Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-07-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 20/07/2006

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στο Λίβανο και οι αφίξεις στην Κύπρο χιλιάδων ατόμων διαφόρων εθνικοτήτων που εγκαταλείπουν την εμπόλεμη περιοχή, οι διευθετήσεις των Αμερικανών για παροχή προσωρινού καταφυγίου σε δυο αίθουσες της Κρατικής Εκθεσης στους Αμερικανούς υπηκόους που φθάνουν στην Κύπρο από το Λίβανο, η συνάντηση του Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Λιλλήκα, οι επαφές του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη στην Αθήνα, η παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα για τους εορτασμούς με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής, και οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις αρχιεπισκοπικές εκλογές είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Και Μαχητές στην Κύπρο» γράφει πως δεύτερη πατρίδα αναζήτησαν στην Κύπρο οι διωγμένοι του πολέμου και μεταξύ αυτών, ανυπεράσπιστοι απλοί άνθρωποι, επιχειρηματίες, αλλά και «Μαχητές» της Χεζμπολάχ. Παράδειγμα ομάδα νεαρών από το Λίβανο και τη Συρία που δηλώνουν θερμοί υποστηρικτές της Χεζμπολάχ. Αλλού αναφέρει πως δόθηκε τελικά χθες στους Ιεράρχες ο εκλογικός κώδικας που θα διέπει τις αρχιεπισκοπικές εκλογές και ορίστηκε για αύριο η επόμενη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου. Εκείνο που εκκρεμεί τώρα είναι η ψήφισή του.

«H Μάχη» με κύριο τίτλο «Χερσαίες επιχειρήσεις» γράφει πως σε νέα φάση μπήκαν οι επιχειρήσεις στο Λίβανο, καθώς από χθες ομάδες του ισραηλινού στρατού εισβάλλουν στις νότιες περιοχές της χώρας, με σκοπό να καταστρέψουν θέσεις της Χεζμπολάχ. Μέχρι χθες έχασαν τη ζωή τους πάνω από 300 πολίτες, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1000, ενώ πάνω από μισό εκατομμύριο Λιβανέζοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Αλλού αναφέρει πως ο Βοηθός ΥΦΕΞ των ΗΠΑ δήλωσε πως η επίσκεψη του Βοηθού ΓΓ των ΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις στην Κύπρο έχει δημιουργήσει ένα μομέντουμ και υπάρχει σε κάποιο βαθμό ετοιμότητα και στις δυο πλευρές του νησιού για να σκεφτούν κατά δημιουργικό τρόπο, σε μια προσπάθεια να κτίσουν επί του μομέντουμ αυτού.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Εγκληματική σιωπή για αγνοούμενους» ότι δελτία μεταφοράς σορών και πιστοποιητικά ταφής υπήρχαν σε φακέλους αγνοουμένων όπως αποκαλύπτεται από άκρως απόρρητη έκθεση, η οποία κατατέθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου, στο πλαίσιο αγωγής που άσκησαν κατά της Δημοκρατίας η σύζυγος και τα παιδιά πεσόντα, ο οποίος θεωρείτο αγνοούμενος μέχρι που έγιναν οι εκταφές στο κοιμητήριο Λακατάμιας. Αλλού γράφει πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε χθες στην Αθήνα, όπου πραγματοποιεί επαφές με την ελληνική πολιτική ηγεσία, πως «όσο ο χρόνος περνά αναξιοποίητος τόσο τα τετελεσμένα παγιώνονται και μετατρέπονται σε γεγονότα μη αναστρέψιμα» και συνεπώς «είναι ανάγκη όλοι από κοινού, να αναλάβουμε ευθύνες, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να επιτύχουμε μια επανέναρξη διαλόγου ουσίας, που να μας οδηγήσει σε μια λύση αποδεκτή και από τους Ελληνοκύπριους».

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Καταφύγιο εγκλωβισμένων η Κύπρος» γράφει πως κατά χιλιάδες φθάνουν καθημερινά στην Κύπρο οι εγκλωβισμένοι από το φλεγόμενο Λίβανο, σε μια προσπάθειά τους να γλιτώσουν από την καταστροφή. Τα λιμάνι της Λεμεσού και της Λάρνακας δέχονται κάθε λίγες ώρες επιβατικά ή πολεμικά σκάφη, που πηγαινοέρχονται στη γειτονική φλεγόμενη χώρα, για να μεταφέρουν δικούς τους ή ξένους υπηκόους. Αλλού αναφέρει πως σε χώρο υποδοχής και προσωρινής διαμονής των Αμερικανών υπηκόων, που θα μεταφερθούν από την εμπόλεμη περιοχή του Λιβάνου, έχει μετατραπεί η Αρχή Κρατικών Εκθέσεων.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ετοιμάζουν ολοκαύτωμα» πως χιλιάδες ξένοι υπήκοοι αγωνίζονται να φύγουν από την κόλαση του Λιβάνου με κάθε μέσο. Στο λιμάνι της Βηρυτού βρίσκονται συγκεντρωμένοι χιλιάδες άνθρωποι, που στην πλειοψηφία τους έχουν διπλή υπηκοότητα, αλλά δεν βρίσκονται στον κατάλογο με όσους θα αναχωρήσουν. Εκλιπαρούν, κλαίνε, ζητούν να φύγουν, πράγμα που αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως οι ισραηλινές Αρχές αρνήθηκαν την παραχώρηση άδειας εισόδου στη γιατρό και βουλευτή Ελένη Θεοχάρους, προκειμένου να μεταβεί στη Λωρίδα της Γάζας μαζί με άλλα τρία μέλη της Οργάνωσης «Γιατρών του Κόσμου Κύπρος», με αποτέλεσμα η αποστολή να κινδυνεύει να ακυρωθεί.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «1974-2006» φιλοξενεί πρωτοσέλιδα μια φωτογραφία με Κύπριες γυναίκες που θρηνούν στην Κύπρο κατά τον πόλεμο του 1974 και μια γυναίκα που θρηνεί στο Λίβανο κατά τον πόλεμο σήμερα στη χώρα της. Οπως γράφει η Κύπρος, θύμα επιδρομής και κατοχής, συμπάσχει και είναι αλληλέγγυα με το λαό της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, τους οποίους το κράτος του Ισραήλ σφυροκοπά αδιάκοπα. Αλλού αναφέρει πως βήμα προς την ορθή κατεύθυνση που πρέπει να αξιοποιηθεί θεωρεί η ΚΕ του ΑΚΕΛ τη συνάντηση της 8ης Ιουλίου μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Τ/Κ ηγέτη, στην παρουσία του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκοτώνουν 61 πολίτες» πως παρά τη διεθνή ανησυχία δεν υπήρξε χθες οποιαδήποτε ένδειξη ότι το Ισραήλ ή οι Λιβανέζοι αντίπαλοί τους είναι έτοιμοι να ακούσουν τις εκκλήσεις για άμεσο τερματισμό του πολέμου που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 297 άτομα στο Λίβανο και 29 στο Ισραήλ. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφθασε χθες στην Κύπρο, για τους εορτασμούς στα κατεχόμενα για την επέτειο της τουρκικής εισβολής του 1974.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Thursday, 20 July 2006 - 14:19:07 UTC