες συλλήψεις, ενώ καταζητείται ακόμη ένας Κύπριος στη Βουλγαρία, όπου και είχαν συσκευαστεί τα ναρκωτικά.

Οι αρχές αναζητούν επίσης και άλλες ποσότητες ναρκωτικών οι οποίες είχαν αποσταλεί προηγουμένως.


Στους σημερινούς αγώνες του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Πρώτης Κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα.

Ασσια- Ανόρθωση 1-2

Αλκή - Παραλίμνι 1-4

Δερύνεια -Απόλλων 0-2

ΑΕΛ - ΑΠΟΠ 2-0

Ευαγόρας -Ομόνοια 1-3


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα συνεχισθεί ο αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα τραπούν σε βορειοδυτικούς ασθενείς, 2 ως 3 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 2 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 3 στα παράλια. Σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί παγετός.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε βορειοανατολικούς μέτριους 3 ως 4 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη, μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 19 βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 βαθμοί και η πιο χαμηλή δύο βαθμοί, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 19 με 3, στη Λεμεσό 20 με 8, στην Κερύνεια και την Πάφο 17 με 3 και τέλος στον Πρόδρομο 9 με ένα βαθμό υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 21 February 1998 - 17:27:14 UTC