Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-01-02

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο μεγάλος σάλος και οι έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η ξεκάθαρη τοποθέτηση του υπέρ της επανεκλογής Κληρίδη, ανάγκασαν τον Προϊστάμενο της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Νίκο Ψωμά, να αποχωρήσει από τη θέση του μέχρι τις προεδρικές εκλογές.

Ο κύριος Ψωμάς είχε το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη από τον οποίο ζήτησε αυτοβούλως να κάμει χρήση της άδειας του μέχρι το πέρας των εκλογών.

Αργότερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης εξέφρασε ικανοποίηση για την πρωτοβουλία του προϊσταμένου της ΚΥΠ, αλλά τόνισε πως οι δηλώσεις του κυρίου Ψωμά ήταν αχρείαστες.

Η απόφαση του κυρίου Ψωμά να απέχει από την υπηρεσία του μέχρι τις εκλογές, πρόσθεσε ο κύριος Χριστοφίδης, δείχνει ευαισθησία μπροστά στις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν από τις γνωστές δηλώσεις του.

Ο ίδιος ο κύριος Ιωάννου, σε γραπτή δήλωσή του υποστηρίζει ότι εξέφρασε τις προσωπικές ευχές του στον κύριο Κληρίδη.

Αναφέρει, επίσης, ότι στις 17 Δεκεμβρίου είχε εκδώσει εγκύκλιο προς τα μέλη της ΚΥΠ, με την οποία τα καλούσε να μην αναμιχθούν με οποιονδήποτε τρόπο στην προεκλογική εκστρατεία.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, εξέφρασε την αντίθεσή του στις δηλώσεις του προϊσταμένου της ΚΥΠ, τονίζοντας πως είναι απαράδεκτο για οποιονδήποτε προϊστάμενο της Αστυνομίας ή της Δημόσιας Υπηρεσίας, να αναμειγνύεται στην προεδρολογία.

Ο κύριος Κόσης ανέφερε ότι διαβίβασε τις θέσεις του αυτές και στον Πρόεδρο Κληρίδη.


Η απόφαση του Προϊσταμένου της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Νίκου Ιωάννου Ψωμά, να κάνει χρήση της άδειας του μέχρι τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, φαίνεται να ικανοποιεί τον υποψήφιο Πρόεδρο Γιώργο Ιακώβου αλλά όχι και το ΑΚΕΛ, το οποίο εξακολουθεί να θεωρεί το θέμα ανοικτό.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Ιακώβου, ανέφερε ότι χαίρει επειδή ο αρχηγός της ΚΥΠ, αποφάσισε για λόγους ευθιξίας να κάνει χρήση της άδειάς του.

Εξέφρασε εξάλλου την ελπίδα ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσιης, θα επιβάλει τάξη και δεν θα επιτρέψει την ανάμειξη μελών της Αστυνομίας στα προεκλογικά.

Από πλευράς του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, δήλωσε ότι το κόμμα του θα θεωρούσε λήξαν το ζήτημα Ιωάννου, μόνο αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσιζε να τον παύσει.

Το ΑΚΕΛ θα θέσει, όπως είπε, την ερχόμενη Δευτέρα στην σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, την οποίαν συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Βουλής, τόσο το θέμα που προέκυψε από τις δηλώσεις του προϊσταμένου της ΚΥΠ όσο και των παλαιότερων δηλώσεων του Θάνου Μιχαήλ, ο οποίος τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Εφόρου Εκλογών.

Στη σύσκεψη της Δευτέρας δεν θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου ο οποίος με ανακοίνωσή του, δηλώνει ότι ο πρόεδρος της Βουλής είναι συνυπεύθυνος για τον κομματισμό και την ημετεροκρατία, όπως λέει, που επεκράτησαν κατά την πενταετία.

Ο κύριος Βασιλείου χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη συμπεριφορά του κυρίου Ψωμά, και θεωρεί ορθή την απομάκρυνση της από τη θέση του στην ΚΥΠ.

Σε δηλώσεις του για το ίδιο θέμα, ο Πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων Νίκος Ρολάνδης, είπε ότι δεν υιοθετεί την άποψη πως πρέπει να αλλάξει η ηγεσία της ΚΥΠ.

Τόνισε ωστόσο, ότι η οργάνωση θα πρέπει να αντικρύζει τους υποψήφιους προέδρους με τον ίδιο τρόπο.

Πριν από λίγο τοποθετήθηκε στο θέμα και ο Βάσος Λυσσαρίδης λέγοντας πως αν πρόθεση του κυρίου Ιωάννου είναι να επιστρέψει στη θέση του μετά τις εκλογές, αυτό είναι απαράδεκτο.

Δεν μπορεί να επανέλθει στην ΚΥΠ, τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΚΕΚ, ύστερα από τις δηλώσεις στις οποίες έχει προβεί.


Ενταση επικρατεί στο Αιγαίο καθώς οι Τούρκοι απέρριψαν τις διαφοροποιήσεις που έκανε η Ελληνική κυβέρνηση στη δέσμευση ελληνικού χώρου για τις κοινές ασκήσεις Τουρκίας-Ισραήλ.

Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς από το πρωί, οι ασκήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μέχρι τώρα δεν έχει διαπιστωθεί παραβίαση του Ελληνικού εναέριου χώρου.

Στη Λευκωσία, σχολιάζοντας πληροφορίες για πιθανότητα πρόκλησης θερμού επεισοδίου στην περιοχή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανόλης Χριστοφίδης, ανέφερε ότι εναπόκειται στην Τουρκία να αποφασίσει κατά πόσον θα επιλέξει την απαράδεκτη επιθετική πολιτική.

Εμείς στο πλαίσιο του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, είμαστε έτοιμοι, τόνισε ο κύριος Χριστοφίδης να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε επίθεση.

Στην Τουρκία ωστόσο, συνεχίζεται ο θόρυβος για την αγορά των πυραύλων Ες- 300, και σύμφωνα με την Χουριέτ ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, εξασφάλισε διαβεβαιώσεις από τον αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον ότι οι Ρώσοι δεν θα παραδώσουν τους πυραύλους στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τη Χουριέτ, η Τουρκία έχει λάβει στρατιωτικά μέτρα εξουδετέρωσης των πυραύλων, μέτρα για τα οποία έχει ενημερωθεί και ο Ραούφ Ντενκτάς.


Η Τουρκία πάντοτε ζητούσε εδαφικά ανταλλάγματα για να δεχθεί οποιαδήποτε μορφή ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα, δήλωσε το πρωί ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, σχολιάζοντας τα βρετανικά απόρρητα έγγραφα του 1967, που επιβεβαιώνουν την τουρκική απαίτηση για παραχώρηση κυριαρχίας της βάσης Δεκέλειας, για αποδοχή της ένωσης.

Ο κύριος Κυπριανού που την περίοδο αυτή υπηρετούσε στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, πρόσθεσε, ότι σύμφωνα με την άποψη που επικρατούσε, ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν έτοιμος να αποδεχθεί την παραχώρηση κυριαρχίας στη Τουρκία για τη βάση Δεκέλιας.

Ο Μακάριος δεν εδέχθη ποτέ, συμπλήρωσε ο Σπύρος Κυπριανού, παραχώρηση κυριαρχίας που θα σήμαινε τη διχοτόμηση.

Σχολιάζοντας τα βρετανικά απόρρητα έγγραφα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Βρετανία, ως εγγυήτρια δύναμη, είχε υποχρέωση να προστατεύσει την Κύπρο σε περίπτωση εισβολής.

Πρόσθεσε δε, ότι η απαίτηση της Τουρκίας για κυρίαρχη βάση, καθώς και η ετοιμότητα για εισβολή το 1967, δείχνουν ότι τα τουρκικά σχέδια προέβλεπαν πάντα την εισβολή στην Κύπρο.


Σε χριστουγεννιάτικο χαιρετισμό του προς τους απόδημους συμπατριώτες μας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τονίζει ότι δεν θα υποκύψουμε στην αδικία και δεν θα αποδεχθούμε την αρπαγή.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας υπογραμμίζει ότι με πίστη στην αγάπη του Θεού και στη δύναμη της δικαιοσύνης, θα αγωνιζόμαστε ανυποχώρητοι για τη διεκδίκηση των δικαίων μας.

Ο αγώνας, προσθέτει ο Μακαριώτατος, θα συνεχισθεί μέχρι την ημέρα, που από τους άμβωνες των σκλαβωμένων σήμερα εκκλησιών, της Κερύνειας, της Μόρφου, της Κυθρέας, της Καρπασίας, της Αμμοχώστου, της Μεσαορίας, θα ακουσθεί ξανά μεγαλόπρεπα το αγγελικό μήνυμα:

Ιδού ευαγγελίζομαι υμίν χαράν μεγάλην, ότι ετέχθη υμίν σήμερον σωτήρ, ός εστί Χριστός Κύριος.

Στο χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, διεκτραγωδεί την κατάσταση που δημιούργησε στην πατρίδα μας, η τουρκική κατοχή και σημειώνει ότι στις τετρακόσιες και πλέον κατεχόμενες εκκλησίες και παρεκκλήσια μας, δεν ακούσθηκε ούτε και φέτος το χαρμόσυνο μήνυμα της ενανθρώπησης του Χριστού.

Τέλος, ο Μακαριώτατος καλεί τους ομογενείς να ενώσουν μαζί μας τις δυνάμεις τους στον κοινό αγώνα, για απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών της ελληνικής Κύπρου και για την κατοχύρωση της επιβίωσης του λαού μας ως ελεύθερων ανθρώπων, Ελλήνων και Χριστιανών, πάνω σ' αυτή τη νήσο.


Τρεις προϋποθέσεις για υποστήριξη ενός εκ των δύο υποψηφίων στον δεύτερο γύρο των εκλογών, έθεσε ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων και υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Κουτσού.

Ο κύριος Κουτσού δήλωσε ότι οι προϋποθέσεις αυτές είναι οι προγραμματικές συγκλίσεις, η αξιοπιστία των υποψηφίων και η αξιοπιστία των συμμαχιών και του σχήματος που θα παρουσιάσει ο κάθε υποψήφιος.

Εξάλλου, ο υποψήφιος πρόεδρος Νίκος Ρολάνδης σε επισκέψεις του στο ΚΕΒΕ και την ΟΕΒ, δήλωσε ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε καλά επίπεδα.

Αναφερόμενος στο δεύτερο γύρο των εκλογών, ο κύριος Ρολάνδης δήλωσε ότι θα ζητήσει συμμετοχή του κόμματος του στη διακυβέρνηση του τόπου.


Εμπορικό πλοίο με την επωνυμία "Βόλχα" και με σημαία της Ονδούρας, αγκυροβόλησε από χθες το μεσημέρι στην περιοχή "Πότιμα", του χωριού Κισσόνεργα.

Αμέσως τέθηκαν σε συναγερμό, η Λιμενική Αστυνομία και οι αρχές ασφαλείας της Δημοκρατίας, αφού η περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται ως υψίστης στρατιωτικής σημασίας.

Από χθες μέχρι σήμερα το πρωϊ, εφρουρείτο από άκατο της Λιμενικής Αστυνομίας και στη συνέχεια άνδρες του ΤΑΕ, ερεύνησαν το πλοίο χωρίς να βρεθεί κάτι το ενοχοποιητικό και το παράνομο.

Το πλοίο υπέστη μηχανική βλάβη λόγω έλλειψης λιπαντικών.

Το πλήρωμα του πλοίου αποτελούν ο Καπετάνιος ο Στέλιος Παπαδόπουλος και άλλα τρία άτομα.

Το "Βόλχα" είχε ξεκινήσει από τον Πειραιά με κατεύθυνση το Ισραήλ, μεταφέροντας τσιμέντο ενώ στο μέσον της διαδρομής στην Κρήτη συναντήθηκε με το πλοίο "Φάλκον 1", στο οποίο επιβιβάστηκαν άλλα πέντε άτομα του πληρώματος.

Το Φάλκον ξεκίνησε από την Τουρκία με κατεύθυνση την Λιβύη.


Για απόπειρα ληστεία συνελήφθη τα χαράματα εικοσιεξάχρονος ο οποίος ισχυρίστηκε στην αστυνομία ότι αστειευόταν.

Ωστόσο το πρωί το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, εξέδωσε τριήμερο διάταγμα κράτησης στον Δημήτρη Δημητρίου, 26 ετών από την Ακρούντα, για απόπειρα ληστείας αργά χθες βράδυ, του Χριστόδουλου Κωνσταντίνου, ιδιοκτήτη περιπτέρου στην Λεωφόρο Ομονοίας Λεμεσού.

Ο Δημητρίου ο οποίος παραδέχθηκε ενοχή, ισχυρίσθηκε στην αστυνομία, ότι δεν είχε πρόθεση να ληστέψει τον Κωνσταντίνου, αλλά ανέφερε ότι αστειευόταν.


Σημαντικές εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν σήμερα, όσον αφορά το αίτημα της Συντεχνίας των Υπαλλήλων των Κυπριακών Αερογραμμών, για μονιμοποίηση εικοσι-επτά εκτάκτων αεροσυνοδών.

Η ΣΥΝΥΚΑ ζητεί από τις Κυπριακές Αερογραμμές, να προβεί σε μονιμοποίηση των υπαλλήλων αυτών, οι οποίοι εργοδοτήθηκαν με εποχιακή σύμβαση, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις οι ανάγκες της εταιρείας, τους καλούν να εργαστούν και σε περιόδους που παρατηρείται αυξημένη αεροπορική κίνηση.

Από το πρωί έχουν αρχίσει οι διεργασίες μεταξύ των δύο μερών, δηλαδή της ηγεσίας των Κυπριακών Αερογραμμών και της ηγεσίας της ΣΥΝΥΚΑ, με σύσκεψη που πραγματοποιείται στα γραφεία της εταιρείας.

Μετά τη σύσκεψη, η συντεχνία των υπαλλήλων, θα συζητήσει το αποτέλεσμα της σύσκεψης και τις εισηγήσεις που θα θέσει ενώπιον της η εταιρεία, και αναμένεται η ανάλογη τοποθέτησή της επί του θέματος.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου εξέδωσε πενθήμερο διάταγμα προσωποκράτησης στους Γεώργιο Μουστάκα 22 ετών, από την Πάφο, Γεώργιο Χωραϊτη 27 ετών από την Σταυροκόνου και Αντώνη Χωραϊτη 28 ετών από τα Κελοκέδαρα, και οι τρεις κτηνοτρόφοι, οι οποίοι συνελήφθησαν ως ύποπτοι για τον χθεσινοβραδυνό εμπρησμό του κτηνοτροφικού υποστατικού του Σάββα Κυριάκου Ιγνατίου από τα Κελοκέδαρα.

Η αστυνομία υποστήριξε στο δικαστήριο ότι κατέχει σημαντικές μαρτυρίες, εναντίον των τριών υπόπτων ενώ εκκρεμεί ήδη υπόθεση εναντίον του Μουστάκα, έπειτα από μήνυση που υπέβαλε εναντίον του ο Σάββας Κυριάκου για εξύβριση.


Στην Αυστραλία ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του στη μάχη για κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών που μαίνονται στη Νέα Νότια Ουαλλία.

Αλλοι τρεις πυροσβέστες νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα σε νοσοκομείο και η κατάσταση τους θεωρείται κρίσιμη.

Τριανταδύο πυρκαγιές έχουν τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο η ξηρασία και οι ψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο για αναζωπύρωση της φωτιάς.

Εξι άτομα, ανάμεσα στους οποίους τέσερεις πυροσβέστες έχουν χάσει τη ζωή του τον τελευταίο μήνα από τις πυρκαγιές στη χώρα.


Ενα μεγάλο ζευγαρι εβγαλε η σημερινη κλήρωση του δεύτερου γύρου του Κυπέλλου Κύπρου. Η πρωταθλητρια Ανορθωση θα αντιμετωπίσει την ΑΕΚ Λάρνακας

Στους αλλους αγωνες θα εχουμε τις ακόλουθες αναμετρησεις

ΟΜΟΝΟΙΑ - ΣΑΛΑΜΙΝΑ

ΑΠΟΕΛ - ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ

ΑΠΟΛΛΩΝ - ΑΠΕΠ ΠΕΛΕΝΔΡΙΟΥ

ΑΠΟΠ - ΕΥΑΓΟΡΑΣ

ΑΛΚΗ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣ

ΑΕΛ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΔΕΡΥΝΕΙΑΣ

και

ΓΕΡΜΑΣΟΓΕΙΑ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΣΙΑΣ

Οι αγωνες θα είναι διπλοί και οι πρωτες αναμετρησεις θα γινουν στις εδρες των ομαδων που αναφερονται πρωτες το ερχόμενο Σαββατοκυρίακο.

Οι επαναληπτικοι θα γίνουν στις 24 και 25 του μήνα


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοανατολικοί, ασθενείς, μέχρι 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Τις αυγινές ώρες η θερμοκρασία θα πέσει στους 3 βαθμούς στο εσωτερικό, όπου αναμένεται να σχηματισθεί παγετός, στους 4 βαθμούς στα νότια και ανατολικά παράλια, και στους 6 στα δυτικά παράλια.

Αύριο θα εμφανίζονται και πάλι αραιές νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως ανατολικοί μέτριοι 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά στα ανατολικά παράλια, μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 18 βαθμούς στα παράλια.

Σήμερα, στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 15 βαθμοί και η πιο χαμηλή 2, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 15 με 4, στην Λεμεσό 17 με 7, στην Κερύνεια και την Πάφο 16 με 6 και τέλος στον Πρόδρομο 5 με 1 βαθμό.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 2 January 1998 - 15:27:14 UTC