Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-01-31

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η κυβέρνηση απέρριψε τις διαμαρτυρίες της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με το θέμα της αεροπορικής βάσης στην Πάφο.

Απαντώντας στο Τουρκικό διάβημα, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι, εάν η Τουρκία συμμορφωνόταν προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, για αποχώρηση των Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, δεν θα υπήρχε θέμα αεροπορικής βάσης.

Σχολιάζοντας εξάλλου, τις Τουρκικές απειλές σε βάρος της Κύπρου, ο κύριος Κασουλίδης, τόνισε ότι ενόσω συνεχίζονται οι απειλές, η ενίσχυση της άμυνας μας καθίσταται επιβεβλημένη.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τους ξένους, να σταματήσουν τις συστάσεις περί μη έλευσης των πυραύλων ΕΣ-3ΟΟ, και να πιέσουν την Τουρκία να τερματίσει τις απειλές της.

Τέλος, ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενημέρωσε τον πρόεδρο του σώματος, σχετικά με τις καταγγελίες του Τούρκου Μονίμου αντιπροσώπου.


Η Βρετανική προεδρία της Ευρωπαικής Ενωσης δια στόματος του Ρόμπιν Κουκ επανέλαβε την ξεκάθαρη τοποθέτησή της, αναφορικά με την αίτηση ένταξη της Κύπρου, την οποία, όπως σημείωσε ο κύριος Κούκ η χώρα του καλοσωρίζει.

Η δήλωση Κούκ, έγινε στην παρουσία της Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μαντλίν Ολμπράιτ, στο πλαίσιο κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Λονδίνο, της οποίας προηγήθηκε δίωρη συνάντησή τους.

Για την Τουρκία, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι εναπόκειται στην ίδια να απαφασίσει κατά πόσο θα συμετάσχει στην Ευρωπαική Διάσκεψη.

Ταυτοχρόνως εξέφρασε το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν τόσο η χώρα του, όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να αποκατασταθεί ο διάλογος με την Αγκυρα.


Επίκεντρο της συνάντησης Ολμπράϊτ-Κουκ ήταν η κατάσταση στο Ιράκ, την οποία η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, χαρακτήρισε ως πολύ κρίσιμη.

Τα περιθώρια για διπλωματική λύση στενεύουν επικίνδυνα, δήλωσε η κυρία Ολμπράιτ διευκρινίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα προτιμούσαν μία πολιτική λύση.

Ωστόσο προειδοποίησε ότι έφθασε η ώρα των καθοριστικών αποφάσεων, και αν τελικά γίνει μία στρατιωτική επέμβαση, αυτή θα είναι σφοδρότατη.

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός απεσταλμένος στα Ηνωμένα Εθνη Μπίλ Ρίτσαρντσον έπειτα από συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι μία στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, είναι πολύ πιθανή.

Ωστόσο, συμφώνησε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ότι οι διπλωματικές προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν.

Αντιδρώντας στις Αμερικανικές απειλές, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Αλ Σαχάφ, προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι αν τελικά προβούν σε στρατιωτικό κτύπημα κατά της χώρας του, το αποτέλεσμα θα είναι απομόνωση, ντροπή και αποτυχία.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υποψήφιος Γλαύκος Κληρίδης απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ότι με τις ενέργειες του έχει ξεπουλήσει το κυπριακό, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι όποιος έχει λίγο μυαλό δεν μιλά για ξεπουλήματα.

Εξηγώντας τη θέση του υπέδειξε ότι το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, η συνεργασία με την Ελλάδα και η πρόκληση του διεθνούς ενδιαφέροντος για να καμφθεί η Τουρκική αδιαλλαξία δεν έγιναν για να ξεπουλήσουμε την Κύπρο.


Δριμεία επίθεση εναντίον του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκου Αναστασιάδη, εξαπέλυσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, με αφορμή τη χθεσινοβραδυνή απόκαλυψη του προέδρου του ΔΗΣΥ, για έγγραφο που παρουσίασε το ΑΚΕΛ ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου.

Το έγγραφο, αφορούσε το θέμα της κυριαρχίας και σε αντίθεση με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, τόνισε ότι το ΑΚΕΛ ουδέποτε πρότεινε κάτι που να έχει σχέση με τη πηγή της κυριαρχίας, ή με διπλή κυριαρχία.


Το ΑΚΕΛ είναι το τελευταίο κόμμα το οποίο μπορεί να μιλά για ήθος, δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, εξηγώντας τους λόγους που τον ώθησαν να αποκαλύψει το έγγραφο, που κατέθεσε το ΑΚΕΛ στο Εθνικό Συμβούλιο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε ο κύριος Αναστασιάδης, έχει πετύχει στον τελευταίο κύκλο των διαπραγματεύσεων στο Μοντρέ, να απαλείψει τη θέση του Ντενκτάς για χωριστή κυριαρχία και αυτό φαίνεται, συνέχισε, μέσα και από το τελευταίο έγγραφο Κόρντοβεζ.

Αντίθετα υποστήριξε, το ΑΚΕΛ στο έγγραφο του, το οποίο κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο, σημειώνει ως πρόταση, ότι η μια και μόνη κρατική κυριαρχία, ασκείται από την κρατική εξουσία σ'όλους του κλάδους, τους οποίους θα συμμετάσχουν και οι δύο κοινότητες.

Θέση συνέχισε, η οποία στην ουσία ισοδυναμεί με την άποψη ότι η κυριαρχία, πηγάζει από τις δύο κοινότητες.

Προκάλεσε επίσης το ΔΗΚΟ να τοποθετηθεί και να σχολιάσει τις θέσεις του ΑΚΕΛ.

Ο κύριος Αναστασιάδης απάντησε και στη δήλωση του Γιώργου Ιακώβου, ότι θα επιδιώξει μια νέα πρωτοβουλία η οποία να φέρει τη δική του σφραγίδα, σημειώνοντας ότι δεν είναι η ώρα για πειραματισμούς.


Στην Πάφο, ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου επιβεβαωσε τις πληροφορίες για συνάντηση του με τον Βάσο Λυσσαρίδη, με σκοπό την λήψη κοινής απόφασης για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο κύριος Βασιλείου ανέφερε ότι θα ήταν ευχής έργο, εάν αυτή προσπάθεια έχει θετική κατάληξη.

Επεσήμανε ακόμη πως εάν το κόμμα του και η ΕΔΕΚ, εξασφαλίσουν ψηλά ποσοστά στον πρώτο γύρο, αυτό σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης του λαού.


Σοβαρή προειδοποίηση χαρακτήρισε ο Νίκος Ρολάνδης την δήλωση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ότι δεν πρέπει να αφήσουμε το Κυπριακό πρόβλημα, να πάρει μορφή Βοσνίας.

Ο Πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων και υποψήφιος για την Προεδρία, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, επεσήμανε τον κίνδυνο πρόκλησης θερμού επεισοδίου που θα ανάγκαζε τη δική μας πλευρά, να συρθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς αξιώσεις.

Είναι η κατάλληλη περίοδος, ανέφερε, τώρα, που η Τουρκία επιδιώκει την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, να διαπραγματευτούμε την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, μέσα σε κλίμα ύφεσης.


Ξεκάθαρη τοποθέτηση ζητεί από τους αντιπάλους του,ο υποψήφιος Πρόεδρος και Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού, στο θέμα της κυριαρχίας.

Ο κύριος Κουτσού προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά την διάρκεια διάσκεψης τύπου το πρωϊ στη Λεμεσό, υποστηρίζοντας ότι η υποψηφιότητα του κερδίζει συνεχώς έδαφος, επικαλούμενος τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες όπως είπε, τον παρουσιάζουν συνεχώς σε ανοδική πορεία.


Δριμεία επίθεση με πολύ βαρείς χαρακτηρισμούς εξαπέλυσε εναντίον του Σπύρου Κυπριανού, ο μέχρι το 1980 Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Σταύρος Αμπίζας.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο κύριος Αμπίζας χαρακτήρισε τα όσα συμβαίνουν σήμερα στο ΔΗΚΟ όχι μόνο τριτοκοσμικά, αλλά μοιάζουν όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, με αυλή φυλάρχων της Αφρικής του δεκάτου εννάτου αιώνα.

Χαρακτήρισε την πολιτεία Κυπριανού ηθικό σκάνδαλο και υποστήριξε ότι έχει ταυτίσει το δημόσιο και το κομματικό συμφέρον με το δικό του προσωπικό συμφέρον.

Κατηγόρησε επίσης τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, για δημοκοπία και για πατριδοκαπηλεία, ισχυριζόμενος ότι με πολύ άνεση πέταξε την πολιτική της πρόταξης στον κάλαθο των αχρήστων.

Επιπλέον ο κύριος Αμπίζας δήλωσε ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα Κληρίδη γιατί είπε φοβάται, ότι εάν εκλεγεί ο Γιώργος Ιακώβου θα ελέγχεται σαν πιόνι από τον Σπύρο Κυπριανού και το ΑΚΕΛ.

Απαντώντας με γραπτή δήλωση στον Σταύρο Αμπίζα, ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Ανδρέας Κωνσταντίνου, δήλωσε ότι ούτε οι συκοφαντίες ούτε οι λασπολογίες, πτοούν τον Σπύρο Κυπριανού.

Ο Κυπριακός λαός συμπλήρωσε, γνωρίζει πολύ καλά τον Σπύρο Κυπριανού και τούς διάφορους όπως είπε, Αμπίζες.

Χαρακτήρισε μάλιστα τις δηλώσεις Αμπίζα, ύβρεις οι οποίες θα τύχουν νομικής αντιμετώπισης.

Τέλος υποστήριξε ότι ο κύριος Αμπίζας, τον οποίο χαρακτηρίζει ανεκδιήγητο, επιστρατεύθηκε χωρίς να διευκρινίζει από ποιούς.


Στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων των περιοχών, που βρίσκονται στη γραμμή αντιπαράταξης.

Αυτό τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, τελώντας τα εγκαίνια του ανακαινισθέντος Αστυνομικού σταθμού Αθηαίνου.

Κάθε νέα απόπειρα λαθρεμπορίου, πρόσθεσε, και κάθε ύποπτη κίνηση από τα κατεχόμενα που θα απειλήσει την ασφάλεια των κατοίκων, θα παταχθεί αμείλικτα.


Νέο μαζικό προσκύνημα Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές, πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Υστερα από διευθετήσεις που έγιναν από το γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα και τα Ηνωμένα Εθνη, 1.288 Τουρκοκύπριοι, πέρασαν το πρωί από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και μετέβησαν για προσκύνημα στο τέμενος Ουμ Χαράμ, στη Λάρνακα, με την ευκαιρία του μπαϊραμιού.

Οι Τουρκοκύπριοι μεταφέρθηκαν στη Λάρνακα, με 24 λεωφορεία.

Επίσης στις ελεύθερες περιοχές εισήλθε μεγάλος αριθμός εποίκων.

Εν τω μεταξύ, η Αστυνομία παρέσχε όλες τις διευκολύνσεις και πήρε μέτρα για την ασφαλή μετάβαση και επιστροφή των Τουρκοκυπρίων προσκυνητών.

Στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος έδωσαν στους Τουρκοκυπρίους φυλλάδιο, με το οποίο τους καλωσόριζαν και τους καλούσαν σε κοινό αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας, χωρίς τα στρατεύματα κατοχής και τους εποίκους.


Για την δέκατη-πέμπτη αγωνιστική του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, πρώτης κατηγορίας διεξήχθησαν σήμερα πέντε αγώνες.

Τα αποτελέσματα είναι:

ΑΕΚ-Ομόνοια 0-1

Απόλλων-Ευαγόρας 3-1

Απόπ-Αλκή και 5-1

Ενωσης Νέων Παραλιμνίου-Εθνικός Ασσιας. 2-1

Το παιχνίδι Αποέλ-ΑΕΛ, άρχισε στις 7.00


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές κυρίως αραιές νεφώσεις.

Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους ενδέχεται ωστόσο να πέσουν λίγα χιόνια ενώ σε περιοχές του εσωτερικού θα σχηματισθεί παγετός.

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς, 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στο μηδέν στο εσωτερικό και γύρω στους 3 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές μόνο νεφώσεις.

Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους ενδέχεται ωστόσο να πέσουν και πάλι λίγα χιόνια.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 16 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 13 βαθμοί και η πιο χαμηλή ένας, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 15 με 4, στη Λεμεσό 15 με 4, στην Κερύνεια και την Πάφο 16 με 5 και τέλος στον Πρόδρομο 5 με δύο βαθμούς υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 31 January 1998 - 16:27:14 UTC