Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-01-16

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τις πρόσφατες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων με τις οποίες υποδεικνύεται στην Τουρκία η αναγκαιότητα λύσης του Κυπριακού, προκειμένου να ανοίξει γι' αυτήν ο δρόμος προς την Ευρώπη, χαιρέτισε η κυβέρνηση.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, εξέφρασε ικανοποίηση για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ, του Γερμανού καγκελλάριου Χέλμουτ Κολ και του Γάλλου υπουργού για ευρωπαϊκές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με τον κύριο Κασουλίδη, η χιονοστιβάδα των δηλώσεων αυτών, και ιδιαίτερα από την Βρετανία η οποία προδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δημιουργούν βάσιμη ελπίδα για άρση της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, εξάλλου, ότι μετά τις προεδρικές εκλογές, η κυβέρνηση θα υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η πλευρά μας δεν θα δεχθεί παράλληλες διαπραγματεύσεις.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε ότι δεν έχουμε πρόθεση να καταρρίψουμε τα τουρκικά αεροσκάφη, που παραβιάζουν τον κυπριακό εναέριο χώρο.

Ερωτηθείς για το θέμα των εποίκων και τον όρο "παράνομοι μετανάστες", ο υπουργός Εξωτερικών, παρέπεμψε στις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη, παρατηρώντας ότι είναι περιττός ο πόλεμος των λεξικών.

Επέκρινε επίσης έντονα τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιώργο Ιακώβου για διάφορες θέσεις του.


Επικρίσεις κατά του ΑΚΕΛ και του υποψήφιου Προέδρου Γιώργου Ιακώβου, διατύπωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην χθεσινοβραδυνή τηλεοπτική συνάντηση των υποψηφίων προέδρων και εξέφρασε ικανοποίηση γιατί, όπως είπε, και οι επτά υποψήφιοι υπογράμμισαν την κρισιμότητα της περιόδου που ακολουθεί τις εκλογές.

Ο κύριος Χριστοφίδης διαφώνησε με τη θέση του ΑΚΕΛ και του κυρίου Ιακώβου ότι το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου αποτελεί απλή οικιοθελή παραδοχή της Ελλάδας.

Ο Εκπρόσωπος απέρριψε επίσης δηλώσεις ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, συζητά τη διπλή κυριαρχία, και γι'αυτό επικαλέστηκε δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς.


Αντιπροσωπεία βουλευτών του Αμερικανικού Κογκρέσου άρχισε σήμερα διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, για επαφές σχετικά με το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του μετά την πρωινή συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία με τον πρόεδρο Κληρίδη, ο βουλευτής Τζων Πόρτερ, εξέφρασε την διαβεβαίωση ότι το Αμερικανικό Κογκρέσο, θα συμβάλει στη δημιουργία κλίματος που θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού.

Ταυτόχρονα, ο αμερικανός βουλευτής τόνισε ότι ο ρόλος του κογκρέσου είναι να επηρεάσει την αμερικανική κυβέρνηση στη σχέση της με την Τουρκία, και να βοηθήσει στην δημιουργία κλίματος για διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο.

Στην συνέχεια, οι αμερικανοί βουλευτές έγιναν δεκτοί από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, με τον οποίο συζήτησαν το κυπριακό.


Θεώρηση των τουρκοκυπριακών ταξιδιωτικών εγγράφων αποφάσισε το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, προκαλώντας έντονη αντίδραση στα κατεχόμενα.

Η απόφαση για τη θεώρηση λήφθηκε από τους Βρετανούς, μετά το κύμα τουρκοκυπρίων που ζήτησε πολιτικό άσυλο στη χώρα.

Τα τελευταία τρία χρόνια ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Αγγλία, χίλιες εκατόν- τριάντα-δύο οικογένειες Τουρκοκυπρίων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, δήλωσε ότι με το νέο μέτρο που υιοθετεί η Βρετανία καταπολεμάται το θέμα του εποικισμού και η έξοδος Τουρκοκυπρίων από την Κύπρο, ενώ όπως επεσήμανε αποτελεί και απόσυρση του προνομίου που υπήρχε προηγουμένως για τους Τουρκοκυπρίους.

Για το θέμα αυτό, ο Υπατος Αρμοστής

της Βρετανίας Ντέϊβιντ Μάντεν ενημέρωσε και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.


Νέα εξέλιξη σημειώθηκε στην υπόθεση του λαθρεμπορίου ζώων από τα κατεχόμενα.

Υστερα από οδηγίες της Γενικής Εισαγγελίας, καταχωρήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας αναστολή ποινικής δίωξης, στην υπόθεση τεσσάρων Ελληνοκυπρίων.

Κατηγορούμενοι ήταν οι Ανδρέας Δημητριάδης, 42 ετών, και Παναγιώτης Χριστοδούλου, 36 ετών, και οι δύο από το Δάλι, και Αβραάμ Ολύμπιος, 57 ετών, και Σωτήρης Χαραλάμπους, 47 ετών, και οι δύο από τα Λύμπια.

Μετά την αναστολή της δίωξης τους, το δικαστήριο απάλλαξε όλους τους κατηγορουμένους.


Εμπλοκή σημειώθηκε στη δίκη των αδελφών Αεροπόρου, οι οποίοι κατηγορούνται για την απόπειρα φόνου του Αντώνη Φανιέρου.

Υστερα από την απόφαση του Κακουργιοδικείου, ότι δεν μπορούν να αποκαλυφθούν στο δικαστήριο οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Τάσου Σιμιλλίδη, η κατηγορούσα αρχή ζήτησε όπως παραπεμφθούν στο Ανώτατο Δικαστήριο, για γνωμοδότηση, εικοσι-δύο νομικά ερωτήματα.

Υστερα όμως από παρατηρήσεις του δικηγόρου υπεράσπισης Ευστάθιου Ευσταθίου, καθώς και του δικαστηρίου, ο ανώτερος δικηγόρος της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης, ζήτησε αναβολή για να επαναδιατυπώσει ορισμένα ερωτήματα.

Το Κακουργιοδικείο ανέβαλε την υπόθεση για τις 22 Ιανουαρίου.


Αλγερία και Βρετανία συνήψαν σήμερα συμφωνία για την αποστολή στη χώρα Ευρωπαίων Υπουργών την ερχόμενη Δευτέρα, οι οποίοι θά εξετάσουν την κρίση πού έχει δημιουργηθεί μετά τις πρόσφατες σφαγές αμάχων.

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κούκ, ο οποίος ηγείται της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Αλγερία, ανέφερε σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον, ότι σκοπός της αποστολής είναι η διερεύνηση τρόπων καταστολής της τρομοκρατίας στη χώρα, για να δοθεί ένα τέλος στο δράμα του Αλγερινού λαού.

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, είχε επίσης συνομιλίες γιά την κατάσταση στην Αλγερία, με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράϊτ.

Στην Αλγερία από το 1922, έχουν σκοτωθεί πάνω από εξήντα χιλιάδες άνθρωποι, όταν η στρατιωτική ηγεσία ακύρωσε τις εκλογές, τις οποίες είχε κερδίσει το κόμμα του Ισλαμικού Μετώπου Σωτηρίας.


Κύμα δριμύτατου ψύχους πλήττει την Νότιο Κορέα, όπου το ύψος των χιονιών έχει ξεπεράσει το ένα μέτρο.

Από την κακοκαιρία εικοσιεννέα άτομα βρήκαν τον θάνατο. Ανάμεσα στούς νεκρούς περιλαμβάνονται και έξι φοιτητές, οι οποίοι καταπλακώθηκαν από χιονοστιβάδα, ενώ παραθέριζαν σε ορεινή τουριστική περιοχή.

Εξάλλου, λόγω της κακοκαιρίας, στα ανοικτά της Ιαπωνίας επικρατεί σφοδρή θαλασσοταραχή, με αποτέλεσμα πέντε ναυτικοί εμπορικού πλοίου, να βρουν τραγικό θάνατο.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 8 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος. Γύρω στο μεσημέρι όμως οι νεφώσεις θα αυξηθούν και τοπικά δυνατό να πέσουν λίγες βροχές, ιδιαίτερα στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ως ανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 18 περίπου βαθμούς.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 20 βαθμοί και η πιο χαμηλή 7, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 19 με 8, στη Λεμεσό 19 με 9, στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 7 και τέλος στον Πρόδρομο 11 με 5 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 16 January 1998 - 17:27:12 UTC