Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-12-22

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 22/12/2006

Η έγκριση από την ολομέλεια της Βουλής του κρατικού προϋπολογισμού για το 2007, οι πληροφορίες για εμπλοκή της Κύπρου στο διεθνές σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Siemens για δωροδοκίες, οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τις επισκέψεις του σε φυλάκια της Εθνικής Φρουράς και η επιδημία γαστρεντερίτιδας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Μίζες 30 εκ. από τη Γερμανία στην Κύπρο» αναφέρει πως αυτό που πήγε να φανεί ως σκάνδαλο προμηθειών (1,7 εκ. ευρώ) το 2002, με την εμπλοκή της Κύπρου και ειδικότερα της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, σε σχέση με την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens που συγκλονίζει τη Γερμανία, αποδείχτηκε φούσκα τελικά. Το μεγάλο σκάνδαλο ήταν άλλο, μεταγενέστερο και αφορά το διάστημα 2005 2006, όταν αποκαλύφθηκε ότι δόθηκαν στην Κύπρο μίζες ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλού αναφέρει πως σε συναγερμό βρίσκονται τα κρατικά νοσηλευτήρια, αφού η γαστρεντερίτιδα δεν φαίνεται να έχει διάθεση να υποχωρήσει και ο ιός που την προκαλεί αλωνίζει κυρίως σε Λεμεσό και Πάφο και ρίχνει στο κρεβάτι μικρούς και μεγάλους.

«Η Μάχη» με κύριο τίτλο «Όχι ΔΗΣΥ στην ευρωσυντήρηση» αναφέρει πως με την καταψήφιση από μέρους του ΔΗΣΥ, που ψήφισε μόνο τις τους προϋπολογισμούς της Εθνικής Φρουράς, ψηφίστηκαν ψες από την Ολομέλεια της βουλής των αντιπροσώπων οι προϋπολογισμοί του κράτους για το έτος 2007. Σε άλλο θέμα γράφει πως προσπάθειες να ανοίξει στη διεθνή αεροπλοϊα το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου, τόσο ως αεροδρόμιο όσο και ως κέντρο ελέγχου πτήσεων, κατέβαλαν πρόσφατα ανώτατα στελέχη της βρετανικής πολιτικής αεροπορίας, σε κατ ιδίαν επαφές τους με ανώτατα στελέχη ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών, με πρόσχημα την ασφάλεια πτήσεων.

O «Πολίτης» με κύριο τίτλο «Καλώς τονε και ας άργησε» γράφει πως με σχεδόν ένα μήνα καθυστέρηση από τις αποκαλύψεις του «Π» για το ρουσφέτι στην Ε.Φ αντέδρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Παρά το ότι η κυβέρνησή του σε λίγους μήνες θα εισέλθει στον 5ο χρόνο από την ανάληψη της εξουσίας, ο Πρόεδρος διακηρύττει ότι μέσα στο χρόνο ελπίζει να μην μπορούν να παρεμβαίνουν εξωυπηρεσιακοί στις μεταθέσεις και τις τοποθετήσεις εθνοφρουρών. Αλλού αναφέρει πως κατεβασμένα ρολά έχει εδώ και τρεις εβδομάδες το Καρδιολογικό Λεμεσού λόγω ασθένειας του Διευθυντή. Την ίδια ώρα το Υπουργείο μεταθέτει στη Λευκωσία δύο από τους πέντε γιατρούς

«Η Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «10 εκατομμύρια σε εταιρεία αγνώστων» γράφει πως σε εταιρεία άγνωστη στον διαφημιστικό κλάδο ανατέθηκε από την κυβέρνηση η εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για το ευρώ. Εξοργισμένοι οι διαφημιστές καταγγέλλουν ότι η εν λόγω εταιρεία μέχρι πρόσφατα ήταν εγγεγραμμένη στον Εφορο Εταιρειών ως εταιρεία εγκατάστασης δορυφορικών κεραιών. Αλλού αναφέρει πως σοβαρά προβλήματα θα αντιμετωπίσει από τη νέα σχολική χρονιά η Δημοτική Εκπαίδευση, λόγω έλλειψης διευθυντικών θέσεων και θέσεων μόνιμου προσωπικού, τονίζει η ΠΟΕΔ.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Μας ζώνει στο σκάνδαλο» αναφέρει πως όσο προχωρούν οι έρευνες της Εισαγγελίας του Μονάχου, σε σχέση με το διεθνές σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της Siemens για δωροδοκίες, τόσο περισσότερο φαίνεται να εμπλέκεται η Κύπρος στο σκάνδαλο. Η Εισαγγελία του Μονάχου ανακάλυψε εμβάσματα συνολικού ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ που μεταβιβάστηκαν σε λογαριασμούς κυπριακής εταιρείας, μόνο κατά το 2006, από μαύρο ταμείο, ύψους 77,6 εκατ. Αλλού αναφέρει πως μετά το μακελειό σε καζίνο στον Καραβά οι 150 περίπου Ε/Κ που σπεύδουν σχεδόν κάθε νύκτα για να δοκιμάζουν την τύχη τους δεν πάτησαν το πόδι τους, φοβούμενοι συνέχιση της φονικής μάχης.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πάνω απ όλα η πατρίδα» πως με την υπόδειξη πως «αν πάνω απ όλα είναι αυτή η πατρίδα, να λειτουργήσουμε και εμείς βάσει των συμφερόντων αυτής της πατρίδας», ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας παρενέβη χθες στις εκκλήσεις τους κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΣΥ να μην ενοχλούμε τους Αγγλοαμερικανούς γιατί θα τους χρειαστούμε στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού! Αλλού αναφέρει πως με πρόγραμμα που προκαταρκτικά κοστολογείται στα 200 εκ. λίρες στοχεύει η κυβέρνηση να ενισχύσει τις δημόσιες μεταφορές.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Η Αστυνομία υπόσχεται δράση για τη Λεμεσό» αναφέρει πως ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε χθες πως η Αστυνομία θα εντείνει την επιτήρηση στα νυκτερινά κέντρα της Γερμασόγειας καθώς και σε άλλα μέρη της πόλης, ύστερα από ισχυρισμούς για κατανάλωση αλκοόλ και χρήση ναρκωτικών από ανήλικους. Αλλού αναφέρει πως η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους, που συνήλθε χθες στην τελευταία συνεδρία της για το έτος, εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει να επιστρέψει λείψανα σε οικογένειες αγνοουμένων μέχρι τον Απρίλιο του 2007.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» με κύριο τίτλο «Σε απόγνωση!» γράφει πως εκατοντάδες είναι οι επωφελούμενοι από το σχέδιο παροχής δανείων από το Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών που δεν καταβάλλουν τις δόσεις τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να συρθούν στα δικαστήρια και τότε θα τεθεί θέμα για τις ίδιες τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα. Αλλού αναφέρει πως αναγνώριση της λεγόμενης «Επιτροπής Αποζημιώσεων» του ψευδοκράτους και νίκη της Τουρκίας θεωρεί ο δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λουκής Λουκαϊδης την απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Ξενίδη Αρέστη.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη «The Cyprus Weekly» με κύριο τίτλο «Χειρονομία καλής θέλησης» γράφει πως η Κύπρος έδωσε στη συγκατάθεσή της για το άνοιγμα ενός από τα τέσσερα κεφάλαια στις ενταξιακές συνομιλίες για την Τουρκία. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε πως η Λευκωσία συμφώνησε στο πλαίσιο της ΚΟΡΕΠΕΡ την Τετάρτη στο άνοιγμα του κεφαλαίου για τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις ως χειρονομία καλής θέλησης και επειδή δεν υπήρχε πραγματική δικαιολογία για μπλοκάρισμά του. Αλλού αναφέρει πως το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε χθες την αίτηση του ζεύγους Οραμς για ακύρωση απόφασης πρωτόδικου δικαστηρίου, που τους διέταξε να επιστρέψουν την περιουσία που αγόρασαν παράνομα στα κατεχόμενα στον Ε/Κ ιδιοκτήτη της.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 22 December 2006 - 15:19:06 UTC