Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-02-02

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο κανόνας είναι ότι τα έγγραφα που κατατίθενται στο Εθνικό Συμβούλιο δεν δημοσιοποιούνται, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη διαμάχη μεταξύ του ΑΚΕΛ και του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος δημοσιοποίησε έγγραφο του ΑΚΕΛ για την κυριαρχία.

Ωστόσο, ο Μανώλης Χριστοφίδης, επικαλούμενος την έλλειψη κανόνων λειτουργίας του σώματος, δικαιολόγησε την ενέργεια του Προέδρου του ΔΗΣΥ, λέγοντας, ότι αυτή έγινε για να στηρίξει την επιχειρηματολογία του εναντίον θέσεων του ΑΚΕΛ, αναφορικά με το θέμα της κυριαρχίας.

Ο κύριος Χριστοφίδης δήλωσε άγνοια, αναφορικά με το ενδεχόμενο ο κύριος Αναστασιάδης να είχε την έγκριση του Προέδρου Κληρίδη, προτού προβεί στην δημοσιοποίηση του εγγράφου.

Πάντως, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, πιστεύει, επιδιώκει και πήρε τελικά, μία και μόνη κυριαρχία, έτσι όπως αναφέρεται στα ψηφίσματα των Ηνωμενων Εθνών.

Υποστήριξε, επίσης, ότι η θεωρία της εσωτερικής κυριαρχίας δεν αντιμάχεται την θεωρία της κυριαρχίας.


Εντελώς κενοφανή χαρακτήρισε τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για εσωτερική και εξωτερική κυριαρχία ο υποψήφιος Γιώργος Ιακώβου.

Η κυριαρχία, είπε ο κύριος Ιακώβου, δεν μπορεί να διαιρεθεί. Υπάρχει, είπε, η κρατική η οποία δεν διανέμεται, και οι αρμοδιότητες οι οποίες εκχωρούνται στα κρατίδια συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε δε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις θέσεις του έχει προκαλέσει σύγχυση και υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει αποδεκτεί χωριστή κυριαρχία.

Σχολιάζοντας από την άλλη το έγγραφο το οποίο κατέθεσε το ΑΚΕΛ στο Εθνικό Συμβούλιο, ο κύριος Ιακώβου επικαλέστηκε δηλώσεις του Δημήτρη Χριστόφια και σημείωσε ότι σ'αυτό καταγράφονται τα έσχατα όρια των υποχωρήσεων.

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων κατά πόσο θα μπορούσε νε γίνει αποδεκτό το έγγραφο του ΑΚΕΛ με τα έσχατα όρια των υποχωρήσεων, ο κύριος Ιακώβου απάντησε ότι θα το μελετήσει όταν, όπως είπε, θα έχει διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους.


Από το Μάρτιο του 1983 οι διπλωματικές υπηρεσίες του κράτους είχαν στα χέρια τους έκθεση της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφορίων η οποία προειδοποιούσε για την πρόθεση του Ραούφ Ντενκτάς να προχωρήσει στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Την πληροφορία αυτή αποκάλυψε το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ο οποίος παράλληλα χαρακτήρισε αποτυχημένη την προληπτική πολιτική την οποία δηλώνει ότι θα ακολούθησει στην περίπτωση που εκλεγεί ο υποψήφιος Γιώργος Ιακώβου, γιατί και το 1983, είπε, ήταν Υπουργός Εξωτερικών αλλά τίποτα δεν πρόλαβε.

Επομένως, συμπλήρωσε ο κύριος Κασουλίδης, να μην κομπάζει ο κύριος Ιακώβου είπε χαρακτηριστικά, για προοληπτική πολιτική γιατί τότε αρχικά ώς Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου και αργότερα ως Υπουργός Εξωτερικών ακολούθησε πολιτική η οποία οδήγησε σε όλεθρο.

Απαντώντας στον Υπουργό Εξωτερικών ο υποψήφιος Γιώργος Ιακώβου επεσήμανε ως επίτευγμα του το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών 541 το οποίο χαρακτήρισε ως βάση για τη μη αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Η προληπτική πολιτική, ανέφερε, ασκείται μέσω άλλων χωρών οι οποίες το 1983 διαβεβαίωναν τους πάντες και την Ελληνική Κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος.


Το πυραυλικό σύστημα Ες 300 δεν μπορεί να φθάσει νωρίτερα στην Κύπρο από την ημερομηνία που αναγράφεται στο συμβόλαιο, δήλωσε ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Γκεόρκι Μουράτωφ.

Παράλληλα ο Ρώσος Πρέσβης επανέλαβε μετά από σύντομη συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι δεν είναι δυνατό να γνωστοποιηθεί η ημερομηνία άφιξης των πυραύλων στην Κύπρο, γιατί, συμπλήρωσε, πρόκειται για θέμα εθνικής ασφάλειας και άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τις δηλώσεις Μουράτωφ εκλήθη να σχολιάσει ο υποψήφιος Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος στο παρελθον είχει δηλώσει ότι στην περίπτωση εκλογής του θα φέρει νωρίτερα απ' ό,τι προβλέπει το συμβόλαιο, τους Ες 300 στην Κύπρο.

Ο κύριος Ιακώβου δήλωσε ότι το συμβόλαιο θα τιμηθεί. Πρόσθεσε, όμως, ότι η άφιξη των πυραύλων νωρίτερα στην Κύπρο είναι θέμα επιθυμίας και μεθόδευσης και ότι αυτή θα είναι η προσπάθεια του.


Αναμάσημα πληροφοριών δύο ετών, χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, "Χουρριέτ", η οποία ισχυρίζεται ότι στο εργοστάσιο που κατασκευάζονται οι Ες-300, εκδηλώθηκε απεργία.

Ο κύριος Χριστοφίδης επικοινώνησε με τον Ρώσο πρεσβευτή, Γκεόρκι Μουράτωφ, ο οποίος διέψευσε το δημοσίευμα και πληροφόρησε την κυβέρνηση ότι το Σεβέρνυ, το συγκεκριμένο εργοστάσιο, είναι ένα από τα πολλά που συμβάλλουν στην κατασκευή του πυραυλικού συστήματος.

Ο Ρώσος διπλωμάτης διαβεβαίωσε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι οι όροι του συμβολαίου θα τηρηθούν.

Ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι το προσωπικό που θα χειρίζεται το αντιαεροπορικό σύστημα, ήδη εκπαιδεύεται, ενώ ξεκαθάρισε ότι ΕΝΑ συμβόλαιο έχει υπογραφεί.


Πρόγραμμα δράσης για τις Κυπριακές Αερογραμμές παρουσίασε σήμερα ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Ιακώβου.

Το πρόγραμμα, δήλωσε ο κύριος Ιακώβου, θα έχει στόχο να εκσυγχρονιστούν, να εξυγιανθούν και να καταστούν ανταγωνιστικότερες οι κυπριακές αερογραμμές.

Απαντώντας σε ερώτηση, από πού θα προέλθουν τα τριάντα εκατομμύρια λίρες με τα οποία προτίθεται να ενισχύσει την κεφαλαιουχική βάση της εταιρείας, ο κύριος Ιακώβου δήλωσε ότι αυτά θα δοθούν σταδιακά και θα είναι κυρίως κρατικές εγγυήσεις.

Ο κύριος Ιακώβου είπε παράλληλα ότι υπάρχουν δυνατότητες αύξησης του ΦΠΑ, χωρίς να αυξηθεί ο συντελεστής, κατά 40 εκατομμύρια λίρες το έτος, καθώς και διακόσια εκατομμύρια λίρες ανείσπρακτοι φόροι κάθε χρόνο.


Θα ήταν ευχής έργο εάν μπορούσε να υπάρξει παράλληλη πορεία με την ΕΔΕΚ για την υποστήριξη κοινού υποψηφίου, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, δήλωσε το πρωί ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου.

Ο κύριος Βασιλείου ξεκαθάρισε ότι η πρόταση του αφορά συνεργασία και όχι σύμπραξη των δύο κομμάτων.

Προϋπόθεση, πρόσθεσε ο κύριος Βασιλείου, για υποστήριξη ενός εκ των δύο υποψηφίων στο δεύτερο γύρο είναι η σύγκλιση πάνω σε βασικές αρχές καθώς και η συμφωνία σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την πολιτική που ακολουθεί ο Κώστας Σημίτης.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει το επίμαχο ζήτημα της κυριαρχίας, ο υποψήφιος Πρόεδρος δήλωσε ότι η συζήτηση γύρω από το θέμα, του θυμίζει τις συζητήσεις που γίνονταν τον καιρό του Βυζαντίου, για το γένος των Αγγέλων και πρόσθεσε ότι πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην ουσία.


Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα υποβάλει τις θέσεις του αυτόνομα σε όλους τους υποψηφίους και κόμματα για τον δεύτερο γύρο.

Ο κύριος Λυσσαρίδης εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου, ότι γύρω από το θέμα του δευτέρου γύρου δεν υπήρξαν και δεν θα υπάρξουν οποιεσδήποτε παρασκηνιακές ή μυστικές διαβουλεύσεις.

Η ΕΔΕΚ, είπε, ετοιμάζει προτάσεις, τις οποίες θα θέσει την επομένη του πρώτου γύρου των εκλογών ενώπιον και των "δύο μονομάχων", αλλά και ενώπιον όλων των ενδιαφερομένων, κομμάτων και λαού.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο θέμα της κυριαρχίας, ο κύριος Λυσσαρίδης είπε ότι η κυριαρχία είναι μόνη και αδιαίρετη και πηγάζει από το λαό και από την ύπαρξη ενός κράτους.


Θα αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή του τόπου, δήλωσε ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων Νίκος Ρολάνδης, εάν στις επικείμενες Προεδρικές εκλογές, η υποψηφιότητα του, συγκεντρώσει ποσοστό αρκετά λιγότερο από 1, 8%.

Στην περίπτωση αυτή, είπε, θα αρνηθεί να συμμετάσχει σε μια νέα κυβέρνηση.

Για το θέμα της κυριαρχίας, ο κύριος Ρολάνδης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο τρόπος με τον οποίο συζητείται είναι αντιδεοντολογικός, περίεργος και για προεκλογικούς σκοπούς.

Ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων εξέφρασε ακόμη την απαρέσκεια του για τον τρόπο διεξαγωγής των δημοσκοπήσεων και δήλωσε πως βάσει των δικών του στοιχείων το ποσοστό των Φιλελευθέρων ανέρχεται περίπου στο 3%.

Eξάλλου, ο κύριος Ρολάνδης, επέκρινε τη δημοσιοποίηση από τον κύριο Αναστασιάδη, εγγράφων τα οποία κατέθεσε το ΑΚΕΛ στο Εθνικό Συμβούλιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτά είναι ιερά.


Εκκληση για συστράτευση του Ελληνισμού στην Κύπρο και την Ελλάδα με σκοπό την αντιμετώπιση των εθνικών κινδύνων, απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με απόστρατους αξιωματικούς από την Ελλάδα, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι σήμερα ο Ελληνισμός αντιμετωπίζει τους μεγαλύτερους κινδύνους στην ιστορία του, εξαιτίας της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής στην Κύπρο.

Ο Μακαριώτατος υπογράμμισε πως δεδομένων των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός, επιβάλλεται συνένωση των δυνάμεων του.

Στο πνεύμα αυτό, συνέχισε, λειτουργεί το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου.

Ελπίζουμε, κατέληξε ο Μακαριώτατος, ότι η συμπαράσταση θα είναι πραγματική και αδελφική.


Ειδικά υποκλιμάκεια της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών θα τοποθετηθούν σε όλα τα σημεία εισόδου στην Κύπρο, με στόχο να περιοριστεί η εισαγωγή ναρκωτικών από το εξωτερικό.

Τα νέα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση με στόχο την καταστολή του προβλήματος διάδοσης των ναρκωτικών, ανακοίνωσαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και Υγείας.

Παράλληλα θα φρουρούνται συγκεκριμένες περιοχές που γειτνιάζουν με τα κατεχόμενα από τις οποίες υπάρχουν πληροφορίες ότι διοχετεύονται ναρκωτικά στις ελεύθερες περιοχές.

Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να περιορίσει το πρόβλημα αποφάσισε να ρυθμίσει νομοθετικά την πολιτική κατά των ναρκωτικών, με την εισαγωγή σχετικού νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο προνοεί μεταξύ άλλων την ίδρυση αντιναρκοτικού συμβουλίου το οποίο θα έχει σημαντικές αρμοδιότητες σε ό,τι αφορά την πρόληψη.


Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης με το Ιράκ, ενώ παράλληλα, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ προειδοποιεί ότι εξαντλείται ο χρόνος για την εξεύρευση διπλωματικής λύσης.

Η επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας συνεχίζει την επίσκεψή της σε χώρες του Κόλπου με στόχο να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους στην αμερικανική πολιτική έναντι του Ιράκ.

Ωστόσο, αρκετές Αραβικές χώρες διατυπώνουν σοβαρές αντιρρήσεις για μια μονομερή στρατιωτική επιχείρηση της Ουάσιγκτον έναντι της Βαγδάτης.

Εν τω μεταξύ, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης η Ρωσία απέστειλε στη Βαγδάτη ειδικό απεσταλμένο.

Από την άλλη, η Τουρκία ενίσχυσε τη στρατιωτική της παρουσία στα σύνορα με το Ιράκ, ενώ σε διπλωματικό επίπεδο ο Υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, έχει επαφές στην Ιρακινή πρωτεύουσα.


Πριν ολοκληρώσουμε το δελτίο μας να δούμε τί προβλέπει η μετεωρολογική υπηρεσία για τον καιρό.

Απόψε παροδικές νεφώσεις δυνατό να δώσουν τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς, 2 ως 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 8 στα παράλια.

Αύριο θα υπάρχουν παροδικές νεφώσεις που κατά διαστήματα θα πυκνώνουν και θα δίνουν τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς 3 Μποφόρ και το απόγευμα νοτιοανατολικοί μέτριοι 3 ως 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 19 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 15 βαθμοί και η πιο χαμηλή 5, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 17 με 6, στη Λεμεσό 17 με 11, στην Κερύνεια και την Πάφο 17 με 10 και τέλος στον Πρόδρομο 8 με ένα βαθμό υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 2 February 1998 - 18:27:15 UTC