Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-10-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 04/10/2006

Το θέμα της κατάθεσης χρημάτων από ξένη εταιρεία στο ταμείο της προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου Παπαδόπουλου, η φόρμουλα της φινλανδικής προεδρίας της ΕΕ για το απευθείας εμπόριο με τους Τ/Κ και η εφαρμογή του πρωτοκόλλου από την Τουρκία, η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, οι χθεσινές αποφάσεις ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ σε ό,τι αφορά υποψήφιους δημάρχους που θα στηρίξουν στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, η επιβολή ποινών σε έξι Ε/Κ για την υπόθεση παράνομης πώλησης και μεταβίβασης τ/κ περιουσιών στην Τηλλυρία και σε άλλες απομακρυσμένες περιοχές της ελεύθερης Κύπρου και οι ισχυρισμοί ότι η κάθοδος μοναχών από την Ελλάδα σχετίζεται με προσπάθεια επηρεασμού μοναστηριών υπέρ του Μητροπολίτη Αθανάσιου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

H «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τα πήραν αλλά &#145;δεν τον αφορά&#146;» πως λεφτά προερχόμενα από ξένη εταιρεία κατατέθηκαν στο ταμείο της προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και μάλιστα μετά την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας, εγείροντας θέμα αποδοχής και εξάρτησης της κυβέρνησης από ξένα συμφέροντα. Αλλού αναφέρει πως το ΕΓ του ΔΗΚΟ δεν αποδέχτηκε τους όρους Πιττοκοπίτη και επέλεξε το Σάββα Βέργα ως υποψήφιο δήμαρχο στην Πάφο.

«Η Μάχη» με κύριο τίτλο «Διαφάνεια στον χρηματισμό» αναφέρει πως πολύ πιθανόν να αρχίσει αύριο Πέμπτη στην αρμόδια επιτροπή της βουλής η διαδικασία διερεύνησης χρηματοδοτήσεων ατόμων και οργανισμών από εξωγενείς παράγοντες κατά τη περίοδο του δημοψηφίσματος με στόχο την υπόθαλψη του κύριους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις ποινές που επιβλήθηκαν σε έξι Ελληνοκύπριους που ξεπουλούσαν γη στην Τηλλυρία και σε άλλες απομακρυσμένες περιοχές της ελεύθερης Κύπρου.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Τα πήραμε, και λοιπόν;» πως χωρίς κανένα ενδοιασμό ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος παραδέχθηκε χθες &#150; μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου &#150; ότι στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2003, είχε λάβει χρηματική εισφορά από τη ξένη πετρελαϊκή εταιρεία Watford Petroleum. Τόσο ο κ. Πασιαρδής όσο και ο Πολάκης Σαρρής επιβεβαίωσαν τα στοιχεία που δημοσίευσε η εφημερίδα αλλά υποστήριξαν πως δεν εγείρεται θέμα πολιτικής τάξης ή παραβίασης ηθικών κανόνων. Αλλού αναφέρει πως μέσα από μια δεύτερη δημοσκόπηση θα επιχειρήσει ο ΔΗΣΥ να καταλήξει στην καλύτερη δυνατή λύση για τη δημαρχία της πρωτεύουσας.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Ηλεκτροσόκ ενάμισι εκατομμυρίου» αναφέρει πως αναβρασμός επικρατεί στην Αρχή Ηλεκτρισμού με αφορμή κακοτεχνίες ιδιωτικής εταιρείας που ανέλαβε τη διάνοιξη και επιχωμάτων χαντακιών της ΑΗΚ στη Λεμεσό. Η Γενική Ελέγκτρια διαπιστώνει, επίσης, ότι υπήρξαν υπερτιμολογήσεις εργασιών αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων λιρών. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει πως πραγματοποιείται και φέτος μεταξύ 10 και 15 Οκτωβρίου, χωρίς μέχρι στιγμής πιέσεις για ματαίωση, η άσκηση της Εθνικής Φρουράς «Νικηφόρος».

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Φόρμουλα κρίσης από ΕΕ» πως η Λευκωσία δεν θα συναινέσει σε φόρμουλα της φινλανδικής προεδρίας για απευθείας εμπόριο και εφαρμογή του πρωτοκόλλου από την Τουρκία, η οποία φαίνεται ότι θα την αποδεχθεί. Η Λευκωσία έχει απαντήσει με δικές της ιδέες στη φινλανδική προεδρία. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως φαντασιώσεις βλέπει το επιτελείο του Μητροπολίτη Λεμεσού πίσω από τις καταγγελίες του επιτελείου του Επισκόπου Κύκκου στον Τοποτηρητή, αλλά και δημοσιευμάτων, περί καθόδου στην Κύπρο 24 μοναχών από την Ελλάδα που κατηγορούνται για προσπάθεια επηρεασμού μοναστηριών υπέρ του Μητροπολίτη Αθανάσιου.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Μεθοδεύουν εκπτώσεις» αναφέρει πως μεθοδεύσεις ΕΕ για εκπτώσεις στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας κατήγγειλε χθες ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, καταδικάζοντας συνάμα την απουσία του ΔΗΣΥ από τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία, όπως υπογράμμισε, πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη περίοδο. Αλλού αναφέρει πως η κυβέρνηση διαμήνυσε δια του Εκπροσώπου της πως η Κύπρος δεν πρόκειται να πληρώσει το τίμημα προκειμένου η Αγκυρα να ξοφλήσει το χρέος της προς την ΕΕ. Η ενταξιακή πορεία της Τουρκία ενόψει της δημοσιοποίησης στις 8 Νοεμβρίου της έκθεσης προόδου για την Τουρκία απασχόλησε χθες το Εθνικό Συμβούλιο.

Η αγγλόφωνη &#147;Cyprus Mail&#148; γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στα ύψη θα πάνε οι τιμές των σπιτιών» πως οι τιμές περιουσιών, διαμερισμάτων και σπιτιών αναμένεται να αυξηθούν 7 &#150; 12% στο εγγύς μέλλον αναφέρθηκε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου. Ο προϊστάμενος Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας Ανδρέας Χριστοδούλου δήλωσε πως η αύξηση στις τιμές θα γίνει μέσα σε ένα νομικό πλαίσιο. Αλλού αναφέρει πως ο Υπουργός Υγείας Χάρης Χαραλάμπους δήλωσε πως εντός του 2008 αναμένεται να λειτουργήσει η παροχή φροντίδας υγείας εξωτερικών ασθενών, στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ).

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα «Financial Mirror&#148; με κύριο τίτλο «Αυξάνει τα επιτόκια η ΕΚΤ» αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια της ευρωζώνης στο 3.25% από 3% την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου. Αν επιβεβαιωθεί η αύξηση των επιτοκίων, τότε χιλιάδες Κύπριοι οι οποίοι μετέτρεψαν τα δάνειά τους σε ευρώ προκειμένου να επωφεληθούν από τα χαμηλά επιτόκια του κοινού νομίσματος σε σύγκριση με τα επιτόκια της κυπριακής λίρας θα επηρεαστούν. Αλλού αναφέρει πως ο άνεμος της αλλαγής, που διαπέρασε το Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, αναμένεται ότι θα φυσήξει και στις άλλες τράπεζες, λόγω αλλαγών στη μετοχική τους δομή.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Wednesday, 4 October 2006 - 14:19:08 UTC