Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-01-07

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Αρχισε πριν από λίγο στη Βουλή, η συζήτηση των προϋπολογισμών με ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων με βασικό στίγμα τις προεκλογικές τοποθετήσεις των κομμάτων.

Λίγο πριν αρχίσει η σύνοδος, ο Βουλευτής Μάριος Ματσάκης ανακοίνωσε την επανένταξη του στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Στην τηλεφωνική μας γραμμή είναι ο κοινοβουλευτικός μας συντάκτης Παναγιώτης Καπαρής.

Παναγιώτη, ποιό είναι το κλίμα που επικρατεί στη Βουλή;


Λάδι στη φωτιά έρριξαν σήμερα με νέες δηλώσεις τους ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δίνοντας ουσιαστικά συνέχεια, στην οξύτατη προεκλογική αντιπαράθεση, με επίμαχο θέμα την ηλικία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κύριος Χριστόφιας κληθείς να τεκμηριώσει τις χθεσινές του δηλώσεις, ότι δηλαδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ηλικία των ογδόντα ετών δεν μπορεί να κυβερνήσει, ανέφερε ότι δεν κατέχει οποιαδήποτε ιατρικά πιστοποιητικά και επικαλέστηκε την άρνηση του Προέδρου Κληρίδη να συμμετέχει σε δημόσιες συζητήσεις.

Δήλωσε εξάλλου ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, πείσθηκε από τον περίγυρο του να επαναδιεκδικήσει την προεδρία, για να διατηρήσουν όπως είπε, όσοι τον πλαισιώνουν, τα αξιώματα που κατέχουν.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε από πλευράς του ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Μανώλης Χριστοφίδης, χαρακτηρίζοντας τον Δημήτρη Χριστόφια, ως εργολάβο της προεκλογικής εκστρατείας του Γιώργου Ιακώβου.

Ο κύριος Χριστοφίδης χαρακτήρισε τις χθεσινές δηλώσεις Χριστόφια, ως βάναυση διαστρέβλωση της πραγματικότητας και δημαγωγική παραπλάνηση, με μικροπολιτικούς στόχους που θα παραμείνουν όπως είπε, μαύρη σελίδα στην πολιτική μας ιστορία.

"Ο κύριος Χριστόφιας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Χριστοφίδης, "έχοντας αγροτική καταγωγή, όφειλε να γνωρίζει τη σοφή ρήση του λαού μας που εκφράζει προτίμηση προς την "παθκιά του γερόβου".

"Παθκιά ασφάλειας και σιγουριάς", πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, "που την προσφέρει ο Κληρίδης και όχι ο εκλεκτός του κυρίου Χριστόφια, επίδοξος μαινόμενος ταύρος, ο οποίος με τις δηλώσεις και τις εξαγγελίες του θέτει σε κίνδυνο και προκαλεί ζημιά στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, στην ευρωπαϊκή πορεία και στην προώθηση λύσης του Κυπριακού".

Παρέμβαση επί του θέματος έκαναν σήμερα και οι Βάσος Λυσσαρίδης και Νίκος Ρολάνδης.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, τόνισε ότι ο λαός θα πρέπει να σταθμίσει την ικανότητα ή την αδυναμία κάποιου αν μπορεί να ανταπεξέλθει στα όσα απαιτεί ο ρόλος του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κάποιοι γεννιούνται γέροι ενώ άλλοι πεθαίνουν νέοι.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων, σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η καθημερινή ανταλλαγή ύβρεων στοχεύει στην μεγέθυνση της πόλωσης.

Αν δεν είχαμε την κατοχή και τις συνέπειες της, τονίζει ο κύριος Ρολάνδης, η υπάρχουσα κατάσταση θα αποτελούσε υπερθέαμα εφάμιλλο του Μπρόντ- γουέϊ.


Εάν η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού, τότε είναι θετικό στοιχείο.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, Δόκτωρ Κάρλ Χάιντς Χορν-χιούς ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου και το Κυπριακό, ο Γερμανός βουλευτής δήλωσε ότι το ένα έχει άμεση σχέση με το άλλο.

Σχολιάζοντας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, επικαλέστηκε δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλέρ, ο οποίος είπε πρόσφατα ότι οι ενταξιακές συνομιλίες δεν συνδέονται με το Κυπριακό.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, μιλώντας έπειτα από συνάντηση που είχε το πρωί, με τον Γερμανό επίσημο, σημείωσε ότι ο ίδιος απεκόμισε την εντύπωση ότι είναι θετικός ως προς την πρόταση της Κυβέρνησης για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο κύριος Χορν-χιούς συναντήθηκε και με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, ο οποίος μιλώντας για τα συμπεράσματα του από τη συνάντηση, είπε ότι η λύση του κυπριακού τίθεται ως προϋπόθεση για την ένταξη.

Επί του θέματος ρωτήθηκε αμέσως μετά ο Γερμανός επίσημος στην οικία του κύπριου ομολόγου του Τάσου Παπαδόπουλου.

Δήλωσε ότι η επίλυση του Κυπριακού, διευκολύνει τα πράγματα σε πολύ μεγάλο βαθμό.


Εντονη κριτική προς την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, άσκησε σήμερα ο υποψήφιος για την προεδρία Αλέξης Γαλανός.

Ο κύριος Γαλανός κατηγόρησε τον Πρόεδρο και την ηγεσία του ΔΗΚΟ, ότι απέστησαν από τις αρχές του κόμματος και κατάργησαν το ρυθμιστικό και αντιπολωτικό του ρόλο.

Αναφερόμενος στις τελικές αποφάσεις του ΔΗΚΟ, ο κύριος Γαλανός επικαλέστηκε προσωπικά συμφέροντα του κυρίου Κυπριανού και του περίγυρου του και υποστήριξε ότι οι απλοί οπαδοί του ΔΗΚΟ, επιθυμούσαν αυτόνομη καθοδο του κόμματος στις Προεδρικές εκλογές και όχι πόλωση από τον πρώτο γύρο.

Κατήγγειλε εξάλλου, προσπάθεια εκφοβισμού δια αποβολών και αφορισμών, στελεχών και οπαδών του ΔΗΚΟ, που προσανατολίζονται σε υποστήριξη της υποψηφιότητας του.


Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος, ύστερα από απουσία αρκετών εβδομάδων λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, τοποθετήθηκε δημόσια για την απόφαση του κόμματός του, να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Ιακώβου.

Εχει καθήκον είπε, ως Δηκοϊκός να δώσει την πρέπουσα βαρύτητα στις επιλογές της πλειοψηφίας του κόμματος του, και αυτό θα κάνει.

Σημείωσε παράλληλα ότι όση υποστήριξη μπορεί να δώσει στην απόφαση του κόμματος του, θα την δώσει.

Ο κύριος Παπαδόπουλος απέδωσε την απουσία του από συγκεντρώσεις των στελεχών του ΔΗΚΟ στο πρόγραμμα αποθεραπείας του και δήλωσε ότι δεν πρέπει να δίνεται καμία πολίτική σημασία στις απουσίες αυτές.


Σαφώς διαφοροποιημένος από την μέχρι τώρα θέση του κόμματός του αυτή της πρόταξης, εμφανίστηκε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις του διατύπωσε τη θέση ότι το Δημοκρατικό Κόμμα, δεν ενίσταται στο να προσέλθει σε ένα νέο γύρο απευθείας συνομιλιών ακόμη και άνευ προϋποθέσεων.

Αφού αποσαφήνισε ότι αυτό δεν σημαίνει εγκατάλειψη κοινού εδάφους επί των βασικών πτυχών του Κυπριακού, διευκρίνισε ότι όπως εξελίχθησαν τα πράγματα δεν βοηθά η αρνητική στάση.

Εν τω μεταξύ, την αντικατάσταση του Γενικού Εφόρου Εκλογών Θάνου Μιχαήλ, ζητεί με επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Ενωμένων Δημοκρατών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι δεν έχουν δοθεί χρονικά όρια, αλλά στην περίπτωση που η απάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας είναι αρνητική, τότε προτίθεται να συγκαλέσει νέα σύσκεψη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.


Θέμα εκ νέου, για το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο θέτει με τη γνωστή προκλητικότητα της η Αγκυρα.

Ο Εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Νετζατί Ουτκάν, κατηγόρησε μάλιστα την Ελλάδα ότι κατά παρέκκλισην του Διεθνούς Δικαίου όπως είπε, εξακολουθεί να εφαρμόζει καθεστώς εθνικού εναέριου χώρου, δέκα μιλίων.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Ελληνικής κυβέρνησης δια στόματος του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Ακη Τζοχατζόπουλου, έπειτα από συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Ερωτηθείς εάν η Τουρκία προχωρήσει σε παραβίαση του Εθνικού εναέριου χώρου, μεταξύ Μυκόνου και Ικαρίας κατά την αυριανή ημέρα διεξαγωγής της άσκησης της στο Αιγαίο, ο Ακης Τζοχατζόπουλος δήλωσε ότι η Ελλάδα θα απαντήσει αναλόγως.

Ολα τα τουρκικά αεροσκάφη διαμήνυσε θα αναχαιτιστούν.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε νωρίτερα η κοινή στρατιωτική άσκηση Τουρκίας- Ισραήλ- Ηνωμένων Πολιτειών με την επωνυμία "Εμπιστη Γοργόνα", που εκτυλίχθηκε ανοικτά της Κύπρου.

Η συμμετοχή της Τουρκίας σε μια στρατιωτική άσκηση ανθρωπιστικού χαρακτήρα, δεν συνάδει με τη χώρα η οποία έχει μητρώο γενοκτονιών και παραβιάσεων, ήταν το σχόλιο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.


Η ανοσο-βιολόγος Βάσω Αποστοπολοπούλου, μέσα στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Κύπρο, έγινε σήμερα δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Η κυρία Αποστολοπούλου, συνοδευόμενη από τον Υπουργό Υγείας Χρίστο Σολωμή, ενημέρωσε τον Πρόεδρο Κληρίδη, σχετικά με την πορεία των ιατρικών ερευνών της και τις θετικές επιδράσεις που έχει το εμβόλιο, που ανακάλυψε σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο.

Εξάλλου, ο Χρίστος Σολωμής μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας του Υπουργείου Υγείας, για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, παρέδωσε σήμερα τέσσερα νέα υπερσύγχρονα ασθενοφόρα σε τέσσερα κρατικά νοσοκομεία της νήσου: στη Λευκωσία, στη Λάρνακα, στην Κυπερούντα και στην Πόλη Χρυσοχούς.


Κατακόρυφη άνοδο έχουν σημειώσει οι συλλήψεις ατόμων που εμπλέκονται σε χρήση και εμπορία ναρκωτικών.

Αυτό κατήγγειλε ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, Πρόεδρος του Κέντρου Ενημέρωσης για τα ναρκωτικά και Θεραπείας εξαρτημένων ατόμων.

Ο Μητροπολίτης τάχθηκε ενάντια στη νομιμοποίηση ελαφρών ναρκωτικών και εξέφρασε ανησυχία για την αύξηση των ατόμων, που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών.


Πυρκαγιά ξέσπασε στις 11.00 χθες βράδυ σε σκάφος στην Πάφο, ιδιοκτησίας του Φοίβου Ρούση από την Πάφο, ενώ αυτό βρισκόταν ελλιμενισμένο στο λιμανάκι.

Την φωτιά κατέσβεσαν άνδρες της Λιμενικής Αστυνομίας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Οι ζημιές του σκάφους του Ρούση ανέρχονται στις πέντε χιλιάδες λίρες, ενώ ζημιές ύψους χιλίων λιρών υπέστη παρακείμενο σκάφος, ιδιοκτησία των Νίκου Λεωνίδα και Νίκου Χατζηπαναγιώτου από τη Χλώρακα.

Εκ πρώτης όψεως η πυρκαγιά οφείλεται σε βραχυκύκλωμα.


Η Τουρκία, ύστερα από τις έντονες πιέσεις που δέχεται από τις Ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να αναστείλει το τεράστιο κύμα φυγής Κούρδων προσφύγων από τη χώρα, προχώρησε σήμερα σε νέες συλλήψεις λαθρομεταναστών.

Η Τουρκική μεθοριακή αστυνομία, συνέλαβε εκατόν εξηντα-έξι άτομα, τη στιγμή που προσπαθούσαν να περάσουν στην επαρχία της Ανδριανούπολης, στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο Ανατολή, οι λαθρομετανάστες, από τους οποίους 140 είναι Ιρακινοί, 6 Αιγύπτιοι, 2 Ινδοί και 2 Πακιστανοί, επρόκειτο να μεταβούν στην Ελλάδα, με τελικό προορισμό διάφορες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα υπάρχουν παροδικές νεφώσεις με ενδεχόμενο να πέσουν λίγες τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μεταβλητοί 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Τις αυγινές ώρες η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 9 στα παράλια.

Αύριο θα σχηματίζονται αρχικά παροδικές νεφώσεις αλλά αργότερα θα παρατηρηθούν περίοδοι με αίθριο καιρό.

Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά βορειοανατολικοί μέτριοι 4 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 17 βαθμούς.

Σήμερα, στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 18 βαθμοί και η πιο χαμηλή 7, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 19 με 9, στην Λεμεσό 18 με 8, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 11 και τέλος στον Πρόδρομο 8 με 3.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 7 January 1998 - 19:27:15 UTC