Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 07-01-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 23/1/2007

Η υιοθέτηση κειμένου από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που αναφέρεται στον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, η επίσκεψη στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου αντιπροσωπείας του γερμανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, οι επαφές που θα έχουν στην Κύπρο οι Μιχάλης Σάλλας της Τράπεζας Πειραιώς και Ανδρέας Βγενόπουλος της Marfin Popular Bank, οι διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2008 και τα κίνητρα που θα δίνονται από την πολιτεία προς τις οικογένειες που αποκτούν από τρία παιδιά και άνω ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Κύπρο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Προτεραιότητα το απευθείας εμπόριο» πως θα αρχίσουν αμέσως οι διαβουλεύσεις για το απευθείας εμπόριο των Τ/Κ, όπως αποφάσισε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στη χθεσινή του συνεδρία. Η Κύπρος συμφώνησε με την απόφαση αυτή. Η απόφαση πάρθηκε χωρίς συζήτηση αφού το θέμα θεωρείτο προσυμφωνημένο από το Δεκέμβριο του 2006. Αλλού αναφέρεται στην επίσκεψη στα κατεχόμενα, μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, αντιπροσωπείας του γερμανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, για επαφές με την τ/κ ηγεσία.

«Η Μάχη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ο Χριστόφιας καλύπτει Σογιέρ, επικρίνει Αναστασιάδη» γράφει πως το ΑΚΕΛ στην προσπάθειά του να εμφανιστεί αρεστό στους εταίρους του στη συγκυβέρνηση και ιδιαίτερα στον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και έχοντας τα υπόψη του τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, ασκεί έντονη κριτική κατηγορώντας το ΔΗΣΥ και τον Πρόεδρό του Νίκο Αναστασιάδη για την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, την ίδια ώρα που μόλις πρόσφατα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας είχε συναντηθεί με τον Ταλάτ και τον Σογιέρ στα κατεχόμενα. Αλλού αναφέρει πως λύση του Κυπριακού, που θα εφαρμοστεί σε δυο προκαθορισμένα στάδια και θα καταλήγει σε πλήρη ανεξαρτησία της Κύπρου, εισηγήθηκε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο «Πολίτης» με κύριο τίτλο «Ενώπιον Ανωτάτου η τραπεζική μάχη» αναφέρει πως στις αίθουσες του Ανωτάτου Δικαστηρίου κρίνεται σήμερα το πρωί η τύχη των δημοσίων προτάσεων της Marfin Popular Bank προς τους μετόχους των τραπεζών Κύπρου και Πειραιώς. Και ενώ στα δικαστήρια θα δίνεται νομική μάχη, στα κυπριακά σαλόνια των οικονομικών παραγόντων, Μιχάλης Σάλλας της Πειραιώς και Ανδρέας Βγενόπουλος της Marfin Popular θα δίνουν τη μάχη των εντυπώσεων. Αλλού αναφέρει πως οι φορτηγατζήδες θα βρεθούν σήμερα αντιμέτωποι με τους εκπροσώπους όλων εκείνων των κοινωνικών ομάδων που υπέστησαν τις οδυνηρές συνέπειες της εξαήμερης απεργίας.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Φουντώνει ο πόλεμος των τραπεζών» γράφει πως οι επισκέψεις σήμερα στην Κύπρο των δυο ισχυρών ανδρών των τραπεζών Marfin και Πειραιώς, των Ανδρέα Βγενόπουλο και Μιχάλη Σάλλα, ανάβουν το ενδιαφέρον για τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ τους. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει πως σύμφωνα με πληροφορίες η Ελένη Θεοχάρους ολοκληρώνει σήμερα τις επαφές της και κατά πάσα πιθανότητα προχωρεί σε εξαγγελία της υποψηφιότητά της για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Η μπάλα στον Τάσσο» πως ο μεγαλύτερος εταίρος στην κυβέρνηση, το ΑΚΕΛ, έχει διαμηνύσει ότι το σκηνικό για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2008 θα πρέπει να ξεκαθαρίσει μετά το Πάσχα και πριν το καλοκαίρι. Το μήνυμα έχει αποδέκτη, κυρίως, τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο οποίος μέχρι στιγμής παρόλο που υπάρχει διάχυτη εντύπωση ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος, δεν έχει συζητήσει το θέμα ούτε με τους πιο στενούς του συνεργάτες. Αλλού αναφέρει πως εξακολουθούν να ταλαιπωρούν δεκάδες Κύπριους οι ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικό συστήματος, σε αντίθεση με τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, τα οποία ακολουθούν μια συνεχιζόμενη καθοδική πορεία.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Σκληρό παζάρι» αναφέρει πως εντείνεται το παρασκήνιο των τραπεζών Πειραιώς και Μαρφίν Λαϊκή Τράπεζα με τους επικεφαλής των δυο ομίλων να επιστρατεύουν τα «όπλα» τους και να εντατικοποιούν τις επαφές τους από σήμερα στην Κύπρο σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν συμμαχίες, κερδίζοντας έδαφος στην προσπάθειά τους να επικρατήσουν ο ένας όμιλος επί του άλλου. Αλλού αναφέρει πως εφ άπαξ ποσό γύρω στις 15 χιλιάδες λίρες, σημαντική αύξηση των επιδομάτων μητρότητας και νέες κοινωνικές παροχές για τα ζευγάρια που αποκτούν από τρία παιδιά και άνω θα προνοούνται στη νέα πρόταση που ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ναύτης αγνοείται σε θαλασσοταραχή» πως συριακό πλοίο υπό βορειοκορεατική σημαία βυθίστηκε λόγω κακοκαιρίας στα ανοικτά της Κύπρου χθες και οι ομάδες διάσωσης έσωσαν έξι από τα εφτά μέλη του πληρώματός του. Το έβδομο μέλος αγνοείτο μέχρι και χθες βράδυ. Αλλού αναφέρει πως τουρκοκυπριακό τουριστικό γραφείο, που έχει την έδρα του στην Κερύνεια, διαφημίζει σε βρετανικές εφημερίδες απευθείας πτήσεις προς τα κατεχόμενα μέσω του αεροδρομίου της Λάρνακας.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Tuesday, 23 January 2007 - 15:19:05 UTC