Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-11-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


(Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 09/11/2005 Οι κινητοποιήσεις των

πατατοπαραγωγών και άλλων ομάδων πολιτών και η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ για τον Ευρωβουλευτή Μάριο Ματσάκη είναι τα θέματα που κατά κύριο λόγο προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Προβάλλονται επίσης η απόφαση των κυβερνητικών ιατρών για αναστολή των απεργιακών μέτρων τους, οι διαβουλεύσεις συντεχνιών και διοίκησης στις Κυπριακές Αερογραμμές, οι αντιδράσεις των καθηγητών λόγω της παραβατικότητας των μαθητών στα σχολεία και οι καταγγελίες γονιών που έχασαν παιδιά από καρκίνο για την κατάσταση στο παιδογκολογικό του Μακάρειου νοσοκομείου.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Απίστευτο βασανιστήριο» γράφει στο κύριο της θέμα ότι γονείς που έχασαν τα παιδιά τους από καρκίνο με δάκρυα στα μάτια καταγγέλλουν ότι στο παιδογκολογικό του Μακάρειου Νοσοκομείου χορηγήθηκαν λάθος φάρμακα και ότι αφήνονταν τα παιδία να σφαδάζουν από τους πόνους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Ρεπουμπλικανή Γερουσιαστής της πολιτείας Μέιν Ολυμπία Σνόου επέκρινε με δήλωσή της ενώπιον της ολομέλειας της Γερουσίας την απόφαση της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ όπως συναντήσει τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

«Η Μάχη» υπό τον κύριο τίτλο «Επιστράτευση» γράφει ότι οι πατατοπαραγωγοί αρχίζουν σήμερα κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει αιτήματά τους, που είναι η οικονομική ενίσχυσή τους και η εθελοντική έξοδός τους από το επάγγελμα. Προσθέτει ότι οι πατατοπαραγωγοί απειλούν ότι θα παραμείνουν στους δρόμους με τη συμμετοχή των οικογενειών τους και δεν αποκλείουν κλιμάκωση των μέτρων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Τούρκοι σε μιαν άνευ προηγούμενου ενέργεια, αδιαφορώντας για τις ευρωπαϊκές οδηγίες η Τουρκία απαγόρευσαν την προσγείωση σε αεροδρόμιο της Σμύρνης γερμανικού αεροπλάνου που προερχόταν από το αεροδρόμιο της Πάφου.

Ο «Πολίτης» κάτω από τον τίτλο «ΔΗΚΟτομή Ματσάκη» γράφει στο κύριο του θέμα ότι το ΔΗΚΟ χθες ''με τη γνωστή παπανδρεϊκή τακτική του 'έθεσεν εαυτόν εκτός κόμματος'» και με τις λιγότερο επώδυνες διαδικασίες έκλεισε το ακανθώδες για το κόμμα κεφάλαιο του Μάριου Ματσάκη. Προσθέτει ότι το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ απέφυγε να παραπέμψει στο πειθαρχικό συμβούλιο τον κ. Ματσάκη και επέλεξε να αποδώσει στον ίδιο την ευθύνη της αποπομπής του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κυβέρνηση με νέο συμπληρωματικό Προϋπολογισμό για το 2005 ζητά την έγκριση του Κοινοβουλίου για δαπάνες 94,7 εκατομμυρίων λιρών, ''γεγονός που αποκαλύπτει έλλειψη προγραμματισμού δαπανών''.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Αιφνιδιασμός από τους πατατοπαραγωγούς» γράφει ότι οι πατατοπαραγωγοί που εξορμούν σήμερα με τα τρακτέρ τους από δύο διαφορετικά σημεία, σε μια προσπάθεια να επιτύχουν ικανοποίηση των αιτημάτων τους, στοχεύουν να επιτύχουν αιφνιδιασμό. Προσθέτει ότι η μεγάλη μάζα των πατατοπαραγωγών θα κινηθεί από την Ορμήδεια προς τη Λάρνακα ενώ δεύτερη ομάδα θα συγκεντρωθεί έξω από το συσκευαστήριο Ακακίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στην άσκηση της ΕΕ για αντιμετώπιση πιθανής πανδημίας της γρίπης των πτηνών που θα γίνει στις 23 και 24 Νοεμβρίου θα λάβει μέρος και η Κύπρος.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Αγριες κόντρες χαρακωμάτων» γράφει ότι οι κινητοποιήσεις ομάδων πληθυσμού με οικονομικές διεκδικήσεις προκαλούν αντιπαραθέσεις σε πολιτικό πεδίο, γεγονός που δεν μπορεί παρά να συνδεθεί με την προεκλογική περίοδο στην οποία σιγά-σιγά εισέρχονται τα κόμματα. Προσθέτει ότι το κυβερνητικό στρατόπεδο κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να εκμεταλλευθεί πολιτικά τις κινητοποιήσεις των πολιτών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι αρχιερείς Κιτίου Χρυσόστομος, Μόρφου Νεόφυτος, Τριμυθούντος Βασίλειος και Κύκκου Νικηφόρος μεταβαίνουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου θα συναντηθούν με τον Πατριάρχη για να συζητήσουν τα της διευρυμένης Συνόδου που θα εξετάσει τη δυνατότητα διαδοχής του Αρχιεπισκόπου.

Η «Χαραυγή» στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο «Αγωνιώδες μήνυμα» γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε χθες πως η κυβέρνηση θα πρέπει οργανωμένα να μελετήσει το θέμα των κινητοποιήσεων που προγραμματίζουν οι διάφορες ομάδες του πληθυσμού και εκεί που κρίνει ότι είναι δίκαια τα αιτήματα τους να ανταποκριθεί. Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα πως ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ανησυχία του, στέλλοντας αγωνιώδες μήνυμα για το ενδεχόμενο κάποιο να θελήσουν να μετατρέψουν την Κύπρο σε Χιλή, ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επίλυση των προβλημάτων των κυβερνητικών ιατρών.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» υπό τον κύριο τίτλο «Οι καθηγητές κατέρχονται σε απεργία λόγω βίας» γράφει ότι οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ολόκληρη την Κύπρο θα βγουν σήμερα έξω από τις τάξεις, για να διαμαρτυρηθούν για επιθέσεις κατά συναδέλφων τους από μαθητές. Η εφημερίδα προσθέτει πως μόνο αυτό το μήνα έχουν σημειωθεί πέντε περιστατικά, στα οποία καθηγητές δέχθηκαν επιθέσεις, έτυχαν κακομεταχείρισης ή έχουν απειληθεί. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στο μέλλον των Κυπριακών Αερογραμμών, το οποίο όπως γράφει μετά και τη χθεσινή συνεδρία του ΔΣ της εταιρείας, των Υπουργών της Κυβέρνησης και των συντεχνιών των εργαζομένων κρίνεται ακόμα αβέβαιο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Financial Mirror» στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Την Centrobanka αγόρασε η Λαϊκή» γράφει ότι οι μετοχές της Λαϊκής Τράπεζας σημείωσαν χθες άνοδο 1.16%, βοηθώντας το γενικό δείκτη στο ΧΑΚ να καταγράψει άλλη μια σύνοδο. Όπως αναφέρει η εφημερίδα σε αυτό βοήθησε και η ανακοίνωση πως η δεύτερη μεγαλύτερη Κυπριακή Τράπεζα υπέγραψε συμφωνία για εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της σερβικής Τράπεζας Centrobanka. Σε άλλη είδη η εφημερίδα γράφει ότι έντονη ήταν χθες η αντίδραση των μελών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Συγκοινωνιών και Οικονομικών, μετά την παρουσίαση του δεύτερου σεναρίου από το Υπουργείο Συγκοινωνιών για την αναδιάρθρωση των τελών κυκλοφορίας με βάση τον κυβισμό των αυτοκινήτων.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Wednesday, 9 November 2005 - 15:19:11 UTC