Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-05-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 10/05/2006

Οι αντιδράσεις και τα σχόλια πολιτικών στα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε γαλλικό περιοδικό για το Κυπριακό, το εκκλησιαστικό και η Διευρυμένη Σύνοδος που έχει συγκαλέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, οι βουλευτικές εκλογές, η διαδικασία για εντοπισμό και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και οι χθεσινές εκδηλώσεις με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Ανω - Κάτω η συγκυβέρνηση'', ότι προκλήθηκε πρόβλημα στις σχέσεις του ΑΚΕΛ με το Προεδρικό, μετά τη δημοσιοποίηση στην Κύπρο της συνέντευξης που έδωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στο γαλλικό περιοδικό ''L' Express'' και με την οποία -όπως αναφέρει η εφημερίδα- ''αμφισβητεί την ορθότητα της διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της συνεργασίας του με το ΑΚΕΛ''. Σε άλλο θέμα γράφει πως η Κύπρος και ο λαός της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, τίμησαν χθες την Ημέρα της Ευρώπης και ότι πολιτικά κόμματα και οργανώσεις εξήραν τη σημασία της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

''Η Μάχη'', με τον κύριο τίτλο ''Εμφραγμα ο 'Θησέας' χάος στα τελωνεία'', γράφει στο κύριο θέμα της ότι αγανάκτηση και δυσφορία επικρατεί μεταξύ των εκτελωνιστών και εμπορευομένων, από τα συνεχιζόμενα προβλήματα που παρουσιάζονται καθημερινά στα τελωνεία, λόγω του προβληματικού, όπως αποδεικνύεται, συστήματος μηχανογράφησης ''Θησέας'', το οποίο είχε τεθεί εκτός λειτουργίας για τρεις ημέρες, προκαλώντας χάος στα τελωνεία. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου σε γαλλικό περιοδικό για το Κυπριακό, είπε ότι το σχέδιο Ανάν ''αποτελεί παρελθόν και εκείνο που απαιτείται σήμερα είναι ο σχεδιασμός για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης''.

Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα του και κάτω από τον τίτλο ''Ενας Ιούδας τους έκοψε το άσυλο'', γράφει πως οικογένεια Ιρανών, που διαμένει στην Κύπρο τα τελευταία επτά χρόνια και της οποίας τα μέλη βαπτίστηκαν Χριστιανοί, κρίθηκε από τις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας ότι άλλαξε θρήσκευμα προκειμένου να εξασφαλίσει την παραμονή της στην Κύπρο και ότι αυτό διαπιστώθηκε από τις απαντήσεις που έδωσαν τα μέλη της σε ερωτήσεις θρησκευτικού περιεχομένου. Αλλού γράφει ότι ξέσπασε αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, εάν επιθυμεί να εμπλακεί στον προεκλογικό αγώνα.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Μετέωρη η Διευρυμένη Σύνοδος'', γράφει στο κύριο θέμα της ότι ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος μεταβαίνει σήμερα στο Φανάρι, για να λάβει διαβεβαιώσεις ότι η Διευρυμένη Σύνοδος δεν θα ασχοληθεί με άλλα θέματα πλην αυτού της κενώσεως του αρχιεπισκοπικού θρόνου και της διεξαγωγής εκλογών προς ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, όπως αναφέρει η εφημερίδα, αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία των μελών της ότι δεν θα συμμετάσχει στη Διευρυμένη -η συνεδρία της οποίας έχει προγραμματισθεί για τις 17 Μαΐου στο Σαμπεζί της Γενεύης στην Ελβετία- στην περίπτωση κατά την οποία αποφασισθεί να συζητηθούν εκεί άλλα θέματα. Αλλού γράφει ότι το Εθνικό Σχέδιο για την πατατοκαλλιέργεια προβλέπει χορηγίες 14 εκατομμυρίων λιρών για τα επόμενα τρία έτη.

''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Τελεσίγραφο στον Πατριάρχη'', γράφει στο κύριο θέμα του πως ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος μεταβαίνει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, με απόφαση της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, για να επιδώσει στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ''επιστολή - τελεσίγραφο'', όπου αναφέρεται πως οι Κύπριοι Ιεράρχες δεν πρόκειται να παρευρεθούν στη Διευρυμένη Σύνοδο της Γενεύης, εάν θα συζητηθούν σε αυτή θέματα άλλα πλην της κένωσης του αρχιεπισκοπικού θρόνου. Αλλού γράφει ότι βγήκαν στους δρόμους οι αλλοδαποί που διαμένουν στην Κύπρο και έστησαν αντίσκηνα στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους για διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Πρωτιά στο ΑΚΕΛ'', ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας GPO για λογαριασμό της εφημερίδας, η οποία διενεργήθηκε στις 2 και 3 Μαΐου 2006 με 1.768 συνεντεύξεις, ποσοστό 30,1% δηλώνει ότι θα ψήφιζε το ΑΚΕΛ στις βουλευτικές εκλογές, 28,5% τον ΔΗΣΥ, 19% το ΔΗΚΟ, 5,9% το ΚΣ ΕΔΕΚ, 4,3% το ΕΥΡΩΚΟ, 2,5% ΤΟ Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, 1,2% τους ΕΔΗ, 0,6% την ΕΥΡΩΔΗ, 0,2% το Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών, 3% δηλώνει ότι θα έριχνε λευκό ή άκυρο, 0,2% ότι θα ψήφιζε άλλο κόμμα, 3,7% ότι δεν ξέρει και 0,8% ότι δεν θα ψήφιζε. Αλλη είδηση είναι ότι είναι έτοιμα τα εκλογικά βιβλιάρια στους οικείους Κοινοτάρχες, από όπου οι εκλογείς μπορούν να τα παραλάβουν μέχρι τις 19 Μαΐου και στη συνέχεια από τις οικείες Επαρχιακές Διοικήσεις.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Η συμφωνία για τα πετρέλαια ανοίγει το δρόμο για ανόρυξη'', γράφει στο κύριο θέμα της πως η κυβέρνηση κράτησε και χθες κλειστά τα χαρτιά της για μια συμφωνία που υπέγραψε με νορβηγική εταιρεία, η οποία θα πραγματοποιήσει αργότερα αυτή τη χρονιά έρευνες στα ανοικτά των κυπριακών ακτών για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας Χαράλαμπος Κουλέντης δήλωσε χθες ότι συγκεκριμένα πρόσωπα χρησιμοποιούν τα αναρίθμητα προβλήματα στο χώρο του ποδοσφαίρου, προκειμένου να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Financial Mirror'', κάτω από τον τίτλο ''Κάθαρση στο ΧΑΚ'', γράφει στο κύριο θέμα της πως σε κάθαρση προχωρεί το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και ότι αποφάσισε τη μετάταξη εταιρειών από την Παράλληλη Αγορά στην Εναλλακτική Αγορά και ότι, για πρώτη φορά ο Γενικός Δείκτης Τιμών ανήλθε χθες σε νέα επίπεδα ρεκόρ, ξεπερνώντας τις 3.000 μονάδες και σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 4,03%. Αλλού γράφει ότι η Deutsche Bank ανέβασε την τιμή στόχο για τις μετοχές της Τράπεζας Κύπρου από τις 4,31 λίρες στις 5,40 λίρες ή 9,5 ευρώ ανά μετοχή, στη βάση της πρόβλεψής της ότι τα κέρδη του πρώτου τριμήνου, που θα ανακοινωθούν αύριο, θα αυξηθούν στα 29 εκατομμύρια λίρες.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Wednesday, 10 May 2006 - 14:19:06 UTC