Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-07-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 07/07/2006

Οι χθεσινές συνομιλίες του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμπάρι στην Κύπρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλι Ταλάτ, οι έρευνες για την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου ΜΙ 35, και η σημερινή αναμέτρηση του Κύπριου αντισφαιριστή Μάρκου Παγδατή στον ένα ημιτελικό του Γουίμπλετον είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Παρέμβαση προειδοποίηση των 5 του ΣΑ» γράφει ότι σαφέστατη είναι η προειδοποίηση που τόσο ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, όσο και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας απευθύνουν στις δύο πλευρές στο Κυπριακό, στο πλαίσιο της σπουδής τους για απόλυτη στήριξη της αποστολής του απεσταλμένου του Κόφι Ανάν στην Κύπρο. Σε άλλη είδηση, η «Α» γράφει ότι στο πλαίσιο της αμερικανικής ενεργοποίησης, αποφασίστηκε να μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Αγκυρα, την Αθήνα και τη Λευκωσία ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών Ματ Μπράιζα.

«Η Μάχη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δυο προτάσεις πήρε ο Ιμπραχίμ Γκαμπάρι» αναφέρει πως δυο εκ διαμέτρου αντίθετες προτάσεις πήρε χθες στα χέρια του ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι από τον πρώτο γύρο συναντήσεων που είχε χθες στην Κύπρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αντίστοιχα. Αλλού αναφέρει πως ο Υπουργός Παιδείας Πεύκιος Γεωργιάδης διαβεβαίωσε χθες ότι δεν θα υπάρξουν κενές θέσεις στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο «Πολίτης» με κύριο τίτλο «Τεχνικές ο Τάσσος και ΜΟΕ ο Ταλάτ » αναφέρει πως δυο γραπτές προτάσεις παρέλαβε με την άφιξή του στο νησί ο Βοηθός ΓΓ των ΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμπάρι. Στην πρώτη του συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, παρέλαβε περιεκτική πρόταση προς τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για την έναρξη της λειτουργίας των τεχνικών επιτροπών ενώ αργότερα έγινε δέκτης μιας δεύτερης γραπτής πρότασης από τον κ. Ταλάτ προς τον ΓΓ, στην οποία εισηγείται ΜΟΕ. Γράφει επίσης ότι οι ανεπάρκειες του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, που έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων, ήταν γνωστές στον Υπουργό Συγκοινωνιών πριν από την πτώση του Μπόινγκ της «Ηλιος».

«Η Σημερινή» προβάλλει το κύριο θέμα του με τίτλο «Λαβωμένος έπεσε ο ΄Αλιγάτορας ''. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στον παράγοντα του ανθρώπινου λάθους στρέφονται κυρίως οι έρευνες των εμπειρογνωμόνων που ανέλαβαν το έργο της διερεύνησης των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνετρίβη το ρωσικό ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς. Γράφει επίσης ότι η απογείωση των πετρελαϊκών τιμών στα 75,40 δολάρια το βαρέλι προκαλεί, εδώ και μερικές μέρες, ανησυχία στην παγκόσμια οικονομία. Ηδη από χθες εταιρείες πετρελαιοειδών στην Κύπρο προχώρησαν σε αυξήσεις των τιμών των καυσίμων μέχρι και 2 σεντ.

«Ο Φιλελεύθερος», κάτω από τον κύριο τίτλο «Πρόταση ματ για διάλογο», γράφει ότι περιεκτική πρόταση για την έναρξη των συζητήσεων επί τεχνικών θεμάτων που αφορά ουσιαστικές πτυχές του Κυπριακού υπέβαλε χθες γραπτώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τον Ιμπραχίμ Γκαμπάρι. Γράφει ότι φαίνεται ότι η πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης να εξαρτάται από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο. Ο «Φ» αναφέρει επίσης ότι η Τουρκία μετέφερε το τελευταίο δεκαήμερο Ιουνίου νέα οπλικά συστήματα στα κατεχόμενα καθώς και στρατεύματα. Από τις 20-29 Ιουνίου μετέφεραν στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου 1.200 στρατιώτες, 14 άρματα μάχης Μ48Α5, 20 οχήματα γενικής χρήσης, 18 ρυμουλκούμενα πυροβόλα και άλλα.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Νέες προσπάθειες» πως με την προσδοκία να επιστρέψει στην έδρα των ΗΕ με κάτι στο χέρι και συγκεκριμένα να επιτύχει την έναρξη της λειτουργίας των τεχνικών επιτροπών, όπως συμφωνήθηκε στο Παρίσι, έφθασε χθες στην Κύπρο ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι. Αλλού αναφέρει πως την ελπίδα όπως στις επαφές του στην Κύπρο ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμπάρι βρει τη «θέληση για επίδειξη της αναγκαίας πολιτικής βούλησης και ευελιξίας για πρόοδο» στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, εκφράζουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με κύριο τίτλο «Τα αποδεικτικά στοιχεία της CIA στην Ευρώπη» αναφέρει πως «για δυο χρόνια Ευρωπαίοι που ερευνούν για πιθανές κακομεταχειρίσεις στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας αναζητούν αποδεικτικά στοιχεία και κάποιον για να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου''. Αλλού αναφέρει πως η εταιρεία Hermes απέρριψε χθες ισχυρισμούς από αεροπορικές εταιρείες που διεξάγουν ναυλωμένες πτήσεις ότι τα κόστα στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου θα αυξηθούν μέχρι 300% μέχρι τον Ιούλιο του 2007.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ποιος φταίει» πως το μαύρο κουτί που βρέθηκε στη σκηνή του νέου δυστυχήματος με το ιπτάμενο ρωσικό τεθωρακισμένο ΜΙ 35 μαζί με τους Ρώσους και Ελλαδίτες εμπειρογνώμονες θα δώσουν τις κρίσιμες απαντήσεις ως προς τα αίτια της μοιραίας πτήσης στην Αγία Μαρινούδα Πάφου, όπου έχασαν τη ζωή τους ο Κύπριος σμηναγός Ανδρέας Παπασωζόμενος και ο Ρώσος εκπαιδευτής σμήναρχος Γιούρι Ολέινικ. Αλλού αναφέρει πως ένα ακόμα μεγάλο ραντεβού στην καριέρα του έκλεισε στο Λονδίνο ο Μάρκος Παγδατής, ο οποίος βρίσκεται ένα βήμα πριν τη δεύτερη συμμετοχή του σε ένα τελικό Γκραν Σλαμ μετά το Αυστραλιανό Οπεν.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη The Cyprus Weekly με τίτλο «Ας αρχίσουν οι συνομιλίες» γράφει ότι ο Ιμπραχίμ Γκαμπάρι έφθασε χθες στην Κύπρο για παραγωγικές συνομιλίες με τις δύο πλευρές που στόχο έχουν να αναζωογονήσουν την ειρηνευτική διαδικασία. Αλλού γράφει ότι διακήρυξη που εγκρίθηκε από την Ευρωβουλή αυτήν την εβδομάδα καταδικάζει τη λεηλασία των χριστιανικών εκκλησιών και μοναστηριών στην κατεχόμενη Κύπρο και ζητά την προστασία και αποκατάστασή τους στην αρχική τους κατάσταση.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι» στον πρωτοσέλιδο τίτλο του «Σενάρια ηλεκτρονικών παρεμβολών!'' γράφει ότι η «πτώση του ρωσικού μαχητικού MI-35 επαναφέρει στην επιφάνεια τους προβληματισμούς, τις σκέψεις και κατεπέκταση την εξέταση του σεναρίου της ύπαρξης ηλεκτρονικού παρεμβολών στα πτητικά μέσα της Εθνικής Φρουράς''. Αλλού γράφει ότι στις προεισαγωγικές εξετάσεις επισημάνθηκε λάθος και στο μάθημα των Αρχαίων ελληνικών.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 7 July 2006 - 14:19:09 UTC