Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-10-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 18/10/2005

Οι επαφές που είχες χθες στην Κύπρο και τα μηνύματα που έστειλε στη διεθνή κοινότητα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος πραγματοποιεί από την περασμένη Κυριακή επίσημη επίσκεψη στο νησί, και το πρώτο κρούσμα του υιού της γρίπης των πτηνών που εντοπίστηκε στην Ελλάδα, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Προβάλλονται επίσης οι προειδοποιήσεις της Τουρκίας ότι θα κυρώσει μεν την αναθεωρημένη σύμβαση του Eurocontrol αλλά θα εκδώσει δήλωση μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η σημερινή έναρξη της άσκησης της Εθνικής Φρουράς «Νικηφόρος 05» και οι δηλώσεις του Προέδρου της Ελλαδικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων Ακριβού Τσολάκη, ο οποίος επισκέπτεται το νησί, σε σχέση με τις έρευνες για την πτώση του Μπόιγκ της «Ηλιος» και οι αντιδράσεις συντεχνιών των Κυπριακών Αερογραμμών σε σχέση με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Η «Αλήθεια» στο βασικό της θέμα με τίτλο «Χέρι στα ταμεία ΑΗΚ-ΑΤΗΚ» γράφει ότι νομικίστικες αλχημείες για να μπορέσει το κράτος να πάρει χωρίς συνέπειες εκατομμύρια από τους ημικρατικούς οργανισμούς αναζητεί η κυβέρνηση, παρά την προειδοποίηση της Γενικής Ελεγκτού ότι η πρακτική της «αφαίμαξης» των ταμείων είναι παράνομη και μπορεί να τιμωρηθεί. Αλλού γράφει ότι μία μετά την άλλη οι συντεχνίες των Κυπριακών Αερογραμμών απορρίπτουν το σχέδιο δράσης για την επιβίωση της εταιρείας. Μετά τη ΣΥΝΥΚΑ και η ΣΗΔΗΚΕΚ εκτιμά ότι πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία του σχεδίου.

«Η Μάχη» στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Το θαύμα Πιττοκοπίτη» γράφει ότι σκηνές πολιτικού μεγαλείου με πρωταγωνιστή τον Αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Πιττοκοπίτη έζησε χθες η Πάφος, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις για «την ανάρμοστη και απαράδεκτη συμπεριφορά του» σε βάρος δημοσιογράφου αλλά και του νεοεκλεγέντα Δημάρχου Πέγειας Νεόφυτου Ακουρσιώτη. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής ανέφερε χθες ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ότι θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της Ιεράς Συνόδου για να συζητήσουν και να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τρόπο φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ο «Πολίτης» με τίτλο στην κύρια του είδηση «Ρίχνει το γάντι στον Πρόεδρο» γράφει ότι επικεφαλής νέας προσπάθειας για αποκατάσταση των φονευθέντων από την ΕΟΚΑ αριστερών τέθηκε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αποφύγει ενέργειες που συντείνουν στην εδραίωση της διχοτόμησης της Κύπρου.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Χωρίς την ΕΛΔΥΚ αρχίζει ο Νικηφόρος» γράφει στο βασικό της θέμα ότι για πρώτη φορά από τότε που πραγματοποιείται η άσκηση «Νικηφόρος» δεν θα έχουμε εμπλοκή της ΕΛΔΥΚ μετά την απόφαση που λήφθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα και διαβιβάστηκε στις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι παρεμβάσεις στο έργο των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων για τη διακρίβωση των αιτιών της μοιραίας πτήσης του Μπόιγκ της «Ηλιος» από αμερικανικό νομικό οίκο κατάγγειλε ο Ακριβός Τσολάκης, ο οποίος επισκέπτεται το νησί.

«Ο Φιλελεύθερος» στην κύρια του είδηση με τίτλο «Νέο τουρκικό σίριαλ με FIR» γράφει ότι το FIR Λευκωσίας αμφισβητεί εκ νέου η Τουρκία στην πρώτη ουσιαστική κίνησή της μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, προειδοποιώντας ότι θα κυρώσει μεν την αναθεωρημένη σύμβαση του Eurocontrol, θα εκδώσει όμως δήλωση μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά συνέπεια της Περιοχής Ελέγχου Πτήσεων (FIR) Λευκωσίας. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στο χθεσινοβραδινό δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης μιας κακής σημερινής λύσης.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Οραμα η επανένωση» γράφει ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τόνισε στη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή ότι η επανένωση του νησιού, για την οποία από κοινού αγωνιζόμαστε, αποτελεί επιτακτική ανάγκη για ολόκληρο τον κυπριακό λαό και για την κυρίαρχη Δημοκρατία του, προσθέτοντας ότι στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα δεν έχουν θέση κατοχικά στρατεύματα. Αλλού γράφει ότι τη θέλησή τους για αγώνα ενάντια στη βία και τη φτώχεια που μαστίζει τις γυναίκες του κόσμου διατράνωσαν χθες Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες γυναίκες.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Η γρίπη των πτηνών κτυπά την Ελλάδα» γράφει ότι οι ελληνικές αρχές ανέφεραν χθες ότι έχει εντοπιστεί μια γαλοπούλα με τη γρίπη των πτηνών σε απόμερο νησί του Αιγαίου και διεξήγαγαν εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν ο θάνατο της γαλοπούλας ήταν αποτέλεσμα του υιού της γρίπης. Αλλού γράφει ότι τετρακόσιοι Ε/Κ και Τ/Κ θα παίξουν την ερχόμενη εβδομάδα μουσικά όργανα στις στέγες και στα μπαλκόνια και στις δύο πλευρές της ζώνης κατάπαυσης του πυρός της Λευκωσίας στο πλαίσιο της ημέρας του ΟΗΕ, στις 24 Οκτωβρίου.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Tuesday, 18 October 2005 - 17:19:12 UTC