Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-11-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 13/11/2005

Το Κυπριακό, οι κανονισμοί για το απευθείας εμπόριο και την οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ, οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των πατατοπαραγωγών, η αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου στο Γραμματικό και η κατάσταση στις Κυπριακές Αερογραμμές είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Προσβάλλει τη νοημοσύνη του λαού", γράφει πως μόνο ως προσβλητική μπορεί να ερμηνευθεί η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ότι έχει διπλασιάσει τις κοινωνικές παροχές κατά τα τρία χρόνια της διακυβέρνησης του, αφού στερείται βάσης αλλά και σεβασμού προς τους πολίτες. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει ότι μέσα σε 15 χρόνια οι διπλωματικές αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας αυξήθηκαν κατά 33% και το προσωπικό κατά 14%.

Η "Μάχη", υπό τον τίτλο "Κανένα βήμα στο Κυπριακό", γράφει ότι η Τουρκία ειδοποίησε την ΕΕ ότι δεν πρόκειται να κάνει κανένα άλλο βήμα σχετικά με την Κύπρο, ενώ ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο λόγω πιέσεων η Τουρκία να αφήσει μόνους τους Τ/Κ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Γεωργίας Τίμης Ευθυμίου κάλεσε τις αγροτικές οργανώσεις και τους πατατοπαραγωγούς σε διάλογο, με στόχο αν υπάρχουν οποιαδήποτε περιθώρια και νέες εισηγήσεις να τροποποιηθεί η δέσμη μέτρων που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο.

Ο "Πολίτης", υπό τον τίτλο "Η CIA φυτεύει πατάτες", γράφει ότι το ΑΚΕΛ, ως κόμμα που εκφράζει τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας, τώρα που είναι στην κυβέρνηση επινόησε μια δοκιμασμένη επικοινωνιακή στρατηγική ότι πίσω από τα αιτήματα βρίσκεται ξένος δάκτυλος. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ξεκάθαρο μήνυμα ότι η όποια πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού δεν θα έλθει από ξένους διαμεσολαβητές αλλά από τις ίδιες τις κοινότητες του νησιού, στέλνει η Βρετανία διά του Υπατου Αρμοστή της στη Λευκωσία Πίτερ Μίλετ.

Η "Σημερινή", υπό τον τίτλο "Τρεις μήνες μετά την τραγωδία στο Γραμματικό", γράφει ότι έχουν περάσει 90 ημέρες από την τραγωδία της 14ης Αυγούστου με την πτώση του αεροσκάφους της αεροπορικής εταιρείας "Helios", αλλά ο πόνος μεγαλώνει μέρα με την ημέρα και η μνήμη απαιτεί δικαίωση και κάθαρση. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει ότι πονοκέφαλο στην πολιτική ηγεσία προκαλεί το ζήτημα της παραχώρησης του δικαιώματος της άσκησης του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους Τ/Κ.

Ο "Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Ασφυκτικές πιέσεις από Αγκυρα σε ΕΕ", γράφει ότι Αγκυρα και ψευδοκράτος πιέζουν έντονα για άμεση επαναφορά, συζήτηση και έγκριση των κανονισμών για το απευθείας εμπόριο και την οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ριζικές μεταρρυθμίσεις της οικονομίας ώστε να γίνει αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της νήσου και με στόχο την αύξηση της ικανότητας της να ανταποκριθεί στον αυξανόμενο ανταγωνισμό προνοεί το εθνικό σχέδιο δράσης για την υλοποίηση της κοινοτικής στρατηγικής της Λισαβόνας.

Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Αιτήματα για 50 χιλ. εργαζομένους", γράφει ότι βελτίωση στους μισθούς και άλλα ωφελήματα σε ψηλότερα επίπεδα από τα προηγούμενα χρόνια θα επιδιώξει το συνδικαλιστικό κίνημα της ΠΕΟ κατά την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων, σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις του Ρώσου Πρεσβευτή στη Λευκωσία Αντρέι Νεστερένκο ότι το Κυπριακό πρέπει να παραμείνει στα πλαίσια του ΟΗΕ.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Sunday Mail", υπό τον τίτλο "Παραβιάστηκαν τα δικαιώματα γυναίκας που απελάθηκε", γράφει ότι μια Ουκρανή η οποία κατηγορήθηκε ότι παντρεύτηκε εικονικά απελάθηκε χθες από την Κύπρο και προσθέτει ότι ακόμη και το κινητό της τηλέφωνο κατασχέθηκε από το Τμήμα Μετανάστευσης. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει ότι οι Τ/Κ προσφέρονται να αγοράσουν τις Κυπριακές Αερογραμμές.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Sunday, 13 November 2005 - 15:19:05 UTC