Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-06-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 13/06/2006

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σε σχέση με το άνοιγμα και το προσωρινό κλείσιμο του διαπραγματευτικού κεφαλαίου για την ''Ερευνα και Επιστήμη'' της Τουρκίας είναι το θέμα που προβάλλει πρωτοσέλιδα το σύνολο των κυπριακών εφημερίδων.

Προβάλλονται επίσης η σημερινή επίσημη τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών στο Προεδρικό Μέγαρο, οι εκδηλώσεις για τη γιορτή του Κατακλυσμού, η απελευθέρωση χθες το απόγευμα από τις κατοχικές αρχές των μελών συνεργείου του ΡΙΚ που συνελήφθησαν παράνομα προχθές και η επιστροφή, χωρίς σοβαρά δυστυχήματα, των εκδρομέων στις πόλεις από τα παράλια και ορεινά θέρετρα, όπου πέρασαν το τριήμερο του Κατακλυσμού.

Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα της με τίτλο ''Συμβιβασμός στο συμβιβασμό του συμβιβασμού'' γράφει ότι ένας συμβιβασμός που στην πραγματικότητα γελοιοποιεί την Κυπριακή Δημοκρατία επιτεύχθηκε χθες αφού η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε, δηλαδή χωρίς να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία άνοιξε και ήδη έκλεισε το πρώτο κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ η Κύπρος ''κέρδισε'' την επανάληψη αναφοράς στην αντιδήλωση. Αλλού γράφει ότι ελεύθερα αφέθηκαν χθες το απόγευμα τα μέλη συνεργείου του ΡΙΚ που συνελήφθησαν παράνομα προχθές από τις κατοχικές ''αρχές''.

''Η Μάχη'' στην κύρια της είδηση με τίτλο ''Βρήκαν τη χρυσή τομή οι '25' '' γράφει ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ βρήκαν τελικά συμβιβαστική φόρμουλα ώστε η Λευκωσία να μην μπλοκάρει το άνοιγμα του πρώτου κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. Προσθέτει ότι μετά την εξέλιξη αυτή ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ αναχώρησε για το Λουξεμβούργο για τη συνεδρία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Αλλού γράφει ότι χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν χθες και προχθές την πλατεία του Αγίου Γεωργίου στο λιμανάκι της Αγίας Νάπας για να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις για τη γιορτή του Κατακλυσμού.

Ο ''Πολίτης'' στο βασικό του θέμα με τίτλο ''Υποχωρήσαμε αλλά 'κερδίσαμε' '' αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και γράφει ότι στη φαρέτρα έμεινε και πάλι το επαπειλούμενο βέτο της κυπριακής πλευράς, η οποία επικαλούμενη λόγους αρχής δήλωνε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτόματο άνοιγμα και κλείσιμο κεφαλαίων στη διαπραγμάτευση της Τουρκίας με την ΕΕ. Αλλού γράφει ότι μέχρι και ξυλοκοπτική μηχανή πρόταξε παρέα νεαρών στον Μονιάτη, προκαλώντας αναστάτωση στο Κέντρο Νεότητας του χωριού, την ώρα που συνομήλικοι τους παρακολουθούσαν αγώνα του Μουντιάλ.

''Η Σημερινή'' γράφει στο βασικό της θέμα υπό τον τίτλο ''Συμβιβασμός με προοπτικές για τον Οκτώβρη'' ότι κέρδη με άρωμα συμβιβασμού πέτυχε η Λευκωσία στο σκληρό παζάρι που διαδραματίστηκε χθες στην ΕΕ με την Τουρκία να καταφέρνει να ανοίγει το πρώτο της ενταξιακό κεφάλαιο, ωστόσο η Λευκωσία εξασφάλισε τη διαμόρφωση του σκηνικού για το κρίσιμο ραντεβού της Αγκυρας τον ερχόμενο Οκτώβριο στις Βρυξέλλες. Αλλού γράφει ότι 49 κυπριακές παραλίες διακρίθηκαν και κέρδισαν τη Γαλάζια Σημαία, εκ των οποίων οι 22 βρίσκονται στην περιοχή Αμμοχώστου και οι 12 στη Λεμεσό.

''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στην κύρια της είδηση με τίτλο ''Εκεχειρία μέχρι νεωτέρας'' ότι ύστερα από ένα οργιώδες παρασκήνιο οι ''25'' της ΕΕ βρήκαν τη χρυσή τομή, ανοίγοντας την αυλαία των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και σφραγίζοντας εν πολλοίς το πρώτο διαπραγματευτικό της κεφάλαιο ''Ερευνα - Επιστήμη'', με αυτοματοποιημένες, συνοπτικές διαδικασίες. Αλλού γράφει ότι χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και κυρίως χωρίς σοβαρά δυστυχήματα ολοκληρώθηκε ψες η επιστροφή χιλιάδων εκδρομέων στις πόλεις από τα παράλια και ορεινά θέρετρα, όπου πέρασαν το εορταστικό τριήμερο.

Η ''Χαραυγή'' στο βασικό της θέμα υπό τον τίτλο ''Συμβιβασμός με προοπτική'' αναφέρεται στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη χθεσινή συνεδρία των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σε σχέση με το πρώτο διαπραγματευτικό κεφάλαιο της Τουρκίας ''Ερευνα και Επιστήμη'' και γράφει ότι ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αγκυρα ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έστειλαν χθες από το Λουξεμβούργο τα 25 κράτη μέλη της ΕΕ. Αλλού γράφει ότι η επίσημη τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών θα γίνει σήμερα το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η ''Cyprus Mail'' με τίτλο στο κύριο της θέμα ''Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ΕΕ αρχίζουν μετά τη συμφωνία της Κύπρου'' γράφει ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πέτυχαν μετά από σκληρή μάχη συμφωνία χθες με την Κύπρο σε μια φόρμουλα που δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να κάνει το πρώτο της βήμα σε σχέση με τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής δήλωσε ότι η νέα στρατηγική της κυβέρνησης παρέχει την ευκαιρία για την ανάπτυξη συνολικά 14 γηπέδων γκολφ.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Tuesday, 13 June 2006 - 14:19:21 UTC