Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-06-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 08/06/2006

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, και οι διαβουλεύσεις μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των συγκυβερνώντων κομμάτων για το θέμα, το θέμα του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ Τουρκίας, τα διαβήματα της Λευκωσίας για την αυριανή συνάντηση του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τον Γερμανό ΥΠΕΞ στο Βερολίνο, το ενδεχόμενο καθυστέρησης των αρχιεπισκοπικών εκλογών και η συνεδρία του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πέφτει η αυλαία της κωμωδίας, αλλά με πληγές» αναφέρει πως πέφτει τελικά σήμερα η αυλαία της πολιτικής κωμωδίας του ανασχηματισμού, η οποία διαδραματίστηκε στο χώρο της συγκυβέρνησης τις τελευταίες 19 ημέρες, «αφήνοντας όμως πίσω της ανοικτές πληγές και αίματα». Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε στη συνεδρία του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος πως «δεν θα δεχτούμε μοντέλα ή λύσεις τύπου Μαυροβουνίου. Δεν δεχόμαστε τη διχοτόμηση. Δεν βρίσκεται ανάμεσα στα οράματά μας».

«Η Μάχη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στο έλεος του ΑΚΕΛ η συγκυβέρνηση» αναφέρει πως «κραδασμοί πολλών Ρίχτερ θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τον κυβερνητικό συνασπισμό, το μέλλον του οποίου θα εξαρτηθεί από τη σημερινή ανακοίνωση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Αλλού αναφέρει πως ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν δήλωσε πως μετά την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ, που προβλέπεται για το 2007, καμία άλλη διεύρυνση δεν πρόκειται να υπάρξει στους 25 «πριν τα τέλη της δεκαετίας».

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Αντί φρεσκαρίσματος κυβέρνηση με τραύμα» αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοινώνει εκτός απροόπτου σήμερα το νέο του κυβερνητικό σχήμα. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις κορυφώθηκαν χθες το βράδυ και όλα δείχνουν ότι ο περιβόητος ανασχηματισμός θα γίνει πραγματικότητα. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως το ενδεχόμενο καθυστέρησης των αρχιεπισκοπικών εκλογών, πέραν της 24ης Σεπτεμβρίου σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για τους εκλογικούς καταλόγους άφησε ο τοποτηρητής του Θρόνου.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Ανασχηματισμός του μεσονυκτίου» γράφει πως το παρασκήνιο για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ, όταν ο Πρόεδρος μετά από δεξίωση, στην οποία παραβρέθηκε, αποσύρθηκε στο γραφείο του. Η νέα σύνθεση του Υπουργικού αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, πριν από το μεσημέρι. Αλλού αναφέρει πως η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε με διαβήματά της τη δυσφορία της για την προγραμματισμένη συνάντηση του ΥΠΕΞ της Γερμανίας Φρανκ Γουόλτερ Στάινμαϊερ με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Τέλος με ευλογίες ΑΚΕΛ» πως η αναδίπλωση της ΕΔΕΚ και η αποδοχή της προεδρικής πρότασης που της έγινε το πρωί και ήταν take it or leave it, σήμερα τη λήξη του θρίλερ ανασχηματισμός που άρχισε μετά τις βουλευτικές εκλογές. Ο Πρόεδρος ανακοινώνει σήμερα, δια αντιπροσώπου του, τα ονόματα των νέων Υπουργών και γνωστοποιεί την αποδέσμευση σε έξι Υπουργούς που δεν είχαν ενημερωθεί μέχρι χθες για τις αλλαγές. Αλλού αναφέρει πως όρους και απειλές επιστρατεύει η Αγκυρα με στόχο τον περιορισμό των αναφορών για τις υποχρεώσεις της έναντι της Λευκωσίας και σε τελική ανάλυση την αποδυνάμωση του κειμένου της «Κοινής Θέσης» των 25, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στην ΚΟΡΕΠΕΡ και να παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ Τουρκίας στις 12 Ιουνίου.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Φρεσκάρισμα» γράφει πως μετά την αναγκαία και θεμιτή όπως επανειλημμένως έχει τονιστεί διαβούλευσή του με τα συνεργαζόμενα κόμματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωρεί σήμερα σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Η ανακοίνωση της σύνθεσης του νέου Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να γίνει πριν το μεσημέρι, ενώ όπως έχει διαφανεί θα είναι ευρύς. Αλλού αναφέρει πως ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου δήλωσε πως οι τράπεζες πρέπει να πάψουν να αποτελούν κληρονομικά φέουδα των προνομιούχων και κλειστά κυκλώματα για νομή και ασύδοτη εκμετάλλευση από μέρους αετονύχηδων.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail με κύριο τίτλο «Η Κύπρος εμπλέκεται σε πτήσεις βασανιστηρίων της CIA γράφει πως η Κύπρος είναι μια από τις 20 κυρίως ευρωπαϊκές χώρες που διευκόλυναν λεγόμενες πτήσεις βασανιστηρίων της CIA, αποκαλύπτει έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες. Αλλού αναφέρει πως η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω του ότι έθεσε εκτός προσφορών για μια τέταρτη ηλεκτροπαραγωγική μονάδα στο Βασιλικό μια ιταλική εταιρεία.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Thursday, 8 June 2006 - 14:19:10 UTC