Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-01-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 20/01/2006

Η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στα κατεχόμενα, η απόφαση του Βρετανού ΥΠΕΞ Τζακ Στρο να συναντήσει τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο λεγόμενο προεδρικό παρά τις ενστάσεις της κυβέρνσησης, οι ζυμώσεις που άρχισαν ενόψει των βουλευτικών εκλογών και η σημερινή αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στη Μόσχα για επίσκεψη εργασίας είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Η «Αλήθεια» προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο «Παρανόμησαν και πληρώνουμε». Οπως γράφει, «άνω κάτω ήταν χθες το υπουργείο υγείας αφού η αποκάλυψη επιστολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία προειδοποιούσε την κυβέρνηση ότι θα πληρώσουμε πρόστιμο σε περίπτωση που τροποποιούσαμε τη νομοθεσία για τη σήμανση των φαρμάκων, άφησε τους πάντες εκτεθειμένους». Σε άλλη στήλη γράφει ότι η σημερινή ημέρα θεωρείται αρκετά σημαντική για τις Κυπριακές Αερογραμμές, την κυβέρνηση και τους χιλιάδες εργαζομένους στις ΚΑ και Γιουροσίπρια αφού διοίκηση και κυβέρνηση θα καταλήξουν στην τιμή και κατεπέκταση συμφωνία εξαγοράς. Πληροφορίες της «Α» αναφέρουν ότι το ύψος της εξαγοράς άγγιξε τα 15 εκ. λίρες.

«Η Μάχη» στο πρωτοσέλιδο τίτλο της «Θετικά μηνύματα» αναφέρει ότι θετικά από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας και τους απλούς πολίτες αντικρίσθηκε η κίνηση της κυβέρνησης να επιτρέψει στην ΑΗΚ να αποκαταστήσει την παροχή ρεύματος στα κατεχόμενα. Το ρεύμα διοχετεύεται από το ΣΟΠΑΖ και τον Αγιο Νικόλαο Αμμοχώστου. Η «Μ» προβάλλει επίσης τη δήλωση του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Αθήνα Αντρέι Βντοβίν ότι στον ΓΓ του ΟΗΕ ανήκει η πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού και επανέλαβε πως η Ρωσία ποτέ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις θέσεις της για το Κυπριακό.

Ο «Πολίτης» στο κύριο θέμα του «Τα παιδία παίζει με το ηλεκτρικό» γράφει ότι τα παιδιά δεν κάνει να παίζουν με το ηλεκτρικό και αυτό είναι γνωστό. «Φαίνεται όμως, ότι ούτε και σε πολιτικό επίπεδο κάνει να παίζουν». ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ ερίζουν για τη μεσολάβησή τους προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι πιο κοντά στην απόφαση να μην κατέλθει ως υποψήφιος βρίσκεται ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης και το Κίνημα βρίσκεται σε στασιμότητα όσον αφορά τη συμπλήρωση του ψηφοδελτίου του.

«Η Σημερινή» προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο «Κλείνει η πόρτα της ΕΕ στην Τουρκία». Αναφέρεται στην απόφαση-σύσταση της Νομικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι μετά την προσχώρηση της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας τον επόμενο χρόνο ή το 2008, η ΕΕ δεν θα πρέπει να διευρυνθεί περαιτέρω μέχρι να τεθεί σε ισχύ νέο Σύνταγμα. Αλλού γράφει ότι νέα φόρμουλα για το Κυπριακό ετοιμάζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ». Θα προβλέπει επιτάχυνση της εφαρμογής του πρωτοκόλλου και την έγκριση των δύο κανονισμών για την παροχή βοήθειας και το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Επιδείνωση σχέσεων» γράφει ότι επιδείνωση στις σχέσεις Κύπρου Βρετανίας προκαλεί η απόφαση του Λονδίνου να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη Στρο στη Λευκωσία χωρίς να ληφθούν υπόψη οι κυπριακές ενστάσεις για συνάντηση με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο. Γράφει επίσης ότι ο νέος αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μπισμπίκας είχε χθες την πρώτη του συνάντηση με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας, τα οποία διαβεβαίωσε ότι θα υπηρετήσει ευόρκως, με αφοσίωση και ζήλο την υπόθεση της άμυνας. Ανέφερε ότι δόγμα του είναι η αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Το σκοτάδι έγινε φως» και γράφει ότι με παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, στον οποίο είχε αποταθεί νωρίτερα ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, το δίκτυο της ΑΗΚ «φώτισε» χθες τις πρωϊνές ώρες τα κατεχόμενα που είχαν βυθιστεί στο σκοτάδι. Η «Χ» αναφέρει επίσης ότι μέχρι και ειδικές δεξαμένες σκέφτονται να επιστρατεύσουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ώστε να απολυμαίνουν τα αυτοκίνητα που μεταβαίνουν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές σε μια προσπάθεια προστασίας από τη γρίπη των πτηνών.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail με τίτλο «Η ΑΗΚ φωτίζει το βορρά» αναφέρει στο κύριο θέμα της ότι οι τεχνικοί της ΑΗΚ εργάστηκαν ολονυχτίς για να αποκαταστήσουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος μέσω εγκαταστάσεων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και 10 χρόνια. Δημοσιεύει επίσης δηλώσεις του ανώτερου τεχνικού του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων ότι θα αναμένει μέχρι το Μάρτιο πριν αποφασίσει την όποιαν λήψη μέτρων για αντιμετώπιση της έλλειψης νερού στο νησί.

Η εβδομαδιαία Cyprus Weekly» αναφέρει στον πρωτοσέλιδο τίτλο της «Ο Τάσσος ταπεινώνει τον Στρο» και γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν πρόκειται να έχει συνάντηση με τον Βρετανό ΥΠΕΞ Τζακ Στρο αφού έχει εκνευριστεί από την απόφαση του Στρο να συναντήσει τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο λεγόμενο «προεδρικό» γραφείο. Γράφει επίσης ότι έκθεση του Βατικανού καταδικάζει τη βεβήλωση εκκλησιών στα κατεχόμενα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» με τίτλο «Πισώπλατες μαχαιριές των κομμάτων» γράφει ότι πισώπλατες μαχαιριές και κτυπήματα κάτω από τη μέση άρχισαν να επιστρατεύουν τα κόμματα με πρώτο και κύριο στόχο την υποκλοπή και προσέλκυση ψηφοφόρων από αντίπαλους κομματικούς χώρους και όχι μόνο. Αναφέρει ότι στις 21 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εκλογές, αποφάσισαν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μεταβαίνει σήμερα στη Μόσχα όπου θα έχει σημαντικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το εβδομαδιαίο «Το Ποντίκι», με τίτλο «Η πρώτη ένδειξη της προτίμησης των ψηφοφόρων» παρουσιάζει τους βουλευτές που, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που επικαλείται η εφημερίδα, επανεκλέγονται στη Βουλή. Γράφει επίσης ότι κατακερματισμένος κατέρχεται ο κεντρώος χώρος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩ.ΚΟ., ΕΥΡΩ.ΔΗ, ΑΔΗΚ, Οικολόγοι, Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών, ο καθένας μόνος του απ΄ότι φαίνεται θα παλέψουν να φάνε από το ίδιο καλάθι.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 20 January 2006 - 15:19:06 UTC