Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 07-01-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 18/1/2007

Ο αδόκητος θάνατος του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιου Γεωργιάδη δεσπόζει στο σημερινό Τύπο. Ολες οι εφημερίδες αναφέρονται στον Υπουργό με το πλατύ χαμόγελο που έφυγε, αφήνοντας πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό. Προβάλλουν επίσης τη συνεχιζόμενη απεργία των οδηγών φορτηγών και τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία, τα αποτελέσματα του ταξιδιού του Υπουργού Εξωτερικών στο Λίβανο και τη συνάντηση Χριστόφια Σογιέρ στα κατεχόμενα.

Η «Αλήθεια» γράφει στο πρωτοσέλιδό του «Παραιτήθηκαν οι τρεις από τους πέντε» και γράφει «δεν υπάρχει τίποτε πιο κάτω από τον πάτο λέει ο λαός, αλλά όπως φαίνεται στο Νέο Νοσοκομείο Λευκωσίας αυτό δεν ισχύει αφού δεν το έφταναν τα χάλια του, οι τρεις από τους πέντε διευθυντές του δεν άντεξαν και υπέβαλαν ο ένας μετά τον άλλο τις παραιτήσεις τους". Ο Υπουργός Υγείας θα βρίσκεται στο νοσοκομείο για δύο ημέρες την ερχόμενη εβδομάδα για να δει από κοντά την κατάσταση. Σε άλλη είδηση, η «Α» γράφει ότι παραλύει η οικονομία από τη συνεχιζόμενη απεργία των οδηγών βαρέων οχημάτων ενώ απειλούνται με ολοκληρωτική καταστροφή πολλοί παραγωγικοί κλάδοι.

''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Ορφάνεψε η παιδεία'' γράφει ότι τον απρόσμενο χαμό του Υπουργού Παιδείας Πεύκιου Γεωργιάδη θρηνεί από χθες η Κύπρος. Πέντε λεπτά πριν τις 5 το απόγευμα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου διεκομίσθη εσπευσμένα μετά από έντονη αδιαθεσία, ο Πεύκιος Γεωργιάδης άφηνε την τελευταία του πνοή. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων εξετάζει πρόταση νόμου για επίταξη οποιασδήποτε ιδιοκτησίας γης για στέγαση προσφύγων ή για προσωρινή κατοχή και χρήση της από εκτοπισμένους.

Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Τρελά φορτηγά στον κατήφορο'' γράφει πως ανεξέλεγκτα προς τον κατήφορο οδηγούν την οικονομία τα μέτρα των οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων, οι οποίοι παίζουν πλέον με τα νεύρα όλων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ αν η απεργία συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, οι ζημιές θα είναι πέραν των 10 εκ. ημερησίως. Ο «Π» γράφει επίσης ότι Τράπεζα Κύπρου και Τράπεζα Πειραιώς συμφώνησαν για τη διάθεση του 8,2% με προσυνεννόηση και απόλυτη συναίνεση. Οπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Πειραιώς Μιχάλης Κολακίδης η τράπεζα έχει καταθέσει πρόταση με βάση την αξία που θεώρησε ότι έχει η Marfin Popular και ότι υπάρχουν σημαντικές συνεργίες από την πιθανή συγχώνευση.

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Εσβησε το υπουργικό χαμόγελο...» Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πεύκιος Γεωργιάδης ένιωσε αδιαθεσία και υπέστη καρδιακό επεισόδιο στις Πρώτες Βοήθειες. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί από τον ιερό ναό Παναγίας της Ευαγγελίστριας στις 2.30μμ ενώ η ταφή του θα γίνει στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Η «Σ» γράφει επίσης ότι οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν ότι λόγω της ανομβρίας θα υπάρξει αύξηση στις τιμές του αγελαδινού γάλακτος και ορισμένων κρεάτων.

«Ο Φιλελεύθερος» με τον κύριο τίτλο «Ο υπουργός που αγαπήσαμε» γράφει ότι η είδηση του θανάτου του «ακούστηκε στα δημοσιογραφικά γραφεία σαν μακάβριο αστείο. Δεν μπορούσε κανένας να πιστέψει ότι έτσι απροσδόκητα έφυγε ο πιο ανθρώπινος και γελαστός υπουργός». Ο «Φ» γράφει επίσης ότι μετά από κατεπείγουσες διαδικασίες και λεπτούς χειρισμούς και όχι τη βοήθεια «φίλιων δυνάμεων» στις Βρυξέλλες, η Κύπρος απέσυρε το Εθνικό Σχέδιο Κατανομής διοξείδιου του άνθρακα που είχε υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνοντας πως θέλει να το επαναξιολογήσει. Με τον τρόπο αυτό γλύτωσε τις ποινές που θα ξεπερνούσαν τα 100 εκ. ευρώ λόγω αδυναμίας εφαρμογής του.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον πηχυαίο τίτλο «Οδύνη» γράφει ότι ο Πεύκιος Γεωργιάδης έπεσε επί των επάλξεων προδομένος από την καρδιά του. «Πενθεί σήμερα η Παιδεία. Κλειστά τα σχολεία, βουβές οι αυλές. Η μαθητική και φοιτητική κοινότητα δακρύζουν σήμερα που αποχαιρετούν για πάντα τον Ανθρωπο με το πλατύ όσο και το ανάστημά του χαμόγελο». Η «Χ» αναφέρεται επίσης πρωτοσέλιδα στη συνάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια με τον αρχηγό του ΡΤΚ Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ στα κατεχόμενα όπου αποφάσισαν τη συνέχιση των επαφών τους καθώς και πρωτοβουλίες του κάθε κόμματος προς την κατεύθυνσης της δικής τους κοινότητας, για προώθηση της διαδικασίας όπως προβλέπεται στην επιστολή Γκαμπάρι.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail στο κύριο της θέμα γράφει «Ο Γεωργιάδης έπεσε από ξαφνική καρδιακή προσβολή». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Υπουργός παιδείας ένοιωσε αδιαθεσία ενώ βρισκόταν σε σεμινάριο στη Λευκωσία και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου υπέστη το καρδιακό επεισόδιο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν πολύ συγκινημένος για να προβεί σε δήλωση στους δημοσιογράφους. Γράφει επίσης ότι το Υπουργικό ενημερώθηκε χθες για το πόρισμα Καλλή για την αεροπορική τραγωδία του «Ηλιου».

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Thursday, 18 January 2007 - 15:19:06 UTC