Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-07-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 25/07/2006

Η στάθμευση της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις στην Κύπρο και η μετάβαση της σε Λίβανο και Ισραήλ προκειμένου να διαμεσολαβήσει για την κατάπαυση του πυρός, η ολιγόλεπτη συνάντηση της με τον Κύπριο ομόλογο της Γιώργο Λιλλήκα και οι ευχαριστίες που εξέφρασε για τη βοήθεια και τις υπηρεσίες που η χώρα μας προσφέρει στους Αμερικανούς υπηκόους που εγκαταλείπουν τον Λίβανο δεσπόζει στον σημερινό κυπριακό Τύπο.

Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι ο μεγάλος αριθμός προσφύγων από τον Λίβανο που εξακολουθούν να παραμένουν στην Κύπρο, η άφιξη του Ελληνα Επιτρόπου, αρμόδιου για την Πολιτική Προστασία Σταύρου Δήμα, οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των ιεραρχών, οι διεργασίες για τις δημοτικές εκλογές, ο εντοπισμός οστών στον χώρο συντριβής του αεροπλάνου της ''Ηλιος'' και οι εξετάσεις που γίνονται για να εξακριβωθεί αν ανήκουν στους αγνοούμενους επιβάτες καθώς και η προσπάθεια της Τράπεζας Κύπρου για εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας.

Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Προσφυγικό πρόβλημα'' γράφει πως αυτή την στιγμή παραμένουν 12.000 πρόσφυγες στην Κύπρο και αναμένονται άλλες 30.000 άτομα. Με αυτά τα δεδομένα και με βάση την σημερινή κατάσταση, εάν δεν γίνει κάτι τότε θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι λοιμώξεις θα κάνουν την εμφάνιση τους καθώς οι ψηλές θερμοκρασίες βοηθούν την εκδήλωση αυτού του είδους των μολύνσεων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι κλιμακώνονται οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των Ιεραρχών και ότι ''ο Πάφου κατηγορεί τον Νικηφόρο για εξαγορά ψηφοφόρων''.

''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Με βόμβες φωσφόρου κτυπά το Ισραήλ το Λίβανο'' γράφει πως ενώ η Αμερικανίδα Υπουργός Κοντολίζα Ράις άρχισε αργοπορημένα την διαμεσολάβηση για κατάπαυση του πυρός στην σφαγή του Λιβανικού λαού από τους βομβαρδισμούς, ο Πρόεδρος του Λιβάνου προέβη σε καταγγελία ότι ο Ισραηλινός στρατός κτυπά την χώρα του με απαγορευμένες βόμβες φωσφόρου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ψυχρότητα και δυσφορία επικρατεί μεταξύ των κομμάτων της συμπολίτευσης σε σχέση με το θέμα της πιθανής συνεργασίας τους ενόψει των δημοτικών εκλογών.

Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Πήγε, είδε και απήλθε η Κοντολίζα Ράις'' γράφει πως ''δεν αποδίδει για την ώρα η διπλωματία των ισχυρών'' και ότι η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, κατά την σύντομη παραμονή της στο νησί μας, ευχαρίστησε τον Κύπριο ομόλογο της για την βοήθεια και τις υπηρεσίες που η χώρα μας προσφέρει στους Αμερικανούς υπηκόους που εγκαταλείπουν τον Λίβανο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το εύρος του ελέγχου που θα ασκεί το γραφείο του Γενικού Ελεγκτή επί της Κεντρικής Τράπεζας ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην ΟΝΕ καλείται να καθορίσει η κυβέρνηση.

''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Συντονίζονται Κύπρος-ΕΕ για πρόσφυγες'' γράφει πως σημαντικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εισροής προσφύγων στην Κύπρο αναμένεται να ληφθούν σήμερα, με την άφιξη του Ελληνα Επιτρόπου, αρμόδιου για την Πολιτική Προστασία Σταύρου Δήμα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στον χώρο συντριβής του αεροπλάνου της ''Ηλιος'' βρέθηκαν οστά και γίνονται εξετάσεις για να εξακριβωθεί αν ανήκουν στους αγνοούμενους επιβάτες.

''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Φθάσαμε στα όρια'' γράφει πως στα όρια τους βρίσκονται οι υποδομές της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά το κύμα χιλιάδων ξένων υπηκόων που εγκαταλείπουν την εμπόλεμη ζώνη του Λιβάνου μέσω του νησιού. ''Δεν είναι ικανοποιητική η ανταπόκριση των ξένων χωρών στο αίτημα της Κύπρου για παροχή βοήθειας'', είπε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι κόστισε περίπου 5 εκατ. ευρώ στο συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου, η αποτυχημένη προσπάθεια για εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας.

Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Φρίκη'' γράφει ότι ο Λίβανος καταγγέλλει την σφαγή που υφίσταται ο λαός του, αξιώνοντας από τον ΟΗΕ την άμεση εκεχειρία, αποκαλύπτει πως το Ισραήλ χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου στις επιθέσεις του. Την ίδια ώρα, η Κοντολίζα Ράις, με μια επίσκεψη της μέσω Λάρνακας στην Βηρυτό ευελπιστεί ότι θα πείσει, 13 μέρες μετά την έναρξη του πολέμου πως ''η διπλωματία ανέλαβε ρόλο''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι γυναικείες οργανώσεις της Κύπρου πραγματοποιούν σήμερα εκδηλώσεις με σκοπό να μαζέψουν χρήματα για στήριξη των προσφύγων του Λιβάνου.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Η Ράις επισκέπτεται την ζώνη πολέμου οδηγούμενη για ειρήνη'', αναφέρεται στην επίσκεψη της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζας Ράις στον Λίβανο όπου επέμενε ότι η Χεζμπολάχ πρέπει να παραδώσει τους δύο Ισραηλινούς στρατιώτες και να αποσυρθεί από τα σύνορα πριν από την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ομάδα από τρεις ιατρούς, τον Ανδρέα Βασιλείου, τον Γιώργο Δημητρίου και την Ελένη Θεοχάρους βρίσκονται στον νότιο Λίβανο παρέχοντας τις υπηρεσίες τους.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Tuesday, 25 July 2006 - 14:19:07 UTC