Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 28 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-05-05

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Νέο θανατηφόρο δυστύχημα σημειώθηκε στο δρόμο προς τον Κόλπο των Κοραλλίων στην Πάφο, όπου έχασε τη ζωή της η Ξένια Χατζη-πασχάλη εικοσι-τριών ετών από την Πέγεια, υπάλληλος σε ξενοδοχείο.

Το δυστύχημα συνέβη γύρω στις δύο και είκοσι μετά το μεσημέρι στο δρόμο του Κόλπου των Κοραλλίων, όταν η πορεία του αυτοκινήτου της Χατζηπασχάλη ανεκόπη από αυτοκίνητο ενοικιάσεως το οποίο εξερχόταν από πάροδο.

Στην προσπάθεια της να αποφύγει τη σύγκρουση, η Χατζηπασχάλη έπεσε σε δέντρο με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίως το θάνατο.


Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης θα συναντηθεί με τον Διευθυντή του Τμήματος Ανατολικής Ευρώπης του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ, Κέρυ Κάβανω.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, χωρίς ωστόσο αναφερθεί σε τόπο και χρόνο, επικαλούμενος ανεπαρκή πληροφόρηση.

Ο κύριος Χριστοφίδης, πρόσθεσε ότι ο Υπουργός των Εξωτερικών, θα μεταβεί στην Αθήνα, ύστερα από την συνάντηση του με τον Κέρυ Κάβανω και τις επαφές του στην Ευρώπη, προκειμένου να ενημερωθεί για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Παράλληλα, ο κύριος Κασουλίδης θα ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση για τις τελευταίες επαφές του και τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Κέρυ Κάβανω.


Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης είχε σήμερα στο Παρίσι, συνάντηση με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, στο Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών Κλόντ Μαρτέν.

Στη συνάντηση η οποία διήρκησε μίαμιση ώρα, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σ'αυτήν παρέστησαν από γαλικής πλευράς η Υπο-διευθύντρια Νοτίου Ευρώπης Μαρί Κριστίν Γκλας και από κυπριακής ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Παρίσι Ανδρέας Πιρίσιης.

Στη συνέχεια, ο κύριος Κασουλίδης μετέβη στο Στρασβούργο, όπου θα πάρει μέρος στην εκατοστή Σύνοδο της εξ'Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης.


Εξάλλου, απόψε στο περιθώριο της συνόδου στο Στρασβούργο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Γιώργος Παπανδρέου, θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν.

Συνάντηση την οποία ο κύριος Παπανδρέου χαρακτήρισε συνάντηση ρουτίνας.

Θεωρείται ωστόσο, ως συνέχεια της συνάντησης στη Μάλτα, κατά την οποίαν τέθηκε το πλαίσιο σύστασης των ομάδων εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών.

Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα και τα ονόματα των εμπειρογνωμόνων που θα απαρτίζουν τις ομάδες.

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, έντονη κινητικότητα σημειώνεται και στα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ.

Από το μεσημέρι συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κυβερνώντος κόμματος, ενώ το απόγευμα θα συνέλθει το Εκτελεστικό Γραφείο και την Τετάρτη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.


Αναμένουμε από τις φίλες χώρες που συν-ασκούνται με την Τουρκία, να προβαίνουν σε όλες τις νενομισμένες γνωστοποιήσεις, που προ-απαιτούνται από τις διεθνείς συμβάσεις.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, κληθείς να σχολιάσει επικείμενες στρατιωτικές ασκήσεις Τουρκίας-Ισραήλ- Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αναμένει από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν κατά την εξέλιξη οποιωνδήποτε ασκήσεων παρατηρήσουν παραβιάσεις εκ μέρους της Τουρκίας, να προβούν σε παραστάσεις προς τη χώρα αυτή.

Το Ισραήλ, ανέφερε ο κύριος Χριστοφίδης έχει διαβεβαιώσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ότι η τουρκο-ισραηλινή στρατιωτική συνεργασία δεν επηρεάζει τις σχέσεις του με την Κύπρο.

Υπάρχουν όμως, πρόσθεσε, θέματα που χρήζουν διόρθωσης, όπως η γνωστοποίηση των σχεδίων ασκήσεων προς τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης επιβεβαίωσε την ύπαρξη ομάδας τουρκόφωνων βουλευτών της Ρωσικής Δούμα, οι οποίοι επισκέπτονται παράνομα τα κατεχόμενα.

Εν τω μεταξύ, ο κύριος Χριστοφίδης συμφώνησε με χθεσινή δήλωση του Ρώσου πρεσβευτή Γκεόρκι Μουράτοφ, ότι πρόκειται για παράνομη, ιδιωτική επίσκεψη.

Ο κύριος Χριστοφίδης ανέφερε εξάλλου, ότι ο κύριος Μουράτοφ τον διαβεβαίωσε ότι αν διαπιστωθεί η παράνομη επίσκεψη των ρώσων βουλευτών στα κατεχόμενα, τότε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί στις δέουσες ενέργειες.


Εξάλλου, ο Γκεόρκι Μουράτοφ σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της βουλής Σπύρο Κυπριανού, διέψευσε πληροφορίες που φέρουν την Τουρκία να αγοράζει το αντι-αεροπορικό πυραυλικό σύστημα ΕΣ- 300.

Ο κύριος Μουράτωφ επέδωσε στον κύριο Κυπριανού επίσημη πρόσκληση του προέδρου της ρωσικής δούμα, για να επισκεφθεί τη Ρωσία.

Το ταξίδι, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, θα είναι σε ανώτατο επίπεδο και θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, σε ημερομηνία η οποία θα καθοριστεί διά της διπλωματικής οδού.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας ενημέρωσε τον κύριο Κυπριανού και για το ρωσικό έγγραφο, όπως αυτό κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατά την πρόσφατη συνάντηση των πέντε μονιμών μελών στη Νέα Υόρκη.


Ο πρώτος αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Παναγιώτης Δημητρίου, εξήγγειλε σήμερα την υποψηφιότητά του, για την θέση του Αναπληρωτή προέδρου.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κύριος Δημητρίου επεσήμανε ότι κατέληξε σε αυτή την απόφαση ύστερα από εύθετο χρονικά προβληματισμό και σοβαρή στάθμιση όλων των σχετικών δεδομένων.

Εν τω μεταξύ, το πρωί, ο Πρόεδρος του κόμματος Γιαννάκης Μάτσης, απέφυγε να σχολιάσει πρόσφατη αντιπαράθεση των δύο μονομάχων για την ηγεσία του ΔΗΣΥ, μίλησε όμως για συνηθισμένα φαινόμενα μιας εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας.


Η υπόσχεση που έδωσε ο ραδιο-τηλεοπτικός σταθμός ο "ΛΟΓΟΣ", προς τους τριαντα-τέσσερις σκλαβωμένους μαθητές να υλοποιήσει τις επιθυμίες τους, πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Σε μια σεμνή και ιδιαίτερα συγκινητική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τάκη Χριστόπουλου, ο "ΛΟΓΟΣ" παρέδωσε τα δώρα προς τους εγκλωβισμένους μαθητές.

Να σημειώσουμε ότι τα δώρα προήλθαν τόσο από εταιρείες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του σταθμού μας, όσο και από ανώνυμους.

Τις επιθυμίες των εγκλωβισμένων παιδιών ανέλαβε να υλοποιήσει το Τμήμα Ειδήσεων του "ΛΟΓΟΥ", σε συνεργασία με το Τμήμα Μάρκετιγκ και διαφήμισης του σταθμού.


Ολοκληρώνεται τελικά, ύστερα από πολλά χρόνια ταλαιπωρίας του κοινού, ο αυτοκινητόδρομος Ριζοελιάς-Αεροδρομίου Λάρνακας.

Την απόφαση, η οποία έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και τις αρμόδιες τοπικές αρχές, ανακοίνωσε σήμερα σε διάσκεψη τύπου, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Λεόντιος Ιεροδιακόνου.

Οπως ανέφερε ο κύριος Ιεροδιακόνου, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δεκαεπτά μήνες, και το κόστος του θα ανέλθει στα έξι εκατομμύρια λίρες.


Νέα χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας μίας, πέντε και δέκα λιρών θα κυκλοφορήσουν αύριο.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ανέφερε πως η έκδοση νέας σειράς χαρτονομισμάτων, κρίθηκε σκόπιμη για λόγους αναβάθμισης των στοιχείων ασφαλείας των χαρτονομισμάτων.

Τα νέα χαρτονομίσματα έχουν διαστάσεις ελαφρώς μικρότερες από τα παρόντα και φέρουν παραστάσεις από την ιστορία και παράδοση, τη χλωρίδα και πανίδα και τη λαϊκή τέχνη της Κύπρου.

Τόσο τα νέα χαρτονομίσματα όσο και το υφιστάμενο των είκοσι λιρών, θα φέρουν ειδικό διακριτικό στοιχείο για τους τυφλούς.


Τους νεκρούς του ολοκαυτώματος κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, τίμησαν σήμερα οι Ισραηλινοί.

Οι σειρήνες ήχησαν το πρωϊ σε ολόκληρη τη χώρα και τηρήθηκε σιγή δύο λεπτών.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, σε ειδική συνεδρία του κοινοβουλίου, ανέφερε ότι μεταξύ των θυμάτων της γενοκτονίας ήταν και οι γονείς της γυναίκας του.

Η ημέρα του ολοκαυτώματος αφιερώθηκε φέτος σε ενάμισυ εκκατομμύριο παιδιά τα οποία δολοφονήθηκαν από τη ναζιστική Γερμανία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με τοπική αραιή ομίχλη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές έως βορειοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ. η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 12 περίπου βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι στην αρχή κυρίως αίθριος. Γύρω στο μεσημέρι όμως θα σχηματισθούν τοπικές νεφώσεις στο εσωτερικό που δυνατό να δώσουν πολύ μεμονωμένες βροχές. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί έως νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει στους 28 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 25 στα νότια παράλια και στους 22 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 28 βαθμοί και η πιο χαμηλή 13, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 25 με 13, στη Λεμεσό 26 με 12, στην Κερύνεια και την Πάφο 22 με 9, και τέλος στον Πρόδρομο 16 με 6.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 5 May 1997 - 15:27:12 UTC