Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-02-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 05/02/2006

Το Κυπριακό, η μεγαλειώδης υποδοχή που επιφύλαξε ο κυπριακός λαός στον αντισφαιριστή Μάρκο Παγδατή κατά την επιστροφή του στην Κύπρο και η έκρηξη βόμβας σε κινούμενο αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό δύο άλλων, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η ''Αλήθεια'' υπό τον κύριο τίτλο ''Τον ανατίναξαν ενώ οδηγούσε'' γράφει ότι πρωτοφανές έγκλημα για τα δεδομένα της Κύπρου διαπράχθηκε χθες στις 4.45 το απόγευμα, όταν εξερράγη βόμβα σε αυτοκίνητο, το οποίο βρισκόταν εν κινήσει κοντά στο Λευκόθεο, στη Λευκωσία. Από την έκρηξη σκοτώθηκε ο οδηγός του αυτοκινήτου και τραυματίστηκαν σοβαρά ένας άνδρας και μια γυναίκα που επέβαιναν σε αυτό. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι έχουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα αιτητών ασύλου από τις 25 χώρες της ΕΕ και πως το 95% των αιτητών ασύλου έρχονται μέσω κατεχομένων από την Τουρκία.

''Η Μάχη'' υπό τον κύριο τίτλο ''Γεια σου Μάρκο μας'' αναφέρεται στη μεγάλη υποδοχή που επεφύλαξε χθες η Κύπρος στον αντισφαιριστή Μάρκο Παγδατή κατά την άφιξη του στο νησί. ''Θα παλεύω για το καλό της πατρίδας μας'', ήταν η πρώτη δήλωση του Μάρκου στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, προφανώς γιατί δεν συνειδητοποίησε ακόμα το μεγαλείο της προσφοράς του, αναφέρει η εφημερίδα. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε φόβους ότι κάποιοι ''επιπόλαιοι υφιστάμενοι'' δυνατόν να έκαναν χρήση τα προηγμένα συστήματα παρακολούθησης που εισήγαγε η Κύπρος για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Πολιτικός μυστήριο!'' γράφει στο κύριο του θέμα ότι ''μυστικό μέλος του ΑΚΕΛ είναι ο Υπουργός Εμπορίου και ταυτόχρονα Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας''. Η εφημερίδα γράφει ότι ''η κομματική του ιδιότητα δεν είναι γνωστή στα υπόλοιπα μέλη και συμμετέχει σε κομματική ομάδα μυστικών στελεχών'', και πως του ''επιβλήθηκε η ποινή της επίπληξης για τη στάση του στο σχέδιο Ανάν''. Αλλού γράφει ότι η Αγκυρα άρχισε ήδη να μετρά ποιες χώρες υποστηρίζουν το ''σχέδιο δράσης'' που εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ και ποιες όχι, υπολογίζοντας τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Ρωσία στους υπέρ της και την Γαλλία στους εναντίον της.

''Η Σημερινή'' υπό τον κύριο τίτλο ''Ξέχασε το 'Ανάν' και ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ'' γράφει ότι ακόμα και ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν μιλά για το σχέδιο του, τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι σε τριαντάλεπτη συνομιλία που είχε με τον ΓΓ δεν του έκανε καμιά αναφορά για το σχέδιο του. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Τουρκία θα πνιγεί από τα δισεκατομμύρια ευρώ προενταξιακής βοήθειας, τα οποία θα εισπράξει από την ΕΕ για την περίοδο 2004-2006 όσο και για εκείνη του 2007-2013.

''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Μεθοδεύσεις προς εξουδετέρωση βέτο'' γράφει στο κύριο του θέμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία προβαίνουν σε νέες μεθοδεύσεις προκειμένου να δώσουν άνεση χρόνου στην Τουρκία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία όπως αυτές απορρέουν από το πρωτόκολλο για την ένταξη της στην ΕΕ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι εκατοντάδες απλοί άνθρωποι αλλά και επώνυμοι βρέθηκαν χθες στην εκκλησία Παναγίας Παντάνασσας (Καθολική) για το ύστατο χαίρε στον αποβιώσαντα Μητροπολίτη τέως Λεμεσού Χρύσανθο, ο οποίος κηδεύεται σήμερα στην γενέτειρα του Λειβάδια Πιτσιλιάς.

Η ''Χαραυγή'' υπό τον κύριο τίτλο ''Στηλίτευσε ΗΠΑ-Βρετανία'' γράφει ότι ως μια καλοσχεδιασμένη κίνηση χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας το νέο ελιγμό της Τουρκίας να αποφύγει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει απέναντι στην ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων προωθεί μεγάλα και σημαντικά οδικά έργα εκατομμυρίων για αποσυμφόρηση στην είσοδο της πρωτεύουσας.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Sunday Mail'' υπό τον τίτλο ''Ο πρωταθλητής μας'' αναφέρεται στην υποδοχή του αντισφαιριστή Μάρκου Παγδατή στην Κύπρο, ο οποίος δήλωσε ότι ''βρίσκομαι εδώ που είμαι λόγω των γονιών μου τους οποίους ευχαριστώ''. Ο Μάρκος ξέσπασε σε κλάματα μετά την επιστροφή του όταν συναντήθηκε με την οικογένεια και τους φίλους του, ενώ εκατοντάδες οπαδοί του μετέβησαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας για να τον υποδεχθούν. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή ενόψει του σημερινού αγώνα Απόλλωνα - ΑΠΟΕΛ στο Τσίρειο Στάδιο.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Sunday, 5 February 2006 - 15:19:04 UTC