Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-12-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 06/12/2006

Η συνάντηση Μέρκελ Σιράκ και η πρόταση στην οποία κατέληξαν όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντάξει μια έκθεση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στις εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα αυτή το φθινόπωρο του 2007 και στις ευρωεκλογές της άνοιξης του 2009, η επίσκεψη του Προέδρου Παπαδόπουλου στην Κίνα, το αναμενόμενο ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και έκθεση που παρουσιάζει την Κύπρο να πληροί όλα βασικά τα κριτήρια αυτή τη στιγμή για ένταξη στην ΟΝΕ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Νέο σοκ» αναφέρει πως νέο σοκ για την Κύπρο στην Ευρώπη αφού ενώ μετρούσαμε τη Γερμανία και τη Γαλλία στις δυνάμεις που στήριζαν την επιβολή χρονοδιαγράμματος (18 μηνών) για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου από την Τουρκία, οι Μέρκελ και Σιράκ συμφώνησαν χθες όπως στα δυόμιση χρόνια υποβληθεί έκθεση (καμία αναφορά σε χρονοδιάγραμμα) για την πορεία της Τουρκίας, απλώς. Αλλού αναφέρει πως το πρώτο εξάμηνο του 2005 ενόσω το Λουξεμβούργο ήταν στην προεδρία της ΕΕ, έθεσε στο τραπέζι την επιστροφή της Αμμοχώστου και την επιστροφή όλων των κατοίκων της, χωρίς χρονοδιαγράμματα και περιορισμούς.

«Η Μάχη» με κύριο τίτλο «Ψυχρολουσία στη Λευκωσία από τη Γαλλογερμανική πρόταση» πως η κυβέρνηση έσπευσε χθες να χαιρετίσει την πρόταση της Γερμανίας και της Γαλλίας για την Τουρκία και να εκφράσει την πλήρη υποστήριξή της προς αυτή. Ψυχρολουσία, όμως, ήρθε όταν μετά τη συνάντησή της με το Ζακ Σιράκ, η Μέρκελ ανακοίνωσε ότι οι 18 μήνες που προτείνουν οι δυο χώρες μεσολαβούν ανάμεσα στις εκλογές που θα διεξαχθούν στην Τουρκια το φθινόπωρο του 2007 και τις ευρωεκλογές της άνοιξης του 2009. Αλλού αναφέρει πως η Κύπρος πληροί σήμερα όλα τα βασικά κριτήρια για την ένταξη στην ΟΝΕ και την υιοθέτηση του ευρώ, σύμφωνα με έκθεση για τη σύγκλιση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Κοινοτικός Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ξεχείλωσε και άλλο το χρονοδιάγραμμα» πως σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουν τις εισηγήσεις της Κομισιόν, αλλά και να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, οι δυο μεγάλοι της ΕΕ Γερμανία και Γαλλία- αποφάσισαν χθες να «ξεχειλώσουν» ακόμα περισσότερο το χρονοδιάγραμμα, με βάση το οποίο η Αγκυρα θα πρέπει να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου. Στη συνάντηση Μέρκελ Σιράκ αποφασίστηκε απλώς να επαναξιολογηθεί η συμμόρφωση της Τουρκίας μέχρι την άνοιξη του 2009. Αλλού αναφέρει πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα υπάρξουν αναφορές στο ψήφισμα για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που θα κάνουν λόγο για πιθανή μελλοντική αποχώρηση της Ειρηνευτικής Δύναμης από το νησί.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Αμέλεια ενός εκατομμυρίου λιρών» γράφει πως με ένα εκατομμύριο λίρες επιβαρύνθηκε το δημόσιο ταμείο λόγω της αμέλειας υπαλλήλων του Υπουργείου Συγκοινωνιών να προχωρήσουν έγκαιρα σε ανακαίνιση της πρεσβευτικής κατοικίας της Κύπρου στην Αθήνα. Σύμφωνα με το πόρισμα διοικητικής έρευνας, που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, την ευθύνη για τη ζημιά φέρουν λειτουργοί του Υπουργείου Συγκοινωνιών. Αλλού γράφει πως σε πλήρη αναδιάρθρωση οδηγείται η ηγετική πυραμίδα του ΔΗΚΟ μετά τις δημοτικές ενόψει των εκλογών που θα διενεργηθούν στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στις 20 Ιανουαρίου.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Αιφνιδιασμός με κρύο ντους» γράφει πως Μέρκελ και Σιράκ αιφνιδίασαν την Αθήνα και τη Λευκωσία με τη φόρμουλά τους για την Τουρκία. Η απόφασή τους να προτείνουν επαναξιολόγηση της Αγκυρας μετά από περίοδο που φθάνει μέχρι και 30 μήνες ήταν ψυχρολουσία για την Ελλάδα και την Κύπρο, που ανέμεναν χρονοδιάγραμμα 18 μηνών. Αλλού αναφέρει πως συνολικά 8 εταιρείες πήραν το πράσινο φως από το Τμήμα Πολεοδομίας για δημιουργία γηπέδου γκολφ και εκμετάλλευσης των κινήτρων που προνοούνται από τη χωροθέτηση τέτοιων γηπέδων.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail με κύριο τίτλο «Φόροι για σφάλματα θα χαλιναγωγήσουν την οικονομία» γράφει πως το να κάνει τους πολίτες να πληρώσουν για τις «αμαρτίες» τους θα βοηθήσει την κυβέρνηση να πετύχει ένα σχεδόν ισοζυγισμένο προϋπολογισμό μέχρι το 2010, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Κίνα, και το συνέδριο που έγινε στη Σαγκάη για αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ Κύπρου και Κίνας.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα Financial Mirror με κύριο τίτλο «Η ΕΚΤ πρόκειται να αυξήσει τα ευρωπαϊκά επιτόκια» γράφει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 3.5% κατά την αυριανή συνεδρία της. Η προσοχή των επενδυτών θα εστιασθεί κυρίως στις δηλώσεις του Προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, αναζητώντας ενδείξεις για το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο του 2007. Αλλού αναφέρει πως τα νέα αεροδρόμια της Κύπρου θα παραδοθούν πριν από το χρόνο που έχει προγραμματιστεί σύμφωνα με τον επικεφαλής της πολυεθνικής σύμπραξης που θα κτίσει και θα διαχειριστεί τα νέα κτίρια στη Λάρνακα και στην Πάφο με κόστος 645 εκατομμυρίων ευρώ.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Wednesday, 6 December 2006 - 15:19:09 UTC