Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-10-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 06/10/2006

Οι χθεσινές δηλώσεις της Καγκελάριου της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα του πρόσθετου πρωτοκόλλου, η συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, το θέμα της χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου της Δημοκρατίας από ξένη εταιρεία, το θέμα των χρηματοδοτήσεων από τη UNOPS πριν το δημοψήφισμα, και η χθεσινή οικογενειακή τραγωδία στη Λάρνακα με το 40χρονο που σκότωσε τη σύζυγό του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Ηθική διά του νόμου;» γράφει πως η συζήτηση για την ''πολιτικά ανήθικη'' εισροή χρημάτων από ξένες εταιρείες στο προεκλογικό ταμείο του Τάσου Παπαδόπουλου εκτροχιάστηκε και αντί να συζητείται η ουσία του θέματος, μετατοπίστηκε στη νομοθετική ρύθμιση των χρηματοδοτήσεων των κομμάτων, τη στιγμή που η νομοθετική ρύθμιση δεν μπορεί να προσφέρει κάλυψη στις χρηματοδοτήσεις από το εξωτερικό. Αλλού αναφέρει πως κάθε χρόνο πεθαίνουν στην Κύπρο από καρκίνο γύρω στα 1000 άτομα όπως ανέφερε στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας Σωτήρης Σωτηρίου.

«Η Μάχη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κονδύλια μέσω Τουρκίας!» αναφέρει πως «τουρκικά ήταν τα αργύρια που κατέληξαν στις τσέπες ατόμων και οργανισμών που χρηματίστηκαν από την UNOPS για εξαγορά των συνειδήσεων τους με στόχο την επικράτηση του σχεδίου Ανάν στην Κύπρο». Ενώπιον αυτών των συγκλονιστικών αποκαλύψεων βρέθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Αξιών της Βουλής που διερευνούν το θέμα των χρηματοδοτήσεων προς το σχέδιο Ανάν στην Κύπρο. Αλλού αναφέρει πως ολοκληρώθηκε στην Ορόκλινη η εκταφή των λειψάνων ένδεκα Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων από το 1964, αστυνομικών της Δεκέλειας.

Ο «Πολίτης» με κύριο τίτλο «Πόσο καθαρά ήταν τα λεφτά;» αναφέρει πως σοβαρές σκιές υπάρχουν πάνω από τις δραστηριότητες της εταιρείας Watford Petroleum, η οποία χρηματοδότησε με το ποσό των 50 χιλιάδων λιρών την προεκλογική εκστρατεία του Προέδρου Παπαδόπουλου. Αλλού αναφέρει πως ικανοποίηση εξέφρασαν χθες τα μέλη της Air Safety Committee της ΕΕ για τα επίπεδα ασφάλειας της A Jet. Ωστόσο δόθηκαν εντολές από την EASA να παρακολουθεί στενά τόσο το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας όσο και τον κυπριακό αερομεταφορέα.

«Η Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στον αέρα οι Αρχιεπισκοπικές» γράφει πως στον αέρα βρίσκονται οι αρχιεπισκοπικές εκλογές. Η χθεσινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου όχι μόνο δεν έλυσε τις διαφορές των υποψηφίων για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, αλλά απεναντίας όξυνε ακόμη περισσότερο την κρίση. Η Σύνοδος απέρριψε και τις τέσσερις ενστάσεις του Επισκόπου Κύκκου, με αποτέλεσμα ο ίδιος να δηλώσει αργότερα ότι ολοκληρώθηκε ένα έγκλημα. Αλλού αναφέρει πως ο Νίκος Συμεωνίδης αναλαμβάνει σήμερα καθήκοντα Υπουργού Αμυνας, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος Φοίβου Κλόκκαρη.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ηφαίστειο η Εκκλησία» πως πυρ και μανία εμφανίστηκε χθες ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος, μετά την Ιερά Σύνοδο, ενώ η κρίση στην Ιεραρχία επιδεινώνεται και δείχνει να οδηγείται στα άκρα. Χαρακτηριστική και η δήλωση του Κύκκου ότι υπό τέτοιες συνθήκες η εκλογή Αρχιεπισκόπου δεν πρόκειται να φέρει τη γαλήνη στην Εκκλησία. Αλλού αναφέρει πως τα οκτώ αίτια που οδήγησαν στην αεροπορική τραγωδία με το όνομά τους καταγράφει στο πόρισμά της η Ελλαδική Ερευνητική Επιτροπή. Την Τρίτη ο Ακριβός Τσολάκης παραδίδει το πόρισμα σε Ελλάδα και Κύπρο, προσθέτει.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Και παπάδες και τατάδες» αναφέρει πως βαθαίνει η κρίση στους κόλπους της Εκκλησίας μετά τις χθεσινές σοβαρές εξελίξεις στη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, όπου άρχισε η εξέταση των ενστάσεων για τα αποτελέσματα των αρχιεπισκοπικών εκλογών και υπάρχει ορατός κίνδυνος να μην γίνουν αποδεκτά τα αποτελέσματα των εκλογών. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο Πρωθυπουργό πως πρέπει να εφαρμοστεί το πρόσθετο πρωτόκολλο ΕΕ Τουρκίας.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail με κύριο τίτλο «Ετοιμαστείτε για κακοκαιρίες» γράφει ότι όπως αναφέρθηκε στα κράτη που προκαλούν τη μεγαλύτερη μόλυνση στον κόσμο πρέπει να προετοιμαστούν για δεκαετίες πολύ άσχημων καιρικών συνθηκών, ακόμη και εάν ενεργήσουν τώρα για να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων και να προωθήσουν πράσινες πηγές ενέργειας. Αλλού αναφέρει πως η Κύπρος θα φιλοξενήσει συνέδριο για το θρησκευτικό τουρισμό από τις 19 μέχρι τις 21 Οκτωβρίου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» με κύριο τίτλο «Στην Πόλη πάει ο Νικηφόρος» γράφει πως στο Οικουμενικό Πατριαρχείο οδεύει και πάλι ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος με την καταγγελία της νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές, ενώ παράλληλα αποφασίζεται και η πορεία προς τις νομικές υπηρεσίες του κράτους για συγκεκριμένες περιπτώσεις που κατά την εκτίμηση του επιτελεί του έγινε νοθεία. Αλλού αναφέρει πως φθάνει στην Κύπρο αύριο Σάββατο για επίσημη επίσκεψη η Ιρλανδή Πρόεδρος Μέρι Μάκαλιζ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» αναφέρει πως «Ανοίγει ο φάκελος των μυστικών κονδυλίων!» γράφει πως άρχισε την Πέμπτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου και Θεσμών και Αξιών η συζήτηση του θέματος των χρηματοδοτήσεων κατά την περίοδο πριν την 24η Απριλίου 2004. Ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού «κατέθεσε και θα καταθέσει στην Επιτροπή στοιχεία για άτομα, οργανισμούς και οργανώσεις που έλαβαν μεγάλα ποσά, είτε από την UNOPS, είτε από την USAID με στόχο, υποτίθεται, να προωθηθεί η δικοινοτική συνεργασία». Αλλού αναφέρεται σε σφοδρά παράπονα από εργαζόμενους στο Μακάρειο Νοσοκομείο για το χώρο στάθμευσης στο νοσοκομείο.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη The Cyprus Weekly με κύριο τίτλο «Φόνος που σοκάρει» αναφέρει πως πατέρας τεσσάρων παιδιών πυροβόλησε χθες μέρα μεσημέρι τη γυναίκα του και στη συνέχεια έστρεψε το όπλο πάνω του μπροστά από εμβρόντητους οδηγούς κοντά στο χωριό Λιβάδεια. Οταν η αστυνομία μετέβη στη σκηνή βρήκε τα πτώματα του 40χρονου Σπύρου Νεοκλέους και της 37χρονης συζύγου του Αφρούλας Κυριάκου. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία χρησιμοποιούν την Κύπρο ως βάση για τις αποστολές τους στο Λίβανο.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 6 October 2006 - 14:19:09 UTC