Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 28 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-11-03

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Θέμα ημερών θεωρεί ο Σπύρος Κυπριανού την εξαγγελία της υποψηφιότητας Κληρίδη, ενώ αύριο η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ εξετάζει την απόφαση του πολιτικού Γραφείου του κόμματος για διάλυση της συγκυβέρνησης.

Ο κύριος Κυπριανού επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά η συζήτησή τους περιορίστηκε, όπως δήλωσε ο κύριος Κυπριανού, αποκλειστικά στο Κυπριακό.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι θεωρεί αυτονόητο ότι τυχόν στήριξη της υποψηφιότητάς του από τον Γλαύκο Κληρίδη παγοποιεί τις διαβουλεύσεις του με τα άλλα κόμματα.

Εν τω μεταξύ, στη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ η οποία άρχισε πριν από λίγο θα τεθεί προς έγκριση συγκεκριμένη πρόταση προς την ΕΔΕΚ για ενδεχόμενη συμμαχία των δύο κομμάτων.

Οσον αφορά το θέμα της αναμενόμενης αποχώρησης των Δηκοϊκών υπουργών, ο Ντίνος Μιχαηλίδης διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα είναι παρών στην δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου την προσεχή Πέμπτη.


Επιστολή, που το περιεχόμενο της να υποδηλoί δέσμευση του ΔΗΣΥ προς το ΔΗΚΟ, για εκ περιτροπής προεδρία, δεν υπάρχει, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι, πιθανόν, να υπάρχει επιστολή του Προέδρου Κληρίδη προς τον Σπύρο Κυπριανού, σχετικά με το θέμα της συνεργασίας, αλλά, δήλωσε κατηγορηματικά ότι προφορική ή γραπτή δέσμευση του ΔΗΣΥ προς το ΔΗΚΟ, για στήριξη της υποψηφιότητας Κυπριανού για τις προεδρικές του '98, δεν υπάρχει.

Πάντως, ο κύριος Χριστοφίδης, κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση, κατά πόσον αναμένει διαφοροποίηση της-ήδη- τροχιοδρομηθείσας αποχώρησης του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση, κατά την διάρκεια της αυριανής συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ, δήλωσε ότι υπάρχει χρόνος για σοφότερες σκέψεις και τοποθετήσεις.


Την επιστολή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, προς Κληρίδη-Ντενκτάς, συζήτησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού, στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσσέλ.

Ο κύριος Φεϊσσέλ, μιλώντας στους δημοσιογράφους απέφυγε να σχολιάσει την άρνηση του Ντενκτάς να συναντηθεί με τον Ντιέγκο Κόρντοβεζ, όταν αυτός έρθει στην Κύπρο, παραπέμποντας στην συνάντηση που θα έχει με τον κατοχικό ηγέτη, την ερχόμενη Παρασκευή.

Από την πλευρά του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης είπε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμα ημερομηνία συνάντησης Κληρίδη-Ντενκτάς, για θέματα ασφάλειας, εφόσον αναμένεται η επιστροφή του Ραούφ Ντενκτάς.

Ο Εκπρόσωπος απέφυγε να διευκρινήσει, εάν κατά την πρωϊνή συνάντηση Κληρίδη- Φεϊσσέλ, ζητήθηκαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά διευκρινήσεις αναφορικά με την επιστολή του Κόφι Ανάν.

Η επιστολή, είπε ο κύριος Χριστοφίδης βρίσκεται στα χέρια των μελών του Εθνικού Συμβουλίου και θα τύχει μελέτης κατά την διάρκεια της συνεδρίας του σώματος, την ερχόμενη Τετάρτη.


Θέμα χρόνου, το οποίο έγινε κατανοητό και από την ελληνοκυπριακή πλευρά, θεωρεί ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσσέλ, την καθυστέρηση στην κατάθεση στοιχείων για τους αγνοούμενους, εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ο κύριος Φεϊσσέλ, που είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, επιβεβαίωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απέστειλε επιστολή, σύμφωνα με την οποία είναι έτοιμη να δώσει στοιχεία για τους αγνοούμενους.

Την ελπίδα, η καθυστέρηση που παρουσιάζεται στην κατάθεση στοιχείων για τους αγνοούμενους, εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς, να οφείλεται σε θέμα χρόνου και όχι σε άρνηση, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.


Στην συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη με τον Τούρκο ομόλογο του Μεσούτ Γιλμάζ, η οποία θα πραγματοποιηθεί απόψε στις επτά και τριάντα, επικεντρώνεται το ενδιαφέρον στην διαβαλκανική διάσκεψη κορυφής στην Κρήτη.

Ηδη Αμερικανοί διπλωμάτες κατέβαλαν προσπάθειες για προετοιμασία του εδάφους της επικείμενης συνάντησης, με επισκέψεις σε Αθήνα και Αγκυρα.

Σε δήλωσή του ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά την πρώτη φάση της σύσκεψης η οποία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι, έστειλε το μήνυμα στους σύνεδρους ότι θα πρέπει να γυρίσουν σελίδα, αφήνοντας πίσω το παρελθόν των Βαλκανίων και ανοίγοντας καινούργιους δρόμους συνεργασίας.


Μέσα σε κλίμα εντεινόμενων τουρκικών προκλήσεων, άρχισε σήμερα στις κατεχόμενες περιοχές η άσκηση "Ταύρος 97", το σενάριο της οποίας συμπεριλαμβάνει και εικονικές προσβολές εγκαταστάσεων του αντι-αεροπορικού πυραυλικού συστήματος ΕΣ-300.

Ακόμη, το σενάριο προβλέπει και βομβαρδισμό από τουρκικά αεροπλάνα και πλοία του ακρωτηρίου Κορμακίτη.

Την τελική φάση της άσκησης θα παρακολουθήσει ο Υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Ισμέτ Σεζγκίν, ο οποίος θα φθάσει στα κατεχόμενα αύριο.

Τις τουρκικές προκλήσεις, που γίνονται στο πλαίσιο των ασκήσεων "Ταύρος" και "Αποφασιστικότητα", καταδίκασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

Ο κύριος Χριστοφίδης δήλωσε ότι η χρησιμοποίηση των αεροσκαφών ΕΦ-16 σε επιδρομικές πτήσεις, στον εναέριο χώρο της Κύπρου, αποδεικνύει την ορθότητα της απόφασης για αγορά του αμυντικού συστήματος ΕΣ-300.

Εν τω μεταξύ, οκτώ νέες παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας σημειώθηκαν σήμερα από ισάριθμα ζεύγη τουρκικών αεροσκαφών στην περιοχή του κεντρικού Αιγαίου.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά.


Στο κενό έπεσε προσπάθεια των Τούρκων να δημιουργήσουν νέο τεχνητό επεισόδιο έντασης στη γραμμή αντι-παράταξης.

Η τουρκο-κυπριακή εφημερίδα "Κίμπρις" ισχυρίσθηκε ότι σε χθεσινο-βραδινή ανταλλαγή πυροβολισμών στην περιοχή του Αγίου Κασσιανού, στη Λευκωσία, σκοτώθηκε ένας Τούρκος στρατιώτης.

Τον ισχυρισμό αυτό διέψευσαν αμέσως τόσο το Υπουργείο Αμυνας, όσο και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Αργότερα, αναγκάσθηκαν να διαψεύσουν τον ισχυρισμό και οι ίδιοι οι Τούρκοι.

Συγκεκριμένα, το λεγόμενο γραφείο τύπου των κατοχικών δυνάμεων, ανακοίνωσε ότι Τούρκος σκοπός αντιλήφθηκε σκιά μέσα στο σκοτάδι, που την απέδωσε σε άνθρωπο και γι' αυτό, έριξε προειδοποιητικούς πυροβολισμούς.


Εκτεταμένες ζημιές δημιουργήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές των πρωινών ωρών στον Αστρομερίτη.

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι της περιοχής, κατέβαλλαν συνεχείς προσπάθειες για να απαλλαγούν από τα νερά που πλημμύρισαν τα σπίτια και τις αποθήκες τους.

Οι κάτοικοι του Αστρομερίτη υποστηρίζουν ότι τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν δημιουργηθεί, δεν είναι σωστά κατασκευασμένα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται διαδοχικές ζημιές.

Γι' αυτό τον λόγο, εξάλλου, είναι η τρίτη συνεχής φορά, όπως υποστηρίζουν, που αντιμετωπίζουν προβλήματα από πλήμμυρες.


Στη λέσχη του Αντώνη Φανιέρου, στη Λάρνακα, μεταφέρθηκε το πρωί το Μόνιμο Κακουργιοδικείο, για να ενημερωθεί επί τόπου για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διενεργήθη η απόπειρα φόνου του Φανιέρου στις 29 περασμένου Μαϊου.

Κατά τη διάκεια της ενημέρωσης του Κακουργιοδικείου, έξω από τη λέσχη, η οποία διήρκεσε δεκαπέντε λεπτά, δεν θεάθηκε ο ίδιος ο Αντώνης Φανιέρος αλλά μόνον ο γιος του Λουκάς.

Ακολούθως, η πομπή, κάτω από τα άγρυπνα μάτια της Αστυνομίας και με το ελικόπτερο να υπερίπταται, ακολούθησε τη διαδρομή της διαφυγής των δραστών τη νύκτα της απόπειρας, στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας - Λεμεσού.

Εξάλλου, το κακιουργειοδικείο μετέβη και στο χωριό Κυβίδες, όπου σύμφωνα την κατάθεση του Τάσου Σιμιλλίδη, ήταν η κρύπτη του "καλασνίκωφ."


Υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας συνήλθε σήμερα, για πρώτη φορά, το νεοσυσταθέν συμβουλευτικό σώμα τουρισμού.

Παρόντες στη συνεδρία οι έξι αρμόδιοι υπουργοί και σαρανταπέντε εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα.

Το συμβουλευτικό σώμα το οποίο έχει στόχο να συμβάλει στο καθορισμό μιας σωστής μακροχρόνιας τουριστικής πολιτικής, χαρακτηρίζεται ως πρωτοποριακός θεσμός στην Ευρώπη.

Σε δηλωσεις του ύστερα από τη συνεδρία του σώματος, ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριακός Χριστοφή χαρακτήρισε ως ορθή ενέργεια τη σύσταση του συμβουλίου.


Τις έντονες επιφυλάξεις του κατά πόσο θα πρέπει η Κύπρος να αγοράσει το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα ΕΣ 300, εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου, ο Πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων Νίκος Ρολάνδης.

Συγκεκριμένα, ο κύριος Ρολάνδης εγκαινιάζοντας την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατίας, ανέφερε ότι θα πρέπει να εξοπλιζόμαστε σε μέτρα που μπορεί η οικονομία μας να αντέξει.

Εξάλλου, αναφερόμενος στα ποσοστά του κόμματος του, είπε ότι αυτά κυμαίνονται στο πέντε τοις εκατόν, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ένα ποσοστό μεταξύ τρία και πέντε, είναι αξιοπρεπές.


Εκατόν έντεκα οδοφράγματα στη Γαλλία έχουν αποκόψει τις βασικές οδικές αρτηρίες, από την απεργία των οδηγών φορτηγών.

Η σημερινή αύξηση του αριθμού των οδοφραγμάτων σημειώθηκε ύστερα από την ανοικτή ρήξη που επήλθε μεταξύ των συνδικάτων των οδηγών φορτηγών και των εργοδοτών οι οποίοι απέρριψαν αιτήμα για μισθολογικές αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Τις επόμενες ημέρες, εξάλλου, αναμένεται να αντιμετωπιστεί και πρόβλημα ενέργειας, αφού οι απεργοί έχουν αποκλείσει τις περιοχές των διϋλιστηρίων και των αποθηκών καυσίμων σε όλη τη χώρα.


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα ο διαστημικός περίπατος των δύο Ρώσων κοσμοναυτών, οι οποίοι παρέμειναν επί έξι ολόκληρες ώρες στο διάστημα για να πραγματοποιήσουν αναγκαίες επισκευές στον σταθμό Μίρ.

Οι δύο κοσμοναύτες αποσυναρμολόγησαν έναν ξεπερασμένο ηλιακό συσσωρευτή σε μια επιστημονική άκατο και τον μετέφεραν στον σταθμό.

Τοποθέτησαν επίσης, ένα ειδικό βύσμα, προετοιμάζοντας την εγκατάσταση συσκευής ανανέωσης του αέρα στον διαστημικό σταθμό.

Στη διάρκεια της παραμονής τους στο διάστημα, οι δύο κοσμοναύτες έθεσαν σε τροχιά ένα αντοίγραφο του Σπούτνικ, για την επέτειο των 40 χρόνων από την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος και θα πέσουν τοπικές βροχές, ενώ θα σημειωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί, ως νοτιοδυτικοί μέτριοι, 4 Μποφόρ και τοπικά 5 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 15 στα παράλια.

Αύριο περίοδοι με αίθριο καιρό θα εναλλάσσονται με συννεφιά και θα πέσουν τοπικές βροχές, ενώ θα σημειωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι δυτικοί μέτριοι 3 ως 4 Μποφόρ και το απόγευμα δυνατοί 5 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανεβεί γύρω στους 23 βαθμούς.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 23 βαθμοί και η πιο χαμηλή 13, στην Αμμοχώστο και τη Λάρνακα 23 με 17, στη Λεμεσό 23 με 16, στην Κερύνεια και την Πάφο 22 με 14, και τέλος στον Πρόδρομο 11 με 6.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 3 November 1997 - 20:27:26 UTC