Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 07-02-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 14/02/2007

Οι έρευνες της Τουρκίας για πετρέλαιο και οι απειλές της προς την Κύπρο και την Ελλάδα, η αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, η αναβολή του Συμβουλίου Σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, η διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου για θέματα εξαγορών, η καθυστέρηση στο διορισμό νέου Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, και οι έρευνες της Αστυνομίας σε σχέση με τη δηλητηρίαση σκύλων σε καταφύγιο στη Λεμεσό, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Αλλα θέματα που απασχολούν τον Τύπο είναι οι προεδρικές εκλογές, οι σχέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Κύπριο Επίτροπο Μάρκο Κυπριανού, ο χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη σε εκδήλωση της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών, το ρεκόρ υπερκάλυψης κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών των κυβερνητικών χρεωγράφων, η συζήτηση στη Βουλή των σχολικών βιβλίων διδακτέας ύλης και της δημιουργίας πιστών για αγώνες ταχύτητας, η εγκατάσταση νέων καμερών ελέγχου τροχαίων παραβάσεων, και η κατάσταση της Μαρίνας Λάρνακας.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Στα κυπριακά νερά μπαίνουν οι Τούρκοι'', γράφει ότι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες που προκλήθηκαν από δημοσιεύματα και αναφορές μέσω ΜΜΕ για έρευνες στις οποίες προτίθεται να προβεί η Τουρκία δυτικά της Κύπρου, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας όχι μόνο επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, αλλά εξαπέλυσε και απειλές με αποδέκτες την Κύπρο και την Ελλάδα. Γράφει, επίσης, ότι την ώρα που ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δηλώνει ότι δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα διεκδικήσει ξανά την προεδρία της Δημοκρατίας, απευθύνει δημοσίως πρόσκληση σε ΑΚΕΛ και ΚΣ ΕΔΕΚ για συνέχιση της συνεργασίας και την επόμενη πενταετία.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Νέο ξέσπασμα Χριστόδουλου κατά BOC'', γράφει ότι συνεχίζεται αμείωτη η άγρια διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου και της Τράπεζας Κύπρου για θέματα εξαγορών, αφού ο κ. Χριστοδούλου με νέες του δηλώσεις χθες είπε ότι η Τράπεζα Κύπρου οφείλει πολλά στον ίδιο γιατί τη στήριξε αρκετά μετά τη χρηματιστηριακή φούσκα. Γράφει, επίσης, ότι η γενική διαπίστωση που εξάχθηκε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας είναι ότι αν το θέμα των βιβλίων διδακτέας ύλης συζητείτο από τον Ιούνιο του 2006, όταν εξέφρασε για πρώτη φορά τις ανησυχίες του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωτήρης Σαμψών, δεν θα συζητείτο το θέμα στο ενδιάμεσο της σχολικής χρονιάς.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Διστάζει ο Τάσσος'', γράφει ότι από παράταση σε παράταση οδηγείται ο διορισμός νέου Υπουργού Παιδείας, μολονότι το ΔΗΚΟ παρέδωσε από προχθές τις προτάσεις του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι, σύμφωνα με κάποιες πηγές, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν φαίνεται να είναι ικανοποιημένος με τις προτάσεις και βρίσκεται σε δίλημμα. Γράφει, επίσης, ότι σε τεντωμένο σχοινί κινούνται οι σχέσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Κύπριο Επίτροπο Μάρκο Κυπριανού, αφού το Προεδρικό εμφανίζεται έντονα ενοχλημένο από τη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Κυπριανού σε αθηναϊκή εφημερίδα και με την οποία ουσιαστικά αμφισβήτησε την πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Χριστοδούλου Vs Τρ. Κύπρου'', γράφει ότι σε νέα φάση εισήλθαν από χθες οι σχέσεις μεταξύ του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με την Τράπεζα Κύπρου, με τον κ. Χριστοδούλου να υπεραμύνεται της θέσης που τήρησε έναντι της Τράπεζας Κύπρου και να τονίζει με έμφαση ότι η συγκεκριμένη τράπεζα οφείλει πολλά τόσο στον ίδιο όσο και στην Κεντρική Τράπεζα. Αναφέρεται, επίσης, σε δήλωση του Διευθυντή της Μαρίνας Λάρνακας Γλαύκου Καριόλου ότι η κατάσταση της μαρίνας είναι αδιέξοδη και ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι για 13 χρόνια παρέμεινε ασυντήρητη, ενώ ο Υπουργός Εμπορίου αναγνωρίζει το πρόβλημα και επισημαίνει την ανάγκη ''διαχείρισης κρίσεως''.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Σκληρό πόκερ από Τουρκία'', γράφει ότι με σκληρό πρόσωπο παρουσιάζεται η Τουρκία, που φαίνεται να αναπροσαρμόζει την τακτική της στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αφού στην Ανατολική Μεσόγειο, σε σχέση με τις επικείμενες έρευνες για εντοπισμό πετρελαίου, επιλέγει την ένταση με την Κύπρο, ενώ με εκβιασμούς επιδιώκει την αμερικανική συναίνεση για εισβολή στο Βόρειο Ιράκ. Γράφει, επίσης, ότι σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία εγκατάστασης των νέων καμερών της Τροχαίας που θα αφορούν τη δεύτερη φάση του συστήματος, όπως αυτή έχει αποφασιστεί από τα Υπουργεία Συγκοινωνιών και Δικαιοσύνης, και ήδη έχουν επιλεγεί τα νέα σημεία στα οποία κρίνεται σκόπιμη η τοποθέτηση καμερών.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Διαρροές φοβάται το κόμμα Ερντογάν'', γράφει ότι το Συμβούλιο Σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 6 Μαρτίου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί από τη γερμανική προεδρία, και η αναβολή δεν φαίνεται να είναι άσχετη με τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία και το πάγωμα των οκτώ κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Αναφέρεται, επίσης, σε χαιρετισμό του Υπουργού Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη σε εκδήλωση της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών, στον οποίο ανέφερε ότι η επανένωση της Κύπρου περνά μέσα από τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Η Αστυνομία ερευνά την εξολόθρευση σκύλων'', αναφέρεται σε δήλωση της Αστυνομίας ότι δεν υπάρχουν πολλά τεκμήρια για το ποιος ευθύνεται για τη δηλητηρίαση 17 σκύλων σε καταφύγιο στη Λεμεσό. Αναφέρεται, επίσης, στη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών, κατά την οποία υπήρξε ευρεία υποστήριξη στην πρόταση του Δημοκρατικού Συναγερμού για δημιουργία χώρων για τη διεξαγωγή αγώνων ταχύτητας με στόχο τη μείωση των οδικών δυστυχημάτων, ιδιαίτερα εκείνων που προκαλούνται από νεαρούς οδηγούς που επιθυμούν να οδηγούν με ψηλές ταχύτητες.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Financial Mirror'', υπό τον τίτλο ''Αίτηση για ένταξη στην ευρωζώνη'', γράφει ότι υποβλήθηκε και επίσημα χθες το πρωί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση την 1ην Ιανουαρίου 2008. Γράφει, επίσης, ότι ρεκόρ υπερκάλυψης σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών των κυβερνητικών χρεωγράφων, καθώς ντόπιοι και ξένοι επενδυτές σπεύδουν να επενδύσουν τα λεφτά τους σε επενδύσεις με υψηλότερο ποσοστό απόδοσης από εκείνα της ευρωζώνης, την ίδια ημέρα που η κυβέρνηση υπέβαλε επισήμως την αίτηση για ένταξη στην ευρωζώνη.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Wednesday, 14 February 2007 - 15:19:05 UTC