Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-06-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 17/06/2006

Η δήλωση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η χώρα δεν θα ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία και οι αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε, οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, το διάβημα της Κύπρου προς τον ΟΗΕ για την προχθεσινή δήλωση του Κόφι Ανάν για το Κυπριακό και οι ισχυρισμοί για χρηματισμό δημοτικού μηχανικού είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μείωση θητείας ζητά ο λαός» γράφει ότι ποσοστό 65.08% των Ε/Κ επιθυμεί μείωση της θητείας στην Εθνική Φρουρά ενώ το 67.40% υποστηρίζει μείωση της υπηρεσίας στην εφεδρεία, σύμφωνα με έρευνα του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών, η οποία κατέδειξε επίσης ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έχει βελτιώσει το αίσθημα ασφάλειας των Ε/Κ. Αλλού γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναφέρει ότι το σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας «δεν αναδεικνύει επαρκώς τα σοβαρά προβλήματα ασφάλειας που πηγάζουν από την τουρκική στρατιωτική κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου».

Η «Μάχη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ταφόπλακα (;) στην ένταξη βάζει ο Ερντογάν» γράφει ότι την ώρα που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστελνε στην Αγκυρα το πιο ξεκάθαρο όσο ποτέ μήνυμά του για πλήρη τήρηση των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων εντός του 2006, ο Τούρκος Πρωθυπουργός ξεδίπλωνε καταχειροκροτούμενος από τους Τούρκους τις προθέσεις του, λέγοντας ότι δεν θα ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας για την Κύπρο εκτός και αν αρθεί το λεγόμενο εμπάργκο των κατεχομένων. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής δήλωσε χθες ότι ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ Ανδρέας Μαυρογιάννης προέβη σε διάβημα προς τον ΟΗΕ για την προχθεσινή δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Χρηματίζονται για να βγάζουν άδεια» γράφει ότι διευθυντής εταιρείας, η οποία ασχολείται με την αγορά και αξιοποίηση ακίνητων στην εντός των τειχών Λευκωσία, σε ένορκο δήλωσή του ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ισχυρίζεται ότι δημοτικός μηχανικός του Δήμου Λευκωσίας δωροδοκείται για να προωθεί αιτήσεις προς έκδοση πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επιστρέφοντας ψες από τις Βρυξέλλες σχολίασε τη δήλωση για το Κυπριακό του ΓΓ του ΟΗΕ και είπε ότι την βρίσκει «ακατανόητη», προσθέτοντας η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν είναι θέμα που αφορά τον Κόφι Ανάν.

''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ρεσιτάλ αδιαλλαξίας από την Τουρκία» γράφει ότι ρεσιτάλ αδιαλλαξίας έδωσε χθες ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας ο οποίος δήλωσε ότι «αν είναι να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας επειδή δεν κάνουμε κάποιο βήμα στο θέμα του πρόσθετου πρωτοκόλλου ας σταματήσουν». Αλλού γράφει ότι σε πλήρη συντονισμό και με αμοιβαία στήριξη θέσεων ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έδωσαν κοινή μάχη για τα εθνικά θέματα στις Βρυξέλλες και επεσήμαναν από κοινού στους Ευρωπαίους ηγέτες τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ και πέτυχαν αυτές να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα των Βρυξελλών.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Τράβηξαν το αυτί Ερντογάν» γράφει ότι η δημόσια τοποθέτηση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, ακόμα και αν αυτή οδηγήσει σε αναστολή των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του Γάλλου Προέδρου και του Αυστριακού Καγκελάριου ο οποίος δήλωσε ότι «εάν είναι αληθής η δήλωση Ερντογάν τότε υπάρχει πρόβλημα» ενώ ο Ζακ Σιράκ ανέφερε ότι η αποτυχία της Τουρκίας να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της θα θέσει σε κίνδυνο τις φιλοδοξίες της για ένταξη στην ΕΕ. Αλλού γράφει ότι στην Ελλάδα ξεθάβουν λείψανα τα οποία παραδόθηκαν σε οικογένειες πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή και μεταφέρονται ξανά στην Κύπρο για αναγνώριση, αφού διαπιστώθηκε ότι ανήκουν σε άλλα άτομα, προφανώς Κυπρίους.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εριξε το γάντι» γράφει ότι με αλαζονεία ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έριξε το γάντι χθες στους «25» της ΕΕ, λέγοντας πως δεν πρόκειται η χώρα του να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κύπρο ακόμα και αν αυτό οδηγήσει στη διακοπή των συνομιλιών ένταξής της στην Ενωση. Αλλού γράφει ότι ''καλοστημένο σχέδιο, του οποίου η μεθοδευμένη εφαρμογή στοχεύει στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στην Κύπρο και την επιστροφή των συνθηκών εργασίας στο μεσαίωνα προωθεί η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων και συγκεκριμένη μερίδα εργοδοτών, με αφορμή την κρίση στην οικοδομική βιομηχανία''.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» με τίτλο «Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας στο χείλος του γκρεμού» αναφέρεται στις δηλώσεις για το Κυπριακό του Πρωθυπουργού της Τουρκίας και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν στους κόλπους της ΕΕ με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να δηλώνει ότι η ένταξη της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ αποτελεί πολύ μεγαλύτερη πρόκληση από τα άλλα ζητήματα που απασχολούν την Ενωση αυτή τη στιγμή. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος αναγνώρισε επίσημα την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Μάθε» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πληρωμένο νυστέρι» γράφει ότι «υψηλόμισθος γιατρός και πάρα πολύ καλός στο επάγγελμά του'' που εργάζεται στο νοσοκομείο Πάφου, ''παίρνει φακελάκια από 500 λίρες και άνω'' για να εξετάσει ασθενή ''γεγονός που αποτελεί κοινό μυστικό για την κοινωνία της Πάφου ωστόσο κανείς δεν τολμά να καταγγείλει την υπόθεση στην Αστυνομία». Αλλού γράφει ότι κατακόρυφη αύξηση στις πωλήσεις των τηλεοράσεων έφερε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου που διεξάγεται στη Γερμανία με προτίμηση στις τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας Plasma και LCD.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Saturday, 17 June 2006 - 14:19:33 UTC