Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-07-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 23/07/2006

Οι εξελίξεις από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Λίβανο, οι συνεχιζόμενες αφίξεις ανθρώπων από τον Λίβανο στα κυπριακά λιμάνια και αεροδρόμια και οι νέες εκκλήσεις της κυπριακής κυβέρνησης, μέσω του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Λιλλήκα, προς την ΕΕ για να βοηθήσει την Κυπριακή Δημοκρατία να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της εισροής ανθρώπων από το Λίβανο, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Προβάλλονται ακόμη οι δηλώσεις του Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματ Μπράιζα για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψής του στην Τουρκία και Κύπρο, η άρνηση της Τουρκίας να επικυρώσει το Πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με τα δέκα νέα μέλη της ΕΕ και το διάταγμα προσωποκράτησης οκτώ ημερών στον πατέρα που σκότωσε τον γιό του.

Η ''Αλήθεια'' στην κύρια της είδηση με τίτλο ''Εισβολή'' γράφει ότι εν μέσω αδιάκοπων βομβαρδισμών ο ισραηλινός στρατός συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα και εκτελεί σε αυτή τη φάση περιορισμένης εμβέλειας χερσαίες επιδρομές στο νότιο Λίβανο, με τη μεγάλη μανία του πολέμου να είναι έτοιμη από ώρα σε ώρα να ξεσπάσει. Αλλού γράφει ότι ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Κυπριακό Ματ Μπράιζα κάνει λόγο για τη σημασία του σχεδίου Ανάν ως βάσης διαπραγματεύσεων, αποδίδει μεγάλη σημασία στη συμφωνία Παπαδόπουλου - Ταλάτ και μιλά για ιδέες που δεν διαφέρουν από εκείνες που κυκλοφορούν ήδη για την άρση του ''εμπάργκο'' και το απευθείας εμπόριο.

''Η Μάχη'' στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Βόμβες ακριβείας στέλνουν οι Αμερικανοί'' επικαλείται δημοσίευμα των ''Τάιμς'' της Νέας Υόρκης και γράφει ότι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένα φορτίο τηλεκατευθυνόμενων βομβών ακριβείας αποστέλλει εσπευσμένα στο Ισραήλ η αμερικανική κυβέρνηση ικανοποιώντας αίτημα των Ισραηλινών, οι οποίοι είχαν ζητήσει τις βόμβες την περασμένη εβδομάδα. Αλλού γράφει ότι συνεχίσθηκε και χθες η άφιξη πλοίων στα λιμάνια της Λάρνακας και της Λεμεσού που μεταφέρουν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα από τον φλεγόμενο Λίβανο.

Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Οι λίστες της ουσίας'' γράφει ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ Χασάν Ερτσακιτσά δήλωσε στον ''Π'' ότι η τ/κ ηγεσία, υπό τον κ. Ταλάτ, προτίθεται έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας να οριστικοποιήσει τη λίστα των θεμάτων ουσίας που θα υποβάλει προς συζήτηση με βάση τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, παρουσία του βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμπάρι. Αλλού γράφει ότι υψηλόβαθμος κληρικός της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού απολαμβάνει ''ερωτικές υπηρεσίες'' νεαρού σε τακτική βάση έναντι του ποσού των 25 λιρών.

''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Ανησυχίες για κύματα Λιβάνιων προσφύγων'' γράφει ότι τις έντονες ανησυχίες της εκφράζει η κυπριακή κυβέρνηση σε περίπτωση που αρχίζουν να καταφθάνουν στο νησί μας οι Λιβάνιοι πρόσφυγες και ξένοι τρίτων χωρών. Προσθέτει ότι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας απηύθυναν εκ νέου έκκληση στην ΕΕ να βοηθήσουν την Κύπρο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκαλούνται από την εισροή χιλιάδων υπηκόων από το Λίβανο. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος δήμαρχος στη Λεμεσό.

''Ο Φιλελεύθερος'' στην κύρια του είδηση με τίτλο ''Ευρωτουρκικός πόλεμος στα σαλόνια της ΕΕ'' γράφει ότι η Αγκυρα δεν προτίθεται να επικυρώσει το Πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με τα δέκα νέα μέλη από την τουρκική εθνοσυνέλευση γιατί θεωρεί πως η επικύρωση του πρωτοκόλλου θα συνιστά και αλλαγή της διαχρονικής πολιτικής της στο Κυπριακό, ενώ Κομισιόν και φιλανδική Προεδρία επεξεργάζονται φόρμουλα για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου. Αλλού γράφει ότι δυσβάστακτο έχει καταντήσει το βάρος της ενέργειας στην οικονομία, το οποίο έχει φθάσει σε πρωτοφανή επίπεδα σε σχέση με το ΑΕΠ.

Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Υποκρισία χωρίς όρια'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι σε γενοκτονία των λαών της Παλαιστίνης και του Λιβάνου προχωρεί το Ισραήλ με την ανοχή αλλά και την έμπρακτη στήριξη - με τηλεκατευθυνόμενες ''βόμβες ακριβείας'' - των ΗΠΑ, με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες να τείνουν να επιβεβαιώσουν το προμελετημένο και σχεδιασμένο χαρακτήρα του πολέμου. Αλλού γράφει ότι την έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης για οκτώ μέρες αποφάσισε χθες το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εναντίον του 50χρονου από τη Μακεδονίτισσα που σκότωσε τον 21χρονο γιό του.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Sunday Mail'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Η μαζική μεταφορά στην Κύπρο φθάνει σε κορύφωση'' γράφει ότι πλοία και αεροπλάνα μετάφεραν χθες περισσότερους, εξουθενωμένους, ανθρώπους από το Λίβανο στην ασφαλισμένη Κύπρο σε μια συνολική διεθνή προσπάθεια που είχε ως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής την απομάκρυνση περισσότερο από 25.000 ατόμων. Αλλού γράφει ότι η προσφορά για την εγκατάσταση του 24ωρου συστήματος παρακολούθησης που θα τοποθετηθεί σε ειδικά σημεία της τροχαίας θα ανοίξει στο τέλος του έτους.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Sunday, 23 July 2006 - 14:19:07 UTC